Den senaste tiden har jag börjat spendera lite mer pengar, t. ex ätit lunch på jobbet istället för att alltid ha med mig lunchlåda. Anledningen till detta är jag vill känna efter om det är värt för mig eller inte. Jag har snålat så länge för att få ihop pengar till mina resor och nu känner jag måste jag ta ett litet break innan jag fortsätter mot nästa mål.
Kanske är det en 40-årskris? Om blott några dagar fyller jag år och blir medelålders - är jag verkligen där jag vill vara i livet? Svaret är nog faktiskt ja men det hindrar inte att man funderar över sina prioriteringar.
Vad gäller lunchen så har jag kommit fram till att ha lunchlåda större delen av tiden och att äta ute/på jobbet 2-3 gånger i månaden är perfekt för mig. Jag sparar pengar på att att äta god hemlagad mat men kan samtidigt träffa vänner och kollegor ute på lunch eller passa på när kocken gör någon av sina specialiteter.
Samtidigt försöker jag att se över andra stora och små summor som dras här och där. Jag använder t. ex sällan Sunfleet ändå betalar jag 169 kr varje månad för att få tillgång till tjänsten - behålla eller skippa? Bortkastade pengar när jag inte använder det men samtidigt ett billigt sätt att ha tillgång bil.
Spotify Premium och Viaplay - Spotify lyssnar jag på varje dag och fördelen med Viaplay är att man kan ladda ner och se offline, perfekt när man åker buss eller tåg.
Annars har jag inte så mycket mer fasta utgifter - bredband och bas TV ingår i hyran och jag betalar ca 300 kr i månaden i mobilräkning vilket inte är så farligt. Sen är det 200 kr i månaden till SOS barnbyar.
Om några veckor är det dags att utvärdera årets ekonomiska mål och där har det hänt en del så det blir ett roligt inlägg att skriva. Och jag kommer även att blogga om vad jag lägger mina pengar på...
onsdag 25 maj 2016
Att spendera lite pengar
måndag 23 maj 2016
Matmåndag: Priskrig på ost
Ostkaka, mums!
Vi har ju haft en diskussion om ost tidigare och den här gången verkar det vara olika varumärken också, både stora och små leverantörer så vitt jag kan se. Det får mig att fundera på hur handlarnas marginaler ser ut. Men nu har jag i vart fall ett mindre ostberg i min kyl.
Jag har en hel del blogginlägg liggande (bland annat de som jag utlovade förra veckan) och även några på idéstadiet - bland annat har jag testat Matsmart och Earn'd it - två skilda tjänster som bägge kan användas för att få ner matkostnaderna. Sen blir det nog ett "så ordnar du budgetfest" inlägg också men det får bli senare i juni när festerna går av stapeln.
tisdag 10 maj 2016
Transmongoliska järnvägen - del 3, Kina
Förra veckan bloggade jag om Mongoliet och man kan även läsa första delen av min transmongoliska resa, när jag besökte Ryssand. Här kommer del tre som handlar om dagarna i Kina.
I förra inlägget somnade jag vid den kinesiska gränsen medan man som bäst höll på att byta underrede på tåget. Jag vaknade upp tidigt nästa morgon och fann att landskapet var helt förändrat med dalgångar och terasser istället för ökenlandskap. Jag såg tyvärr också otroliga mängder med skräp överallt. De sista milen in till Beijing ägnade vi åt att spana efter muren eller att prata med våra medresenärer.
Till sist rullade vi in på en av järnvägsstationerna i Beijing. Där var det varmt, uppåt en 15 grader så det var lite tungt att släpa på min vinterjacka. Vi lyckades växla pengar och hitta en taxi som ville köra på taxameter och så kom vi till vårt hotell som låg i hutongerna ganska nära förbjudna staden.
God mat!
Vi gav oss mer eller mindre direkt ut på upptäcksfärd och njöt av det varma vädret. En förmiddag kom det ett par droppar annars hade vi solsken varenda dag under hela resan.
På bilden ovan kan man se den första måltiden vi åt i Beijing - väldigt gott! Överlag åt vi mestadels väldigt god mat i Beijing även om det sällan talades engelska. Det fanns mycket vegetarisk mat och det gick oftast att ta reda på om det man ville ha innehöll kött eller inte. Om man som jag inte dricker öl kan man prova olika typer av varma eller kalla fruktdrickor - oftast kan samma typ av dricka fås varm eller kall så det är bra att specificera vad man vill ha. Jag är ju en tedrickare av stora mått så jag tog naturligtvis även tillfället i akt att beställa in te till maten, oftast ingick det dessutom.
Spännande street food
Vi passade även på att prova olika typer av "street food", på bilden ovan en typ av karamelliserade frukter på spett. En annan Beijingspecialitet var yougurtdricka och det fanns gott om olika typer av bakverk.
Däremot var jag för feg för att prova insekter och skorpinioner. Det gjorde inte mitt ressällskap heller.
En del av Sommarpalatset
Av de aktiviteter och utflykter vi gjorde så gillade jag verkligen sommarpalatset även om vi gick och gick och gick... Det kändes inte lika mycket som en samling byggnader - vilket är känslan man får av den Förbjudna staden. Vi besökte också flera av parkerna. Det kostade bara några yuan i entré och det var roligt att titta på folklivet. Vill man ha fin utsikt över t. ex förbjudna staden så rekommenderas ett besök i Jingshan Park(som låg precis vid vårt hotell, Shatan hotel). Jag inspirerades även av de pigga pensionärerna vars dans man bland annat kunnat beskåda på mitt instagramkonto, ankixgram. Beihai Park besökte vi också flera gånger eftersom det var ett smidigt sätt att ta sig till området kring Drum and Belltower där vi åt vid ett par tillfällen.
Det sistnämnda var ett område som vi verkligen gillade, skulle jag åka tillbaka till Beijing skulle jag kunna tänka mig att bo där (det finns flera bra hostels i området). Nanluoguxiang var en mysig gata men gränderna omkring hade också många roliga kaféer och affärer. Lite hipsteraktigt vilket vi gillar :-)
Ensam på muren
Utflykten till en del av muren då vi cyklade var också en upplevelse.Som man ser på bilden var det i princip inga andra turister där, vi träffade bara på en kille - en 2 m lång islänning!
Överlag var det väldigt få västerländska turister i Beijing, däremot horder av inhemska turistgrupper där alla hade likadana orange eller blå fantahatter/kepsar.
Att cykla var kul men annar så gick vi väldigt mycket överallt, eller så tog vi buss/metro. Eftersom stationernas namn var transkriberade så var det ganska lätt att åka kollektivt. Det var heller inte speciellt trångt så länge man undvek morgonrusningen. Köper man ett "fylla på kort" så blir det dessutom extremt billigt.Vi åkte även taxi några gånger efter att ha varit ute och ätit på kvällen (man får inte glömma ett visitkort med hotellets namn och gärna en karta över var det ligger) vilket inte heller var så dyrt.
Uniqlo satsade på svenska mönster...
Däremot shoppade vi inte speciellt mycket, det är ju annars populärt med sk "shoppingresor till Beijing". Lite roliga matvaror, någon souvernir till barnen. Till mig själv köpte jag en matlåda och lite underkläder på min favoritkedja - japanska Uniqlo. På den sistnämnda kunde man köpa en limited edition kollektion med kläder som bar mönster från svenska Almedahls. Det var lite surrealistiskt med t-shirten där det stod "Strömming - vår egen goda lilla fisk"...
Efter sex dagar var det dags att åka hem igen. Jag kände mig ganska nöjd med Beijing men definitivt sugen på mer av Kina! Även hemresan gick bra, inga förseningar och allt vårt bagage följde med. En bra avslutning på en fantastisk resa!
Mer
Beijing hidden gem – Nanluoguxiang
Visiting Beijing Parks on a Budget
Upplagd av Ann-Christin kl. 07:26 3 kommentarer
Etiketter: 2016, Kina, Resa, Semester, Transmongoliska, Tåg, tågsemester
måndag 9 maj 2016
Vilken helg!
Vilken helg vi hade! Jag har tillbringat några fantastiska dagar i Oslo med omnejd där jag utforskade loppisar (fyndade en cupcakeställning till dottern för 30 NOK), gjorde cykelutflykter längs Akerselva och grillade med vänner. Hoppas att ni hade det lika bra!
Imorgon kommer del tre i serien om mitt Transmongoliska äventyr med fokus på dagarna i Beijing. I veckan kommer jag även att blogga om hur jag har valt att förenkla min ekonomi genom att bland annat minska mina sparkonton. Eventuellt blir det även ett nytt podcasttips.
Sen kommer jag att befinna mig på resande fot igen - den här gången väntar en långhelg i Georgien och Armenien som jag fått i tidig födelsedagspresent. Hurra för familj och vänner som vet att jag allra mest önskar mig upplevelser! En väninna besökte Georgien förra året och har utlovat fantastisk vegetarisk mat och goda viner så jag har skyhöga förväntningar. Jag har även följt Margit Richert som flyttat Tblisi. Hennes texter om Georgien och andra öststater hittar man under rubriken Richerts resa i Svd eller som krönikor i Fokus. Som Richert skriver så är det dags att göra upp med vanföreställningarna om de forna sovjetstaterna. Själv har jag fått ett nytt fokus för mina framtida reseplaner - nu hägrar drömmar om sidenvägen till Samarkand och i sommar blir det ett återbesök i Baltikum.
onsdag 4 maj 2016
Dagens podcast-tips!
Dagens podcasttips är the Radical Personal Finance Podcast som drivs av Joshua Sheats. Avsnitten är lite längre men det funkar ändå tycker jag. Vissa avsnitt känns inte alltid så relevanta men då är det lätt att hoppa över dessa eller att bara lyssna på de avsnitt som är intressanta. Några av mina favoritavsnitt är:
324-Friday Q&A: How to Invest $1k to 10k, How to Prioritize Competing Goals, Should I Stay in my Current Job Until I'm Vested, What Kind of Retirement Plan Should Middle-Age Hotel Owners Establish
Det som jag tog till mig i det här avsnittet var reflektionerna kring ur man ska prioritera olika sparmål.
323-How to Teach Your 8-Year-Old To Earn with Job Skills, Build Businesses, and Invest Wisely
Efter att lyssnat på det här avsnittet har jag bestämt mig för att det är dags att lära mina barn att jobba. jag var själv i dera sålder när jag började barnvakta, dela ut reklam och liknande. De ska bland annat få sommarjobba några timmar hos mig för att träna på att arbeta. Jag gillade särskilt idén bakom att lära barn att städa toaletter för att ge dem incitament att jobba mot andra karriärmål.
322-How This Teacher Has Gone from Deep in Student Loan Debt to Financially Independent by Age 40: Interview with Nicole Bryan
246-You Need a Budget and Here's the Best Way for You to Make One! Interview with Jesse Mecham, Founder of YNAB. Det var intressant att höra mer om bakgrunden till YNAB och vad som driver honom.
En del av ovanstående avsnitt finns ännu inte på Radical personal finance podcastarkiv men kan hittas genom t. ex Podcaster.
tisdag 3 maj 2016
Transmongoliska järnvägen - del 2, Mongoliet
Förra veckan bloggade jag om första delen av min transmongoliska resa, när jag besökte Ryssand. Här kommer del två som handlar om Mongoliet.
Vi anlände till järnvägsstationen i Ulan Baator tidigt på morgonen. Där blev vi upplockade av vår guide och chaufför och körda ut till Terelj nationalpark. Där skulle vi övernatta i en ger - en av de sakerna som jag hade sett allra mest fram emot på resan.
Vår ger
Efter ca 45 min kom vi fram till området där vår ger låg. Efter att ha slängt in väskorna gav vi oss direkt ut och vandrade runt lite i omgivningarna. Det var ganska brant och vi kunde även känna av att vi var på ganska hög höjd. Efter att knappt ha sett några djur alls i Sibirien fick vi på kort tid se en räv, en korp och mongoliska ökenråttor.
På eftermiddagen besökte vi klippformaitonen turtle rock, ett buddistiskt tempel och gjorde ett hembesök hos en familj som levde någorlunda traditionellt. De var inte nomader men bodde i ger och försörjde sig på, som jag förstod det, hästar och i viss mån turism. Där fick vi rida men också höra mer om hur de lever. Det var intressant att se insidan på en ger. Traditionellt är den uppdelad i en manlig och en kvinnlig sida. Vi fick även prova traditionella mongoliska kläder.
En spännande sak som hände när vi var ute och red var att vi passerade en Shamanritual. Det var helt enkelt en familj som åkt ut med en Shaman för att fråga denne om råd. Enligt vår guide är Mongolerna visserligen buddister men det hindrar inte att man vänder sig till en Shaman när man har problem och behöver vägledning eller går i kyrkan på söndagar.
Inuti familjens ger
På kvällen lärde vår guide oss att spela "ankle bone games", olika spel som man kan spela med fårben.
Sedan gick vi tillbaka till vår ger för att vänta in mörkret. Mongoliet som är glest bebyggt och därmed in så ljusförorenat är känt för sina fantastiska stjärnhimlar. Och vi blev inte besvikna men det är svårt att fånga sådant på bild, här är någon som har lyckats!
Tidigt morgonen efter var det dags att åka till Ulan Baator där vi skulle kolla in stan och bo på hostel.Vi hade två dagar i Ulan Baator och vi tillbringade dessa med att kolla in olika museum och fika. Ulan baator är en fascinerande stad, liten men med skyskrapor och moderna byggnader samtidigt som man bara behöver åka 5-10 min utanför stan för att hitt områden där familjer fortfarande bor traditionellt i ger.
Det här var det godaste som jag ätit på länge, färska grönsaker!
Två kvällar åt vi på kedjan "Modern nomads" som serverar mongolisk mat i modern tappning. De hade inte midnre än tre vegetariska rätter att välja på vilket gladde mig. På varje bord fanns en uppsättning med fårben så att man kunde spå sina bordsgrannar.
Annars var det svårt med mat. Om det inte fanns en engelsk meny hade man absolut ingen aning om vad man beställde. Vegetarisk mat är dessutom ett okänt/obegripligt koncept eftersom man huvudsakligen äter kött och mejeriprodukter.
Drickamenyn med olika varianter av märgte.
Jag provade faktiskt Mongolian milk tea, det smakade lite salt och mer som soppa än te. Salt i teet fick vi även hos den mongoliska familjen i Terelj.
Udda servärdhet
Vi såg en del roliga saker på stan. Bland annat besökte vi Beatlesmonumentet. Där pågick det en filminspelning som vi tittade på ett tag.Trafiken är helt galen i UB City som man kallar Ulan Baator. Ett tips är att se till att man aldrig är den som först korsar en gata när ljuset blir grönt utan att se till att man har en buffer mellan sig och bilarna. Väl tillbaka på tåget fick vi reda på att trafikregler och trafikljus först infördes 2013 så det kanske inte är så konstigt att man säger att Mongolerna kör sina bilar som de rider sina hästar.
"State department store" har den största avdelningen souvernirer men jag föredrog att handlar på Mary och Martha - en fair trade butik som låg nära vårt hostel. Det blev främst klassiska Mongoliska souvernirer i form av tofflor och en egen uppsättning med "ankle bones". Det fanns också andra roliga asiatiska butiker och jag fick äntligen tag på koreanska ätpinnar (de är platta i änden). Jag gillar ju att köpa praktiska saker när jag är på resa.
På väg genom Gobiöknen fick vi se kameler!
Efter alldeles för kort tid var det åter dags att sätta sig på tåget för att åka den sista biten till Beijing. Den här gången hade vi lyxat till det med en kupé för 2. Där fanns det även egen toalett med dusch (bara kallvatten dock).På tåget träffade vi för första gången ett flertal västerländska turister, bland annat ett par norrmän. Det var väldigt roligt att ha någon att prata med.
Den mongoliska restaurangvagnen var väldigt vacker!
På kvällen kom vi fram till den kinesiska gränsen där man blir stående ett par timmar medan underredet på tåget byts (på grund av oliak spårvidd). Vid det laget var jag dock väldigt trött och så fort passpolisen hade kollat våra papper så somnade jag - trots att vagnen stod inne i en hall och att det slamrade som bara den.
Sammanfattningsvis så var Mongoliet en otroligt häftig upplevelse. Fantastiskt vacker natur, intressant historia och kultur men ett obegripligt språk och en hel del kommunikationsproblem. Vid det här laget började jag tröttna på att gå på restaurang och att redan från början veta att jag kanske inte skulle kunna hitta något att äta. Jag är inte van att äta så mycket ute heller.
Jag skulle ändå gärna åka tillbaka och tillbringa mer tid ute i naturen, kanske på en ridsemester. Det skulle vara roligt att ta med barnen också.
Nästa inlägg handlar om den sista biten på resan och våra dagar i Beijing.
Upplagd av Ann-Christin kl. 23:12 2 kommentarer
Etiketter: Mongoliet, Resa, Semester, Transmongoliska, Tåg, tågsemester
måndag 2 maj 2016
Alltid bättre (och billigare) att rensa än att köpa nytt!
Helgen ägnades åt städning och rensning som vanligt... På söndagen gick barnen över till sin pappa och eftersom vi skickar det mesta av deras kläder och saker emellan oss så brukar det innebära en hel del rensning och sortering på köpet. Barnen växer som ogräs just nu och det innebär att jag ständigt behöver rensa bort urvuxet eller sådant som är på gränsen till att växas ur. Den här gången fyllde jag bland annat en kasse med skidbyxor och liknande - de kommer garanterat inte att passa nästa februari.
Jag gjorde mig också av med barnens "växa i" låda som bott under min säng. Dottern visade sig i princip ha vuxit i allt och det som blev över ville hon ändå inte ha. Till sonen blev det bara en jacka och en skjorta kvar och det hängde jag in i hans garderob.
Jag anar att mina köpa och spara dagar är över. Tidigare har jag alltid köpt på mig på rea och lagt i min "växa i låda" men med tanke på hur smaken ändras och hur de växer just nu får jag gå över till just in time istället för just in case.
Rensningen innebar även att jag fick en förvaringslåda över vilket blev perfekt till mina reseprylar som förvarats i papperskassar höst upp i sonens garderob (och nu senast på vardagsrumsgolvet). Nu är det betydligt lättare att hitta det jag letar efter och jag slapp även köpa nya plastlådor att ha sakerna i... Som sagt, alltid bättre (och billigare) att rensa än att köpa nytt!
Om ni undrar vilken typ av reseprylar det är så kommer jag att skriva mer om det i mitt inlägg om "livet på Transmongoliska". Imorgon handlar det däremot om hur det var att besöka Mongoliet.