tisdag 11 juni 2013

Fokus Råvaror

Untitled  

Förädling av råvaror...

Häromdagen dök det upp ett nummer av Fokus Råvaror, en tidning från Handelsbanken som ägnar sig åt bland annat råvaruplaceringar. Det fanns flera intressanta artiklar, bl. a en om fartyget Viking Grace dom drivs på flytande naturgas.
När jag var i Åbo för någon månad sen åkte jag just med Viking Grace och det var intressant att läsa mer om LNG (liquified natural gas) och EU:s svaveldirektiv som innebär att fartyg måste börja använda sig av alternativa drivmedel. På min miljökurs som jag läst under våren fördjupade jag mig i Göteborgs hamns miljöarbete och där arbetar man också för att fartygen ska använda alternativa drivmedel.
Under 2011 introducerade Göteborgs hamn en kampanj för en renare havsmiljö genom att stimulera användandet av lågsvavligt bränsle i hamnområdet. Tillsammans med Göteborgs Skeppsmäklarförening, miljöorganisationer och flera av hamnens kunder introducerade man en ordning som ger de fartyg som växlar över till lågsvavligt bränsle ekonomisk ersättning. Samtidigt måste fartyg med mer än 0,5 procent svavel i bränslet betala en avgift. Avgiften återinvesteras sedan i miljösatsningar för sjöfarten.

Det längsta reportaget i Fokus Råvaror har rubriken "Dokument hållbarhet" och tar upp mat, instrument, möbler, byggnader och bilar. Också mycket läsvärt om att minska matsvinn, renovera istället för att riva, möbelkonservering, hur man sköter gamla instrument och glädjen med veteranbilar.

När det gäller mat handlar det om att hushålla med våra råvaror. Här kommer några tips för mer hållbar mat!

 • Planera dina inköp - skriv inköpslista
 • Undvik impulsköp, som "ta 3 betala för 2"
 • Undvik storpack av färskvaror eller förpacka om och frys ner
 • Förvara maten på rätt sätt - väl förpackad och vid rekomenderad temperatur
 • Använd genomskinliga burkar i kyl och frys. Märk med innehåll och datum
 • Laga mat på rester
 • Bästföredatumet är satt med marginal, bedöm själv med hjälp av dina sinnen. Lukta, smaka, se!
 • Laga laga mycket eller gör matlådor av det som blir över.
 • Gör veckomatsedel och utgå från vad som finns hemma.
 • Ska du åka bort, ge grannar det som inte håller tills du är hemma igen.


Du kan läsa tidningen online här

1 kommentar:

 1. Fin lista med bra tips, men vad hände med att odla maten själv? :) Potatis och kryddväxter är enkelt att odla själv, även om man bor i lägenhet! Just kryddväxter sparar man väldigt mycket på att odla själv, rent ekonomiskt!

  SvaraRadera

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin