tisdag 5 juli 2016

Det här med att resa och klimatet

Retro park

Jag tror att vi tar en annan bil till vår roadtrip! (Bild: Retro park i Listvyanka som jag besökte på  mitt Transmongoliska tågäventyr

När jag bloggade om mina mål för 2016 häromdagen fick jag en kommentar om jag inte funderade alls över klimatet? Mitt svar:

"Jag tänker absolut på detta. En hel del av mina resor sker ju inte med flyg. Jag försöker också resten av tiden leva så klimatsmart det bara går, utan bil, äter inte kött och väldigt lite mejeriprodukter, minimerar matsvinn, undviker onödig konsumtion, handlar begagnat etc"

En majoritet av mina resor är verkligen inte flygresor - tvärtom reser jag med främst med buss, tåg, båt, cykel och ibland bil. Det gäller även mina vardagsresor - buss eller cykel. Kanske är det mina 3 stora drömresor som delvis krävt längre flygresor de senaste åren som överskuggar men jag reser som sagt oftast med andra transportmedel. Sen beror det på vad man betraktar som resor också. För mig är en helg i Oslo, Köpenhamn eller Östersund också en resa.

Nu under min semester väntar först en roadtrip i Baltikum, den är upplagd på följande sätt:
Tåg + samåkning sista biten i bil till Töreboda (släktträff)
Bil till Uppsala (övernattning)
Bil till Kapellskär för byte till båt till Paldiski (Estland).
För att ta oss runt i Estland, Lettland & Litauen har vi med oss våra cyklar så bilen kommer att vara parkerad en stor del av tiden
Sen blir det båt Klaipeida (Litauen) -Karlskrona innan vi vänder kosan tillbaka till Göteborg.

Nästa etapp av semestern kommer att innebära buss t/r Oslo. I Oslo kommer vi att ta oss runt till fots, på cykel och kollektivt.

Sista semesterveckan är vi i Skåne. Allt är inte helt planerat men förmodligen blir det tåg t/r till Ängelholm eller Helsingborg och därefter lokalbuss eller samåkning  i bil. Om vi förflyttar oss någon längre stans i Skåne blir det samåkning (5 personer i en bil) eller lokalbus.

Men svaret är också att naturligtvis har jag också klimatångest. Jag gör bara så gott jag kan. Det skulle dock aldrig falla mig in att ta flyg till Stockholm t. ex. Och jag skulle heller aldrig drömma om att skapa mig ett liv där jag måste pendla NYC-Stockholm.


Mer
Är flyg ok om man klimatkompenserar? Svaret är nej...

8 kommentarer:

 1. Det här är en svår fråga tycker jag. Av flera anledningar. Hos oss är det främst frånvaron av ekomaten som sticker i ögonen.

  Att frågan kring livsval som ekomat, resor eller klädkonsumtion dyker upp så ofta i bloggar av den här typen och sparbloggar rent allmänt är att miljö, sparande och enkelt leverne har många gemensamma delar.

  Men det behöver ju inte betyda att vi, bara för att vi delar massa beröringspunkter, har lika mål med livet, eller tar samma hänsyn till olika faktorer.

  Det ligger på något sätt i sakens natur att ju mer man vill forma sitt liv ju fler val, kanske kontroversiella, måste man göra.

  SvaraRadera
 2. Hej igen!

  Vad roligt att jag kunde inspirera till ett inlägg! Jag vill bara säga att jag inte alls tror att du inte bryr dig om klimatet - tvärtom! Det jag undrade var om hur du som är så miljömedveten tänker kring att långa resor med flyg faktiskt påverkar. Jag vet inte om det blev tydligare med den här kommentaren men men...

  Det kommer bli häftigt när också flygen blir miljövänliga. Elflygplan eller tankade på algolja vore coolt.

  SvaraRadera
 3. Jag har nyligen skrivit en del blogginlägg som berör det här med resor ur en hållbar livsstil- synvinkel (dvs inte enbart en klimatsynvinkel) men det är ju ett evigt dilemma. Jag tror dock att mervärdet man får som människa - och att man blir mer öppen, nyfiken och lär sig uppskatta kulturer, miljöer, naturer, människor osv som man gör när man reser, i mångt och mycket är bättre för vår värld i sin helhet.

  Men som du säger - inrikesflyg eller livsstilar som är baserade på evinnerliga flygresor - nä tack!

  SvaraRadera
 4. Jag tycker att det är väldigt svårt och jobbigt det här med resor. Jag vill ju göra "rätt" och inte förstöra den här planeten, så gott det nu går. Och faktum är ju att det knappast är hållbart att flyga annan än några gånger under sin livstid, så som flygen skitar ned i dagsläget iaf.

  Samtidigt är det så många som flyger mycket mer. Många flyger flera gånger per år. Och jag blir så sabla avundsjuk. Arg och avundsjuk. Helt ärligt. Jag vill också vara en av dem. Ja, nu skulle jag ju inte ha råd att flyga långt flera gånger per år, men tex att ta en tur till min bror i Berlin några gånger per år skulle jag absolut ha råd med. Men med krånglande på tåg - jag har enormt svårt att sova på nattåg och har ett barn som inte skulle trivas så bra med att sitta på tåg en hel dag + att det är svårt att hinna fram och tillbaks och hinna vara i Berlin på en helg om man ska åka tåg tur och retur - har det bara blivit två resor under de fem år han bott där.

  Jag vacklar mellan längtan efter att bara få dra iväg, så som så oändligt många gör, och känslan av att jag inte "får" gör så för att det helt enkelt inte är okej. Man flyger inte om man vet att det förstör planeten, typ. Men det händer ju att jag flyger ändå, även om det är sällan. Och just nu planerar vi faktiskt en riktigt lång resa. Men det skaver också, det gör det. En känsla som jag både vill bli av med och önskar att fler kände..

  SvaraRadera
  Svar
  1. Visst är det svårt! Men saken är ju att det med all sannolikhet inte vi som har reflekterar över vårt resande som är de som reser mest... Och att vi numera har nära och kära utspridda över hela världen är också en komplicerande faktor. Jag tycker att det ska skava och vara jobbigt om det är någon tröst.

   Radera
 5. en gång per år måste man få lov att flyga, om man annars cyklar och åker spårvagn.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Men vad betyder "få lov"? Får får man ju, men om alla skulle flyga varje år så skulle vi gå ännu fortare mot en klimatkolaps än vi gör nu. :(

   Radera
 6. jag har uppfostrat fyra barn som alla cyklar - året runt ♥

  SvaraRadera

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin