tisdag 8 maj 2012

Färgglatt återbruk

Under påsklovet passade jag på att pyssla om altanen och utemöblerna. De flesta trämöbler behöver årligt underhåll för att hålla länge. De ska oljas, målas eller impregneras och tidig vår är en bra tidpunkt att ägna sig åt detta.Några timmars jobb men man slipper å andra sidan köpa nya utemöbler....Fotograf: Stefan Ek, 2012.

I någon villatidning som kommit i brevlådan läste jag om årets Alcro Designers-kollektion med namnet ad. retur. Det är en inspirationskollektion i samarbete med Beckmans Designhögskola där man låtit tio gamla möbler har fått ny chans med hjälp av färg. Bland annat har Hanna Tunemar låtit sig inspireras av Piet Mondrians geometriska och enkla målningar och designern Gerrit Rietvelds ”Röd och blå stol” och målat om en uppsättning trädgårdsmöbler. Hon har använt sig av Alcro Bestå Fönsterfärg trä, en en vattenburen täckfärg som lämpar sig bra för målning av trädgårdsmöbler utomhus men det finns säkert likvärdiga produkter från andra företag.


"Varför slängs möbler som är helt funktionsdugliga? Antagligen för att de är billiga och inte har något känslomässigt värde. De möbler som slängs mest är helt klart IKEA:s men det skulle inte behöva vara så. Därför har jag valt att göra om just en IKEA-produkt. Och jag har försökt visa att även massproducerade möbler med hjälp av lite färg kan framkalla känslor".
Andra kul återanvändningsidéer från kollektionen kan du se här. Jag gillar även Erik Berglunds makeover av en vanlig IKEA Malm byrå och framför allt hans tankar kring "slit och släng möbler".

MerLäs mer om Alcro produkter för att behandla uteplatser här

1 kommentar:

  1. Det är bra att återanvända möbler och allt annat som går att använda igen. Tycker vårt slit och släng samhälle blivit löjligt. Alla måste börja tänka mer grönt idagens läge.

    SvaraRadera

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin