Idag recenserar jag Krisboken : nyckeln till att överleva trots urusel ekonomi av Vanja Persson.
Har du blivit av med jobbet, blivit sjuk eller gått i pension? Är din ekonomi sämre än du någonsin kunnat föreställa dig? Håller det på att knäcka dig att aldrig ha tillräckligt med pengar?
Krisbokens författare är vare sig utbildad på Handels eller specialist på privatekonomi men har lång erfarenhet av att leva som sjukskriven, ensamstående mamma med eget företag. Detta har gjort henne till specialist på att leva på existensminimum. Hon har lärt sig vara kreativ både när det gäller att sänka kostnaderna och öka inkomsterna.
Till skillnad mot andra ekonomiböcker som kanske fokuserar på hur man kan bli miljonär genom att sparar i aktier så förutsätter Krisboken inte att du har några pengar att spara. Den fokuserar istället på hur man ska lösa en privatekonomisk kris - vare sig svackan är tillfällig eller livslång. Hur tar man kontroll över sin situation om man inte ens har pengar till mat eller räkningar?
Bokens fokus ligger på ett liv utan ekonomisk stress och helst med lite möjlighet till att sätta guldkant på tillvaron. Det handlar mycket om acceptans, att lära sig leva med sin dåliga ekonomi.I boken
finna även möjlighet att känna igen sig för som författaren påpekar känner man sig ofta väldigt ensam när man har dålig ekonomi.
Författaren tipsar om hur man kan öka sina inkomster trots sina eventuella begränsningar men är även noga med att påpeka att man ska kontrollera vad man får göra respektive inte får göra om man har till bidrag ifrån Försäkringskassan. Det är viktigt att man håller koll på det så att man inte riskerar att bli avstängd och får ännu sämre ekonomi.
Trots att jag fokuserar på frivillig fattigdom och medveten konsumtion i bloggen så tyckte jag att boken var läsvärd. Det finns mycket användbart även för den som har en ekonomi i balans. En ekonomisk kris kan drabba vem som helst som en följd av ohälsa, en skilsmässa eller att man förlorar jobbet. Här finns en fin recension från en person som har haft stor nytta av boken. Här finns en intervju med Vanja som ger lite mer bakgrund till boken och några av hennes bästa tips för ett rikt liv (även om det är ekonomiskt fattigt).
Det var viktigt för författaren att hålla nere priset på boken, något hon löste genom att dra igång en kickstarter-kampanj. Boken hittar du hos bokhandlare som t. ex Adlibris men uppmana gärna ditt lokala bibliotek att köpa in boken så att fler får glädje av den!
Om författaren
Vanja Persson driver förlaget Magic Wonders där hon ger ut barnböcker (och även Krisboken). Hon har varit mer eller mindre (mest mer) sjukskriven sedan 1999 då jag efter en vanlig influensa fick ME (Kroniskt trötthetssyndrom), en sjukdom som läkarna ännu inte vet vad den beror på eller hur den ska botas.
Härlig motvikt till alla dessa ibland självgoda aktie bloggare som anklagar tidigare generationer att inte ha sparat tillräckligt. Förutsättningarna såg ju helt annorlunda ut, t ex inget internet. Visst ska man ta ansvar för sin ekonomi, men det är lite mycket peka finger och skyll dig själv. Läste någonstans att Vanja fick ut 12000 i månaden och inte har hemmavarande barn. Jag lever på ungefär 8500 Min budget ser ungefär ut såhär Räkningar 5500, där ingår läkarbesök. Frissa 300, övrigt 200, kläder 100, Nöje 300, Smink 50, hygien 50, Sl-kort 750, Mat 750,resa 500.
SvaraRaderaPengar till resande kan fördela sig lite olika på olika år. Jag är med i undersökningar och brukar få ut lite pengar, Just nu har jag 1000 kr i presentkort +2 biobiljetter. jag brukar få ihop ca 1500 kr om året. Låter kanske som en torftig tillvaro och visst någon tusenlappar extra skulle inte sitta fel med tanke på att allt blir dyrare. Det är klart det blir inga brakmiddagar ute på restaurang eller dyrbara semesterresor. På SL-kortet kommer man långt och kan utforska sin närmiljö. SJ-resor kan man få ganska billigt och åker man inte under alla lov, kan man komma över bra pris på boende. Konsumerar inte mycket mer en nödvändig och det är ju bara bra. Är numera mer kreativ och kommer på lösningar som inte kostar, utan det är lite mer man tager vad man haver, aldrig något matsvinn t ex.
Inte är jag någon isolerad kuf heller även om umgänget inte är jättestort så räcker det till. elsa
än nödvändigt, ska det stå förstås.
RaderaTack för insynen in din budget. Allas ekonomi (och förutsättningar) ser ju så olika ut. För ett par år sedan körde jag en serie som hetter "Min budget" där man fick dela med sig av sin budget - kanske vore läge att starta upp det igen.
RaderaDen här kommentaren har tagits bort av skribenten.
SvaraRaderaDen här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Radera