onsdag 19 september 2007

Dyra vanor

our 2nd bottle of champagne on day one

Bilden är tagen av the queen of subtle med Creative Commons Licens.

Detta blir sista blogginlägget på ett tag eftersom jag kommer att befinna mig på resande fot. Trots tyfonen Wipha åker jag till Shanghai om än med regnkläder i bagaget.

Är du förstagångsbesökare? Här kan du läsa om var jag började med köpstopp och här hittar du min halvårsrapport från juni.

Jag har funderat lite på det som kallas livstilsinflation (om nu begreppet finns på svenska). Principen är i alla fall att ju högre inkomster man får dessto dyrare vanor skaffar man sig. När man var en fattig student gick det för det mesta bra att leva på ca 7000 i månaden - men har man väl börjat jobba och fått riktigt månadslön har man svårt att se hur man klarade sig på så lite. Helt plötsligt har man skaffat sig en massa dyra vanor. Givetvis innebär det oftast ökade kostnader när man bildar familj men ändå.

Skillnader nu mot då

Jag började fundera på vad det är för någonting vi lägger pengarna på nu jämfört när vi pluggade. Nu kände jag inte min man då så jag kan bara tala för mig själv

  1. Jag köper mer och dyrare vin - 100 kr flaskor iställer för 50 kr flaskor
  2. Jag köper dyrare kläder & skor (inte i år dock) - då var det mest 2nd hand eller reafynd
  3. Jag äter ute oftare och dyrare (inte heller i år) - ibland åt man lunch ute men annars var det bara vid väldigt speciella tillfällen som man gick på restaurang
  4. Nu har jag bil istället för enbart att cykla eller åka kollektivt
  5. Då bodde jag billigare, i kollektiv eller delad lägenhet

Däremot köper jag vanligtvis inte alls lika mycket böcker och skivor som när jag var student, jag går mer sällan på bio och är defintivt mer sällan "ute i svängen".

Enligt DN kan fyra av tio tänka sig att sänka sin levnadsstandard för miljöns skull. Vad skulle få dig att sänka din levnadsstandard? När vi tittade på hus för drygt et tår sedan kom vi fram till att vi inte ville offra vår levnadsstandard bara för att ha råd med ett hus. Under köpstoppet har vi dock dock minskat våra kostnadet och på ett sätt också sänkt vår levnadsstandard. Men vi ha ändå en hög livskvalité...Läs mer
Tasting up
Lifestyle Inflation - When Does It Become A Problem?
Waste Nothing - Buy Only What You Need

8 kommentarer:

  1. Barnkläder! Det är det jag spenderar alldeles för mycket pengar på. Jag tror att JAG lever på ungefär 7000 i månaden fortfarande. Men min man lever spenderar pengar på elektronik och jag spenderar pengar på våra barns kläder... :-)

    Om man splittar hyra och räkningar så ligger vi rätt bra till.Men sedan kommer kreditkortsräkningen med alla småsummor och det är då det blir dyrt.

    Så visst, vi lider av livsstilsinfation...helt klart.

    SvaraRadera
  2. Känner igen det där med livsstilsinflation och ändrade köpvanor... och att avstå från att köpa för dyrt hus. Jag skulle inta klara av känslan av att inte kunna handla om jag vill. Är ingen big spender, men skulle inte fixa att inte kunna om jag vill.

    SvaraRadera
  3. Vi bor billigare i hus än i lägenhet..

    SvaraRadera
  4. Jag har lust läs om dig i GP:s bilaga "Två dagar". Där har jag förstått att du inte har inlett något köpstopp, utan har helt enkelt skjutit upp ditt köpande ett år.
    Att det sedan framställs som moraliskt föredömligt, att välja bort köpande, är motbjudande i en värld där många kämpar för att kunna köpa något överhuvudtaget.

    SvaraRadera
  5. Hej!
    Jag gillar ditt köpstopp! När vi flyttade fr radhus till villa var jag tvungen att mer eller mindre göra ett köpstopp. Stryka tidningsprenumerationer, sy det mesta av barnens kläder, handla second hand, skriva veckomatsedel och planera matinköp etc.
    Det gick bra.
    Nora

    SvaraRadera
  6. Lycka till med att inte handla! Skönt att lilla My finns där inne någonstans. Och ha det så roligt i utlandet.

    SvaraRadera
  7. Jag kan känna att lyxen jag hade som student var tid,medan nu handlar lyxen mer om att kunna lösa problem med hjälp av pengar.Ex. efter en stressig tenta-period blev det fest och kanske en helgs sovande, dvs.ngt som inte kostade särskilt mycket, medans nu efter en stressig jobb-period bokar jag gärna en massage, det kostar mer,men är också mer tids-effektivt.

    SvaraRadera
  8. Ja, tid och pengar - en ekvation som ständigt förändras beroende på var man befinner sig i livet.

    SvaraRadera

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin