onsdag 31 augusti 2016

Dagens podcast-tips!



Me and my bags

Min packning under mitt Transmongoliska äventyr

Så länge människan har rest – på semester eller för arbete, så har vi ställt oss frågan – vad ska vi ta med oss för kläder? Ofta har vi besvarat frågan genom att packa ner alldeles för många plagg och pjuck, som sällan, eller aldrig, används. För man vet ju aldrig vad som kommer att behövas.

Idag tipsar jag om ett avsnitt av Stil. Avsnittet har rubriken "Resväskan – en fullpackad följeslagare" och handlar om olika aspekter av packning och resande - t. ex vad man hade med sig förr och vad man packade i.
Det var intressant att höra om historien bakom väskmärket Samsonite. Jag älskar min Samsonite b-lite som rullat många mil sedan jag köpte den 2010 inför min första New York resa. Den är visserligen hållbar men under min resa mellan (Köpenhamn) Oslo - Bergen med tåg och färja lärde jag mig den hårda vägen att inte cykla med den på släp. Det löste sig dock tack vare Samsonites generösa garanti som innebar att jag kunde hämta ut nya hjul. Jag är ju även en "packa lätt" entusiast som i största mån försöker att resa med enbart handbagage även när jag är borta längre perioder.

Har du något aktuellt podcast-tips?

tisdag 30 augusti 2016

Fem sommardagar i Oslo med två barn

Internationella barnkonstmuseet

Internationella barnkonstmuseet i Oslo

Jag har tidigare skrivit om Oslo - Bergen med tåg och färja  och Oslo med barn och begränsad budget en vinterhelg respektive en sommarhelg. Idag handlar det om barnens och min knappt veckolånga sommarsemester i Oslo. Vi bodde hemma hos vänner så vi behövde inte betala för hotell/vandrarhem och vi fick dessutom skjuts i bil dit - väldigt praktiskt! På så sätt kunde vi köpa med oss mat hemifrån och hålla nere kostnaderna ännu mer.

Se och göra
Oslo har ju som bekant ett rykte om sig att vara en dyr stad men det finns massor att göra som inte kostar så mycket. En dag cyklade vi ut till Bygdøy där vi besökte både Frammuseet, Kon-Tki-musset och det Maritima muséet. Om man är en familj med två vuxna och flera barn lönar det sig att köpa en dagskombibiljett till samtliga museer. För en vuxen med två barn kan man lika gärna köpa vanlig biljett. Barnen gillade alla tre museerna! På Fram fanns det roliga barnaktiviteter och det maritima museet hade en spännande virtual reality installation där man kunde följa med på en räddningsbåt. 
Vi hade med oss picknick men köpte en glass. Det är en av våra stående semesterregler - en rejäl glass varje dag!

Scuptures

Udda konst

En annan dag besökte vi Aktershus fästning. Det kostar inget att ströva på de gamla försvarsmurarna och under vårt besök passade vi på att kolla in den pågående skulptur-utställningen med Laura Fords verk. De av er som passerat Göteborgs central kanske har sett skulpturen av flickan som står lutad mot väggen, den är gjord av samma konstnär.
Det finns tre olika muséer på Akershus fästning varav Försvarsmuseet är gratis. Dottern som inte är lika intresserad av stridsfordon eller andra världskriget som sonen kunde dessutom sitta och rita i barnhörnan vid entrén medan vi tittade runt i muséet.

Untitled

Oscarsborg och Drøbak
En dag tog vi färja till Oscarsborg, mest känt är för sänkningen av den tyska kryssaren Blücher den 9 april 1940. Besöket på Försvarsmuseet på Akershus dagen innan var en bra introduktion Norge och och andra världskriget. Det är den reguljära Ruterfärjan så du behöver ett ruterkort eller kontanter för att köpa biljett. Färjan till och från Oslo går inte så ofta så håll koll på tidtabellen.
Det finns café och restaurang (i gästhamnen) men även många bra ställen att ha picknick på.
Det är ingen entré till fästningen eller museet på Oscarsborg, däremot kostar färjan till Drøbak en hel del (och täcker på så vis entrén till ön) den går dock varje halvtimme. Från Drøbak går det buss till Oslo busstation.
Drøbak är en liten mysig stad som bland annat stoltserar med ett året runt öppet tomtehus. Vi hittade även en väldigt fin badplats med både gräsmatta, sandstrand och hopptorn - perfekt när alla i familjen har olika önskemål.

Internationella barnkonstmuseet 
Vi hade tillgång till cyklar och en eftermiddag tog dottern och jag mig tvärs över stan och besökte Internationella barnkonstmuseet. Museet ligger i en villa mitt inne i ett bostadsområde, ca 10 minuter från Majorstuen, och innehåller en unik konstsamling med verk gjorda av barn och ungdomar från hela världen. 

Untitled

Barnens bästa
Vi gjorde ett återbesök på badet i området Sørenga som ligger bakom Barcode och järnvägsstationen. Även här finns det olika badmöjligheter i fom av hopptorn, en bassäng med olika djup och till och med en liten sandstrand. Inte ens en åskskur kunde få barnen ur vattnet!
Efter att ha provat flera glasställen kunde vi konstatera att den godaste glassen finns på Mathallen (ParadIs).

Trots hela fem dagar i Oslo fanns det massor som vi inte hann med, t. ex Vigelandsparken, Holmenkollen och Vikingskipshuset men vi hoppas att vi snart får tillfälle att besöka staden igen!

onsdag 24 augusti 2016

Dagens podcasttips!

Podcast

Två av de avsnitt jag gillade bäst var Parul Sharma och Gloria Ray Karlmarks avsnitt.

Parul Sharma är en av Sveriges mest inflytelserika experter på CSR, företags samhällsansvar. Hon arbetar på Advokatfirman Vinge med att bland annat bygga upp anti-korruptionsprogram för företag och organisationer. Hon har även skrivit flera böcker om mänskliga rättigheter i Indien och en barnbok om rätten till vatten.

Här hittar du Paruls sommarprat!

Jag har tidigare skrivit om Little Rock tidigare då min exman har viss anknytning dit och jag såg naturligtvis till att lyssna på Gloria Ray Karlmark när hon berättade om hur det var att om 1957 vara en av de första svarta eleverna att börja på en tidigare helvit amerikansk skola.

Här hittar du Glorias sommarprat


Mer
En längre intervju med Gloria
En intressant bok som handlar om the Little Rock nine fast med fokus på två andra inblandade - den ska definitivt läsa







Vilket sommarprogram tycker du var bäst?

måndag 22 augusti 2016

Tillbaka i vardagen (och ett glassrecept!)

Melonglass

Hoppas att ni alla har haft en riktig toppensommar! Själv är jag tillbaka i vardagen efter en sommar full av äventyr både borta och på hemmaplan. Tyvärr hamnade jag på sjukhuset på grund av njurbäckeninflammation så de senaste veckorna har jag tagit det väldigt lugnt - å andra sidan kanske det är bra att växla upp långsamt.

Bilder från sommarens olika resor hittar man på mitt instamgram men jag kommer också att skriva några blogginlägg om väl valda delar. Rundresan i Baltikum blev väldigt lyckad och jag och barnen hade det bra, först i Oslo och sen en vecka i Skåne.

Sommarfavorit
 På måndagar brukar jag skriva om olika matrelaterade ämnen och då passar det bra att tipsa om sommarens favoritglass - fryst vattenmelon. Det var dottern som hittade receptet på youtube. Man skär helt enkelt upp lagom stora bitar av vattenmelonen, sticker in en glasspinne (eller en bit sugrör som på bilden) och lägger allt sammans i i frysen minst 30 min. Otroligt gott!

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin