torsdag 28 januari 2016

Amortera mera

The Stuga

Bild: Mats Hagwall 

Egen härd är guld värd...


Med minusräntor är tipset från många ekonomer att amortera något som jag själv länge har varit en anhängare av. Det som är intressant med att amortera lite extra varje månad (jag har rörlig 3-månads ränta på mitt bolån) är att se effekten över tid. Eftersom jag bloggar om ekonomi kan jag t.ex se att jag i april förra året under sparmånaden lade 2014 kr på ränta och amortering på mitt bolån.
Varje månad för jag över en fast summa (4000) till min bolånebank och lägger summan som blir över efter att ränta och amortering dragits som en extraamortering. I april 2014 blev det en extraamortering på 1687 kr. Nu knappt två år senare har extraamorteringarna i kombination med låg ränta lett till att ränta och amortering istället ligger på runt 1700 vilket gör att jag får över 2000 att lägga som extraamortering. Sammantaget gör det här att jag kan betala av mitt bolån fler år i förtid utan att det egentligen känns i plånboken. Det enda jag behöver komma ihåg är att lägga in extraamorteringen manuellt som ett "uppdrag" på min internetbank.

Mot skuldfrihet
Målet med mina amorteringar är att amortera så mycket att jag varje år förkortar bolånets livslängd med två år. I december 2014 hade jag enligt mina beräkningar drygt 12 år till total skuldfrihet (bolån och CSN). I december 2015 hade jag 8,7 år kvar och i år siktar jag på att arbeta ner det till drygt 6 år.

Kommer du att amortera mera i år?


måndag 25 januari 2016

Samma samma

Villa hackspett

Villa Hackspett, Västerås hösten 2015

Jag planerar inga större förändringar vad gäller köpstoppsbloggen det kommande året. Eftersom jag hellre lägger fokus på själva innehållet än att tänka ut ämnen så följer jag samma bloggplan som tidigare år även om jag kanske inte bloggar alla dagar.

Måndagar
Matmåndagarna fortsätter. Ett av mina bästa tips för att spara pengar/finansiera mina resor är att fortsätta att ta med matlåda, dessutom är det bra ur miljösynpunkt.

Tisdagar
På tisdagar skriver jag oftast om något som har med miljö, transport, resor, återvinning eller liknande att göra. Det kan handla om allt från avfallshantering till cykling.  Det har blivit allt mer av det sistnämnda på bloggen. Sedan 2011 då jag cyklade mellan  Köpenhamn och Berlin har jag varje sommar ägnat en dryg vecka åt Cycling for libraries. Förra året arrangerade jag själv turen som gick från Oslo via Göteborg till Aarhus vilket tog hårt på krafterna så vi får se om det blir någon bibliotekscykling i år.
Jag siktar på att göra lite kortare och längre cykelutflykter på hemmaplan istället.


Bokonsdag
På onsdagar recenserar jag olika böcker med fokus på miljö, mat, ekonomi och konsumtion. Jag har ständigt intressanta böcker i min "att läsa hög" men kom gärna med fler förslag på böcker att recensera

Torsdag
På torsdagar skriver jag ofta om ekonomi (budget, mål, spartips), frivillig enkelhet, tidsanvändning och liknande.Jag har fått önskemål om att skriva mer om YNAB (mitt budgetverktyg) så det kommer jag att göra.

Fredag
Här kommer det tips om intressanta boendeformer och lite inredning med fokus på miniboenden och återanvändning. En och annan filmrecension dyker också upp.

Lite nytt och lite gammalt också
Jag kommer självklart att skriva om mina resor under året och jag hoppas på gästinlägg! Vill du vara med och gästblogga så maila på antianki@gmail.com. Är du en person som har köpstopp 2016 vill jag väldigt gärna ha ett gästinlägg från dig!

torsdag 21 januari 2016

Gästinlägg: Köpstoppsår till ända

I mars förra året publicerade jag ett gästinlägg från Anna om att "följa flocken". Nu är Annas köpstoppsår till ända och idag skriver hon om hennes upplevelser av att dra ner på konsumtionen.

Ordning och reda det vill de flesta av oss ha. För att få det gäller det att rensa och att ha var sak på sin plats men det finns en faktor till som är viktig för att få ordning och reda: att inte köpa hem så många saker.

