I onsdags bloggade jag om svenskarna och deras kokböcker, idag handlar det om mina egna. Det här var ett gyllende tillfälle att räkna alla mina kokböcker och jag kom fram till att jag har 54 stycken olika böcker. Till det tillkommer utrivna recept i plastfickor, kartotek och pärmar motsvarande 2 fulla A4 pärmar. Då rensade jag även
rätt rejält i samlingen häromdagen. Dessutom använder jag ofta recept från Tasteline eller ICA.
Topp 5
Det här är det kokböcker jag använder allra mest. I sju sorters kakor finns mitt bästa
tårtbottenrecept liksom godaste
banankakereceptet. Bland de goda matbröden har jag bakat allt från bagels till långpannebröd.
USAkokboken innehåller en mängd goda recept, bl a en cheesecake som jag brukar göra när maken fyller år. En varning utfärdas för den svenska översättningen av den här kokboken som innehåller en del korrekturfel vad det gäller mått och mängd. Rutiga kokboken & Annas mat är bra grundkokböcker med allt från recept på rotmos till
fransk chokladtårta.
Special kokböcker
Lite olika specialkokböcker för olika typer av matlagning. Se några av mina tårtor
här. Bästa pizzadegsreceptet hittar man givetvis i Sopranoskokboken. Jag gillar även mat från mellanöstern , gärna l
ibanesisk mat. Laptop lunches kom med min bentomatlåda och jag borde nog studera den bättre med tanke på hur
mina matlådor står sig vid jämförelse med de andra i Flickrgruppen
Laptop lunches. Sushiboken fick vi i bröllopspresent tillsammans med en riskokare. Vi har gjort en hel del sushi genom åren och riskokaren är numera utsliten och utbytt. Ris är ju inte vidare klimatsmart men man kan använda den till
annan mat och förstås
risgrynsgröt. Hummerboken var också en bröllopspresent tillsammans med ett presentkort till en av fiskhandlarna i Feskekörkan.
Cajun

Jag älskar cajun/creole mat så jag har flera sådana kokböcker. Vi firar
mardi gras men äter gärna
cajuninspirerad mat året runt. Blackened rätter passar t. ex extra bra på grillen utomhus sommartid.
Vegetarisk mat
Jag blev vegetarian när jag var 10 år och vegan när jag var 16. Mina föräldrar krävde redan från början att jag skulle hjälpa till att laga min egen mat och det var kanske så mitt matlagningsintresse startade.
Cranks bästa recept boken har jag skrivit om tidigare men Mollie Katzen/Moosewoodböckerna är också riktigt bra.
Moosewood (en legendarisk ekorestaurang i Ithaca, NY)böckerna har jag fått i present från bekanta i USA men de finns att få tag på via internetbokhandlarna. Passionate vegetarian är bra men innehållsförteckningen är lite rörig. Äta vegetariskt är ganska "old school" med mycket fokus på råkost. En vegetarisk bok som jag saknar, den har försvunnit i någon flytt är
vegetariska kokboken. Jag skall hålla ögonen öppna nästa gång jag besöker min favoritloppis.
Fest/catering kokböcker

Jag gillar att ställa till fest vilket ofta innebär att laga mat för många.
Party central är ett riktigt bra Bookmoochfynd. Plockmat är lite retro, har du undrat vad du skall servera när ni "samlas en kväll och visar semesterbilderna? (diabildsvisning). Då skall ni mumsa på tunnbrödsrullar med leverpastej och rivenost, ägg och kryddor (en sorts gubbröra ), ostpösar och höjden av lyx, en hel färsk ananas
om det är säsong på den. At home entertaining var tyvärr något av en besvikelse när jag fick hem den men
Secrets from a caterer's kitchen är bra.
Övriga kokböcker

En blandad kompott med övriga kokböcker som jag använder olika mycket i perioder. När jag var runt 20 bakade jag mycket ur Rosendals kokbok (den med orange rygg, skyddsomslaget är borta sedan länge). Morotskakan var en stående favorit. Carl Butlers kokbok innehåller receptet på min barndoms älsklingsrätt, kyckling i sötsur sås. Nu för tiden byter jag ut kycklingen mot qornfileer. Kärlek, oliver och timjan är en annan bra kokbok från Anna & Fanny Bergström. Sen är det lite kokböcker vi har fått i present och lite annat smått och gott.
Udda bok
Det här är en udda kokbokssamling som jag fick i present härom året. Jag har aldrig använt den men jag kan inte riktigt förmå mig att skiljas från den än.
Frågan är, är det någon kokbok jag saknar?