onsdag 29 augusti 2012

Bokonsdag: Rätt åt dig, så blir du en lyckad konsument

Den här boken kan beskrivas som en handbok, med vars hjälp vi alla kan lära oss att bli bättre konsumenter. Åsa Avdic, konsumentjournalist, benar upp och beskriver olika aspekter av vår konsumtion.
"...plötsligt uppstår en längtan efter Just Den Där grejen, utan att vi hunnit analysera om det är vad vi behöver, och om vi egentligen  vill betala den kostnad som den innebär.  Att bli en nöjd konsument handlar om att börja med behovet, inte med produkten".
Reklam
Ett kapitel handlar om reklam, hur vi påverkas respektive inte påverkas av exempelvis produktplacering. Författaren har bland annat intervjuat Henrik Fexeus, expert på praktisk psykologi och påverkan som kommenterar hur vi påverkas i köps/säljsituationer, hur delaktighet är det bästa försäljningsknepet av alla.. Tänk VIP-shopping, kundklubbar, förmånskort och rabattkuponger som får oss att känna oss utvalda, delaktiga. Författaren tar också upp diskussionen kring och anmälningarna mot smygreklamen på Blondinbellas blogg och andra "köpta bloggar". Jag skrev en del om diskussionen här på bloggen våren 2008.

Lag och rätt
I tre kapitel reder Avdic ut konsumentlagstiftning, vilka rättigheter men också skyldigheter man har som konsument, både vad gäller produkter och tjänster - vare sig man köpt i butik eller på distans. Det bjuds på en hel del roliga exempel och anekdoter som när man i konsumentbarnprogrammet REA testar att reklamera en CD-skiva för att texterna är så dåliga, eller hur författaren själv råkat ut för påstridiga försäljare som vill sälja extraförsäkringar/tilläggsgarantier där den lagstadgade reklamationsrätten inom 3 år borde räcka.
Kapitlet om rådgivningslagen är särskilt intressant. Där kan man läsa om tveksamma fall av ekonomisk rådgivning som Fallet ActaNordic Incvestment group och liknande ärenden. Nu har jag själv knappast någon förmögenhet att placera men för den som sparat ihop/ärvt eller vunnit på lotto finns det några bra råd varav det bästa kan sammanfattas som "Köp inte saker du inte förstår".

Hjälp till självhjälp
Konsumenträtten är snårig men det finns en rad aktörer om kan hjälpa till. Avdic beskskriver alla de instanser som man kan vända sig till för att få råd och hjälp, exempelvis Konsumentverket, Marknadsdomstolen, Allmänna reklamationsnämnden, Konsumentvägledare och branschnämnder. Även om många kommuner tyvärr skär ner på konsumentvägledningen finns det hjälp att få, bara man vet var och hur man ska gå till väga.


Resor, bostad och nästan nytt
Ett helt kapitel ägnas åt resor, rättigheter när man köper paketresor, vad som händer om resebolaget går i konkurs och SJs resegaranti (som för övrigt försämrats sedan i somras), m.m gås igenom. Ett annat kapitel handlar om att köpa begagnat. Författaren skriver både om Blocket, vanliga loppis och bondauktioner men också om lurendrejerier som öresauktioner och hur man reklamerar sitt bilköp. Bostadsaffärer, el och försäkringar får också var sitt kapitel.

Det här är en riktigt välskriven och framför allt användningsbar bok. Även om man anser sig vara en god konsument som är införstådd med rättigheter och skyldigheter kan det ändå vara bra med tips och råd hur man reklamerar bäst. Ofta handlar det om att stå på sig gentemot okunnig butikspersonal, för tyvärr är det många säljare som inte har full koll på konsumenträtten. Det är är en bok som jag faktiskt kan rekommendera att man köper och har hemma. Kostnaden för boken lär man ganska snabbt tjäna in. Mycket av informationen finns naturligtvis gratis på nätet men den här boken ger en översikt som är ovärderlig!

Om författaren
Åsa Avdic, är sedan hösten 2010 programledare för SVT:s konsumentprogram Plus, där hon efterträdde Sverker Olofsson, tillsammans med Charlie Söderberg och Mathias Andersson (från TV3:s Lyxfällan).

4 kommentarer:

 1. Dåliga saker lämnar jag tillbaka och är skapligt opåverkad av reklam, tror jag....

  SvaraRadera
 2. Den här boken vill jag absolut läsa. Det är alltid bra att lära sig mer och bli mer medveten. Vi har ingen TV så där "missar" vi mycket reklam. Men den finns ju alla medier och butiker osv.

  SvaraRadera
 3. Varifrån kan jag skaffa boken?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kolla på biblioteket ellr närmsta bokhandel (om det är Avdics bok du söker).

   Radera

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin