tisdag 9 september 2008

Ökade transportkostnader ger höjd soptaxa i Göteborg

Nästa år kommer taxan för avfallshantering att höjas med nio procent i Göteborg. Ett villahushåll som sorterar sitt avfall kommer att få betala 30 öre mer per dag. Anledning till höjningen är de höjda priserna på gas, diesel och olja som gjort att transportkostnaderna blivit mycket dyrare.
I snitt lämnar varje göteborgare efter sig ungefär 300 kilo hushållsavfall under ett år. Analyser som gjorts av sopor från sex olika bostadsområden i Göteborg har visat att 36 procent bestod av biologiskt avfall som kunde ha komposterats, 26 procent var förpackningar som skulle ha lämnats på återvinningsplatsen och knappt en procent var farligt avfall och elavfall. Det som egentligen skulle ligga i soporna utgjorde bara 37 procent.


Sortera mera - och få rabatt!
Men om man själv komposterar sitt biologiska avfall får man dels en rabatt på 250 kronor per år, dels minskar man avfallsmängden vilket gör att man kan ha ett mindre och billigare kärl.
Skillnaderna är ganska stora: dyrast, 2.788 kronor per år, blir det för den som får hämtning av blandat avfall i ett stort kärl varje vecka. Den som har egen kompost och bara lämnar restavfall i ett litet kärl som töms varannan vecka behöver bara betala 889 kronor per år. Riktigt avfallssnåla hushåll kan till och med ansöka om hämtning var fjärde vecka, och kan då komma ner till endast 434 kronor om året.

Källa: Vårt Göteborg

Relaterade inlägg
Tema sopor - Kompostera mera
Tema mat Love food - hate waste
Tema sopor - källsortering i hemmet
Tema sopor - mindre saker = mindre soporTema sopor - bokashi

Tema sopor & återvinning
Svenskarna är bra på återvinning

5 kommentarer:

 1. Det går alldeles utmärkt att klara sig på tömning var fjärde vecka. Kompost och noggrann sopsortering gör att på en sommarmånad i sommarstugan med gäster och allt så fyller vi en halv soptunna.... Fast det är klart - när vi hade blöjbarn var tunnan alltid överfull vid tömning.

  SvaraRadera
 2. Vi har alltid komposterat, så där 19 år och fått billigare sophämtning och fin blomsterjord. Utflugna barn, nu hämtas soporna var 14 dag, inte mycket i tunnan...

  SvaraRadera
 3. P.S.
  Jag ska bli mormor innan jul, dottern har köpt tygblöjor.
  (Även min dotter hade tygblöjor för 25 år sedan, inte jämnt, men 25%, en del pengar i det, tusenlappar..)

  SvaraRadera
 4. Grattis Hannele! Jag ser själv fram emot att få kompost snart!

  SvaraRadera
 5. Tack :)
  Lycka är en egen kompost, vi kör med enkel kallkompost, det får inte bli för jobbigt eller komplicerat. Avfall ska vara enkelt, inte ta för mycket tid, hela familjen måste kunna vara med.

  SvaraRadera

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin