tisdag 15 mars 2016

Trans-mongoliska järnvägen - förberedelser

Nästa vecka drar jag i väg på min 40-årsresa - en tur på den transsibiriska järnvägen, något som jag drömt om så länge jag kan minnas. Jag är en tågnörd av stora mått och älskar ju att resa så jag kan inte riktigt fatta att det nu ska bli av. Idag bloggar jag lite om de förberedelser som jag gjort.


Vi funderade länge på vilken sträckning och även vilken riktning vi skulle ta. I slutändan valde vi att åka den vanligaste vägen från Moskva till Bejing via Ulan Bator. Mest beroende på  datum, då det skulle funka med tid borta från barn och jobb. Jag ville även klämma in ett stopp och hälsa på bekanta i Chelyabinsk. I övrigt kommer vi att ha ett ta ett stopp i Irkutsk och ett i Ulan Bator innan vi når Beijing.


Guideböcker
Jag gillar eyewitness/top 10 guides, föredrar att ha dessa med anteckningar i som souvernirer från mina resor. Den här gången blev det en för Moskva och en för Beijing. Jag har också köpt två transsibirisk guideböcker varav Tran-Siberian Handbook av Bryn Thomas ska vara den bästa. Min reskamrat föredrar Lonely Planet och har köpt på sig en för varje land (Ryssland, Mongoliet och Kina). Sen har jag så klart läst en massa olika sidor på webben (se länkar nedan)


För enkelhetens skull valde vi att anlita en resebyrå (Bas International) som hjälpt till att ordna biljetter och övernattningar + visum. Man kan naturligtvis ordna allt sådant själv (lite billigare) men det var ingen jättekostnad att få hjälp med det. Det är tillräckligt krångligt att ordna alla intyg och liknande som ska skickas med i ansökan.
Vi har valt att resa i delad 4-kupé och att bo på enklare hotell/vandrarhem vilket håller nere priserna. En annan anledning till valen är den sociala aspekten.

Ryssland
Vi planerar bara att göra ett kort uppehåll i Moskva. Min reskamrat har varit där tidigare och jag är sugen på att "komma iväg". Men det blir ett drygt dygn i huvudstaden. I  vår resa ingår en en guidad tur till fots (och transfer från flygplatsen) och vi har även fått tips från några lokalbor.
Efter ett och ett halvt dygn på tåget kommer vi fram till Cheylnabilsk. En hel dag får vi där innan vi på kvällen åker vi vidare mot nästa stora stopp, Irkutsk där vi ska titta på Bajkalsjön. Det blir en övernattning i staden Listvyanka där man kan titta på ett limnologiskt museum eller kolla in Bajkalsjön (där isen ligger fram till juni).

Mongoliet
Det blir även tre nätter i Ulan Bator, varav en inkluderar övernattning ute i nationalparken Terelj där vi ska bo i en yurt. Jag vill titta på Djingis Kahn statyn också! Mongoliet är nog det land jag är mest spänd på att besöka.

Kina
Sista stoppet blir en knapp vecka i Beijing. Vi har inte planerat så mycket men jag vill äta god mat och titta på sevärdheter som muren (en dagsutflykt), fågelboet och den förbjudna staden. Efter många dagar på tåg kommer det nog bli skönt att röra på sig och äta färsk mat som frukt och grönsaker också.

Planera mat och packning

Vi har lagt ner en lite tid (men inte överdrivet mycket) på att planera vår packning. Vi är bägge förhållandevis resvana och har inte behövt köpa så mycket prylar. Jag äger redan allt från universalhandfatspropp till resebrandvarnare... Min filosofi är ju dessutom att ha så lite packning som möjligt.
Mat på resan är ett kapitel för sig (Food on board the Trans Siberian). Jag hoppas kunna prova lokala delikatesser (utan kött...) men för att säkra upp kommer vi att ta med oss klassiker som nudlar och varma koppen eftersom det finns tillgång till varmt vatten hela tiden. Jag funderar även på att göra egen grötmix att ta med. Är det någon som har provat proteingröt?

Light my fire mealkit - en klassiker.
 


Det kommer att vara kallt i Ryssland och Mongoliet så jag kommer att packa ner varma kläder, underställ, skidhandskar, överdragsbyxor etc. Sen tar vi med lite spel (jag försöker lära mig schack) och en TV-serie eller tre. Men jag hoppas framför allt träffa intressanta människor, öva lite ryska och titta ut på den Sibiriska tundran.


Läs mer!
Know Before You Go: the Trans-Mongolian Railroad
Trans-Siberian: Crossing the steppes in style

Riding the Trans-Siberian Railway: What to Bring


12 kommentarer:

 1. wow, dotterns kompis har åkt... Mat köper man ju av folk som säljer på stationer, fattig lokalbefolkning, låter spännande!

  SvaraRadera
  Svar
  1. (när jag var i Ryssland, hade vi 30 graders värmebölja :)

   Radera
 2. (enklare grötmix med typ havre och russin använde vi i cykelturer i små portionspåsar)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag ska göra en blandning i helgen - jag får rapportera resultatet på bloggen.

   Radera
 3. Ska göra den resan någon gång också! Blir kul att följa. Är det så att man själv kan välja var och hur länge man vill stanna, så åker man med nästa tåg istället?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Man kan hoppa av var som helst så länge man bestämmer det innan så man kan inte vara så spontan. Man måste köpa en ny biljett för varje sträckning och tågen går inte varje dag. Sen är det ju en prioriteringsfråga beroende på hur länge man kan vara borta etc.

   Radera
  2. Okej, tack då förstår jag! Planerade spontanstopp med andra ord ;)

   Radera
 4. Spännande! Gillar denna blogg förresten :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack! Jag hoppas kunna blogga lite från resan beroende på hur det blir med wifi.

   Radera
 5. hade tänkt berätta om gröten jag gör som mellanmål, 1,5 dl havregryn, 1 msk chiafrö, solrosfrön + pumpakärnor, vaniljpulver och sedan 2,5 dl valfri slags mjölk (låt stå över natten). Tänkte att det ev funkar även med vatten, men inser nu att du säkert redan har åkt och att jag ska kommentera snabbare nästa gång :) hoppas du har en superbra resa!

  SvaraRadera

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin