tisdag 30 augusti 2016

Fem sommardagar i Oslo med två barn

Internationella barnkonstmuseet

Internationella barnkonstmuseet i Oslo

Jag har tidigare skrivit om Oslo - Bergen med tåg och färja  och Oslo med barn och begränsad budget en vinterhelg respektive en sommarhelg. Idag handlar det om barnens och min knappt veckolånga sommarsemester i Oslo. Vi bodde hemma hos vänner så vi behövde inte betala för hotell/vandrarhem och vi fick dessutom skjuts i bil dit - väldigt praktiskt! På så sätt kunde vi köpa med oss mat hemifrån och hålla nere kostnaderna ännu mer.

Se och göra
Oslo har ju som bekant ett rykte om sig att vara en dyr stad men det finns massor att göra som inte kostar så mycket. En dag cyklade vi ut till Bygdøy där vi besökte både Frammuseet, Kon-Tki-musset och det Maritima muséet. Om man är en familj med två vuxna och flera barn lönar det sig att köpa en dagskombibiljett till samtliga museer. För en vuxen med två barn kan man lika gärna köpa vanlig biljett. Barnen gillade alla tre museerna! På Fram fanns det roliga barnaktiviteter och det maritima museet hade en spännande virtual reality installation där man kunde följa med på en räddningsbåt. 
Vi hade med oss picknick men köpte en glass. Det är en av våra stående semesterregler - en rejäl glass varje dag!

Scuptures

Udda konst

En annan dag besökte vi Aktershus fästning. Det kostar inget att ströva på de gamla försvarsmurarna och under vårt besök passade vi på att kolla in den pågående skulptur-utställningen med Laura Fords verk. De av er som passerat Göteborgs central kanske har sett skulpturen av flickan som står lutad mot väggen, den är gjord av samma konstnär.
Det finns tre olika muséer på Akershus fästning varav Försvarsmuseet är gratis. Dottern som inte är lika intresserad av stridsfordon eller andra världskriget som sonen kunde dessutom sitta och rita i barnhörnan vid entrén medan vi tittade runt i muséet.

Untitled

Oscarsborg och Drøbak
En dag tog vi färja till Oscarsborg, mest känt är för sänkningen av den tyska kryssaren Blücher den 9 april 1940. Besöket på Försvarsmuseet på Akershus dagen innan var en bra introduktion Norge och och andra världskriget. Det är den reguljära Ruterfärjan så du behöver ett ruterkort eller kontanter för att köpa biljett. Färjan till och från Oslo går inte så ofta så håll koll på tidtabellen.
Det finns café och restaurang (i gästhamnen) men även många bra ställen att ha picknick på.
Det är ingen entré till fästningen eller museet på Oscarsborg, däremot kostar färjan till Drøbak en hel del (och täcker på så vis entrén till ön) den går dock varje halvtimme. Från Drøbak går det buss till Oslo busstation.
Drøbak är en liten mysig stad som bland annat stoltserar med ett året runt öppet tomtehus. Vi hittade även en väldigt fin badplats med både gräsmatta, sandstrand och hopptorn - perfekt när alla i familjen har olika önskemål.

Internationella barnkonstmuseet 
Vi hade tillgång till cyklar och en eftermiddag tog dottern och jag mig tvärs över stan och besökte Internationella barnkonstmuseet. Museet ligger i en villa mitt inne i ett bostadsområde, ca 10 minuter från Majorstuen, och innehåller en unik konstsamling med verk gjorda av barn och ungdomar från hela världen. 

Untitled

Barnens bästa
Vi gjorde ett återbesök på badet i området Sørenga som ligger bakom Barcode och järnvägsstationen. Även här finns det olika badmöjligheter i fom av hopptorn, en bassäng med olika djup och till och med en liten sandstrand. Inte ens en åskskur kunde få barnen ur vattnet!
Efter att ha provat flera glasställen kunde vi konstatera att den godaste glassen finns på Mathallen (ParadIs).

Trots hela fem dagar i Oslo fanns det massor som vi inte hann med, t. ex Vigelandsparken, Holmenkollen och Vikingskipshuset men vi hoppas att vi snart får tillfälle att besöka staden igen!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin