onsdag 12 juni 2013

Bokonsdag: Handla rätt för en giftfri barndom

Handla

Visste du att ditt hem är fullt av osynliga kemikalier, och att de produkter som du dagligen utsätter ditt barn för kan innehålla skadliga ämnen?Våtservetterna, nappflaskan, leksakerna, bilbarnstolen, kläderna … Till och med maten och besticken som ditt barn äter den med

Som jag nämnt tidigare har jag pluggat miljövetenskap på distans under våren. Under kursen fick jag bland annat tillfälle att fördjupa mig i ett av Sveriges miljömål, giftfri miljö.

När jag gjorde research inför min rapport hittade jag boken ”Handla rätt för en giftfri barndom” som är en guide för att köpa rätt varor till barn så att de inte exponeras för olika gifter i onödan.
Boken handlar främst om de varor som vi köper till våra barn, men den innehåller även nyttig information för oss som inte längre har småbarrn.

Boken huvudsyfte är att tipsa om vilka prylar man ska välja (ofta vilka som är minst dåliga) och även var man kan köpa dem.  Men kan också lära sig mer om gifter, var de finns, varför de finns och vilka skador de kan orsaka. Det är skrämmande läsning...
Boken inleds med information om vilka gifter som kan finnas i olika produkter för barn, var de har för effekter på barnen och hur vi generellt kan undvika farliga kemikalier. Därefter kommer en shoppingguide som är uppdelad kategorivis med t.ex. kläder, äta, sköta, sova, leka osv. I slutet hittar man information om de vanligaste gifterna i sådana produkter.

Boken är lättläst och konkret. Den fungerar utmärkt som ett uppslagsverk i fickformat när man går på shoppingrunda. Jag gillar också Christoffer Petterssons illustrationer!

Om författarna
Boken är skriven av tre mammor, Anne Lagerqvist, Christine Ribbing och Karin Wallis, som alla tre är forskare. Författarna har doktorerat i ämnen relaterade till hälsoproblem som skapas av kemikalier i vår vardag, och har samlat resultaten av sina forskningar i denna bok.

2 kommentarer:

  1. "Visste du att ditt hem är fullt av osynliga kemikalier, och att de produkter som du dagligen utsätter ditt barn för kan innehålla skadliga ämnen?"

    Är det inte absurt att man mer eller mindre måste vara vetenskapsman för att överleva i dagens samhälle? Är det så vi vill ga det?

    SvaraRadera
  2. Man kan reta mej på mycket märkliga ting: barnbarnet blev helt rödprickig av nya trosor...!! Och all denna plast i barnkläder, mjuka plasttryck på kläder kan innehålla ftalater, som kan påverka hormonbalansen i kroppen och skada fortplantningsförmågan. Ftalater är inte förbjudna i kläder och skor.... suck!

    SvaraRadera

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin