torsdag 21 januari 2016

Gästinlägg: Köpstoppsår till ända

I mars förra året publicerade jag ett gästinlägg från Anna om att "följa flocken". Nu är Annas köpstoppsår till ända och idag skriver hon om hennes upplevelser av att dra ner på konsumtionen.

Ordning och reda det vill de flesta av oss ha. För att få det gäller det att rensa och att ha var sak på sin plats men det finns en faktor till som är viktig för att få ordning och reda: att inte köpa hem så många saker.

Att inte köpa så många saker är lättare att säga än att göra. 
Förra året testade jag mitt köpbeteende genom att ha ett köpstoppsår, så jag vet att det är svårt att låta bli att köpa hem saker. Under året lärde jag mig många saker, både om mitt köpbehov men också att vara fiffig och uppfinningsrik.

Köpstoppet har mynnat ut i att jag har påbörjat en storrensning av vårt hem eftersom jag upptäckt att vi inte behöver ens hälften av det vi äger, mer om denna rensningen kommer ni få se under året. När jag inte ”fick” köpa nya saker blev jag mer rädd om de saker vi äger, ”slit och släng” försvann. Insikten som ledde fram till rensningstankarna var att vi behöver färre saker av bättre kvalité och med färre saker blir det lättare att hålla ordning.
Villkor för köpstoppet var att det gällde bara mig och inte min familj. 
 Jag skulle kunna kalla mitt köpstopp för ett köpstopp-light, detta eftersom det endast gällde mina kläder, heminredning och renoveringsprojekt. Restaurangbesök och semestrar var godkända undantag. Köpstoppet pågick under år 2015, alltså det startade på nyårsdagen 2015 och avslutades nyårsafton 2015.
Suget att handla minskade successivt under året men släppte inte helt. 
 Det jag saknade mest var att inte handla ”förbättringssaker”. Jag lever ju för att förenkla och förbättra mitt liv och mitt hem och att inte kunna handla saker som bidrar till detta har varit svårt och tråkigt.  Kläder har inte alls varit svårt, ni som följer bloggen har kunnat läsa om mitt klädrensningsprojekt vilket är en insikt av vad jag verkligen vill ha och behöver, en insikt av köpstoppet.
Avslutningsvis, så satt jag i December och funderade över vad jag skulle köpa när året var slut. Det enda jag kunde komma på var nya strumpor!!!

Ni som blir sugna på att testa era köpvanor önskar jag lycka till. Om ni inte vill prova ett helt år så kan ni testa några månader, dock vill jag säga att man bör testa mer än två månader för att insikterna och svårigheterna skall dyka upp. Annars är det också lätt att skjuta upp köp till efter köpstoppet.

Lycka till!


Ni som blev intresserade, på filmen berättar jag mer om köpstoppet och om svårigheter och insikter.

4 kommentarer:

 1. totalt köpstopp inte lätt, det finns ju saker man vill ha eller behöver - och allt försvinner fort från affärer, för det är bara nytt, nytt nytt hela tiden...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag mycket försvinner men jag har märkt att om man bara orkar beta av ett par butiker hittar man oftast det man behöver.

   Radera
 2. Har Anna någon egen blogg, så man kan läsa om hennes resa?


  Jag kör förresten snålmånad vad det gäller mat och hushåll just nu, fast jag tar ett helt kvartal och verkligen försöker göra av med sånt som finns i skåpen, äter ur och tar till vara på.
  Parallellt med detta har jag köpstopp under samma period. Det är alltså endast mat och hushållsnödvändigheter (inkl. bensin) som får köpas. Jag kan också få köpa någon present om det är något kalas jag missat att ha koll på. Alla vårens födelsedagsBARN köpte jag till under december, en dag när jag ändå köpte julklappar.

  Under detta kvartal så inventerar jag skåpen noga vad det gäller mat etc. och eftersom jag då är så "inne" i det tänket så gör jag samma sak med stora delar av hemmet och får rensat ur massor.
  I februari/mars säljer jag sedan av sådant som rensats ur och som är säljbart (annat går till återvinning, hjälporganisationer etc.) och får då även in en extraslant.

  Jag gjorde samma sak förra året och 2014 också, fast då en lite enklare version.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej! Anna har en websida för sitt företag och under tips och inspiration hittar man bloggliknande inlägg http://www.ordningsguiden.se/tipsinspiration/

   Radera

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin