fredag 30 mars 2007

Ta makten över din tid

Lord Of Time


Bilden, Lord of time, är tagen av Anna Bialkowska med Creative Commons licens.

För mig hänger livskvalitet och att ha kontroll över sin tid ihop. I gårdagens GP fanns det en intressant artikel om vikten att ta sig "egen tid". Tydligen är män bättre än kvinnor på att prioritera sig själva och på att ta sig egen tid genom träning eller< gräva diken. Själv jobbar jag på det! Jag kan tycka att det är jobbigt att "prioritera bort" barnen men man måste tänka på att om man bara ger och ger av sig själv kommer det inte att finnas mycket kvar till slut. Ibland måsta man få ladda batterierna och få lite ny energi, annars blir man ingen bra mamma (eller pappa för den delen heller)

Jag har tidigare tipsat om boken Rik på riktigt, en värdefull vardag är möjlig! av Jörgen Larsson & Fredrik Warberg. Den är rätt tjock och innehåller mycket matnyttigt. Den lämpar sig utmärkt för en studiecirkel (studiehandledning hittar du här) om man har vänner och bekanta som man vill bolla tankar med. Det finns också organiserade cirklar, Tidsverkstäder, som ordnas av Studieförbundet Vuxenskolan. Via tidsverkstaden kan du även testa din LivskvalitetsProfil. Den innehåller 41 frågor om hur du upplever olika delar av din vardag.

I början av året skrev jag kort om SvDs artikelserie,Växla ner. DN har också haft en riktigt mastig artikelserie "Det omöjliga dygnet" där man tar upp olika aspekter på hur man får dygnets timmar att räcka till. En del artiklar handlar om att köpa tjänster för att underlätta tillvaron medan andra fokuserar på hur man kan förändra sitt liv genom att t. ex arbeta mindre. En av de bästa artiklarna handlar om Bodil Jönsson; "Är vi slavar under tiden? Eller går det att ta makten över den? Ensamstående mamman, forskaren och professorn har sina olika recept. En sak är de överens om - svaret kan man bara hitta själv.

Hur har jag tagit makten över min tid?
Träning - Jag har börjat träna yoga regelbundet. Oftast tränar jag på morgonen innan jobbet. TV - Dragit ner på TV-tittandet genom att ha bl. a ha TV-fria dagar. Man kan få rätt mycket gjort på en tv-fri kväll.
Rutiner - Jag försöker att hålla fast vid olika rutiner (morgon, kväll) etc för att underlätta vardagen. Barnen uppskattar också rutiner.
Veckomatsedel - att planera veckans middagar underlättar när det är risk för hungerkravaller i köket. Vi veckohandlar också.
Jobba mindre & konsumera mindre - jag har råd att jobba deltid men sen har vi heller ingen platttv, Xbox eller inspelningsbar DVD.


Hur får du tillvaron att gå ihop? Har du någon "egen tid"?Tycker du detta ämne är intressant kan du läsa mer på andra bloggar om: , frivillig enkelhet eller .

1 kommentar:

 1. Hi,

  Anna Bialkowska here :)
  I've just noticed that You've used my photo and I'm so much interrested what is this article about :)

  Let me know, I'm just curious :)

  Cheers,
  Anna

  sha.foto(at)gmail.com

  SvaraRadera

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin