måndag 21 februari 2011

Matmåndag: Bäst före?I slutet av januari bloggade jag om att vi slänger mindre mat och refererade till Konsumentföreningen Stockholms undersökning om matavfall. Konsumentföreningen Stockholm undersöker regelbundet hur mycket mat vi slänger och nu har man satt fokus på majoriteten av svenskarna inte vet skillnaden mellan bäst före-dag och sista förbrukningsdag.

Sammanfattning av KfS undersökning Bäst före- och Sista förbrukningsdag på livsmedel – vad är skillnaden?

Sex av tio (62%) uppger att de inte vet skillnaden mellan bäst före-dag och sista förbrukningsdag, som båda är hållbarhetsmärkningar på livsmedel. Osäkerheten kan bidra till att mycket mat slängs i onödan.
Hållbarhetsmärkningen bäst före-dag är en rekommendation från tillverkaren och det går oftast att äta livsmedlet flera dagar till om det har förvarats kallt. Sista förbrukningsdag innebär däremot att livsmedlet kan vara otjänligt när datumet passerat. Sammanblandningen kan innebära att många tar det säkra före det osäkra och slänger maten när datumet passerat, oavsett vilken märkning som sitter på. KfS tycker att Livsmedelsverket, som är ansvarig myndighet när det gäller information om livsmedelsmärkningar, ska lägga mer kraft på att förklara skillnaden mellan dessa märkningar, eller göra själva märkningen tydligare.

Har du koll på bäst före dag?

2 kommentarer:

  1. Jag brukar oftast lukta (och ibland smaka) på mat som "gått ut" för oftast håller de minst ett par dagar till oavsett om det är "bäst före" eller "sista förbrukningsdag". Sedan känns det tacksamt för oss som i princip bara äter vegetatiskt, för det känns som om det inte blir dåligt på samma sätt som t ex kött.

    Sedan tycker jag däremot att det känns fel när det i vissa medier vinklas som att konsumenterna bör stävja detta genom att även köpa mat med kortare datum. Det borde istället vara butikernas jobb att motivera konsumenterna till detta - vem köper annars en vara med bäst före om en dag istället för om en vecka, om varan kostar lika mycket?

    SvaraRadera
  2. Håller med dig Jenny. Tycker även att det är lite konstigt att vissa butiker väljer att slänga varor med kort datum medan andra väljer att rea ut dem så att de blir sålda istället för att hamna i soporna. Eftersom det är upp till varje butikschef att välja hur man vill göra så kan det antas att det handlar om en attitydfråga eftersom det annars borde vara mer entydigt hur butiker väljer att göra.
    Som ensamhushåll är det ibland svårt att hinna göra av med stora förpackningar så att datumet hinner gå ut inträffar på de flesta varor hos mig. Men som sagt, näsa och mun är det bästa sättet att avgöra om det går att äta eller inte (vill dock varna för lax som kan vara farlig utan att lukta eller smaka illa). Många tips på http://slangintematen.se

    SvaraRadera

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin