söndag 28 december 2014

Hur allting började

Not buying it

Allting började med en artikel i DI, Skulle du klara ett år utan onödig shopping? där Susanne Ljung recenserade boken "Not buying it" av den amerikanska författaren Judith Levine. Boken skildrar hur författaren och hennes man bestämmer sig för att under ett år endast köpa det nödvändigaste för uppehälle, hälsa och affärer. Det innebär inga nya kläder, inga böcker, inga biobesök, krogmiddagar eller "take-away" kaffe under ett helt år? Boken fick mig att fundera över om jag skulle kunna klara samma sak. För 8 år sedan, i december 2006 bestämde jag mig för att göra ett seriöst försök i all fall, att under ett år avstå från onödiga inköp och att blogga om detta. Vi får se hur det går, skrev jag....

Den första januari 2007 drog jag i gång mitt projekt och jag hade nog aldrig kunnat tro att jag så här många år senare fortfarande skulle blogga om konsumtion. Mycket har hänt sedan köpstoppsåret, allt i från livsstilsförändringar som husköp, skilsmässa och flytt till ny lägenhet men även otaliga föreläsningar, radiointervjuer och TV-framträdanden. Jag har recenserat nästan 200 böcker om mat, miljö, ekonomi och konsumtion, drivit olika projekt och utmaningar men framför allt lärt känna massor av människor både i bloggvärlden och i den riktiga världen  - människor som är intresserade av liknande saker. Bloggandet har gått upp och ner - från 447 inlägg under 2009 till mer lagom 150-200 inlägg de senaste åren. Många inlägg av mer tillfällig karaktär som TV-tips eller efterlysningar hamnar numera på Köpstoppsbloggen Facebooksidan.  Och i takt med att livet förändrar sig så finns det av naturliga skäl ibland mer och ibland mindre energi för bloggen. Jag har ju trots allt ett heltidsarbete, två barn, studier, vänner och andra intressen som ska få tid och plats också. 
Tanken att lägga ner bloggen har ibland slagit mig men så läser jag något och tänker att det här måste jag skriva ett blogginlägg om. Att jag inte är anonym gör ju också att det finns vissa ramar eller begränsningar för vad jag kan och vill skriva. Men jag kör nog ett tag till!

I vilket fall vill jag tacka alla, både er som hängt med sedan början som t. ex  Hannele, Maria H, Karin, Oskar, Ivan - och alla ni andra som har bidragit med gästinlägg och bloggkommentarer och mail genom åren!

tisdag 23 december 2014

God jul!


Julgran

Ingen vit jul i Göteborg....


Köpstoppsbloggen fortsätter sin välbehövliga decemberledighet men återkommer efter helgerna. Jag önskar er alla en riktigt härlig julledighet! Själv kommer jag att varva film- och TV-serietittande med god mat, långa promenader och tid med familj och vänner.

tisdag 16 december 2014

Livet är bättre på film!



Film är en spegel av vårt samhälle och vår tid. Augmented Society – ”förstärkt bild av samhället” – är ett projekt från Svenska Filminstitutet som syftar till att lyfta fram hur film kan belysa verkligheten. Konceptet är enkelt, man bjuder in olika personer att kommentera aktuella frågor och samhällsfenomen utifrån en film som gett dem en insikt, kunskap eller djupare förståelse. Den som vill kan också skriva dina egna filmtips och reflektioner i kommentarer.

Jag har fått förmånen att bidra med tips om filmer som tar upp olika aspekter av köpstopp och konsumtion vilket har varit jättekul! Jag har bland annat skrivit om den finska dokumentären Prylar ut, kärlek in som jag bloggat om tidigare.

I övrigt har det blivit mer plugg än blogg så här i slutet på terminen. Jag hoppas på förnyad energi och inspiration under julledigheten!

måndag 1 december 2014

Matmåndag: Reko-ringen sprider sig

Matmarknad

En annan matmarknad... Bilden är tagen i Göteborg, i september 2014

En helt vanlig höstkväll kan 4 000 ägg byta ägare på en parkeringsplats i Jakobstad. Dessutom kan även köpa potatis, morötter, surdegsbröd och kött ur bilarnas bakluckor .

REKO-matringen startade i Jakobstad för ett och ett halvt år sedan och har nu spritt sig till tjugo orter i hela Finland. REKO (som står för Rejäl konsumtion) är en sorts avtalsmodell för handel mellan en grupp producenter och en grupp konsumenter.
Mellan varje producent och varje konsument görs ett skriftligt köpeavtal för en viss tidsperiod, t.ex. 2 månader och de färdigt betalda produkterna distribueras till en angiven mötesplats exempelvis en gång i veckan. Det är ett enklare sätt för konsumenter och producenter att mötas. Bland annat är idén med REKO  att det inte ska finnas någon administration eller kostnader, därför används Facebook som plattform. Alla REKO-ringar har egna grupper på facebook där den dagliga kommunikationen mellan producent och konsument sker. Här bjuder producenterna ut varor, meddelar om leveranstidpunkt, delar bilder och tar emot beställningar. Konsumenter kan fråga om produkterna, dela recept och beställa produkter.

Inspirationen kommer från Frankrike och mannen som tog idén till Finland, Thomas Snellman, är själv jordbrukare och dikoproducent (en diko är en ko som får behålla sin kalv och ge kalven di...)
Det ska bli intressant att se om konceptet sprider sig till Sverige.


Mer
Läs mer i artikeln på Svenska Yle!

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin