måndag 23 februari 2015

Mamåndag: Erik äter billigt

1 day in Rinkeby - the supposed "projects" of Stockholm

Bild: HI TRICIA! 王 圣 捷, frukt och grönt i Rinkeby


Även om jag tycker att jag är ganska bra på att hålla matkostnaderna nere finns det alltid mer att lära sig. För ett tag sedan snubblade jag över Erik Augusts blogg där han dokumenterade sitt månadslånga försök att hålla sina matostnader under 35 $ i veckan. I dagens dollarläge (februari 2015) är det ungefär 314 kr vilket ger en månadskostnad på knappt 1260 kr. Jag tycker personligen inte att det är anmärkningsvärt lågt då jag och barnen ofta har matkostnader på 1300-1500 kr/månad (barnen bor hos mig två veckor i månaden). Det som är intressant med Eriks projekt är att han är man och aktiv löpare (ultramaraton) vilket innebär att han gör av med en hel del mer kalorier. Han försöker också att äta hälsosamt (han skippar nudlarna) men räknar varken in sina kosttillskott (en kostnad på ca 25$ i månaden) eller uteätande i matbudgeten på 35 $.

Extra intressant är som alltid att läsa kommentarerna från bloggläsarna med olika tips och råd. Ensamma mamman tipsar t. ex om att skippa blåbär och olivolja men att det är billigt med äpplen och bananer samt att man ska köpa gröna paprikor istället för röda - de ger mer smak för pengarna.

Eriks slutsater blir att det är lättare att hålla nere matkostnaderna om man äter mycket kolhydrater. För honom funkar dock en diet men en mindre mängd kolhydrater bäst. Dessutom flyttade han ut ur sin lägenhet och började bo i sin bil strax efter sin 35 $/ vecka månad vilket innebär att han inte längre hade tillgång till ett kök - något som gör att man får planera lite extra när det gäller mat.

Mer
Mr Moneymustache bloggar också om att hålla nere matkostnaderna men genom att fokuserar på kalorier/näring per krona perspektiv. Han väljer själv att äta "high-fat/low-carb" och tipsar om att olja i maten liksom hemmagjort jordnötssmör är ett bra och billigt sätt att få i sig kalorier. Att inte ta bilen när man ska handla är ju också ett smart tips.


7 kommentarer:

 1. jag var nyfiken vad det kostar för oss två nu när barnen flyttat hemifrån... det blir knappt 1000 kr/vecka, vanlig mat och vi slänger inga rester, äter upp allt. Barnen bor på cykelavstånd, de tittar in ofta (?) och får också en matbit :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. knappt 4 000 kr/mån för två vuxna, ska minska på godis, kakor och andra onyttigheter....

   Radera
  2. inkl toapapper, tvättmedel och sånt

   Radera
 2. Jag är helt fascinerad över att du har så låga matkostnader. Vi är två vuxna och två små barn och vi lägger 5000 kr/mån. Då ingår visserligen toalettpapper, diskmaskinsmedel, blöjor och så men ändå! Mycket imponerande.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Inte så imponernadne. Det beror på en kombination av att jag äter enkel/tråkig mat + att jag tyvärr har ett lågt dagligt energibehov utifrån kroppstyp och arbete. Jag skriver tyvärr då jag önskar att jag kunde äta mer ibland.

   Radera
 3. Jag ligger oftast mellan 1.400 - 1.700 kr per månad. Men ibland blir det nån utemat hit och dit. Försöker hålla mig där nånstans.

  SvaraRadera
 4. Matkostnader är en het potatis. Brukar få ut många kommentarer kring att mat "måste få kosta" vilket ju kan vara sant om det handlar om att köpa bra mat direkt från producent och se till att denne får ett skäligt pris. Men annars är ju mycket dyr mat också dålig både för miljö, hälsa och plånbok. Jag har själv funderat över hur konsumentverket kommer till sina väldigt höga beräknade kostnader för "vanlig" mat. http://frivid42.com/2015/01/30/fredagsfunderingen-hur-mycket-lagger-ni-pa-mat/

  SvaraRadera

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin