onsdag 8 april 2015

Bokonsdag: the Art of Non-Conformity

the Art of Non-conformity


“You don’t have to live your life the way other people expect you to. You can do good things for yourself and make the world a better place at the same time. Here’s how to do it.”

Idag recenserar jag boken Art of Non-Conformity  en bok som, liksom min egen, till stor del bygger på Chris Guillebeaus blogg med samma namn. Förenklat kan man säga att bokens budskap är att man ska skapa sina egna regler för sitt liv och sin karriär - istället för att göra det man ”borde”. Han menar att man regelbundet ska fråga sig själv "Gör jag detta för mig själv eller någon annan? Gör jag det här för att jag tror på det eller för att någon annan sagt att så bör man göra?"

I boken får ett antal olika människor fungera som goda men även dåliga exempel på hur man kan leva ett okonventionellt liv.  Han skriver till exempel om de två killarna i samma ålder och med samma bakgrund  - och som bägge vill förändra sina liv men där det bara är en av som faktiskt tar konkreta steg för att sätta igång medan den andre hela tiden hittar anledningar att skjuta upp sitt projekt.
Vem riktar sig då boken till? I inledning skriver författaren att för att få ut maximalt av boken bör läsaren uppfylla följande kriterier:
You must be open to new ideas.
You must be dissatisfied with the status quo.
You must be willing to take personal responsibility.
You must be willing to work hard

I sin recension på the Simple Dollar tillägger Trent att läsaren även bör vara förhållandevis fri i förhållande till familjemedlemmar och sin omgivning:

It hones in deeply on a group of people that share a handful of characteristics: they’re single (or married to a like-minded person), they don’t have significant community attachments (“strong ties” as opposed to the “weak ties” in the book, which I’ll mention later), they’re dissatisfied with their life, and they’ve got a personal skill set that tends towards openmindedness, self-motivation, and self-improvement.

Men jag tror att man kan få ut en hel del av boken ändå. Man behöver inte göra den där extrema minimalistgrejen där man säljer alla sina ägodelar och sen reser konstant medan man försörjer sig på att sökordsoptimering eller annat webbarbete (så 2010...). De flesta av de där extrema minimalisterna som flängde jorden runt med sina 25 ägodelar har för övrigt övergått till en mer "stabil" tillvaro (något att blogga om kanske...)

Vad jag vill säga är att man kan leva ett okonventionellt liv oavsett civilstånd, antal barn/hästar/hundar eller boendeform. Det handlar om att hitta sätt att göra det man trivs med livet och inte bara följa med strömmen för att det är det som förväntas av en. Det handlar om att skapa sig ett liv där man kan styra över sin tillvaro för att man t. ex inte har en massa kreditkortsskulder eller ett hus som man inte kan flytta ifrån för att det är fullt med prylar som man inte orkar rensa ut.
Ett okonventionellt liv är inte nödvändigtvis ett enkelt liv men värt det för den som verkligen vill uppnå något och är beredd att jobba för det. Det kan handla om att sälja sitt hus och säga upp sig för att man har en affärsidé som man verkligen tror på eller att avstå från ett bil för att på så sätt kunna ha råd att resa eller att bo i en mindre lägenhet för att kunna arbeta deltid.

I vissa avseenden har jag själv valt ett okoventionellt liv - eller i alla fall ett liv där jag gör väljer bort en hel del (bil, större bostad, dyra nöjen, nya kläder) för att fokusera på det som är viktigast för mig (familj, vänner och resor). Och trots att jag prioriterar familj och vänner har jag under det senaste året haft ett ganska socialt begränsat liv då jag har satsat på att plugga heltid på distans samtidigt som jag har arbetat heltid. Jag är också extremt trött just nu på att hela tiden tänka på att hålla i pengarna men samtidigt gör jag ju det för att jag ska resa massor i år. Jag vill inte alltid leva så  - men för mig har det varit värt det att göra vissa uppoffringar för att nå andra mål på längre sikt.


Den här boken hittade jag på biblioteket men jag funderar faktiskt på att köpa den för det är en bok som man kan behöva reflektera över och gå tillbaka till upprepade gånger. Den här recensionen blev till exempel inte färdigskriven förrän vid tredje genomläsningen.

Om författaren
Chris Guillebeau (Challenging Authority Since 1978) har bloggen The Art of Non-Conformity där han skriver om personlig utveckling, att sätta mål, entreprenörskap och resor. Han har besökt alla världens länder men också hunnit med att publicera böcker som, the 100 dollar start up guide,  the Brief Guide to World Domination och uppföljaren 279 Days to Overnight Success.

Hur ser ditt "okonventionella" liv/drömliv ut?

Mer
Sätta målWhy You Should Quit Your Job and Travel Around the World.

4 kommentarer:

 1. Jag beundrar verkligen din disciplin!

  SvaraRadera
 2. Många gånger är det väl så att man inte väljer ett okonventionellt liv. Av olika omständigheter så tvingas man in i nya livssituationer. P g a, skilsmässa, arbetslöshet eller något annat som ställer tillvaron på ända. behöver inte alltid vara negativt, Men det är då det visar sig om vi har en förmåga att tänka om och finna ny vägar.

  SvaraRadera
 3. Tack för alla dina bokrecensioner! Jag har hittar massor med bra böcker tack vare dem.

  SvaraRadera
 4. Verkar vara riktigt bra böcker. Alltid vettigt att ställa sig frågor om man lever som man gör för att man vill eller för att man borde. Kram

  SvaraRadera

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin