onsdag 23 maj 2012

Bokonsdag: Ta hand om din cykel

2012-05-09 21.23.48

Den här boken impulsköpte jag i livsmedelsbutiken när jag veckohandlade. Jag minns inte på rak arm vad den kostade men det var nog inte mer än 100 kr.  Den finns garanterat på ditt bibliotek och sist jag kollade fanns det även några exemplar på Bokbörsen.
Nu när jag cyklar så pass smycket som jag gör så vill jag ju även kunna ta hand om min cykel på bästa sätt. Jag har dessutom helt enkelt bestämt mig för att jag måste kunna plocka isär och ihop och fixa med min cykel - inte minst inför sommarens cykelresa  Baltikum. Här i Sverige är det ju dessutom svårt att få med cykeln på tåget och då kan man också behöva kunna plocka isär och ihop cykeln om man vill transportera den i en väska.

Den här boken är väldigt pedagogisk med tydliga bilder och informativ text. Här finns allt från tips på hur man ställer in cykeln till hur man lagar punkteringar. Boken vänder sig till vardagscyklister men lär man sig att ta hand om sin cykel finns det nog en hel del pengar att spara.

2012-05-09 21.25.22

Man kan läsa om olika typer av cyklar, det fanns t.o.m ett stycke om hopfällbara cyklar! Boken beskriver cykelns olika delar, dess funktioner och hur man bäst sköter om dem.

Tunturi

Jag fick genast nytta av boken när jag bestämde mig för att plocka isär min cykel, byta ena stänkskärmen och allmänt göra rent hjulen. Jag passade även på att höja sadlarna på barnens cyklar enligt bokens instruktioner och vips blev det mycket roligare och enklare att cykla enligt dottern!

Vill du lära dig mer om att cykelmeka kan du besöka någon av Cykelkökets träffar. Cykelköket en gratis gör-det-själv-verkstad för alla som behöver laga eller serva sin cykel och finns i Göteborg och Malmö.

4 kommentarer:

 1. Viktigt att allt bra. Maken köpte på Biltema en hållare, där man han hänga sykel under reparation.

  SvaraRadera
 2. Låter som ett bra tips! Jag brukar lämna in cykeln på service, men det är ju mer ekonomiskt (och säkert bättre) att göra det själv hemma.

  SvaraRadera
 3. Since you are taking bikes and books, here is one I recommend, via Treehugger's review of the book:
  http://www.treehugger.com/bikes/women-wheels-new-guide-girls-bikes.html

  Written by April Streeter a woman biker who owns no car, she guides and encourages women to get on their wheels. She has also lived in Sweden and perhaps in some way influenced by the many women riders here!

  Check it out!

  SvaraRadera
 4. Bra tips Hannele!
  @muesli Woman - thanks, I will check out her book!

  SvaraRadera

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin