måndag 20 juni 2011

Änglamarkspriset 2011Solvatten - så enkelt, så smart...

Änglamarkspriset syftar till att ge välförtjänt uppmärksamhet och uppmuntran till personer som gör förtjänstfulla insatser för miljön. Coop startade Änglamarkspriset 2002 för att uppmuntra och lyfta fram goda initiativ inom miljö och ekologi. Juryn består av Hans Alfredson, Märta-Stina Danielsson, Sven-Bertil Taube, samt flera miljökunniga personer som Coop utser. Den sista jurymedlemmen är alla kunder som kan rösta via hemsidan.

Temat för Änglamarkspriset 2011 var resurshushållning. Av de nio finalister, som alla jobbar hårt för att minska slöseriet och skapa långsiktig hållbarhet, stod till slut Petra Wadström som har utvecklat och tagit patent på produkten Solvatten, en metod att rengöra vatten med hjälp av enbart solenergi, vinnare.
Petra Wadströms vattenreningsprodukt, Solvatten, bygger på en innovativ kombination av mekaniskt filter, pastörisering och UV-sterilisering. Produkten riktar sig främst till hushåll i tredje världen. En Solvattenbehållare kan producera 20-30 liter rent vatten per dygn. Man fyller behållaren och lägger den i solen, efter 2-6 timmar är vattnet drickbart. Man kan också använda Solvattenbehållaren till att värma vatten

Flera av de övriga finalisterna har jag bloggat om tidigare:

1. Lars Benon Globala gymnasiet
Globala gymnasiet startade år 2004 på Lars Benon initiativ och han är sedan dess skolans rektor. Gymnasiet är till för elever som vill lära sig mer om, förstå och påverka de globala miljöfrågorna och orättvisorna i världen.

2. Simon Eisner, Allwin
Det som började med att Simon Eisner tog med sig överblivna bullar från en 7-Elevenbutik till ett kafé för hemlösa i Göteborg, har idag utvecklat Allwin till ett företag som tar hand om överproduktion av mat och ser till att den når utsatta grupper i samhället.
Läs tidigare blogginlägg om Allwin här & här.

3. Jenny Harlen Bokashi
Jenny Harlen har tagit komposteringsmetoden Bokashi till Sverige och utvecklat en specialhink som gör det möjligt att kompostera matavfall hemma i köket.
2008 bloggade jag om bokashiLänk
4. IKEA Peter Agnefjäll
IKEA:s grundläggande idé bygger på att hushålla med resurser för att minska kostnaderna. Idag har denna värdering även bäring på arbetet med en hållbar konsumtion.
IKEA, ett av medvetna konsumenters favoritvarumärken 2010 enligt Caresumers...

5. Lånegarderoben Emelie Dahlström
Lånegarderoben arbetar för en hållbar klädkultur genom att fungera som ett klädbibliotek för sina 150 medlemmar, som kan förnya sin garderob utan att bidra till ökad konsumtion.
Lånegarderoben skrev jag om i samband med tävlingen Gemensam styrka.

6. Heléne Stjernlöf Returhuset Lena Tidblom Macken i Araby
Med små medel kan möbler, kläder och prylar få ett nytt liv. Det är den gemensamma grundtanken i två skilda initiativ – Macken i Araby utanför Växjö och Returhuset i Kretsloppsparken Alelyckan utanför Göteborg.
Returhuset är är en av mina favoritplatser i stan!


7. Bengt Sörling Hasopor
Bengt Sörling är VD för Hasopor Hammar. Företaget driver tillverkning och försäljning av skumglas, ett nytt sätt att förvandla svåranvänd returglasråvara till attraktivt byggmaterial.

8. Mathilda Tham
Mathilda Tham är gästprofessor på Beckmans Design­högskola, där hon leder arbetet med hållbarhetsfrågor och framhåller att modet är en viktig dörr för förändringar eftersom det handlar om våra vardagsval.
Mathilda Tham har jag också skrivit om vid flera tillfällen.

9. Petra Wadström Solvatten
Petra Wadström har utvecklat och tagit patent på produkten Solvatten, en metod att rengöra vatten med hjälp av enbart solenergi.
Tidigare priser & vinnare
Omsorg om lantdjuren (2010)

Anders och Maria Engvall, Grisbönder, Säter
Världens fiskarter (2009)

Charles och Robert Olsson, Fiskare, Bohuslän
Mat och klimat (2008)

Christel Cederberg, Forskare, Harplinge
Ännu fler vinnare hittar du här

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin