tisdag 22 maj 2007

Utmaningen v. 20-22: Ge blod

The Gift Of Life


Bilden "the gift of life" är tagen av Cayusa med Creative commons licens

Bett R Worlds senaste utmaning är att ge blod. Om du är mellan 18 och 60 år, frisk och väger minst 50 kilo är chansen stor att du kan bli blodgivare (är du kortväxt räcker ibland inte den vikten). Blodcentralen kontrollerar ditt blodvärde (Hb) som måste vara minst 125 g/L om du är kvinna och 135 g/L om du är man. Du får ge blod högst tre (kvinna) eller fyra (man) gånger per år. Du måste visa giltig fotolegitimation vid varje besök.(källa Geblod.nu)
Jag var precis på väg att skriva att jag tyvärr måste passa på denna utmaning eftersom jag är rätt kort men döm om min förvåning när jag tittar närmare på hemsidan;Har längd något med att göra att man inte får ge blod? Finns
regler att jag som är under 155 cm INTE får ge blod då jag är för kort? Har nämligen hört det tidigare....


Svar: Normalt sett tar man endast hänsyn till kroppsvikten, man måste väga minst 50 kg för att godkännas som blodgivare. Om man väger mindre än 50 kg blir den mängd blod man förlorar vid en normaltappning (upp till 500 mL inklusive blodprover) för stor i förhållande till individens totala blodvolym, med bl.a.
ökad risk för svimning efter tappningen. Om man av någon speciell anledning vill låta en person som väger mindre än 50 kg lämna blod, gäller att högst 13% av blodvolymen får tappas av. För att räkna ut exakt vilken total blodvolym en sådan individ har, behövs uppgifter om kön, längd och vikt.

Tänk vad många snygga t-shirtar jag har gått misste om... Jag skall bege mig till blodcentralen Droppen imorgon, den ligger dessutom väldigt nära jobbet. Nu är det bara ett lågt blodvärde som kan stoppa mig!

1 kommentar:

  1. Jag var och gav blod igår...och läste Betts blogg igår efteråt, kändes kul! Jag trivs med att vara blodgivare, har varit det i 7 år nu av 7 möjliga år! Lycka till imorgon med blodvärdet.

    /Jenny

    P.s Jag har brutit mitt köpstopp, har köpt ett par byxor (vilket var planerat), men ändå. Dessa skall jag ha på min sambos examen och på ett bröllop i sommar. Snart har jag klarat 1/2 år med köpstopp, fast ändå inte!

    SvaraRadera

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin