Bild: computix
Jag väljer ekologiskt av flera skäl. Jag tror att att det är bättre för min familj att undvika sådant som är besprutat. Jag vill heller inte att andra skall bli sjuka av att skörda besprutade livsmedel. Enligt Naturskyddsföreningen är potatisen den mest besprutade grödan i Sverige. Hela 40 procent av den totala användningen av kemiska bekämpningsmedel för svampsjukdomar används i potatisodlingarna. Detta trots att potatis endast odlas på en procent av den svenska åkermarken.
Även om din matbudget är begränsad eller om du helt enkelt inte vill betala mer för ekologiskt frukt och grönt så finns det några grönsaker som där du bör välja ekologiskt. Följande frukt och grönsaker är i högre grad besprutad och/eller absorberar lättare bekämpningsmedel:
- persikor
- päron
- gröna bönor
- äpplen
- squash
- jordgubbar
- hallon
- spinat
- potatis
- tomater
Följande frukt och grönsaker besprutas genrerellt sett mindre:
- ananas
- mango
- avokado
- bananer
- blomkål
- vattenmelon
- kiwi
- brysselkål
- aubergine
- blåbär
- rädisor
- lök
- grapefrukt
Även om du sköljer och skalar frukt och grönt så får du inte bort bort allas spår av bekämpningsmedel. Tar du bort skalet förlorar du även många näringsämnen. Så när du kan, välj den ekologiska varianten, om inte av miljöskäl så med tanke på din och din familjs hälsa.
Läs mer!
Mossagården tipsar om hur man förvarar grönsakerna rätt!
Är det så, bananer sägs ju vara värst med gifter, för dom som jobbar med dem...
SvaraRaderaJag blir också skeptisk till infon om bananer. Det sägs vara en av de mest besprutade frukterna i världen! I boken Äkta vara av Mats-Eric Nilsson står det att 1 hektar bananodling under ett år får ta emot 50 kg bekämpningsmedel, jämfört med potatis (som är vår mest besprutade, precis som du skriver) som får ta emot 4,5 kg...
SvaraRadera