onsdag 27 juni 2018

Bokonsdag: Döstädning : ingen sorglig historia


"Döstädning: att sortera, rensa och kategorisera en människas lösören. Ursprungligen inför en förestående död, men i vardagligt tal även något att göra för att skapa ordning i livet – för att hitta skräpet som kan slängas, sakerna med affektionsvärde eller de riktiga dyrgriparna.”

Tidigare i år ägnade jag mig en hel del åt att döstäda, dvs att rensa i alla skål och lådor här hemma. Det kan låta lite mordbit men faktum är att var och varannan person jag pratar med ägnar sig åt att döstäda. Det är ingen som Mari-Kondoar längre.
För mig handlade det mycket om att fixa iordning inför min operation. Dels visste jag att jag inte skulle orka städa så mycket efteråt och dessutom så var jag övertygad om att jag inte skulle vakna upp efter narkosen, något som tydligen inte är helt ovanligt. 


Författaren är noga med att redan från början skilja mellan att döstäda (rensandet) och att dödstäda (tömmandet av ett dödsbo). Jag har tack och lov sluppit att dödstäda efter andra. Jag har bägge mina föräldrar i livet liksom min farmor och farfar och de flesta andra av mina många släktingar.
Men för författaren som gått igenom flera dödstädningar är det viktigt att ta hand om sina egna ägodelar och inte belasta sina efterlevande med det.  
"Egentligen är det bara du själv som kan utföra din egen döstädning. Det finns inga genvägar, tyvärr."
Det betyder inte att man inte löpande kan fråga om barn eller barnbarn är intresserade av att ta över saker. Det verkar vara en svår avvägning, författaren tar upp mannen som eldade upp en massa foton för att familjen skulle slippa ta hand om dem - något som dock gjorde barnen ledsna. De fick aldrig en chans att tacka ja - eller nej. Men författaren slår också fast att "dina kära vill gärna ärva saker frpn dig. Men inte ALLA saker".

Genom boken får man tips på hur man kan både döstäda och dödstäda. T. ex att anlita ett auktionshus, eller skriva små lappar. Författaren menar att det måste få ta tid så det är bättre att börja medan men har tid och ork än att behöva stressa sig igenom en rensning för att man måste flytta.

Jag gillade verkligen den här boken! Det handlar inte om att rensa för att leva ett minimalistiskt liv utan att för att underlätta både för sig själv och sina anhöriga på ålderns höst. Boken är dessutom både välskriven och humoristisk.

Läs mer!
Hannele har redan börjat döstäda
Alla är dock inte lika positivt inställda, Edward Blom menar att "Feng shui-trenderna riskerar att städa ut samhörigheten mellan generationerna".


Om författaren
Margareta Magnusson är konstnär och född i Göteborg. Döstädning. Ingen sorglig historia är hennes debutbok. Den blev väldigt uppmärksammad på bokmässan i Frankfurt och ges nu ut i 20 länder runt om i världen. Bokens engelska titeln är The gentle art of swedish death cleaning och jag har till och med hört tala som den på sydafrikansk radio...

4 kommentarer:

  1. intressant bok, gillade den... håller på

    SvaraRadera
  2. barnen tömde farfars garage i helgen... han på hemmet och frugan trött på att inte ens nå elskåpet

    SvaraRadera
  3. har du läst Ett kreativt kaos : oredans fantastiska möjligheter av Eric Abrahamson:
    http://hannelesbibliotek.blogspot.com/2018/06/oordning-ger-ordning.html

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag har inte läst den - kanske borde för att väga upp alla rensaböcker :-)

      Radera

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin