onsdag 23 juni 2010

Bokonsdag: två aktuella trädgårdsböcker

Idag skriver jag om två trädgårdsböcker, En lisa för själen och Slow gardening som har en del gemensamt. Bägge böckerna tilltalar mig som har ett rätt avslappnat förhållande till mitt odlande. Jag gillar att rehabilitera grannarnas utdömda plantor så mina rabatter skulle inte vinna några priser på Chelsea flower show. Jag låter mossan växa fritt i gräsmattan och ägnar mig mer åt att pyssla om komposten än att rensa ogräs. Jag hade inga större trädgårdsambitioner när jag flyttade till hus men jag blev förvånad hur avslapppnande det är att bara gå och räfsa lite barr eller rycka grästuvor mellan plattorna när man kommer hem från jobbet.

lisa

Den här boken fick jag tips om via Hannele och mitt bibliotek.
En lisa för själen - trädgård som terapi och friskvård är en bok om trädgårdens läkande kraft.I inledning skriver författaren om hur allt fler människor mår dåligt i vårt samhäller. En del väljer att downshifta för att tid och kraft. Författaren menar dock att det inte behöver en sådan dramatisk förändring för att vi ska må bättre. Det viktiga är istället att komma nära naturen.En liten radhusträdgård eller några krukor med pelargoner räcker för det handlar om att njuta av det lilla.

Trädgårdsarbete har på senare år fått erkännande som en av de bästa metoderna mot depression och utmattning. Det är egentligen ingen nyhet, redan på 17- och 1800-talet kände man till naturens läkande kraft. Men även i vår egen trädgård kan vi använda oss av denna kunskap för att bli gladare, friskare, mer harmoniska och kreativa.

I En lisa för själen får man möta olika människor som hämtar kraft ur sina små och stora trädgårdar. Trädgårdsterapin i Alnarp återkommer på flera ställen i boken, men det handlar även om promenaders välgörande kraft är för och hur man skapar en trädgård som tilltalar alla sinnen. En trädgård är inte något som man åker iväg och köper på en en helg utan något som skapas under tid. Boken uppmanar även till att ha stökigare trädgårdar, att se skönheten i en vildvuxen trädgård och att våga skippa golfgreenen till gräsmatta.

Om författarna
Eva Robild är känd som trädgårdsskribent, men skriver också om stresshantering. I sin trädgård får hon odlingserfarenheter, men ännu viktigare är den som en plats för vila och återhämtning. Annika Christensson är är förskolläraren som sadlade om till trädgårdsfotograf.

slowgard

Den här boken handlar om att få en prunkande trädgård eller balkong - till en liten kostnad och med minsta möjliga klimatpåverkan. Budskapet är enkelt: Trädgård är något du skapar, inte köper. Jobbar du med och inte mot naturen, och undviker att försöka göra allt på en och samma gång, kommer naturen att hjälpa dig på traven. Slow gardening, som slow food, innebär dessutom att man tar sig tid att njuta, både av målet och vägen.

Boken är i botten en rätt grundläggande trädgårdsbok som passar för både stora och små trädgårdar. Man får lära sig om sådd, odling & förodling, hur man beskär & förökar, att förebygga och försvara mot ogräs, skörd och vilka växter som trivs var.
Boken är full av återbruks och återanvändningstips, allt ifrån att odla i gamla kakburkar till hur man bäst fyndar i containrar. Jag gillar tipset om att använda gamla champagnelådor till fönster- eller balkonglådor.

Boken är översatt och anpassad till svenska förhållanden av Inger Palmstierna, en mycket etablerad och erfaren trädgårdsförfattare som är hortonom i grunden. Hon har gjort ett mycket bra jobb eftersom boken inte känns översatt. Det är bara vissa av bilderna som skvallrar om att boken inte är svensk.

Om författaren
Trädgårdsmästaren Alys Fowler var den som i Storbritannien lanserade begreppet "slow gardening" att jämföra med "slow food". Hon är känd från BBC:s Gardeners' World. Hon har arbetat på New York Botanical Garden och Royal Botanic Gardens i Kew

4 kommentarer:

  1. En lisa för själen ligger på önskelistan. Tills jag får den brukar jag besöka författarnas bloggar, det ger himla mycket det med :-).

    SvaraRadera
  2. Ska man läsa/låna/köpa en enda trädgårdsbok denna säsong, så rekommenderar jag Lisa för själen. Både mat- och trädgårdsböcker passar i vilostolen, man behöver inte göra så mycket själv..

    SvaraRadera
  3. P.S.
    Sant, författarens blogg är också fin.

    SvaraRadera
  4. Båda dessa böcker ligger på min "Att läsa"-lista... :-)

    SvaraRadera

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin