fredag 24 juli 2015

Att unna sig...

På jobbet härom dagen diskuterade vi saker som vi unnande oss. Det var mest tjejer vid lunchbordet och det handlade om sådant som att färga håret regelbundet, köpa dyrare märkeskosmetika och att fixa naglarna en gång i månaden, hur lätt det blir en vana som man gärna fortsätter med när man väl har börjat. Själv har jag under de senaste snålåren inte haft några sådana laster men jag har funderat på vad jag skulle kunna tänka mig att unna mig mer av. Eftersom jag under den här diskussionen gjorde mitt bästa för att dölja min kortklippta ofixade naglar samtidigt som jag frenetiskt försökte minnas när jag sist klippte mig och om jag överhuvudtaget kommit ihåg att sminka mig på morgen är väl svaret att nagel och hårfix kanske inte är min grej. Däremot skulle jag gärna unna mig massage oftare. Förra året använde jag mina friskvårdspengar till massage och det var fantastiskt men i år valde jag att istället köpa ett gymkort. Att sitta i bastun och götta sig efter ett härligt yogapass kan ju också att vara att unna sig.

Alla ska ha rätt att unna sig (?)
Den här undersökningen har några år på nacken men det är ändå intressant att konstatera att  59% av eropeerna ser det som en mänsklig rättighet att unna sig saker. Det är också ganska avslöjande hur vi använder konsumtion för stt ge humöret en skjuts uppåt vare sig vi firar något eller göt det för att trösta oss.


Flickr Photo: MasterCard Treat Index - Overview

Vad unnar du dig i dagsläget?

8 kommentarer:

 1. Jag unnar mig varje dag min löpning och mörkrostat gott kaffe. På sikt sparar vi inför flytten till Göteborg 1/7 2017 (om inte tidigare). Då ska vi flytta utan möbler och bara köpa nytt som ett experiment och kul grej. Tror jag ska hinna få ihop 30 000 kr iaf :) Känns jättekul. LÄSA böcker är att unna sig. Och god billig, helst ekologisk mat då jag köper mer och mer av just eko.
  Kram fr sö Dalsland.

  SvaraRadera
 2. Jag har skrivit lite om det tidigare - jag får nästan eksem av uttrycket "att unna sig". Det kommer ifrån mina föräldrar som använder det som ursäkt för att låta pengarna rulla utan annat syfte än att tillfredsställa behovet av konsumtion. Mina föräldrar är långt ifrån ensamma om att använda uttrycket så.

  För mig är det ganska stor skillnad på att säga "jag är intresserad av mitt utseende och därför prioriterar jag att fixa mina naglar" mot att säga "jag unnar mig lite så jag fixade mina naglar". Även om resultatet blir det samma så är det skillnad att uttala en passion och ett beteende utifrån det snarare än att bara tillfredsställa sitt behov av att handla.

  Jag vet inte om det blev så klart men jag tycker alltså att man ska "unna sig" så lite det bara går.

  SvaraRadera
 3. Jag är tvehågsen till det där uttrycket, att unna sig. mina föräldrar drack,att unna sig var en ursäkt att dricka mer. När självunnandet går ut över andra eller en själv. genom för mycket ätande, drickande eller något annat som man minsann tycker att man kan unna sig! Eller att du blir trugad med något onyttigt fast du är överviktigt, med orden - något måste du ju unna dig! Att unna sig, kan lika gärna vara att avstå, om man mår bättre av det. Vad det gäller uttrycket att unna sig, är jag ambivalent. Tycker egentligen inte om det.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Precis som du kan jag känna en ambivalens inför uttrycket, det beror naturligtvis på vad man lägger i det.

   Radera
 4. Det här tycker jag är klokt skrivet om att unna sig: https://annaiwarsson.wordpress.com/2015/07/11/ett-av-mina-omval-ledde-fram-till-beslutet-att-aldrig-mer-unna-mig/

  SvaraRadera
 5. Jag vill inte heller hålla på och små-unna mig skitsaker i vardagen. Då gör jag mycket hellre som du; sparar hårt och upplever något stort på riktigt, något som varar.

  SvaraRadera
 6. Jag unnar mig alldeles för mycket kläder och krämer! Jag blir lycklig av att gå på stan och nypa i plagg och prova krämer och sedan köpa dem. Jag vill ändra mitt beteende men utan att känna att jag offrar något. Denna känsla av att jag avstår något är det som gör det svårt att sluta t ex shoppa. Samma sak när man slutar röka. Den som känner att den missunnar sig rökningen kommer att falla tillbaka. Den som tycker att den unnar sig ett rökfritt liv kommer att lyckas. Därför är det bra att unna sig, men det handlar om att skifta fokus på vad vi unnar oss. En synonym till unna sig är att kosta på sig. Jag ska lära mig att kosta på mig bra saker istället för kläder och krämer. Däremot gillar jag inte när folk tycker att det är negativt när någon "låter pengarna rulla" - det är ju deras pengar som de själva har jobbat ihop. Vad någon lägger sina pengar på ska ingen annan lägga sig i så länge de tar ansvar för sina åtaganden. De människor som ser pengar som ett syfte i sig, istället för ett medel, är inte trevliga att ha att göra med, anser jag. //Katarina

  SvaraRadera

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin