onsdag 20 januari 2016

Bokonsdag: Ett renare liv


Bild: Nordstedts
Alla vill vi leva sundare, mer miljövänligt och grönare. Men hur gör man i praktiken? Hur rensar man sitt hem från giftiga produkter, hur äter man näringsrikt och naturligt, och hur lever man renare? 
Över 200 böcker har jag recenserat genom åren och det ges ständigt ut allt fler böcker inom de områden som jag bevakar (ekologi, ekonomi, inredning osv.).
Idag handlar det om en bok som propagerar för ett grönare liv i form av ett renare liv. Boken "Ett renare liv" fokuserar på fyra huvudområden:
  • Ren mat
  • Naturlig skönhet
  • Grönt hem
Tanken bakom begreppet "leva renare" är enligt författarna att undvika giftiga ämnen. Fördelen med att leva renare ska vara att man får mer energi, friskare hy, ett fräschare hem och en sundare kosthållning. Det handlar inte om någon omvälvande "alternativ livsstil" utan att göra smarta val i vardagen  - att vara medveten helt enkelt.

Första delen av boken handlar om mat utan socker, mejeriprodukter, gluten och kött. Här får man ta del av en mängd vegetariska recept på alltifrån juicer och glutenfri bakning till sunda frukostar, snacks, soppor, middagar och sötsaker. Det tipsas också om företag som levererar ekologiska livsmedel direkt till dörren. Miniguiden till blötläggning och groddning av en mängd olika frön och baljväxter är väldigt användbar, särskilt så här på vintern.
Däremot är jag fortfarande inte helt övertygad om att glutenfri kost är det enda rätta (annat än för de som lider av glutenintolerans). Samtidigt tror jag att alla personer är olika och att det säkert finns människor som mår bättre av att undvika eller dra ner på gluten. Likaså mejeriprodukter. Vad gäller de sistnämnda finns det en miljöaspekt - mejeriprodukter har en förhållandevis stor klimatpåverkan, särskilt då vi dessutom slänger en stor del av det som produceras.


Del två handlar om naturlig skönhet med fokus på hur man skapar sig en grön skönhetsrutin som ger strålande hy inifrån, både i form av vilka produkter man ska använda och vilka ämnen man ska undvika. Det finns även recept på egna skönhetsprodukter. Författarna tipsar om sina favoritmärken när det gäller smink (listat efter prisnivå) och var man kan köpa olika ingredienser på nätet.  Det är stor fokus på oljor som skönhetsmedel, något som jag själv inte har så stor erfarenhet av.
Kladdiga ansiktsmasker undviker jag dock, jag är fortfarande märkt av mina experiment med rårivna morötter i mellanstadiet (ett tips - du blir orange och det går inte bort så lätt...)
Den sista delen handlar om ett grönt hem vilket omfattar allt från kläder och klädvård, återbruk till grön städning. Grön städning (bikarbonat, ättika och såpa!!!) har jag praktiserat länge. Deras tips för stressiga vardagar är också toppen.

Sammanfattningsvis så så innehåller boken inte så mycket nytt för den som läst ett par bloggar, böcker eller artiklar om hur man lever miljövänligt. Den är dock ändå läsvärd för den som behöver lite inspiration och pepp och kan dessutom fungera som en väldigt bra och smakfult formgiven introduktion till ett grönare liv.

Boken hittar du på biblioteket eller i någon bokhandel.

Om författarna
Tina Holtär är journalist och redaktör innom ämnena livsstil, kosthållning, mode og träning. Hon driver bloggen Okologista (inte så aktiv längre). Brigitte Magnussen är författare och livstilsvägledare. Hon driver bloggen Comeclean  och är även Norges enda Green Makeup Artist (hon använder endast ekologiska och giftfria makeup- och hårvårdsprodukter).

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin