fredag 27 februari 2015

Inredningsfredag: HSB forskar på framtidens bostad


I senaste HSB tidingen kunde man läsa om HSB Living ett lab, ett samarbetsprojekt mellan HSB, Chalmers tekniska högskola, Johanneberg Science Park, Electrolux, Göteborg Energi, Akademiska hus m. fl.

HSB Living lab är ett unikt experimenthus där helt nya tekniska och arkitektoniska innovationer inom områden som hållbarhet, arkitektur och sociala samband ska testas under 10 år.  Huset ska byggas på Chalmers campusområde i Göteborg. Det är tänkt att hysa 40 lägenheter på fem våningar och genom att det är ett sorts levande laboriatorium ska man kunna testa och utveckla innovaitoner med riktiga människor i riktiga situationer. Byggnaden ska byggas av flyttbara moduler och nflyttning är planerad till att ske redan i skutet av året.


Bild: HSB

Det som jag tycker är intressant är bland annat att boendeytan mäts i kubik istället för i kvadratmeter vilket gör att det kommer att satsas extra på smart förvaring, flexibla lösningar och  gemensamma ytor.





Bild: HS


Hur kommer vi att umgås i framtiden? Som man kan se på skissen ovan planeras det gemensamma odlingar men också gemensamma matlagningsytor. De minsta lägenheterna kommer att dela vardagsrum, kök och badrum. Hur stort behov av privata ytor har vi egentligen? Förändras behoven i olika åldrar? Det ska bli spännande att följa projektet!








torsdag 26 februari 2015

Hur stor buffert behöver man?

Buffert är ett begrepp som alltid återkommer när man diskuterar sparande och konsumtion. Men hur stor buffert behöver man egentligen? I boken All your worth (recenserad här) rekommenderar författarna dels en kortsiktig budget på 10000 och dels en mer långsiktig budget som ska täcka 6 månaders utgifter vid arbetslöshet och sjukdom . Om man läser olika bloggar verkar detta vara standardrekommendationen. men alla hushåll ser ju olika ut. I ett gästinlägg från 2011 skrev Oskar om  hur man bör utgå från sin ekonomiska risk när man räknar på hur stor buffert man behöver:

Hur säkert är ditt jobb (verkligen…), hur bor du, bostadsrätt, villa eller hyresrätt? Hur stora lån har ni (om ni bor i bostadsrätt skall även föreningens lån tas med för att ge en korrekt bild). Har ni barn, har ni bilar, fritidshus, båt etc. Var och en av dessa faktorer påverkar ditt behov av en ekonomisk buffert.

I inlägget beskriver han två tänkbara exempelfamiljer och deras olika behov att ekonomisk säkerhet där ensamstående Kalle som bor i lägenhet behöver en betydligt mindre buffert (ca 20 000) än Lasse och Lisa som bor i villa och har bilar (ca 500 000).

Räkna själv
 I en artikel från förra sommaren tipsade Dagens nyheter om hur man ska planera för oväntade utgifter. I ett formulär (som du kan ladda ner här) listar man en rad lite större nödvändiga utgifter som kan vara svåra att klara på den vanliga lönen. Värt att notera är att man genomgående har listat de billigare alternativen.


Källa: DN, ladda ner budgetbladet här

Så tänker jag
Själv har jag valt en buffert på 10 000 som står på ett lättåtkomligt bankkonto. Jag bor i en lågt belånad bostadsrätt, har ingen bil och är väl försäkrad (inkomstförsäring via facket m.m). Jag skulle visserligen förmodlingen ersätta spisen och kyl/frys om de skulle gå sönder däremot förlitar jag mig på den gemensamma tvättstugan och jag är inte säker på att jag skulle köpa en ny diskmaskin om min nuvarande skulle gå sönder. Dessutom har jag ett kreditkort som jag visserligen alltid betalar av varje månad men som egentligen har en räntefri frist på 60 dagar. Sen har jag ju lite olika mer eller mindre låsta sparkonton som jag skulle kunna casha ut om det verkligen knep.

I ett kommande inlägg planerar jag att diskutera när det är läge att ta av sin buffert.

Hur tänker du angående buffert?



onsdag 25 februari 2015

Bokonsdag: Orka torka!





Det har varit lite dåligt med bokrecensioner på sistone, inte för att jag inte läst böcker men istället för intressanta böcker om ekonomi, miljö eller konsumtion har jag plöjt en bok om svenska riskkapitalister, provat positioner i yogaböcker, funderat på ett besök i Bologna efter att ha läst Grishams "the Broker" som jag hittade i fjällstugan på sportlovet och fnissat mig igenom Val McDermids tolkning av Austens Northanger Abbey. Men efter att ha stått på reservationslistan ett tag kunde jag äntligen hämta ut Orka torka - den nya boken från Lotta Sjöberg, initiativtagare till Family Living, the true story.


Genom att våga visa upp verklighetens vardagsstökiga boende har medlemmarna i Facebookgruppen Family living the true story gemensamt skapat en slående motbild till idealet om det perfekta hemmet, som sköljer över oss i tidningar, TV-program, bloggar och mäklarannonser.

Jag slukade boken på bussen hem men fick sedan ta en paus. Stöket blev lite för mycket att smälta helt enkelt. På samma sätt som det kan bli för mycket att det ljusa och fräscha efter att ha surfat på Hemnet så blev det lite för mycket smuts och stök för det ordningssinne som jag trots min mors farhågor under tonårstiden faktiskt har utvecklat.

Orka torka är en protest mot normen, en kärleksförklaring till ickeperfektionen och samtidigt ett unikt tidsdokument från tidigt 2000-tal. Dess bilder har också visat sig fungera som en gratis KBT-terapi i en tid då vi, trots den största tidsbristen någonsin, förväntas ägna våra liv åt att konsumera oss till fulländning och lycka.

Det som jag gillar med boken är egentligen inte stöket (som ibland blir ganska äckligt) utan just det befriande med personer som inte gör det till ett livsprojekt att renovera och inreda. För som jag skrivit tidigare angående ekonomiska prioriteringar så behöver du ett hem , någonstans att bo men du behöver inte nödvändigtvis ett hus eller ens ett badrum per person. Du behöver heller inte en inramad tavla med en karta över Manhattan på väggen, en 50-tums TV (eller ens en TV alls...), inte heller trendiga inredningsdetaljer i matt metall eller en stilren orkidé i fönstret... Och det här ständiga renoverandet... Mina närmsta grannar har t. ex renoverat oavbrutet sedan de flyttade in för ett och ett halvt år sedan. Jag vet inte riktigt vad de gör men det hamras gärna sent på kvällarna och under helgerna... Dessutom har de lyckats med konststycket att göra det än mer lyhört mellan lägenheterna - kanske har de rivit bort ett par lager ljudisolerande tapet... Vi behöver inte gå in på närmare detaljer men vissa av er minns säkert Kjell Höglunds låt "Jag hör hur de ligger..."

Sist i Orka torka finns ett kapitel som handlar om bakgrunden till  Facebookgruppen Family living the true story och vad den har betytt. Författaren för även ett intressant resonemang kring bostaden som identitet och affärsidé och om den voyerism som  dagens moderna glasväggshem med fri insyn till de boendes liv uppmuntrar.

I Hammarby sjöstad i Stockholm och på andra platser runt storstadsområdena har arkitekter ritat hus med extra stora glaspartier, med fri insyn i de boendes liv, som om våra hem fanns till för att betraktas av andra. Så med vilka ögon betraktar vi själva våra hem?

Författaren anlägger även ett sorts genusperspektiv när hon diskuterar det osynliga hemarbetet, vanligtvis ett kvinnoarbete, som det ständiga plockandet i hemmet innebär. För i dessa tider när de flesta arbetar heltid är det då så konstigt att det blir stökigt på hemmaplan? Intressant nog är även majoriteten av de som delar med sig av bilder i Facebookgruppen är kvinnor, är kvinnor med aktivap å Facebook eller helt enkelt mer engaerade i hemmets utseende?

Om författaren
Lotta Sjöberg bor i Stockholm, är utbildad på Konstfack och arbetar som serietecknare och illustratör. Hon har anlitats av bland annat Svenska Dagbladet, Vi föräldrar och flera av Sveriges fackföreningar. Sedan 2009 driver hon den populära Facebookgruppen Family living the true story. Hon debuterade 2005 med serieboken Bebisbekännelser guide för nybörjarföräldrar. 2011 utkom hennes andra bok Family living den ostädade sanningen. Hennes senaste bok Det kan alltid bli värre utkom våren 2014.

tisdag 24 februari 2015

Semmeldags igen

februari 008

Fettisdagen var ju redan förra veckan men i min familj äter vi semlor i 4 veckor från och med fettisdagen. Eftersom vi brukar äta soppa på tisdagar passar det bra men semla till efterrätt. Jag brukar göra mina egna semlor eftersom jag vill ha en liten men fast bulle, mycket mandelmassa och lite grädde. I år hade jag tänkt att köpa färdig mandelmassa men efter att ha studerat butikens utbud lite närmare köpte jag med en påse sötmandel istället.

Marsipan består av mandel och socker. Ingen konst, låter det som. I ODENSE Mandelmassa är proportionerna av mandel och socker väldigt noga avvägda. Den ska vara lagom söt och ha den rätta mandelsmaken.

Men läser man det finstilta så innehåller mandelmassan även annat än bara mandel och socker nämligen: Sötmandel 50%, Socker, Vatten, Glukossirap (Vete), Etylalkohol, Konserveringsmedel Kaliumsorbat (E202). Kan Innehålla Spår Av Aprikoskärnor.

Vill du hellre ha mandelmassa som bara består av socker och mandel får du mitt recept här:

  • 1 dl socker
  • 1 1/2 dl sötmandel
  • ev lite vatten och man vill ha en lösare konsistens
Skålla mandeln genom att låta dem koka upp i en kastrull med vatten. Ta bort skalet genom att trycka på mandlarna så att det lossnar. Att gnida dem med en kökhandduk är ett annat trick. Mixa mandlarna och sockret med en mixer eller stavmixer. Eventuellt kan man tillsätta lite vatten på slutet om man vill ha en lösare konsistens.

måndag 23 februari 2015

Mamåndag: Erik äter billigt

1 day in Rinkeby - the supposed "projects" of Stockholm

Bild: HI TRICIA! 王 圣 捷, frukt och grönt i Rinkeby


Även om jag tycker att jag är ganska bra på att hålla matkostnaderna nere finns det alltid mer att lära sig. För ett tag sedan snubblade jag över Erik Augusts blogg där han dokumenterade sitt månadslånga försök att hålla sina matostnader under 35 $ i veckan. I dagens dollarläge (februari 2015) är det ungefär 314 kr vilket ger en månadskostnad på knappt 1260 kr. Jag tycker personligen inte att det är anmärkningsvärt lågt då jag och barnen ofta har matkostnader på 1300-1500 kr/månad (barnen bor hos mig två veckor i månaden). Det som är intressant med Eriks projekt är att han är man och aktiv löpare (ultramaraton) vilket innebär att han gör av med en hel del mer kalorier. Han försöker också att äta hälsosamt (han skippar nudlarna) men räknar varken in sina kosttillskott (en kostnad på ca 25$ i månaden) eller uteätande i matbudgeten på 35 $.

Extra intressant är som alltid att läsa kommentarerna från bloggläsarna med olika tips och råd. Ensamma mamman tipsar t. ex om att skippa blåbär och olivolja men att det är billigt med äpplen och bananer samt att man ska köpa gröna paprikor istället för röda - de ger mer smak för pengarna.

Eriks slutsater blir att det är lättare att hålla nere matkostnaderna om man äter mycket kolhydrater. För honom funkar dock en diet men en mindre mängd kolhydrater bäst. Dessutom flyttade han ut ur sin lägenhet och började bo i sin bil strax efter sin 35 $/ vecka månad vilket innebär att han inte längre hade tillgång till ett kök - något som gör att man får planera lite extra när det gäller mat.

Mer
Mr Moneymustache bloggar också om att hålla nere matkostnaderna men genom att fokuserar på kalorier/näring per krona perspektiv. Han väljer själv att äta "high-fat/low-carb" och tipsar om att olja i maten liksom hemmagjort jordnötssmör är ett bra och billigt sätt att få i sig kalorier. Att inte ta bilen när man ska handla är ju också ett smart tips.


lördag 21 februari 2015

Längtar tillbaka

Kläppen  

Utsikt från släpliften 
 
Det har gått en hel vecka sedan vi kom tillbaka från sportlovet. I år hade vi mycket snö och bästa vädret på flera år med solsken och lagom kallt! Vi gillar rutiner i vår familj så även i år blev det hyrd minibuss och godisstopp i Grums. Vi körde på nästan samma veckomatsedel som förra året och bodde i samma stuga i Kläppen. Enda större förändringen var att vi på hemvägen stannade och åt vår medhavda lunch vid vackra Tossebergsklätten. Annars brukar vi stanna i Grums eller vid Sunne golfbana.

Både jag och barnen gick i skidskola i år och jag har blivit mycket bättre på att åka snowboard. Skidskola är en dyr utgift men väl värd pengarna tycker jag. Det är verkligen roligt att se hur barnen utvecklas på bara en vecka.

Kläppen

Toppspåret i Kläppen

I år var min mor med vilket innebar att jag kunde lämna barnen på morgonen och klämma in lite längdåkning innan frukost. Förmiddagarna ägnades åt snowboard och på eftermiddagen åkte jag utför tills liftarna stängde. En kväll passade vi på att ta stolliften till toppen och åka ner för fjället via några av längdåkningsspåren. Att skida genom den tysta mörka skogen när solen precis har gått ner är fantastiskt!

Extra kul var det även att ta en fika med Eva som jag lärt känna genom bloggen och som bor på vägen till Sälen. I år lyckades vi  äntligen få ihop en träff!

Hundspann

Vi firade sportlov med en ganska tight budget i år eftersom vi har lite andra resor som väntar men dottern har redan börjat planera för nästa år då att åka hundspann står högt på önskelistan

För några år citerade jag en artikel från Östersundsposten:

Sportlov är svaret på klimatproblemet. Ge alla sportlov och de kommer att vara nöjda med att bara åka skidor, äta och sova. Att shoppa onödiga prylar som orsakar onödiga utsläpp faller sig lika onaturligt som att ens tänka på en tur till Ikea.

Jag är benägen att hålla med. Under en vecka så ägnade vi oss skidåkning, att laga och äta mat, bada bastu umgås och att sova. Jag var glad om jag kunde hålla mig vaken efter halv tio på kvällarna efter att ha åkt skidor från soluppgång till solnedgång. Vi åkte en sväng och köpte en till säckved, annars ingen onödig shopping. Och jag längtar som sagt fortfarande till baka...

torsdag 5 februari 2015

Nystart med YNAB





Ovan, en exempelbudget med i princip samma kategorier som i min vanliga budget

Jag började med YNAB i augusti 2013. Efter att ha kört med några olika typer av mer eller mindre egenhändigt ihopsnickrade Excelkalkyler i några år bestämde jag mig för att jag ville ha en budget med bättre översikt. Jag har varit väldigt nöjd med YNAB men i januari bestämde jag mig för att göra en sk. fresh start där man nollställer budgeten men ändå behåller viss betalningsinformation från tidigare. Anledningen var att jag ville rätta till en del misstag som hängt med från början. Det är inte så lätt att ha full koll på alla funktioner från början och då kan det vara bra att veta att man alltid "kan börja om".


Frågor på det?

S lämnade följande kommentar:

" Vad är dina /ers bästa tips för att komma igång? Finns alla dina konton där, även de som ligger i tex kapitalförsäkring och går upp och ner hela tiden? Eller är det bara de som berörs av insättningar och uttag som du har med? Kanske dumma frågor men det känns så oöverstigligt - har så förbaskat många utgiftsposter... Och snittar du utgifterna per månad eller lägger du vad räkningarna de facto ligger på?"

Jag budgeterar oftast med ett snitt, t. ex 500 kr för mobil, 400 för försäkring och 400 för el även om det oftast ligger under. Försäkringarna (bostadsrätt och olycksfalls) betalar jag en gång om året men fördelen med att principen "saving for a rainy day" är just att jag lägger undan lite varje månad så att när de stora utgifterna kommer så finns pengarna där. Men jag brukar också omfördela lite i slutet av månaden när jag bättre kan se hur det kommer att fördela sig i realiteten. Det är det som är så bra med YNAB - bara för att jag budgeterade med kläder för 500 så kanske jag väljer att flytta över dessa till "spending money" istället om jag får ett erbjudande om att följa med på en kul konsert eller liknande.

Ett bra tips om man inte vill ha för många kategorier är att använda hashtags. Jag taggar exempelvis upp sportlovsrelaterade utgifter med #sportlov. Då kan jag se vad semestern har kostat även om utgifterna har fördelat sig på olika kategorier som transport, livsmedel och spending money.
 

Konton och övriga tillgångarJag har lagt upp tre konton som är "budget accounts" nämligen kontanter, lönekonto och mitt kreditkort som jag betalar av varje månad. Sen har jag en rad olika Off-budget accounts, olika typer av konton som pensionssparande, semestersparande och annat jag uppdaterar bara dessa den 1:e i varje månad - i vissa fall bara en gång om året.
Jag har också tagit med mitt studielån och huslån som lån med negativt värde. Det är väldigt tillfredsställande att se de röda staplarna krympa en liten smula varje månad.

Har du några undringar kring YNAB?

Mer
Five Reasons Your Budget Isn’t Working
The Secrets Behind Successful Budgeting

måndag 2 februari 2015

Matplaneringsmåndag

Lunchlådor

För att maximera matbudgeten och minska matsvinnet har vi en strikt matplanering som i grova drag ser ut på följande sätt:

måndag: bönor
tisdag: soppa
onsdag: pasta i någon form
tordag: fisk
fredag: texmex ( burritos, quesadillas)
lör: pasta till lunch / fritt val till middag
sön: roligare frukost / fritt val till lunch och middag

Den grova matplaneringen gör att jag slipper tänka lättare kan få inspiration till recept när jag planerar utifrån extrapriser och annat. Sen har vi alltid ett par enkla och snabba favoriter som man kan ta till (pasta pesto, baked beans on toast, ugnspannkaka etc) om aktiviteter gör att man måste disponera om i veckomenyn. Veckomenyn är heller inte skriven i sten, har jag exempelvis mycket rester över från helgen tar vi torsdagsfisken på fredag istället. Förut åt vi ofta fisk på onsdagarna men nu har de scoutträff den kvällen och då ska det gå snabbt och lätt så att vi hinner dit till kl 18. I gengäld får de fika när de kommer hem vid 20-tiden. Oftast varm choklad och en smörgås eftersom de brukar vara både kalla och våta så här års.

Den här veckan äter vi :

Måndag: baked beans on toast (rostbröd över från helgen)
Tisdag: tomatsoppa med grillade ostmackor (rostbröd över från helgen)
Onsdag: färsk pasta (extrapris på Hemköp den här veckan)
Torsdag: hemmagjorda fiskpinnar och potatismos + efterrätt
Fredag: rester (förmodligen något med potatismos typ potatisplättar)
Lördag: lunch: matsäck middag: fisksoppa
Söndag: lunch: morotssoppa med ingefära middag: indisk kikärtsgryta

Veckans stora händelse är annars att sonens klass är i regionfinal i Vi i femman så på torsdag kommer vi förhoppningsvis att fira vinst och att de gått vidare till rikskval - håll tummarna! På fredag tömmer vi kylskåpet/äter rester eftersom vi ska åka bort under sportlovet.

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin