torsdag 5 november 2015

Med två barn och hyfsad budget i Tanzania - del 2 (Dar es Salaam och Selous)

Untitled

Vid hamnen i Dar es Salaam

Del 1 om våra förberedelser hittar du här!

När jag började skriva det här inlägget hade jag precis börjat smälta intrycken från vår resa i Tanzania och samtidigt var det dags att ge sig iväg på nästa resa (D.C och NYC). Men här kommer äntligen ett inlägg om Dar es Salam och Selous där vi tillbringade den första delen av resan.

Dar es Salaam
Vi flög från via Amsterdam och Nairobi till Dar es Salaam med Kenya Airlines.Allt funkade superbra och vi anlände till Dar es Salaam på förmiddagen. Det blev nog något av en kulturkrock för barnen, både värmen och människorna. Dessutom blev en av våra väskor var kvar i Amsterdam, inget större problem egentligen förutom att det var där vi hade alla solskyddskrämerna. Trots detta gjorde vi en kort utflykt längs vattnet och ner till färjeläget.

Afrikansk buffé blev det första kvällen i #tanzania. Gott och kryddstarkt med sånt som matbananer, okra och kokos.

Resten av dagen stannade vi på hotellet och tog det lugnt. Barnen lekte i poolen medan jag låg i skuggan och läste guideböcker. Vi stannade även kvar och åt på hotellet, både lunch och middag. Det kan tyckas trist och tråkigt men vi var lite trötta efter den långa flygningen och ensam med två barn i en främmande stad valde jag att "play it safe". Vi åt god indisk buffée till lunch och på kvällen var det Africa night med "afrikansk buffée". Efter att barnen somnat satt jag på hotellrummet och tittade ut över hamnen och Azania Front Lutheran Church som låg precis brevid hotellet.

Untitled

Azania Front Lutheran Church

Hotellet som vi bodde på var ett affärshotell men det funkade bra att ha med barnen ändå. På ett sätt var det bra att barnen fick se att vissa saker är precis som hemma, män och kvinnor i kostym som hade möten med sina laptops uppslagna. En vanlig bild av vardag i Afrika är ju annars byar med plåtskjul där det springer omkring höns (vilket vi också såg i Selous och på Zanzibar). Överlag så innebar resan att både jag och barnen fick ta itu med en hel del fördomar och uppfattningar i allmänhet gällande Afrika. Jag kommer att komma tillbaka till detta i del 4 som är ett uppsamlingsinlägg (del 3 kommer att handla om Zanzibar).

Untitled

Mtemere


Selous
Dagen att vi anlänt till Dar es Salaam åkte vi vidare till Selous viltreservat som ligger i sydöstra Tanzania. Det är 50787 km² stort och det näst största skyddade området i Afrika som dessutom är relativt opåverkat av människan. I Selous kan man se allt från elefanter, svarta noshörningar, geparder, giraffer och flodhästar till krokodiler. I reservatet finns även Rufijifloden som gör att man ser mycket fåglar. Något annat som särskiljer Selous är att även safari till fots är tillåtet, vilket inte är så vanligt. 
Vi åkte dit i ett litet safariplan (jag tyckte att det var en smula läskigt) och när vi landade mitt ute i ingenstans möttes vi av Kiki, vår guide och driver. Det var bara att hoppa in i jeepen och direkt ge oss  iväg på game drive!

Untitled

 Gäspande lejon

Det första djur vi såg var impalas. Vi tyckte att det var jättehäftigt men blev snart blasé efter vi insåg att det vara impalas över allt. Vi såg även lejon första dagen men de låg och slöade i skuggan ungefär som tama huskatter så den inledande nervositeten över att befinna sig i en öppen jeep ett par meter ifrån flocken lade sig snart.

Untitled

På kvällen när parken stängde var det dags att åka tillbaka till vår camp. Den låg ensam på en ö så för att komma dit var vi tvungna att åka båt. Campen, Selous wilderness camp var precis som vi hade önskat. Liten men ganska informell. Förutom oss var det två större norska sällskap där så barnen hittade snabbt lekkamrater. Vårt medhavda resemonopol gjorde också succé.
Vi bodde i klassiska camp tält med toalett inomhus. Eftersom tältet låg lite avsides blev vi alltid eskorterade av masajer efter mörkrets inbrott.
Det var otroligt häftigt att ligga i sin säng och lyssna på alla ljud

Untitled

Utsikt över floden

Förutom game drives (jeep safari) kunde man åka på båtsafari, göra en "cultural visit" i den närbelägna byn samt göra safari till fots. Barnen älskade båtsafarin så det gjorde vi två gånger. Dels såg vi många djur men de fick även styra båten vilket var väldigt poppis.
Vi gjorde också en cultural visit. Jag var personligen inte så jättesugen på detta, det kändes konstigt att gå runt och titta på folk och deras vardagsliv i en by. Men till slut släppte obekvämheten och det var intressant att höra mer om religionen (mest muslimer men det fanns en liten kyrka), problemet med att rekrytera bra lärare och präster till landsbygden och se på alla förberedelserna inför festandet i anslutning till fastans slut (i Tanzania festar man i tre dagar minst)

Frukost

Dukat för frukost (vårt bord flyttades runt så att vi satt på olika ställen vid varje måltid)

Överlag trivdes barnen väldigt bra. Maten var god (och föll även den kräsna dottern i smaken).
Det fanns även en liten pool där baren plaskade omkring.
Efter några intensiva dagar var det dags att åka vidare till Zanzibar, mer om det i del 3!

8 kommentarer:

 1. Oh, kul att läsa om resan igen!

  SvaraRadera
 2. Millan i skåne: Äntligen kom inlägget som jag väntat på :) Vilka härliga bilder från er semester. Jag undrar om tältet ni sov i på campen är säkert mot rovdjur eller det går vakter utanför o vaktar. Skulle ni kunna tänka er och åka dit igen?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag måste erkänna att jag aldrig funderade på det. Dels fanns det vakter men campen vi bodde på låg också¨på en ö i floden. De djur som lät var mest smådjur Bushbabies och apor. Jag tänkte på det så sent som igår att jag skulle vilja åka tillbaka, kanske inte exakt tillsamma ställe(även om det var jättebra där) men till Tanzania, se den norra delen av landet.

   Radera
 3. Millan i skåne: Vad skönt att du slapp fundera på det. Jag är nog lite rädd av mig när det gäller att bo så ute i bushen. Min son som är sex år vill gärna åka till afrika och bo ute i naturen. Än så länge tycker jag han är för liten så jag har några år och fundera på om resan blir av. Det låter som ni haft en upplevelserik resa :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. På vår camp bodde det lite yngre barn men jag hade nog inte tagit med mina egna som 6-åringar. De hade nog inte tyckt att det var så roligt att sitta i en safaribil hela dagarna. Även nu funkade väldigt bra med att växla om med "kortare" upplevelser som t. ex båtsafari.

   Radera
 4. Kul att läsa om er resa. Eftersom vi planerar en resa till Zanzibar i vinter så är jag nyfiken på del 3 i din reseberättelse, men jag hittar inte den på bloggen. Har du inte hunnit med eller är det jag som inte letar på rätt ställe :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej! Jag har inte hunnit lägga upp den delen men tack för påminnelsen - ska försöka få upp den i veckan :-)

   Radera

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin