I början av sommaren tillbringade jag en vecka i Norge. Det var en kombination av jobb och "halvjobb" som blev mycket lyckad! Eftersom jag nyligen skrev en artikel om jobbdelen av min resa passade det bra att även skriva om resten för bloggen.
Vigelandsparken
Se och göra i Oslo
Oslo har ju rykte om sig att vara en dyr stad men det finns en hel del att göra som inte kostar så mycket. Vi tog färja till Bygdøy med cyklarna (man få ta med cykel på varannan tur) och besökte Frammuseet. Bygdøy är en halvö full med museer och där hittar man där man bland annat Vikingskipshuset, Kon-Tiki-museet, Sjöfartsmuseet och Norska Folkmuseet (ett sorts Skansen). Vi valde ETT museum av både tids- och ekonomiskaskäl och Frammuseet var väldigt bra. Trots att jag avskyr att frysa blev jag väldigt sugen på att göra en polarexpedition...
En annan favorit är Vigelandsparken. Jag minns att jag som barn tyckte att det var väldigt genant med alla nakna människor men nu tycker jag att statyerna är fantastiska. Ta med picknick!
Man kan ta spårvagnen "Tricken" till Holmenkollen. Det ska finnas ett skidmuseum men vi var mest intresserade av utsikten.
Kolla även in Akershus, fästningen vid hamnen. Det kostar inget att ströva på de gamla försvarsmurarna. Eller klättra upp på operan som också ligger nere vid vattnet.
Det finns ett hyrcykelsystem i Oslo men man måste ha en norsk adress för att kunna signa up. Tunnelbana och spårvagn liksom att promenera funkar fint det med.
Bondens marknad i Bergen
Se och göra i Bergen
Bergen är en så pass lite stad att man klarar sig med att promenera. En av mina favoritställen i Bergen var Flöien. En morgon powerwalkade jag nästan hel vägen upp och senare på kvällen åkte vi upp med Flöienbanan för att äta konferensmiddag på toppen. Fantastisk utsikt!
Hansahamnen Bryggen som finns på UNESCO:s världsarvslista var också lite pittoresk men full av "troll och stickade tröjor butiker". Något som dock verkade gå hem hos de shoppingtokiga kryssningsturisterna.
Håkonshallen var också sevärd . Studenter får billigare entré och dessutom ingår kaffe/te på caféet i biljetten.
Sista dagen åkte jag och en kollega upp på toppen Ulriken. Dit tar man sig antingen med alltiettbiljetten som inluderar en tur med dubbeldäckare + linbanan eller med vanlig buss och köper till linbanebiljett.
Av fiskmarknaden (fisketorget), som tidigare var Norges mest välkända utomhusmarknad återstår mest ett gäng fish and chips bodar. Vi åt lunch där en dag, 192 kr för visserligen hyfsad men ändå vanlig fish and chips. Inte slog den
min favorit från Lottas i Umeå heller
Pizza för 280 SEK..
Äta
Äta ute i Oslo är
ganska dyrt. Vi valde att istället handla med oss mat från en mataffär och äta middag på hotellets terass den första dagen. Dessutom hade vi köpt med oss vin från Danmark. Andra dagen delade vi en hämtpizza. den var god men för 280 kr förväntar man sig nästan bladguld på pizzan. I Bergen verkade det vara billigare att äta, eller så hade vi bara tur.
Resa
Jag valde en lite ovanlig väg till Oslo då jag tog tåget till Köpenhamn för att att sedan ta färja till Oslo. Det var första gången jag åkte just den rutten och det fungerade mycket bra. Terminalen ligger ganska nära tågstationen Österport så det är lätt att ta sig från tåg till båt I Oslo lägger färjan till väldigt centralt, mer eller mindre brevid operan.
Efter några dagar i Oslo åkte jag vidare till Bergen med tåg, den så kallade Bergensbanan. Det var en fantastisk resa där vi åkte genom flera årstider (det låg fortfarande väldigt mycket snö uppe vid Finse, 1200 m över havet). Billigaste tågbiljetten Oslo-Bergen köper man tre månader innan man ska åka till sk.
Minipris. Våra tågbiljetter kostade bara ca 249 kr per person (för en 7h resa). Wifi ombord finns och det är gratis! Det finns bistrovagn ombord men vi hade packat matsäck med oss.
Bo
Eftersom jag fortfarande har studentrabatt hittade jag billigt hotellrum på Comfort Hotels men det finns många andra bra och hyfsat prisvärda hotell och vandrarhem i centrala Oslo. Eftersom det är dyrt att äta ute är det ett plus om frukost ingår. Efter två dagar bytte jag till Comfort hotel Grand central (också med studentrabatt) där jag delade rum med en kollega.Deras frukost var snäppet vassare än det första hotellet.
I Bergen bodde vi på ett Scandic som var helt ok. Bergen är en populär turist- och konferensstad så det finns många hotell i olika storlekar och prisklasser, även ett par vandrarhem.
Mer
Om Bergensbanan
Cheap restaurants and cafés in Oslo
Nomadic Matts
Oslo Travel Guide
The Saturday City: Beautiful Bergen