fredag 8 februari 2008

Tema mat: Med barnen i köket

cooking



Bild: jana christy

Jag måste erkänna att jag inte är så bra som jag kunde vara på att släppa in barnen i köket. De slåss om att få hjälpa till att laga middag men jag blir stressad av att ha dem runt omkring mig. Storebror börjar bli bättre på att ta instruktioner men Lillasyster petar sig alldeles förmycket i näsan för att få vara med. Dessutom är jag rädd att de skall bränna sig (har hänt) eller skära sig.

Mina bästa tips

  1. Tagga ner och gilla läget, det kommer att bli kladdigt/möjligt/bränt osv.
  2. Låt barnen vara med och bestämma matsedeln (hos os är hemmagjord pizza populärt)
  3. JR låter sin dotter skära grönsaker/sallad med en vass bordskniv
  4. Roliga kokböcker är alltid bra. Låna hem lite olika på biblioteket. Jag gillar Johanna Westmans böcker.
  5. Beröm barnens kokkonster!

Läs mer
Så får du med barnen i köket, Tv-kocken Pelle Johansson ger sina bästa tips och barnvänliga recept för hela veckan.
Låt barnen hjälpa till i köket - få matglada barn
Gastro har matlagningskurser (se video här) för barn och har även gett ut Gastros kök – gourmetmat för unga kockar
Med barn i köket

3 kommentarer:

  1. Man har väldigt mycket igen om man låter barnen vara med från början i köket. Rätt som det är så är de fullt kapabla att laga all möjlig mat själva :-) Vääldigt skönt.

    Min tioåring bakar kakor och följer recept utan problem. Åttaåringen kan laga en omelett och koka mannagrynsgröt med mkt lite hjälp. Båda kan fixa enkel frukost som att laga varm choklad och göra mackor eller göra smoothies till mellanmål.

    Men då har de oxå fått vara med mycket och laga mat, smaka av (jätteviktigt!)ända sedan de var riktigt små. De har oxå fått använda riktiga knivar att skära med och stå vid spisen, bara någon vuxen har varit med.

    SvaraRadera
  2. (Skära sej... våra barn fick riktiga sågar och scout-knivar från 5-års åldern :)
    Man kan inte hindra barn att göra sej illa, bara lära dem hantera en kniv rätt, exempelvis)

    Våra barn har fått härja ganska fritt i köket, med villkoren, att jag inte ser några spår efter dem...

    När det var lite större, fick de fritt fixa söndagsmiddagar, två tillsammans (för vi har ju fyra barn). De fick fritt skriva en inköpslista - utom makaron och köpeköttbullar.
    Maken och jag tog en promenad och kom hem till färdig söndagsmiddag.

    SvaraRadera
  3. P.S.
    Barnen är vuxna nu, men använder fortfarande några recept ur Kalla Ankas Kokbok :)
    De bakar eget bröd i sin lägenhet och annat nu.

    SvaraRadera

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin