måndag 19 oktober 2015

Matmåndag: blomkålssoppa i crockpot

Soup in crock-pot

När jag läser gamla blogginlägg kan jag se att hösten nästan alltid är en intensiv period med alla möjliga typer av aktiviteter som pågår - samtidigt som man ska hinna med att laga god och nyttig mat och blogga och annat...
För två år sedan fick jag prova en crock-pot och den har blivit en uppskattat hjälpmedel vardagen. Man förbereder allt på morgonen,  barnen sätter på den när de kommer hem från skolan och så är det (nästan) bara att sätta sig till bords när man kommer hem från jobbet.

Blomkålssoppa
Så här på hösten är dessutom grönsaker billiga och det är lätt att det blir lite överfullt i min kyl (jag har bara en halvkyl/halvfrys) och att det som göms i svalen glöms bort.Eftersom jag inte gillar att slänga mat är en sådan här soppa väldigt praktisk, i med lite halvdassig blomkål och några skrumpna potatisar!

Jag utgick från det här receptet men följde det inte slaviskt (skippade vitlök t. ex).

1 blomkålshuvud (ganska stort)
1 gul lök
garam masala (1 msk?)
1,5 l vatten
2 grönsaksbuljongtärningar
lite extra salt
peppar
5 potatisar

På morgonen förberedde jag soppan genom att hacka löken, skala och tärna potatisen samt bryta sönder blomkålen i mindre delar. Allt åkte sedan ner i min crock-pot tillsammans med buljongtärningar, vatten och kryddor.
När dottern kom hem från skolan vid 14-tiden satte hon på den på "high" och standardinställningen 6h.
När vi sedan kom hem efter 5,5 h var grönsakerna genomkokta. Först mosade jag dem med en potatisstöt innan jag avslutade jobbet med hjälp av min stavmixer. Innan servering rörde jag dessutom i lite överbliven creme fraiche. Soppan blev ganska tjock så et går bra att tillsätta vatten eller mjölk om man hellre vill det.

Soppan gick ner utan allt för stora protester från barnen vilket är ett ganska gott betyg!Left-overs

Min crock-pot är ganska stor men då får man extra portioner som man kan ha med sig till lunch någon annan dag!

Titta gärna på min receptsida (länk i menyn till vänster) - där hittar du fler recept!

6 kommentarer:

 1. bara jag i familjen som älskar blomkål... men jag kan bjuda svärdottern som hjälpt mej rensa min garderob!

  SvaraRadera
 2. jordärtsskocka skulle passa bra.

  SvaraRadera
 3. Hej! När du gjorde ditt köpstoppsår, vilka typer av förbrukningsvaror var tillåtna för dig då? Jag ska ha ett köpstoppsår nästa år och har börjat fundera på vilka regler jag ska ha. Just förbrukningsvaror är en sådan sak jag inte riktigt vet hur jag ska förhålla mig till. Toapapper, diskmedel och tvättmedel kommer jag ju köpa, men typ handkräm, servetter, värmeljus? Ja, det kanske inte var de bästa exemplen men det känns som att det finns en del sådana saker som inte är direkt onödiga men som man ändå skulle klara sig utan. Hur tänkte du kring sådant?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej! Jag tror att det är väldigt olika i vad det är som är viktigt för en. Jag såg t. Ex till att göra slut på alla ljus hemma och sen bad jag grannarna om ljusstumpar för att gjuta ljus med barnen. Servetter hade jag nog inte köpt. Men det är ju ditt köpstopp och du får sätta dina egna regler - det beror ju t. ex varför man har sitt köpstopp.

   Radera
  2. Tack för svaret! Ja, det är ju klart att man får sätta sina egna regler, men ibland är det skönt att inspireras av hur andra tänker. :) Det kanske är vettigt att tänka att man i alla fall ska göra helt slut på det man har först om man nu ska köpa något nytt av sådant som inte är riktigt livsnödvändigt. Får klura vidare på det helt enkelt.

   Radera

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin