onsdag 26 november 2014

Bokonsdag: Barnböcker om miljö, hållbar utveckling och tid m.m.

Rentemestervej

Bild från barnavdelningen på "Biblioteket" på Rentemestervej i Köpenhamn

Just nu läser jag en intressant kurs om barn och läsning på Bibliotekshögskolan i Borås. För mig som varken arbetar med skönlitteratur eller med barn och ungdomar till vardags (även om jag är bibliotekarie) så är det verklig nöjesläsning! Och idag tänkte jag dela med mig av lite boktips!
Inspirerad av det gamla inlägget Books on Minimalism for Kids hos the Minimalist Mom började jag fundera på bra barnböcker som tar upp ämnen som konsumtion och liknande. Jag började med att leta efter böckerna som nämndes i kommentarerna men lyckades bara hitta några fåtal översatta till svenska på mitt bibliotek. Några av de böcker som Minimalist Mom tipsade om är klassikern  Miljoner katter av Wanda Gaga och Extra garn av Mac Barnett (illustrerad av Jon Klassen). Miljoner katter handlar om gubben och gubben som önskar sig en liten katt men där det slutar med miljoner katter...Och hur ska man då kunna välja?





Vill man ha böcker om miljö och hållbar utveckling finns det Hjälp vår jord! av Lauren Child. Boken är en Charlie och Lola bok (serien om syskona finns även som tecknad film), där Lola vill slänga alla sina grejor för att hon inte vill ha ett stökigt rum - men ska man slänga allt i soporna? Här är en recension av boken.



Sprätten satt på toaletten
och när han gick därifrån
så rann bajset ut i ån

Sen hitta han en vacker vik
där starta Sprätten en fabrik
sen dess var ingenting sig likt ...

 

Sprätten satt på toaletten av Annika Elmqvist är en svensk banboksklassiker som med sitt politiska budskap väckte stor uppståndelse när den kom ut 1970.




Vad händer med jorden? av Grethe Rottböll är en rak och ärlig bok som tar små barns frågor om miljön på allvar och förklarar varför jorden smutsas ner men också visar tio sätt att göra jorden till en bättre och härligare plats att leva på.
Cykla, panta och rädda en isbjörn
Man behöver inte vänta tills man är vuxen, har körkort och rösträtt för att rädda världen - kanske är det till och med bättre att vara barn?! Vem hinner till exempel panta flest tomburkar från och med NU?

Många barn gillar även "så funkar det" böcker och då kan böcker som Välkommen till Tippen av
Anneli Jordahl  där man får följa med Freddie och Mörten under en dag på deras arbetsplats soptippen passa bra. En liknande bok är Avfall och återvinning av Rob Bowden. Boken är en del i en serie som  behandlar praktiskt taget alla aktuella miljöfrågor och miljöproblem .

Böcker om tid

Sen gillar jag själv Momo eller kampen om tiden, som passar bra för lite äldre barn. Dessutom innehåller den en hel del tankeväckande även för vuxna.


För mindre barn är När Åkes mamma glömde bort en fantastiskt bok om vuxenstress (här finns en recension). Här ovan finns den som en liten film med Björn Kjellström som uppläsare. (Klicka här om du inte kan se filmen ovan). Jag gillar verkligen Pija Lindenbaums böcker om udda personer och familjer!

Böckerna hittar du  på biblioteket och finns de inte där så fråga din bibliotekarie om han eller hon har något annat bra boktips!

Mer
Pinterest board med en massa boktips (på engelska)

måndag 24 november 2014

Matmåndag: följ säsongerna i almanackan

Kalender


Som jag skrivit om tidigare handlar jag numera oftast på Hemköp. Nu i helgen passade jag på att hämta deras almanacka för 2015. Den innehåller inte bara plats för flera personers scheman utan även tips på frukt och grönt som är i säsong, väldigt praktiskt! Jag passade på att tjuvkika på nästa års november för att få lite inspiration och just nu ska man passa på att köpa sådant som avocado, clementiner och musslor. Även pumpa, vitkål och jordärtskocka smakar bra så här års.

Annars är det en bra tid att fylla på skafferiet med mjöl och andra bakvaror eftersom det ofta är bra pris på sådant så här innan jul. Själv har jag passat på att köpa på mig bikarbonat eftersom jag även använder det till annat än bakning.

p.s Och almanacka heter det naturligtvis - inte almenacka som jag hade skrivit först

fredag 21 november 2014

Våra hem svämmar över av använda elprylar och batterier



För några dagar sedan dök det upp ett pressmeddelande från Batteriåtervinningen om att hela 22 000 ton batterier och elprylar ligger och skräpar i de svenska hemmen, något som motsvarar lika mycket stål som i Globen och tillräckligt med metaller för att tillverka 290 000 cyklar eller 130 miljoner nya mobiltelefoner.

Först tänkte jag att jag själv i alla fall är bra på att återvinna, framför allt batterier, men när jag började titta närmare på bilden ovan så slog det mig att jag också har en hel del gamla prylar liggande i lådorna. Sånt som omoderna digitalkameror, ännu mer omoderna icke-digitalkameror och barnen har garanterat en och annan gammal leksak i gömmorna.

Dagens insamlingsmål är 65 procent vilket motsvarar ungefär vad man samlar in, men från 2016 höjs insamlingsmålet till 75 procent. På batteriåtervinningens webbsida kan man också få svar på viktiga frågor som vad man kangöra om man inte får ur de inbyggda batterierna (ta med hela prylen) eller vad man gör med sin trasiga läsplatta (ta med till ÅVC!).

Själv tänker jag i alla fall jag ta en titt i helgen och se vad jag får ihop! I genomsnitt ska det finnas fem kilo elektronik och batterier i varje svenskt hushåll som inte används längre - jag återkommer med hur mycket jag får ihop....

onsdag 12 november 2014

Bokonsdag: Hälsostudentkokboken

Bild: Nicotext förlag


När jag är inne i intensiva pluggperioder blir det gärna mycket svart te och sötsaker/snabbmat men samtidigt vet jag ju att jag egentligen presterar bättre om jag äter bra mat. Därför blev jag glad över möjligheten att recensera Hälsostudentkokboken. Den innehåller enkla, hälsosamma recept som dessutom är anpassade både för studenters plånbok och för den miljömedvetne och ekologiske eleven eller vegetarianen.

Kapitlen indelade efter givna kategorier i en students liv: brunch, lunch, picknick och party, hälsosamma drinkar (nåja) och tentasnacks. Tanken är att det ska vara roligt, lätt och billigt att äta bra! När jag satt på bussen hem igår hörde jag en annan student beklaga sig över någon matkasseleverantör där alla recepten innehöll minst 76 olika ingredienser...
Tomatsoppa med linser och sötpotatis låter precis som något jag skulle laga och blomkål- och morotssoppa är jag också nyfiken på att prova. Vi har ju alltid soppa på tisdagar här hemma. Andra intressanta recept är sallad med rostad blomkål, apelsin och pumpakärnor samt halloumiomelett.

Boken innehåller även det där lilla extra som exempelvis en inköpslista över husgeråd, något som kan vara bra att ha om man ska flytta hemifrån eller har skiljt sig - även om jag klarar mig alldeles utmärkt utan micro och elektrisk juicepress. Inte heller har jag något diskställ eller bestickställ (en vanlig handduk på diskbänken funkar bra). Våffeljärn är visserligen trevligt men heller inte toppprioriterat för studenter känner jag.
Annat jag gillar är tipset att leka TV-kock, något som gör matlagningen mycket roligare och 10 saker man helst inte ska köpa hem om man vill leva hälsosammare (chips, fiskpinnar, pulvermos etc). Jag måste erkänna att jag gillar fiskpinnar... Men man kan ju göra egna fiskpinnar, panerar man i majsmöl får de dessutom den rätta gulorange färgen.



Vill du ha mer inspiration? Hälsostudentkokboken är uppföljare till de populära Studentkokboken och Studentdrinkboken som är utgivna på samma förlag.


Om författaren
Sara Starkström är en svensk redaktör och författare. Hon har bland skrivit boken Game Girl, en raggningshandbok för kvinnor och Mind the Gap - London, en annorlunda reseguide. I vår kommer en annorlunda reseguide till Berlin.

tisdag 11 november 2014

Vad gör du nu för tiden?

... varför hör du aldrig av dig...


Den senaste tiden har jag ägnat mig mer åt studier och andra projekt än att blogga. I går den 10 november offentliggjorde vi nästa års Cycling for libraries tur. Jag har deltagit alla år sedan starten (och bloggat om det) och nästa år är jag en av projektledarna då tanken är att vi ska cykla från Oslo till Aarhus via Göteborg. Det ska bli fantastiskt roligt men också mycket jobb.
I övrigt är det mycket fokus på studier då jag arbetar mot lite olika deadlines innan jul. Till våren tar jag dock "studieuppehåll" och fokuserar på cyc4lib och mitt vanliga arbete -och familjen så klart. Imorgon kommer jag att recensera en studentkokbok, jag tyckte att det kunde passa bra när jag ändå är inne i studenttänket!


Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin