Den här boken är verkligen superhärlig! Det var länge sedan jag blev så glad över kreativt återbruk som även är uppnåeligt för oss som inte var några stjärnor i varken sy- eller träslöjden.
Den här boken riktar sig till personer som t. ex gillar att gå till Myrorna eller loppisar och fynda gamla grejer, eller som gärna samlar på sig en massa saker som kan vara bra att ha. I Nyfixat får man lära sig hur man på bästa sätt gör om gammalt till nytt. Många av de gamla föremålen i boken får inte bara nytt liv, de får dessutom både ny form och ny funktion.
Tillsammans med elva form¿givare har författarna använt sig att sådana föremål som ofta lämnas in till Myrorna, loppisar och andra second hand-affärer. Det kan vara allt från gamla soffbord och stereobänkar till stolar, kläder och pocketböcker. Allt förvandlas sedan med stor kreativitet och fantasi till moderna och uppdaterade föremål som kan passa in i de flesta hem.
Man får även en intressant inblick bakom kulisserna på Myrorna och lite historia kring återanvändning.
Boken innehåller totalt 57 projekt med olika svårighetsgrad och omfattning. Ibland behöves några redskap och hjälpmedel, det mesta som finns i de allra flesta hem.
De flesta projekten har tydliga steg för steg-instruktioner vilket gör att även jag skulle våga mig på att prova. Några exempel på kul projekt lamporna av allt möjligt, en stereobänk från IKEA som gjorts om till ett lekkök och handdukshyllan som förvandlats till en smart hylla för post och nycklar. Jag gillar även de 50-talsinspirerade korgarna som är gjorda av elsladdar.
I Nyfixat möter man förutom författarna en rad formgivare, bland andra Bea Szenfeld, Lotta Kühlhorn, Jonas Wagell och Pontus Djanaieff, som alla gör om varsitt föremål. Konstnären Finn Ahlgren (1 del av designerduon Godspeed) som även ligger bakom kyrkan i returmaterial som jag bloggade om i höstas, har förvandlat en fåtölj till en lampa och använder precis alla delar av ursprungsmöblen.
Maria Westerberg i sin specialgjorda stol för pocketböcker från Myrorna. (Foto Norstedts/Stadsauktion)
Maria Westerberg har skapat en fåtölj för bokälskare genom, kanske inte så bekväm men kul!
Jag ville arbeta med något material som har ett givet mått, så jag valde pocketböcker. Först tänkte jag limma ihop alla böcker och skära ut en form. Men när jag såg alla böcker kändes det fel att förstöra dem. Lösningen blev en sittmöbel gjord av staplade pocketböcker som hålls på plats med hjälp av en yttre träkonstruktion av plywood, vars randighet påminner om bladen på en bok. Träskelettet är öppningsbart så att böckerna går att ta ur och läsa eller byta ut. Resultatet är en kombination av bokhylla och fåtölj – ”Read Me”.
När boken gavs ut i våras hade man en utställning med alla föremål ur boken som de inbjudna formgivarna har gjort på Carl Malmstensbutiken i Stockholm. Utställningen pågick en vecka innan de föremålen auktioneras ut via Stockholms Auktionsverk till förmån för Myrorna.
Om författarna Ann Sjöstedt är stylist, inredare och skribent. Hon arbetar bland andra med DN Bostad, Expressen, Aller Förlag och Hus & Hem. Hon har tidigare givit ut boken Second hand och Gardiner för svenska hem. Marit G Engstedt är stylist och journalist. Hon arbetar bland andra med DN Bostad, Expressen, Aller Förlag och Hus & Hem.
Mer
Ann - en sann återvinningsböna
Sann återvinnare har öga för kvalitet
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar