Sidor

torsdag 6 september 2007

Godis är inte gott

Green Candy

Bilden på det gröna godiset är tagen av mismisimos med Creative Commons Licens.


I dagarna har man offentliggjort en engelsk studie som visar att tillsatser i godis ökar risk för hyperaktiva barn. Det har föga fårvånande visat sig att vanligt förekommande färgtillsatser och konserveringsmedel i exempelvis godis och läsk kan göra barn hyperaktiva. Det handlar främst om natruimnbensoat och sk. azofärger.

Eftersom min lillebror och även min egen son är överkänslig mot konserveringsmedel E202 och E211, inte helt ovanligt bland små barn, är jag van att hitta alternativa livsmedel. Vanligtvis innehåller t. ex sylt utan konserveringsmedel betydligt mer socker men man behvöver ju inte äta sylt varje dag. KRAV-godkända livsmedel är också fria från konserveringsmedel. Favoriten just nu är Björnekullas vildhallonsylt.

Enligt studien kan en godispåse per dag öka risken för att barn ska utveckla hyperaktivt beteende. Låt bli att ge barnen läsk och godis över huvudtaget! Ibland känns det som om vi är de enda föräldrarna som inte låter barnen äta godis eller dricka läsk. Jag tycker inte att de blir speciellt lidande, å andra sidan dricker vi sällan läsk hemma och godis äter vi inte så mycket heller. Våra barn är tillräckligt aktiva utan extra sockertillskott.
_____________________
Fakta
E211 Natriumbensoat är ett av de mest använda konserveringsmedlen i Sverige. Det finns i en mängd industritillverkade produkter, och används också vid syltning och saftning i hemmen. Det finns också naturligt i flera bär, till exempel lingon och tranbär.
Färgämnen (E100 - E180)
Färgämnen används för att återställa det ursprungliga utseendet hos livsmedel som har fått sin färg påverkad genom bearbetning, lagring eller liknande, för att göra ett livsmedel mer tilltalande eller för att ge färg åt i sig färglösa livsmedel. Azofärgämnen är en grupp syntetiska färgämnen. Sedan maj 1999 får azofärgämnena användas i flera livsmedel än tidigare, t.ex vissa drycker, desserter, glass, godis, tuggummi, konditorvaror, sylt, senap, soppor, såser, kosttillskott och smaksättningspreparat
.
E110 Para-orange. Gulorange färgämne.
E122 Azofärgämne. Rött färgämne.
E102 Tartrazin. Gult färgämne.
E124 Nykockin. Rött färgämne.
E129 Allurarött. Rött färgämne.
________________________
Bilden på det gröna godiset är tagen av mismisimos med Creative Commons Licens.
Läs mer!
What's added takes away. We barely know about the effects of chemical food additives, and our governments don't care . Av Eric Schlosser författare till Fast Food Nation.
Azofärgämnen, information från Livsmedelsverket

6 kommentarer:

  1. Jag gillar traditionen lördagsgodis som vi har. Sedan behöver man inte ge några mängder, men lite godis eller glass efter middagen på lördagar tycker vi vuxna är gott också så vi äter det tillsammans allihop. Ibland blir det kaka eller paj med vaniljsås istället, men det blir alltid något sött varje lördag efter middagen. Jag kan inte se något fel i det.

    Men en godispåse om dagen....det är ju helt sjukt. Det skulle göra MIG hyperaktiv. Och läsk dricker jag ju inte själv så varför ge mina barn det. Vi är också restriktiva med saft och sylt.

    Jag vill inte förbjuda mina barn att äta något som jag själv äter, men begränsa det onyttiga. På sikt tror jag det ger ett mer naturligt förhållingssätt till sötsaker än vad förbud gör.

    SvaraRadera
  2. Intressant, det här måste jag kolla mer på! Jag har en instinktiv känsla av att jag inte vill att sonen ska få så mycket godis när det väl är dags (ännu är han saligt omedveten om vad godis är), men man inser ju att man är i minoritet med den åsikten. Som högstadielärare ser jag att många i den åldern lätt klämmer i sin en (stor!) påse per dag. Plus läsk.

    SvaraRadera
  3. En godispåse per dag, det är mycket det,
    vart tog lördagsgodiset vägen?
    Barn äter dåligt av skolmaten, trots att det serveras god mat, barnen borde lära äta med varierat mat hemma. Mätta barn äter inte lika mycket godis. Hur många äter bra frukost?

    SvaraRadera
  4. Så klokt och så viktigt!
    Jag förstår inte att inte alla vet det här och gör något åt det!
    Barnen kan inte själva ta ansvar för vad de stoppar i sig. Det är vuxnas plikt att de inte får kemikalier i maten (och godiset.)

    SvaraRadera
  5. Utifrån ett historiskt perspektiv tillkom cancern och tillsatserna nästan samtidigt, i början på 1900-talet. Jag är orolig och undrar när detta skall ta ett slut? Vi som konsumenter måste göra oss hörda och säga Nej till tillsatser i maten. Mvh Mimoza

    SvaraRadera
  6. väldigt bra skrivet!

    SvaraRadera