Att inte köpa så många saker är lättare att säga än att göra. 
Förra året testade jag mitt köpbeteende genom att ha ett köpstoppsår, så jag vet att det är svårt att låta bli att köpa hem saker. Under året lärde jag mig många saker, både om mitt köpbehov men också att vara fiffig och uppfinningsrik.

Köpstoppet har mynnat ut i att jag har påbörjat en storrensning av vårt hem eftersom jag upptäckt att vi inte behöver ens hälften av det vi äger, mer om denna rensningen kommer ni få se under året. När jag inte ”fick” köpa nya saker blev jag mer rädd om de saker vi äger, ”slit och släng” försvann. Insikten som ledde fram till rensningstankarna var att vi behöver färre saker av bättre kvalité och med färre saker blir det lättare att hålla ordning.
Villkor för köpstoppet var att det gällde bara mig och inte min familj. 
 Jag skulle kunna kalla mitt köpstopp för ett köpstopp-light, detta eftersom det endast gällde mina kläder, heminredning och renoveringsprojekt. Restaurangbesök och semestrar var godkända undantag. Köpstoppet pågick under år 2015, alltså det startade på nyårsdagen 2015 och avslutades nyårsafton 2015.
Suget att handla minskade successivt under året men släppte inte helt. 
 Det jag saknade mest var att inte handla ”förbättringssaker”. Jag lever ju för att förenkla och förbättra mitt liv och mitt hem och att inte kunna handla saker som bidrar till detta har varit svårt och tråkigt.  Kläder har inte alls varit svårt, ni som följer bloggen har kunnat läsa om mitt klädrensningsprojekt vilket är en insikt av vad jag verkligen vill ha och behöver, en insikt av köpstoppet.
Avslutningsvis, så satt jag i December och funderade över vad jag skulle köpa när året var slut. Det enda jag kunde komma på var nya strumpor!!!

Ni som blir sugna på att testa era köpvanor önskar jag lycka till. Om ni inte vill prova ett helt år så kan ni testa några månader, dock vill jag säga att man bör testa mer än två månader för att insikterna och svårigheterna skall dyka upp. Annars är det också lätt att skjuta upp köp till efter köpstoppet.

Lycka till!


Ni som blev intresserade, på filmen berättar jag mer om köpstoppet och om svårigheter och insikter.

onsdag 20 januari 2016

Bokonsdag: Ett renare liv


Bild: Nordstedts
Alla vill vi leva sundare, mer miljövänligt och grönare. Men hur gör man i praktiken? Hur rensar man sitt hem från giftiga produkter, hur äter man näringsrikt och naturligt, och hur lever man renare? 
Över 200 böcker har jag recenserat genom åren och det ges ständigt ut allt fler böcker inom de områden som jag bevakar (ekologi, ekonomi, inredning osv.).
Idag handlar det om en bok som propagerar för ett grönare liv i form av ett renare liv. Boken "Ett renare liv" fokuserar på fyra huvudområden:
  • Ren mat
  • Naturlig skönhet
  • Grönt hem
Tanken bakom begreppet "leva renare" är enligt författarna att undvika giftiga ämnen. Fördelen med att leva renare ska vara att man får mer energi, friskare hy, ett fräschare hem och en sundare kosthållning. Det handlar inte om någon omvälvande "alternativ livsstil" utan att göra smarta val i vardagen  - att vara medveten helt enkelt.

Första delen av boken handlar om mat utan socker, mejeriprodukter, gluten och kött. Här får man ta del av en mängd vegetariska recept på alltifrån juicer och glutenfri bakning till sunda frukostar, snacks, soppor, middagar och sötsaker. Det tipsas också om företag som levererar ekologiska livsmedel direkt till dörren. Miniguiden till blötläggning och groddning av en mängd olika frön och baljväxter är väldigt användbar, särskilt så här på vintern.
Däremot är jag fortfarande inte helt övertygad om att glutenfri kost är det enda rätta (annat än för de som lider av glutenintolerans). Samtidigt tror jag att alla personer är olika och att det säkert finns människor som mår bättre av att undvika eller dra ner på gluten. Likaså mejeriprodukter. Vad gäller de sistnämnda finns det en miljöaspekt - mejeriprodukter har en förhållandevis stor klimatpåverkan, särskilt då vi dessutom slänger en stor del av det som produceras.


Del två handlar om naturlig skönhet med fokus på hur man skapar sig en grön skönhetsrutin som ger strålande hy inifrån, både i form av vilka produkter man ska använda och vilka ämnen man ska undvika. Det finns även recept på egna skönhetsprodukter. Författarna tipsar om sina favoritmärken när det gäller smink (listat efter prisnivå) och var man kan köpa olika ingredienser på nätet.  Det är stor fokus på oljor som skönhetsmedel, något som jag själv inte har så stor erfarenhet av.
Kladdiga ansiktsmasker undviker jag dock, jag är fortfarande märkt av mina experiment med rårivna morötter i mellanstadiet (ett tips - du blir orange och det går inte bort så lätt...)
Den sista delen handlar om ett grönt hem vilket omfattar allt från kläder och klädvård, återbruk till grön städning. Grön städning (bikarbonat, ättika och såpa!!!) har jag praktiserat länge. Deras tips för stressiga vardagar är också toppen.

Sammanfattningsvis så så innehåller boken inte så mycket nytt för den som läst ett par bloggar, böcker eller artiklar om hur man lever miljövänligt. Den är dock ändå läsvärd för den som behöver lite inspiration och pepp och kan dessutom fungera som en väldigt bra och smakfult formgiven introduktion till ett grönare liv.

Boken hittar du på biblioteket eller i någon bokhandel.

Om författarna
Tina Holtär är journalist och redaktör innom ämnena livsstil, kosthållning, mode og träning. Hon driver bloggen Okologista (inte så aktiv längre). Brigitte Magnussen är författare och livstilsvägledare. Hon driver bloggen Comeclean  och är även Norges enda Green Makeup Artist (hon använder endast ekologiska och giftfria makeup- och hårvårdsprodukter).

tisdag 19 januari 2016

Att ge bort upplevelser

Macarons, Ladurée Salon de Thé, Mitsukoshi Ginza

 Macarons, Ladurée Salon de Thé, Mitsukoshi Ginza

I år har jag bestämt mig för att i så stor utsträckning som möjligt ge bort upplevelser istället för saker. Jag inser att det kanske inte alltid kommer att funka fullt ut men jag hoppas kunna genomföra det så långt som möjligt. Jag blir själv gladast för upplevelser, i julklapp fick jag till exempel ett presentkort på brunch.

Jag inledde i januari med att ge min svägerska ett presentkort på Afternoon te tillsammans med mig. Vi ska gå på Salon de thé och äta godsaker! Eller egentligen tjuvstartade jag redan i december då min brorsdotter fick ett årskort till Alfons Åbers kulturhus i julklapp och dottern fick biljetter till Fredrik “Benke” Rydmans uppsättning av Svansjön som gästar Göteborg.

Här näst fyller en kär vän år. Han har redan fått middag ute (jag vann ett presentkort i en adventstävling) och han ska även få en tjusig tårta på själva födelsedagen. Sen fyller jag ju själv 40 år i år och jag ger mig själv en fantastisk upplevelse i form av en resa på Transsibiriska järnvägen i present! Mer om detta i ett annat blogginlägg!

Vilken typ av upplevelse skulle du vilja ha i present?

måndag 18 januari 2016

God fortsättning!


En bild från nyårsfirandet i Kläppen

Ett gott nytt köpstoppsår till alla nya och gamla läsare! Mer än halva januari har gått och även om jag inte har köpstopp i år så har jag heller inte shoppat så mycket. Lite kläder till barnen och en lampa på loppis - för köpstoppsårets vanor (och ovanor) sitter i även om det nu var 9!!! år sedan som jag hade köpstopp!

Det blev lite sporadiskt med bloggandet i höstas och jag har inte riktigt varit sugen på att skriva men det är ju bara att sätta igång! Senare i veckan blir det ett gästinlägg om köpstopp och jag kommer att skriva om hur det gick med förra årets ekonomiska mål.

Vad vill du läsa om i år?




Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin