Sidor

söndag 16 mars 2008

Fisk till middag?

Bild: Eva the Weaver

Alla livsmedelsbutiker säljer utrotningshotad fisk, det menar Greenpeace som just nu genomför aktioner mot butiker runt om i landet. Tidigare har Greenpeace släppt en guide som rangordnar de svenska butikskedjorna efter deras policy när det gäller att sälja utrotningshotad fisk eller fisk som är fångad med destruktiva metoder. Nu går Greenpeace ett steg längre och plockar bort utrotningshotad fisk från hyllorna i utvalda butiker över hela landet. Känns det svårt att veta vilken fisk du skall välja till middag.
Enligt Isabella Lövin som har skrivit boken "Tyst hav" finns det 4 bra saker man kan göra som konsument;

  1. Skaffa guiden ”Fisk till middag” (Fiskguiden (42 sid) ,
  2. Ät mer sill, skarpsill och strömming - det är både nyttig och miljövänlig fisk.
  3. Ät mer sej!
  4. Skippa ålen!

För knappt en månad sen skrev jag om jätteräkor och andra hotade fiskar. Trots att jätteräkan är ett av de skaldjur som rödlistats av miljöorganisationer har t. ex Vi-butikerna har ökat sin försäljning med 23 procent på ett år och Coop har ökat sin föräsljning med 16%.
I Aftonbladet hittade jag ett tips om importören Seabar som garanterar att deras jätteräkor odlas på ett miljövänligt sätt. Seabar som ligger i Sigtuna importerar odlade jätteräkor från en odling som startat av en Mr Saji som doktorerat i marinbiologi. Ingen antibiotika används heller vid odlingarna

Mr Saji, doktor i marinbiologi, har i år tilldelats det prestigefyllda priset Best Fish Farmer Award för 2006–2007 av CIFE (Central Institute of Fisheries Education – en aktad enhet inom Indiens Universitets Jordbruksforskning) för sin miljövänliga metod att odla räkor. Mr Saji har i sitt envetna arbete även påverkat mindre räkodlare i regionen att anamma samma miljövänliga odlingsmetoder – utan minsta påverkan på mangrovebeståndet.
När det visade sig att Mr Saji inte bara kunde erbjuda skaldjur av A-klass utan dessutom varken använder antibiotika, hormoner eller andra kemikalier i odlingsprocessen blev valet av samarbetspartner mycket enkelt.
Skaldjuren fångas, fryses råa och fraktas med båt till Sverige. Den första leveransen av Black Tiger anlände till Sverige 24 november 2007.
källa: Seabar

Trots efterforskningar har jag dock inte kunnat hitta så mycket mer om Mr Chako mer än att han är/var (?) ordförande i Gujarat Shrimp farmers association. Jag har dessutom börjat misstänka att jag har utvecklat skaldjursallergi på sistone så jag tänker hur som helst undvika skaldjur framöver. Det får bli sill till påsk.

Läs mer!
Fisk till middag - WWF
Mer om jätteräkor och rödlistningen
With this shrimp, farmers see good future

3 kommentarer:

  1. Utmärkt inlägg! Det börjar dock bli lite svårt för konsumenterna, det får inte äta fisk, de får inte äta kött och mejeriprodukter. Själv äter jag inte fisk och avstår utan problem från kött men kan tänka mig att konsumenterna börjar tycka det blir för mycket man inte får äta. Vad tycker du som haft köpstopp? Jag funderar över att göra ett inlägg över vad som man får äta...men jag vet inte riktigt!

    SvaraRadera
  2. Ännu mer korkat att slänga död fisk tillbaka i havet!!!

    SvaraRadera
  3. Hej!
    Dom som veta mera om Mr. Saji eller odlingen är välkomna att gå in på vår hemsida och skicka ett mail till Seabar.

    Mvh. Ewa

    SvaraRadera