onsdag 22 juni 2011

Bokonsdag: 2 böcker om utflyktsmat

Så här på sommaren passar det bra att tipsa om böcker som handlar om utflyktsmat. Tidigare har jag bloggat om böcker som Moderna matsäckar och God mat ute. Idag handlar det om två helt olika kokböcker med den gemensamma nämnaren att man inte ska behöva vara utan god mat bara för att man tillbringar mycket tid ute.

Packad & gladLänk
Den här boken hittade jag på biblioteket men den finns även att köpa via författarens webbsida eller i bokhandeln. Den har undertiteln "en kokbok för utflykt, camping och tävling. Författaren, Anita Axelsson, är hundinstruktör och tävlingsförare. Hon tillbringar många mil i bil och mycket tid på camping.
Boken innehåller recept som är lämpliga både för ryggsäcksfika, dvs kortare utflykter, men även längre perioder på camping eller vandrarhemsvistelser där man har tillgång till hyfsat välutrustade kök.
Boken är kronologiskt upplagd, den börjar med resan och avslutas med desserter och drycker. I början finns tips på matiga mackor och dessutom både hanterings- och serveringsråd (varm choklad passar bra till den här smörgåsen...). Andra recept som sparris med keso och ägg eller champinjonsoppa med örter och vitlöksgrädde förutsätter tillgång till kyl eller åtminstone kylbox. Bland efterrätterna hittar man recept som cheesecake i lager och stekta koksbananer. Enkelt och gott! Sist i boken finns lite kaffedrinkar (med alkohol) och smoothiesrecept. Glöm inte att packa ner mixerstaven eller en shaker..
Det här är en bra bok att ha med sig om man som vi ofta bor på vandrarhem eller kanske har en husbil/husvagn. Omväxlande och goda rätter men för avancerade för att fixa i fält.

Friluftsmat

Den här boken fick jag av Erik Sjöstedt, en av personerna bakom Kajak.nu. Boken är en nyutgåva (andra upplagan) av den gamla klassikern "Laga mat i fjällen". Boken finns även i en nyare utgåva från 2009 som kan köpas i bokhandeln. Författare är Anita Forsell, med en bakgrund som färdledare i fjällen.
I Friluftsmat får du en grundlig genomgång av hur man ska planera och förbereda inför kortare men framför allt längre utflykter året om, både vad gäller utrustning och måltidsförslag. Här finns gott om tips på hur man själv torkar mat om man har tröttnat på eller tycker att de färdiga påsalternativen är alldeles för dyra. Författaren tar även upp sådant man kan hitta i naturens skafferi, enbär, hur man gravar med örter m.m Däremot avråder hon bestämt från alkohol (minskar prestationsförmågan) vilket också är viktigt att tänka på om man är på längre och mer fysiskt ansträngande fjällvandringar.
Den här boken rekommenderas varmt! Det är verkligen en bra nybörjarbok med allt från grötrecept till tips på lyxigare rätter som fiskrisotto med saffran. Sist i boken finns en litteraturlista för den som vill läsa och lära sig mer om god och bra utemat.


Mer
Mattips från vana fjällvandrare
Eriks bästa mattips (laminera recepten så att de tål fukt)
Recept på friluftsmat

3 kommentarer:

 1. jag ska inte bli alltför packad på midsommar ;)

  SvaraRadera
 2. P.S.
  jättelätt att torka mat själv, även kött:

  http://hannelesparadis.blogspot.com/2010/08/torka-din-egen-fardkost.html

  Man ska passa på att torka billiga jordgubbar nu, blir lyxefterrätt på vandring.

  SvaraRadera
 3. Boken friluftsmat är jättebra med många tips och recept för fjällvandrare (och säkert andra som gillar utflykter i naturen). Att planera maten inför en fjällsemester eller kajaksemester är halva nöjet, tycker jag. Att sen få äta något gott hemlagat ute i naturen är underbart. :-)

  SvaraRadera

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin