torsdag 13 juni 2013

Hur bor du - 6 år senare

2012-07-15 10.55.38

Eller ska man satsa på en sommarstuga?

I september 2007 skrev jag ett inlägg i serien Tema barn med titeln "Hur bor du?". Mycket har hänt sedan dess. Vid den tidpunkten bodde vi fortfarande i vår lägenhet men bara ett år senare hade vi köpt hus och var på väg att sälja lägenheten. I blogginlägget listade jag för- och nackdelar med olika boenden och det var intressant att läsa listorna igen nu när jag har erfarenhet av att bo i hus och även lägenhet igen.

Då hade jag följande uppfattningar om att bo i villa:

Fördelar
Barnen kan leka på tomten
Barnen kan föra mer oväsen
Man kan ha bärbuskar, grönsaksland, fruktträd m.m
Man kan grilla
Större ytor
Oftast bättre förvaringsmöjligheter

Nackdelar
Ev. pendling till jobb
Kostnader - dyrt att köpa, dyrt att värma upp, dyrt att underhålla
Trädgårdsarbetet kan bli betungande

Jag kan hålla med om fördelarna även om förvaringsmöjligheterna inte nödvändigtvis är bättre bara för att man bor i villa. Det beror nog på när huset är byggt och planerat. Man har också en tendens att samla på sig mer - bara för att man kan.
Nackdelarna kan jag delvis hålla med om också. Just underhålletsom kommer med huset kan vara en tung utgifts- alternativt arbetsinsatsmässig post. Det finns alltid något som behöver fixas .

Och nu är jag tillbaka lägenhetsboende igen. De främsta fördelarna med att bo i lägenhet är ett billigare och mer underhållsfritt boende (300 kr i elräkning för en månad!!!). Egentligen hade jag tänkt mig ett radhus men det är inte alltid man kan välja och när den här lägenheten dök upp ett efter lägenhetsbyten som var tvungen  avbrytas, förlorade budgivningar m.m så kändes det bara rätt.
Jag saknar dock altanen, trädgården, den stora frysen och den öppna spisen men man får väl ta det goda med det onda som Trier brukar säga. En pensionärskuvös är inte fy skam! Jag gillar också att vi lever närmare varandra och att det är så lätt att ta sig ut eftersom det inte ä så mycket som behöver fixas. Inga undervåningar som ska dammsugas eller gräsmattor som ska klippas... Så barnen och jag är ute mer känns det som. Men det är onekligen mer lyhört vilket stressas mig en del eftersom mina barn är ganska livliga.

Vad tycker ni? Hus eller lägenhet - och har ni bytt åsikt på sistone?3 kommentarer:

 1. Vi flyttade från lägenhet, en 3:a, till ett radhus för lite mer än ett år sedan. Anledningarna var att vi hade ett till barn på väg. Egentligen hade vi tänkt bo kvar ett tag till eftersom vi verkligen trivdes, men pga renoveringar som planerades bestämde vi oss för att flytta ändå, de skulle ske ungefär när barnet skulle komma...
  Jag har växt upp på landet och har alltid önskat mig en stor trädgård och kanske djur, men har insett att det inte går ihop med jobb och barn. Trodde att radhus skulle bli en bra kompromiss.
  Tyvärr har det varit en riktig mardrömsflytt, vi saknar verkligen stabiliteten i föreningen där vi bodde förut, grannarna, gården (där man fick grilla och det fanns både fruktträd och bär).
  Efter mycket funderade har vi kommit fram till att det var verkligen bättre med lägenheten där. Vi väntar på att det ska bli ledigt där någonstans så vi kan flytta tillbaka. Mindre, visst, men jag bor hellre litet där det känns som hemma än stort med trädgård där inget fungerar.

  SvaraRadera
 2. Bra grannar och ett socialt sammanhang är viktigare än man tror! Hoppas att ni hittar något bra!

  SvaraRadera
 3. min 80-åriga mor klarar trapporna i hyreshuset utan hiss, det gör inte en annan anhörig i sitt hus.

  SvaraRadera

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin