tisdag 16 oktober 2012

Fallfrukt som affärsidé

Appletree

 Bild: Skånska Matupplevelser


Bara tio procent av alla äpplen används varje år vilket betyder att äpplen för över sex miljarder kronor ruttnar bort i svenska villaträdgårdar varje år.

Det ramlade in ett pressmeddelande från den nationella entreprenörstävlingen ”Jakten på ostartade företag”om att Sveriges bästa kooperativa affärsidé 2012 är att samla ihop och återvinna fallen och överbliven frukt från städernas trädgårdar. Det var entreprenörerna bakom Urban Fruit Initiative som enligt juryns bedömning bäst svarade upp till samtliga tre bedömningskriterier; kreativ höjd, affärspotential och kooperativ identitet. Idéen bygger dessutom på lokal förankring och kooperativ värdegrund och är överförbar till många liknande marknadsområden.
Det här är verkligen en affärsidé som ligger i tiden!
Här i Göteborg fnns även företaget Sylt från stan som startades sommaren 2009. Företagets idé är att producera sylt och marmelad av frukt som annars gått till spillo. Frukten kommer från stadens trädgårdar, skänkt av trädgårdsägarna. Detta ger en produkt med en distinkt lokal prägel och en ytterst låg miljöpåverkan. Dessutom bidrar produktionsmetoden till den låga miljöpåverkan då allt arbete sker småskaligt och manuellt. Transporterna sker dessutom med cykel. I våras uppmärksammandes den här affärsidéen när företaget nominerades till Änglamarkpriset.

Till sist vill jag bara nämna Äkta vara, den ideella medlems- och konsumentföreningen som driver frågor om bättre matkvalitet: färre tillsatser, mer råvara – mer mat i maten! och deras kampanj Fallfrukt. De har bland annat lanserat fruktförmedlingen för att göra det enklare att ta vara på fallfrukt.

Så ut och plocka det som finns kvar!

3 kommentarer:

  1. Jag tycker att det är jätteviktigt att man börjar ta vara på frukten från våra trädgårdar för det finns så otroligt mycket som går till spillo. Jag och min sambo har startat Borås Musteri nu i höst och många blir glada när de får veta att det går att tillverka något av all frukt.
    /Catarina

    SvaraRadera
  2. Det finns även en fruktförmedling på Facebook http://www.facebook.com/groups/240193612689388.
    Tror att den även startades innan Äkta varas. I dagsläget har den knappt 5000 medlemmar.

    SvaraRadera

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin