onsdag 6 juni 2018

Bokonsdag: The life-changing magic of not giving a f**ck


Boken finns i flera utgåvor med olika omslag, såg här såg den ut som jag läste

Hoppas att ni har en fin nationaldag! Idag recenserar jag en bok som handlar om att bry sig mindre om olika saker i livet. Som att fira nationaldagen, jag passar istället mest på att ta det lugnt och umgås med vänner.
How to Stop Spending Time You Don't Have with People You Don't Like Doing Things You Don't Want to Do

Boken, som i Sverige har fått titeln ”The magic of not giving a f*ck : och ändå få ut mer av livet”, är enligt författaren en en praktisk parodi på Marie Kondos bästsäljande bok ”Konsten att städa – Förändra ditt liv med ett organiserat hem”. Men istället för att vika strumpor på ett visst sätt eller rensa i garderoben före­språkar ­Sarah Knight en rejäl mental utrensning, något som i förlängningen sparar både tid, pengar och energi.

Hennes "NotSorry Method" går ut på att "sluta tillbringa tid man inte har med människor man inte tycker om och med saker man egentligen inte vill göra".
Det handlar om en sorts medveten konsumtion där man fördelar sin energi, pengar och tid på människor och saker man verkligen bryr sig om. Vad dessa saker är varierar naturligtvis från person till person, det handlar helt enkelt om att först och främst sätta sig ner och fundera över vilka människor som är viktiga för en - då blir det mycket lättare att prioritera vilka aktiviteter man bryr sig om.
Boken tar upp olika områden där man man helt enkelt tjänar på att bry sig mindre, det är allt från jobb (onödiga möten, AW och kick-offer), familjen (måste ni göra som ni alltid ha gjort kring jul och andra helgdagar), vänner och bekanta (du behöver inte följa med på karaoke om du hatar det).

Jag kan tänka mig att det är en ålders- och eller mognadsfråga i mågna fall, när man är ny i arbetslivet är man nog me rmån om att göra allt för att passa in. Själv fick jag under mitt köpstoppsår en hel del a-ha upplevelser kring vad som är värt att bry sig om eller inte. Numera köper jag sällan nya kläder för att jag har blivit bjuden på fest eller bröllop - jag tar hellre fram favorit i repris från förra årets julfest eller bröllop.

Även om du redan är ganska säker i dig själv och vad du finenr det värt att bry dig om i livet så är det här en underhållande bok att läsa.  Jag hittade den på biblioteket men den finns även i bokhandlar som t. ex Adlibris.

Om författaren
Det här är Sarah Knights första bok, en försäljningssuccé som givits ut i mer än 23 länder världen över. Den har följts av "Get Your Sh*t Together" och "You Do You: How to Be Who You Are and Use What You’ve Got to Get What You Want". 2015 sa hon upp sig från jobbet och började frilansa. Hon flyttade från Brooklyn, New York, till Dominikanska republiken.
Kolla gärna in hennes TEDx talk, “The Magic of Not Giving a F*ck”

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin