onsdag 26 november 2014

Bokonsdag: Barnböcker om miljö, hållbar utveckling och tid m.m.

Rentemestervej

Bild från barnavdelningen på "Biblioteket" på Rentemestervej i Köpenhamn

Just nu läser jag en intressant kurs om barn och läsning på Bibliotekshögskolan i Borås. För mig som varken arbetar med skönlitteratur eller med barn och ungdomar till vardags (även om jag är bibliotekarie) så är det verklig nöjesläsning! Och idag tänkte jag dela med mig av lite boktips!
Inspirerad av det gamla inlägget Books on Minimalism for Kids hos the Minimalist Mom började jag fundera på bra barnböcker som tar upp ämnen som konsumtion och liknande. Jag började med att leta efter böckerna som nämndes i kommentarerna men lyckades bara hitta några fåtal översatta till svenska på mitt bibliotek. Några av de böcker som Minimalist Mom tipsade om är klassikern  Miljoner katter av Wanda Gaga och Extra garn av Mac Barnett (illustrerad av Jon Klassen). Miljoner katter handlar om gubben och gubben som önskar sig en liten katt men där det slutar med miljoner katter...Och hur ska man då kunna välja?

Vill man ha böcker om miljö och hållbar utveckling finns det Hjälp vår jord! av Lauren Child. Boken är en Charlie och Lola bok (serien om syskona finns även som tecknad film), där Lola vill slänga alla sina grejor för att hon inte vill ha ett stökigt rum - men ska man slänga allt i soporna? Här är en recension av boken.Sprätten satt på toaletten
och när han gick därifrån
så rann bajset ut i ån

Sen hitta han en vacker vik
där starta Sprätten en fabrik
sen dess var ingenting sig likt ...

 

Sprätten satt på toaletten av Annika Elmqvist är en svensk banboksklassiker som med sitt politiska budskap väckte stor uppståndelse när den kom ut 1970.
Vad händer med jorden? av Grethe Rottböll är en rak och ärlig bok som tar små barns frågor om miljön på allvar och förklarar varför jorden smutsas ner men också visar tio sätt att göra jorden till en bättre och härligare plats att leva på.
Cykla, panta och rädda en isbjörn
Man behöver inte vänta tills man är vuxen, har körkort och rösträtt för att rädda världen - kanske är det till och med bättre att vara barn?! Vem hinner till exempel panta flest tomburkar från och med NU?

Många barn gillar även "så funkar det" böcker och då kan böcker som Välkommen till Tippen av
Anneli Jordahl  där man får följa med Freddie och Mörten under en dag på deras arbetsplats soptippen passa bra. En liknande bok är Avfall och återvinning av Rob Bowden. Boken är en del i en serie som  behandlar praktiskt taget alla aktuella miljöfrågor och miljöproblem .

Böcker om tid

Sen gillar jag själv Momo eller kampen om tiden, som passar bra för lite äldre barn. Dessutom innehåller den en hel del tankeväckande även för vuxna.


För mindre barn är När Åkes mamma glömde bort en fantastiskt bok om vuxenstress (här finns en recension). Här ovan finns den som en liten film med Björn Kjellström som uppläsare. (Klicka här om du inte kan se filmen ovan). Jag gillar verkligen Pija Lindenbaums böcker om udda personer och familjer!

Böckerna hittar du  på biblioteket och finns de inte där så fråga din bibliotekarie om han eller hon har något annat bra boktips!

Mer
Pinterest board med en massa boktips (på engelska)

3 kommentarer:

 1. Kul tips, jag har nyss läst À som aktivist av Hagara, läste med 6- åringen.

  SvaraRadera
 2. Vilka bra tips! Tack! Jag funderar på att köpa "vad händer med jorden?" till min son då både jag och han älskar Sarah Sheppards illustrationer.

  SvaraRadera
 3. P.S.
  Hembakat, advetsmys lö-sö på Mjöviks bageri Gamla Lillebyvägen 80
  http://mjoviks.se/akalender.html

  SvaraRadera

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin