onsdag 15 augusti 2018

Bokonsdag: Peas and thank you


Out went the diet soda. In came the smoothies.
Out went the “nutrition” bars. In came the nutritious cookies.
Out went a tired, caffeine–fueled mom. In came Mama Pea.
Boken bygger på "Mama Pea’s" blogg, Peas and Thank You.  Boken (och bloggen) riktar sig till helt vanliga familjer som vill äta mer hälsosamt, mergrönt och mindre kött, en process som författaren med familj själv gått igenom. Hon fick upp ögonen för sin dubbelmoral när hon själv fick barn och inte lät dem dricka läsk trots att hon kunde dricka ett par burkar dietläsk varje dag. En video som visade hur Sarah Palin, som då var guvernör i Alaska, benådade en Thanksgiving kalkon medan en man skar halsen av annan kalkon i bakgrunden fick henne att går över till vegankost.

Boken innehåller 85 recept, allt från smoothies till soppor och gryträtter. De allra flesta är varianter på vegetariska klassiker som morotssoppa med ingerfära, teryaki tofu och curry. Har man varit vegetarian/vegan länge finns det nog roligare kokböcker men för en barnfamilj som vill gå över till att äta mer vegetariskt passar den bra. Fräsch mat men ändå barnanpassat.

Vill du prova några recept? Det finns en gratis e-bok, Peas family favourites.

Här är några av författarens bästa tips för att få barn att äta mer grönt:
 1. Låt dem prova nya saker. Köp hem nya intressanta grönsaker som ni inte provat tidigare. Låt även barnen få välja vilka grönsaker man ska handla i affären.
 2. Involvera barnen i matlagningen. Låt barnen både välja rätter och hjälpa till med matlagningen även om det blir stökigt i köket. Man kan åldersanpassa och låta dem får mer ansvar ju äldre de blir.
 3. Dippa! De flesta barnen har åtminstone en dip som de gillar, som salsa, hummus elller guacamole. Hitta en god dipp och låt dem doppa olika färska grönskar i den. 
 4. Ge inte upp. Alla recept funkar inte. Om barnen inte gillar ångad broccoli kanske grönsaken funkar mixad i soppa. Prova olika sätt att tillaga grönsakerna.
 5. Återintroducera kryddor. Barns smak utvecklas hela tiden och även om de inte gillade en smak för ett halvår sedan kan gå hem om du provar igen.


Om författarenSarah Matheny arbetade som jurist men valde att stanna hemma med sina två döttrar när de kom. Hon har även publicerat en uppföljare till den här boken, More peas thank you.

3 kommentarer:

 1. mina barnbarn har fått leva utan socker, mycket ekologiskt, så fort de kunnat stå upp har de hjälpt till med matlagningen :)

  SvaraRadera
 2. (ingen mina barn - eller våra fyra barnbarn ha fått färdig barnmat på burk)

  SvaraRadera

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin