fredag 29 maj 2015

På resande fot



Att resa är ett av mina stora intressen. På den här sidan har jag samlat blogginlägg som handlar om min resor runt om i Sverige och resten av världen.
Jag reser gärna med cykel, buss,tåg, båt och bor oftast på vandrarhem eller enklare hotell. Ofta är resan minst lika mycket målet i sig. Både längs vägen och på plats gillar jag att testa mat och jag lägger hellre tid pengar på sevärdheter än att shoppa.


Igår smyglanserade jag "på resande fot" min samlingssida med reserelaterade blogginlägg.Tanken är att man ska kunna få tips och inspiration om man är intresserad av resor som inte bara går ut på att att shoppa, bo och äta dyrt osv... Jag ska försöka att bli bättre på att skriva mer praktiskt inriktade inlägg när jag är ute och reser också.

2015 är ju ett riktigt reseår för mig och nu närmast väntar en kombinerad nöjes- och arbetsresa till Norge. Jag ska ta tåget till Köpenhamn, hämta upp en av mina cyklar, ta färjan till Oslo och tillbringa helgen där med att kolla in cykelvägar och annat inför årets cykelresa, Cycling for libraries. Därefter blir det studiebesök med kollegor i Oslo innan vi tillsammans tar tåget till Bergen för konferens med nordiska kollegor. Jag stannar även en extra dag för att hinna med att se lite av Bergen (jag kom ju aldrig iväg dit 2010).

Har ni några Oslo & Bergen tips att dela med er av?



torsdag 28 maj 2015

Favorit i repris: ekoSkåne väntar på dig!



Uppdaterat 2015!

Jag bloggade om den här guiden första gången 2009 men tänkte att det passar extra bra att uppdatera så här inför sommaren!

Skåne vimlar av ekologiska nytänkare som öppnar caféer, webbutiker, säljer egenproducerad äpplemust och föder upp glada kycklingar. Och nu kan du hitta till dem! I senaste utgåvan av turisttidningen Skåne läste jag om guiden ekoSkåne som kom ut i för en månad sedan.
Guiden bjuder på ekologiska tips – allt från lyxiga restauranger, smarta klädbutiker till sköna fik och ekofrisörer. I den första rykande färska utgåvan medverkar hela 54 ekologiska aktörer.
Gemensamt för de ekologiska caféerna, restaurangerna och butikerna är att de bryr sig lite extra. Om att du ska få rena och äkta varor. Och om djur och jord.

Jag har besökt några av aktörerna som näms i guiden, som Ängavallen och Mossagården men det finns även massor av nya ställen att upptäcka.

Guiden finns online men kan också hämtas hos de medverkande restaurangerna, caféerna eller butikerna. Den finns också hos de flesta turistbyråerna runt om i Skåne och hos de samarbetspartners som står på listan nedan:

Förutom hos alla butiker, caféer och restauranger som medverkar i guiden så kan du hämta ekoSKÅNE gratis på följande ställen:

  • LRF Skåne, Friluftsvägen 2, Höör
  • Länsstyrelsen i Kristianstad, Östra Boulevarden 62 A
  • Miljöförvaltningen Malmö Stad, Bergsgatan 17
  • Skea Gård, Hässleholm
Den finns också hos de flesta turistbyråerna runt om i Skåne.

onsdag 27 maj 2015

Bokonsdag: Clutter clearing choices



"Clutter comes from our behavior. We shop. We keep gifts out of respect and affection for the giver. We cling to old organizing habits in spite of life changes that would be better served by new organizing techniques. We hang onto stuff because we "paid good money for it," or it still has some "life in it," or it "could" still be "useful" or just because we "should." We put weeding out and oraganizing low on our priority list. And after a while, we find ourselves buried in our clutter."
Det här är ytterligare en i raden av alla böcker som ska hjälpa oss att rensa i röran.... Det som skiljer den från liknande böcker är att den är organiserad efter årets gång. Enligt författaren fokuserar vi nämligen på olika typer av röra beroende på vilken tid på året det är. På våren är det allmän vårstädning som gäller, på sommaren ska garaget städas medan det rensas bland leksakerna innan jul.

Boken har ett personligt och humoristiskt anslag och författaren framstår på intet sätt som någon minimalist. Hon beskriver sin egen väg in till yrket som "professionell organiserare" med att allt egentligen började med hennes svärmor. Om det var någon som personifierade ordning och reda så var det svärmodern - en kvinna som en gång nominerats till "St. Paul Suburban Homemaker of the Year" på 60-talet... Från att ha varit livrädd för att leva upp till denna ordningsgudinna insåg författaren så småningom att det faktiskt fanns ett och annant att lära sig... Svärmoderns välordnade liv innebar ju att hon fick tid över för annat, för kyrkan, för sina  vänner och för sina intressen. Med vettiga rutiner slapp man uppenbarligen ägna dag och natt åt att städa...

Det som är bra med boken är just upplägget med årets fyra årstider plus en extra del som fokuserar på julen. författarens vill hjälpa läsaren att rensa bland såväl prylar som mental röra och tidstjuvar i vardagen.
Nackdelen är att den försöker täcka in allt och en person som har ett rörigt liv mäktar nog inte med all information. Sen känns boken ganska amerikansk med sin överflödsmentalitet. Jag har exempelvis inte träffat på så många svenskar som har 25+ plastiga "sportscups" i sina köksskåp

Det finns dock en hel del matnyttigt att ta med sig så en genomläsning skadar inte. Alltid får man lite inspiration att ta tag i något som har blivit liggande. Jag tänker till exempel på att jag ska gå och ta i tu med den sista sopsäcken med urvuxna barnkläder som står i källarförrådet... Jag är dock glad att jag lånade boken på biblioteket och inte köpte den. En onödig bok mindre..

Takos 5 topp tips:
  1. Toss the guilt: I “paid good money for it” or “it was a gift” or “I might need it some day”…
  2. Quit looking at it and start clearing it! Live greener as you recycle and donate!
  3. For paperwork, turn any pile into a file! Create and use only one system for each category of paper or stuff in your life. Clutter often happens when we have a lot of partial systems going—storing the same type of stuff in multiple places, for example, business cards or phone numbers scattered around the house—some by the phone, some in a desk, some in our billfold or purse.
  4. Think like a professional organizer: Primary, secondary, tertiary space and stuff, and organize all areas of your home based on that. Primary stuff goes in prime space.
  5. Group like things together!
  6. Keep an ongoing donation box or shelf in your home to take discards to as you discover them daily.
Om författaren
Barbara Tako har föreläst om att rensa i röran sedan sent 90-tal. Sedan 2010 och efter att ha överlevt både bröst- och hudcancer har hennes liv tagit en ny riktning. Tidigare i år gav hon ut boken Cancer Survivorship Coping Tools--We'll get you through this.

tisdag 26 maj 2015

Dags för ett slow fashion uppror!

Alltid rea


Bild: Peter Karlén   

 Redan 2008 bloggade jag om trenden Slow fashion och långsammare mode. Jag har svårt att bedöma om vi egentligen har kommit så mycket längre de senaste 7 åren. Visserligen får experiment som project 333, 6 items or less eller Matilda Kal som jag bloggade för ett tag sedan stort genomslag i media men samtidigt ser jag ju hur shoppinghysterin fortsätter som vanligt när jag går genom Nordstan.

I april i år lanserade Johanna Nilsson, ägare och grundare till smyckesmärket JohannaN, som bloggar på JohannaN ett Slow Fashion-upprop. Bakgrunden är att hon i slutet på 2013 bestämde hon sig för att börja leva som hon lärde, dvs att alla hennes klädinköp samt hår- och hudvårdsinköp skulle ske med eftertanke och vara hållbara.
 Jag vill sakta ner. Jag vill ta hand om mina kläder och uppskatta bra kvalitet. Jag vill oftare välja hållbart, lokalt och second hand. Jag vill hylla den personliga stilen och jag kommer att vara stolt över varje litet steg jag tar. 

Uppropet går ut på att:



Det här är något som jag verkligen kan skriva under på! Vill du också se en förändring? Här kan du skriva under! 
Ta även en titt på Johannas blogg! Gästbloggserien var väldigt intressant att följa!

måndag 25 maj 2015

Hur rättvist är Rättvisemärkt kaffe?

victrola latte


Bilden, Victrola latte, är tagen av presta och har Creative commons licens.

Visste du att Sverige slog sitt Fairtraderekord 2014? Försäljningen av Fairtrade/Rättvisemärkt ökade med hela 37% under förra året, den största ökningen hittills. 

Den 9 maj firades "World Fairtrade Day", något som jag tyvärr inte uppmärksammade. Fairtrades största varugrupp, i förhållande till omsättning, är kaffe. Kaffet utgör ungefär en tredjedel av Fairtrade Sveriges försäljning av rättvisa varor och produkter. Fairtrade kaffe har knappt 10 procent av Sveriges kaffemarknad. Under 2014 drack Sverige kaffe för 700 miljoner kronor och försäljningen av Fairtrademärkt kaffe ökade ändå med 24 procent (källa).

Hur rättvist är det rättvisa kaffet? 
Tidigare i år kom det en studie från Göteborgs Universitet där man analyserade den svenska kaffemarknaden (en utförligare version av studien på engelska hittar du här.). Studien framförde bland annat kritik mot Fairtradecertifieringen av kaffe. Studien pekade på att kaffet kanske inte var så rättvist som det verkade.

Enligt studien är rättvisemärkt kaffe mellan 15 och 20 kronor dyrare än vanligt kaffe men att det var rosterierna och detaljhandlarna som fick störst andel av pengarna, hela 60 procent av vinsten. Studien baserades på 140 kaffeprodukter och den visade att endast mellan 25 och 30 procent av intäkterna från Fairtrademärkt kaffe faktiskt gick till producenten.
Tidigare studier kring intäkterna från Fairtrademärkt kaffe har visat att kaffeproducentländerna får endast elva procent av intäkterna.

Det är Dick Durevall, forskare vid HUI Research och professor i nationalekonomi vid Göteborgs universitet som ligger bakom rapporten. Hans forskning rör framför allt internationell ekonomi med tonvikt på u-länder
I en intervju med Göteborgs-Posten lyfter Durevall fram att utvecklingen visserligen är positiv, men att marknaden skulle kunna fungera mycket bättre.

Fairtrade Sverige har kommenterat studien och håller i princip med om det som Durevall kommer fram till. Man lyfter också fram att det är just på grund av de här orättvisorna som Fairtrade finns, och att Fairtrade är den enda certifiering som tar upp problemet med ojämn fördelning av intäkterna mellan odlare och mellanhänder.

Själv dricker jag sällan men äter dessto mer choklad. Min fairtrade favorit just nu är  Anthon Bergs chili honey... Farligt god!

Fakta om Fairtrade
Fairtrade/Rättvisemärkt är en oberoende produktmärkning som skapar förutsättningar för odlare och anställda att förbättra sina arbets- och levnadsvillkor. Fairtrade Sverige är den svenska representanten i Fairtrade International, som utvecklar kriterier och fungerar som stöd för odlare och anställda i länder med utbredd fattigdom. I maj 2010 gick Rättvisemärkt över till att kommunicera det internationella namnet – Fairtrade – även på den svenska marknaden.

torsdag 21 maj 2015

Med två barn och begränsad budget i Paris

Paris

Musee d'Orsay, en gammal järnvägsstation

Idag bloggar jag om barnen och min resa till Paris över Kristi Himmelsfärd. Även om jag passerat CDG, flygplatsen, ett antal gånger de senaste åren så har jag inte besökt staden Paris sedan jag var i 10-årsåldern. Det var egentligen en tillgång eftersom jag mindes vad jag själv gillade från det besöket.

Research
Liksom inför Rom-resan gjorde både barnen och jag research i form av böcker och film. Tillsammans såg vi Amelie från Montmartre och en intressant dokumentär om staden, Paris - a capital tale som jag hittade på Viaplay. Från en av mina arbetskamrater som bott i Paris fick jag massar av bra tips och liksom inför Rom-resan använde jag mig av maps.me, en smart karttjänst (gratis!) som fungerar även om man inte är uppkopplad. Jag fyllde framför allt på med prisvärda matställen för att undvika blodsockerfall, något som kan förstöra villken semester som helst. Både jag och barnen blir väldigt kinkiga om vi inte äter regelbundet....

Boende
Vi bodde på gränsen mellan Quartier Latin och Saint-Germain-des-Prés, vid metrostationen St Michel / Notre Dame. Perfekt läge! Det kostade ca 8000 för ett trippelrum för tre nätter. Hade jag själv betalat hade jag nog valt ett billigare alternativ men Hotel Albe Saint Michel kan verkligen rekommenderas, inte minst för att vi fick ett nytt rum mitt i natten efter att det första blev nedspytt...Vi fick även behålla rummet långt efter check ut för att dottern skulle kunna vila.

Paris

Galettes med ägg, ost, champinjoner och potatis - och bretonsk cider i mugg

Äta
Frukost ingick inte på hotellet. Man kunde visserligen köpa till frukostbuffé för 13 euro per person men vi valde att istället äta ute en dag och köpa med oss smörgåsar och juice som vi förvarade i minibaren övriga dagar. På så sätt kunde vi få frukost för ca 80-90 kr för alla tre. Vi hade egentligen tänkt att äta picknick till lunch men just lunch är väldigt prisvärt att äta ute så det blev faktiskt ingen picknick. I genomsnitt lade vi 400 kr på lunch för alla tre . Middag åt vi också ute för ca 500 kr i genomsnitt för alla tre (jag åt ofta förrätt och huvudrätt). Sen tillkom det naturligtvis en hel del glass, macarons, våfflor och crepes. Är man igång från 7-22 och promenerar tills fötterna ömmar så krävs det energipåfyllning...

Första kvällen åt vi hamburgare (ca 12 euro st) på Little Cantine i närheten av Sorbonne. Småhippt men trevligt med blandad publik! Dag två blev det lunch på Quai 21, ett ställe med stora portioner, ok mat och kul inredning i form av rolig modern konst. Middag åts i Montmartre på Chez Plumeau. Stället ligger om hörnet från torget Place du Tertre ( one of the most touristy spots in all of Paris enligt Lonely Planet) men var lugnt, prisvärt och hade en mysig uteservering. Lördag lunch intogs på Musée Orsay som erbjuder tre olika matställen. Vi valde sandwichar i cafeterian i bottenvåningen eftersom det verkade enklast och snabbast. Varning för deras rigida kösystem - det tar längre tid än vad man tror innan man ens får beställa. Sista kvällen åt vi på ett mysigt ställe nära hotellet - tyvärr verkar det som om det var där dottern blev matförgiftad...

På söndagen provade sonen och jag galettes och crepes på Les Galandines, även det nära hotellet.
Totalt åt vi för 3700 SEK inkl frukost och snacks på flygplatserna dit och hem. Helt ok även om jag hade kunnat pressa ner det till 3000 genom att vara strängare. Men är man på semester måste man få släppa på tyglarna lite och äta våffla med en kula glass på Hägen Daaz för drygt 60 kr... I allafall en gång. :-)


Paris

Street art i Montmartre

Transport och transfer
Vi valde billigaste alternativet, RER tåg från flygplatsen Charles de Gaulle. De kostade ca 290 kr (10 Euro per person). Jag köpte även ett tre-dagars pass på en sk hop on hop off buss. Visserligen utnyttjade vi aldrig sista dagen men det var ändå värt pengarna. Jag valde en kombo där batobus, båt på Seine, ingick. För barn kostade det 20 Euro oavsett antal dagar, och för mig 49 Euro. Vi använde bussarna/båtarna som kombinerad transport och sightseeing. Enda nackdelen med båt och busskombination var att man var tvungen att hämta ut biljetten på deras kontor även om man förköpte. Det var dock bara en 10 min promenad från Louvren,
Vi tog också tunnelbana, 1,80 Euro enkel resa för alla över 10 år.

Paris

Uppleva
En stor del av reskassan lades liksom i Rom på sightseeing, dvs entréer till ställen som Eiffeltornet, Triumfbågen, Louvren och Musée de Orsay. Barn under 18 år går dock in gratis på flertalet museer och eftersom mina inte fyllt 12 var priset rabatterat på Eiffeltornet.
Det blev en del köande så mitt tips är att köpa biljetter i förväg i den mån det går och att komma tidigt (precis innan de öppnar) eller sent. Med aktiva barn blir det annars lätt en mardröm att köa... För Eiffeltornet måste man tydligen köpa flera månader i förväg...

Eftersom vårt flyg var försenat landade vi först torsdag eftermiddag, Vi besökte Jardin des Luxembourg och lyxiga varuhuset Bon Marche (mysig leksaksavdelning) där jag hämtade ut min förköpsbiljett till Louvren. Vi tog Louvren det första vi gjorde fredag morgon och gick direkt in och tittade på Mona Lisa. Vi tillbringade även en hel del tid i den egyptiska avdelningen där det fanns fler interaktiva informationstavlor som barnen gillade. Venus de Milo var däremot något av en besvikelse i alla fall för mig.
På eftermiddagen åkte vi batobus in till Champs Elyssée där vi beöskte PSG butiken och Disnyebutiken (värsta på hela resan enligt mig...) samt åt glass och kollade in Triumfbågen underifrån innan vi tog bussen till Montmartre för att titta på Sacre Coeur och utikten. Jag minns att jag själv var vädligt imponerad av den väldiga kyrkan och även den gjorde intryck även på barnen. Annars gillade de även stämningen utanför med folk som tittade på utsikten och lyssnade på en gatumusikant. Det fanns också en riktigt cool bolltrixare - det var nog en av höjdpunkterna för sonen som blev fotad med honom. Området kring kring Moulin Rouge är ju annars inte så familjevänligt så fredag kväll avslutades med ett besök uppe på Triumfbågen där man hade en fantastisk utsikt - inte minst över Eiffeltornet.

Vi återvände till Eiffeltornet lördag morgon. Vi kom en halvtimme innan de öppnade och redan då var det mer eller mindre kaos med olika köer överallt. Vi hade dock tur och hamnade i rätt kö (vi skulle upp till toppen) och ännu viktigare  - en snabb kö. Det var faktiskt lyckat att besöka Eiffeltornet efter några dagar eftersom barnen kunde orientera sig, peka ut Sacre Coeur och liknande. Vi var också väldigt stola över att vi vågade åka upp till toppen, särskilt dottern hade varit väldigt tveksam innan. Och jag har världens höjdskräck!

På eftermiddagen blev det batobus till Musée de Orsay. Det besöket blev inte jättelyckat då vi alla var lite trötta och hungriga (sent i säng kvällen innan och upp tidigt...) men vi tittade i alla fall på några av de mest kända konstverken och chillade i en  Senare på eftermiddagen fick barnen lite vilotid på hotellrummet medan jag vandrade runt i Quartier Latin och gjorde ett pilgrimsbesök på legendariska bokhandeln Shakespeare & co.
Efter att ha hämtat upp barnen och bytt om  gav vi oss i väg för att äta middag. Men först hängde vi lite i en park och sparkade boll. Alldeles i närheten av restaurangen låg Rue Dante med flera roliga bokhandlar och prylaffärer som barnen gillade. Vi hittad även ett creperie med Star wars tema!

Söndag blev det som sagt inte så mycket gjort eftersom vi hade varit uppe större delen av natten. Vi skulle egentligen ha ätit lunch på ett kattcafé men det fick vi avboka - något som särskilt sonen blev besviken över. När dottern mådde lite bättre och kunde lämnas ensam en stund gjorde dock sonen och jag ett besök ute vid Park des princes. Även om arenan var stängd och dessutom under renovering (jag hade försökt att boka in en stadium tour) var sonen nöjd med att gå runt den och dessutom bli fotograferad med sin PSG boll framför Beckham och Zlatan och andra som var avbildade längs arenans stängsel.
Och sen var det dags att åka hem.

Shopping och köpstopp på resa
Många passar på att shoppa i Paris men det enda jag handlade med mig var en burk smörgåspålägg. Redan innan vi åkte hade jag haft en diskussion med barnen om hur vi skulle prioritera gällande vår reskassa med tanke på att vi ska iväg på vår stora resa i sommar. Förutom att de gärna hade åkt taxi till och från flygplatsen så var de helt med på noterna. Barnen hade fått fickpengar av mormor och morfar som om de ville shoppa så hade de egna pengar. Här var det intressant att se hur deras olika pengapersonligheter kom fram. Dottern spenderade glatt sina pengar på souvernirer och allehanda krimskrams - både till sig själv och andra medan sonen noga övervägde eventuella inköp, jämförde priser och besökte flera butiker. Han var ute efter en PSG tröja och valde till sist en tröja utan "Ibrahimovic" på ryggen eftersom det skulle innebär att tröjan kostade 400 kr mer.

Nästa gång...
Eftersom vi var försenade på ditresan och eftersom dottern blev sjuk sista dagen hann vi inte allt som vi hade tänkt oss (t. ex att besöka Notre Dame som bara låg  några 100 m från hotellet) så det finns massor som jag skulle vilja göra om jag kommer tillbaka, som att åka ut till Versaille, vandra runt i Marais, besöka centre Pompidour, beöska nationalbiblioteket, utforska andra delar av Louvren, besöka musée du quai Branly, titta på samtidskonst på Palais de Tokyo och äta en massa mer god mat! Även Tour Montparnasse, Promenade Plantée (jag gillar utsikt) och Canal St. Martin lockar!

Ett sista tips!
Sonen köpte en PSG fotboll och det var nog resans bästa köp! Dels kunde barnen spela medan jag köade eller medan vi väntade på maten, eller när de hade ätit upp och var för rastlösa för att sitta kvar. Det blev också en hit rent socialt då barnen fick sällskap av andra barn som ville spela och i ett fall en äldre kille som lärde min son lite coola bolltricks. Det gjorde inget att sonens franska begränsade sig till bonjour och merci. Söndagen när lillasyster var sjuk fick sonen tillbringa några timmar på gatan utanför hotellet och roa sig med sin boll...

onsdag 20 maj 2015

Bokonsdag: Holiday at home


Travelling is such a great way to get inspired as it opens your mind and exposes you to new things. Of course, a vacation always has to end but that feeling doesn’t have to. Why not bring that vacation vibe home with you and infuse some of that feeling into your living spaces? Even the smallest and simplest things can transform your home.

Idag skriver jag om inredningsboken "Holiday at home" av stylisten Jason Grant som jag hittade på biblioteket härom dagen. Att resa är ju ett av mina stora intressen och en bok om hur man får semesterkänsla hemma lät ju lockande. Boken består av närmare 300 sidor somriga bilder och påminner mer om en inredningsblogg än en konventionell inredningsbok . Det är mycket bilder, lite text (mest catchiga inspirationsfraser som "Seek, explore, find" eller "Be an adventurer" och en hel del selfies på författaren.

Grant är australiensare vilket också märks i hans avslappnade och opretantiösa inredningsstil. Man inser att bilderna är stylade men de känns ändå naturliga. Här finns inga av de där överlastade, super matchade amerikanska inredningsmiljöerna som jag ibland kan irritera mig på i böcker och tidningar. Stranden spelar en viktig roll för författaren (han bor vid Bondi beach) vilket också märks i boken. Det är mycket sand, sol och hav.

Boken handlar om hur man kan hämta inspiration från road trips, strandhus, småhotell  och långa lata dagar på stranden när man inreder sitt hem. På så sätt kan man skapa sommar/semesterkänsla året om. Boken består av åtta kapitel om allt från färg till utemiljöer. Jag gillar framförallt kapitel åtta som handlar om återanvändning och återvinning, hur man kan inreda med saker man redan har eller saker man hittar utomhus i naturen.


Boken har fått en del kritik för att bara bestå av fina bilder men jag tycker att det räcker alldeles utmärkt som inspiration.Det handlar inte så mycket om att köpa nya inredningsattiraljer (vilket är en av anledningarna till att den platsar här på Köpstoppsbloggen) som att se på sitt hem med nya ögon och använda sig av det man redan har. Mycket av det man kan se på inspirationsbilderna kan man också skaffa sig gratis eller till en billig penning genom att använda sig av det som finns i naturen eller genom att handla på loppis.

Sen kan man ha i åtanke att den australiensiska beach stilen kanske inte alltid funkar att genomföra fullt ut här i Sverige men man kan ju ta till sig lite som inspiration. Eller varför inte översätta det till vad som skapar sommarkänsla för dig? Även om man inte vill köra sommarstugestilen överallt kan man ju satsa på balkongen eller något. Själv är jag svag för Frankrike och inte minst Provence som inredningsinspiration, kanske för att det är vad jag associerar med sommar och semester.



Boktrailer
 
Om författaren
Jason Grant är stylist, född på Tasmanien och uppvuxen i Australien. Han har tidigare gett ut en bok som heter A Place called Home. Vill man inte köpa boken kan man alltid  följa Grant på Instagram, det är samma känsla i bilderna. Är du nyfiken på hur det ser ut hemma hos honom så kan du kika här eller här. Framför allt gillar jag kartan i hans sovrum!

Mer
10 inredningsmissar alla har gjort någon gång på väg mot perfektion (med söta katter!)

tisdag 19 maj 2015

Hemma igen

Parc des Princes

Nu har jag varit ute och rest igen. På bilden ovan ser man Parc des Princes, hemmaarena för fotbollslaget Paris Saint-Germain och ett givet stopp på barnens och min resa till Paris. Som jag skrev i om i januari fick jag en fantastisk julklapp i form av en Parisresa. Jag tvekade länge eftersom det, trots att resa och boende var betalt, ändå skulle kosta en del och eftersom jag hade en hel andra resor inplanerade under året. Till slut bestämde jag mig för att dra åt svångremmen ytterligare några varv och boka en resa över Kristi Himmelsfärd.  Trots en hel del missöden i form av flygförseningar på både hem- och ditresa samt att dottern blev matförgiftad sista kvällen (tänk kaskadspyor á la den besatta flickan i exorcisten...) så hade vi det riktigt bra. På torsdag kommer jag att skriva lite mer om vad vi gjorde och hur vi tänkte kring resbudget, i stil med mina Rom-tips.

torsdag 14 maj 2015

Mitt besök i Rom



I samband med att jag i april skulle på konferens i Rom passade jag på att åka ner i förväg för att utforska den eviga staden. Jag har inte besökt Rom tidigare så jag var väldigt entusiastisk. Idag kommer jag att bjuda på lite Romtips för den som vill åka dit. Eftersom jag alltid strävar efter att få ut mesta möjliga av min resbudget fokuserade jag på att bo och resa billigt samt äta bra och men billigt. Största delen av reskassan lade jag på sightseeing.

Gör research innan du åker!
Jag gjorde verkligen massor av research. Dels frågade jag vänner och kollegor som hade varit där tidigare, läste recensioner på Tripadvisor, kollade efter pins på Pinterest osv. Men jag laddade även ner maps.me som är en smart karttjänst som fungerar även om man inte är uppkopplad. Där "stjärnmärkte" jag helt enkelt alla sevärdheter jag var intresserad av, bra glasställen etc På så sätt var det lätt att kolla vad som låg i närheten både inför resan och när jag väl var där. Jag tittade även på filmer som utspelade sig i Rom, allt från Änglar och demoner till La dolce vita.

Boende
Jag bodde på ett vandrarhem som hette Orsa Maggiore i stadsdelen Trastevere. Det ligger i Casa Internazionale delle Donne, internationella kvinnohuset och är bara öppet för kvinnor. Det fanns inga enkelrum kvar när jag skulle boka så jag valde att bo i sovsal, vilket bara kostade 56 Euro för två nätter. En fördel var givetvis priset men även läget, att det var tyst och även att det var väldigt rent. Jag bor gärna på vandrarhem och liknande när jag är ute och reser men jag har ändå en del krav på boendet. Ett litet minus var att övriga gäster liksom jag gick upp kl 7 på morgonen, turistade intensivt hela dagen och sedan gick direkt i säng på kvällen helt utmattade så det var inte så socialt. Och definitivt inget party hostel. Vandrarhemmet på samma gata som Palazzo Corsini där drottning Christina bodde när hon enligt en informationsskylt flyttade till Rom "to convert to christianity"...
Trastevere är ett supermysigt område med många barer och restauranger, men ändå ganska lugnt. Överlag kändes det också hyfsat säkert att promenera hem ensam på kvällskvisten i Rom.
Vill man inte bo på vandrarhem finns det en hel del billiga hotell i Rom men det kan vara bra att boka i god tid om man vill vara säker på att få ett bra pris. Man kan också bo i kloster, något som jag faktiskt övervägde men då är det ofta sk. curfew, att man måste vara hemma senast kl 22 eller liknande.

Transport och transfer
Man kan ta både buss och tåg från flygplatsen. Jag valde buss vilket bara kostade 4 Euro att jämföra med snabbtåget som tar ungefär lika lång tid men kostar 14 euro. Det går lite olika bussar, antingen bokar man online eller så köper man biljett till den som går inom kortast tid (de annonserar avgångstid vid luckorna). Det går även vanligt tåg. Och sen finns det naturligtvis taxi vilket kan vara rätt prisvärt om man är flera som delar. Väl inne i Rom kan man köpa enkelbiljetter eller flerdagspass till buss/spårvagn. Det finns automater vid tåg, buss och metrostationer. Min erfarenhet var dock att de var lite lynniga. Vissa tog bara kontanter (mynt) medan andra spottade ut både sedlar och mynt och bara ville att man skulle betala med mynt. Sen gick jag naturligtvis massor också, det är ju dessutom ett bra sätt att upptäcka en stad på. Rom är hyfsat kompakt så det funkade bra att promenera även om jag var rätt öm i fötterna på kvällarna.


Pizza bianco med bland annat ricotta. Jag åt även fantastisk potatispizza (se recept här)

Mat
På min "att äta i Rom lista" stod pizza och glass! Hyfsad pizza (som man köper i lösvikt vilket gör att man kan prova olika sorter utan ruinera sig) och gelato hittar man lite överallt men besöket på Pizzarium (Via della Meloria 43) var något i särklass! Det liggerinte alltför långt bort från Vatikanen. Man kan också ta metro till Cipro. Bästa glassen åt jag på San Crispino (Via della Pannetteria 42, nära Fontana di Trevi), ingefärs och kanleglassen var himmelsk!
På kvällen äter man med fördel Aperitivo, dvs man betalar 6-10 Euro för ett glas vin eller öl och obegränsat med buffée. För mig som gillar mat innebar det dessutom att jag fick chansen att prova lite olika rätter. En av kvällarna åt jag på Campo di fiori, andra kvällen i Trastevere. Maten var bättre första kvällen men Trastevere var mysigare. Och nära hem :-)





Varje år håller man en parad till Roms ära söndagen innan den 21:a april, Roms "födelsedag"

Uppleva

Rom flödar verkligen över av av intressanta sevärdheter och det kan vara svårt att veta vad man egentligen ska prioritera. Eftersom jag hade begränsat med tid så gjorde jag en topplista:
  1. Vatikanen (Vatikanmuseet och Peterskyrkan)
  2. Pantheon
  3. Colosseum
  4. Forum Romanum
  5. Campo di Fiori (statyn på Giordano Bruno)
För att verkligen kunna nörda loss få ut mesta möjliga av min tid i Rom så bokade jag två guidade turer. Det ena var en "early morning tour" i Vatikanmuseet inklusive ett besök i Peterskyrkan och det andra var en Colosseum tour" inklusive Forum Romanum och Palatinen. Den första touren var med What a life tours och den bokade jag redan hemma någon vecka innan jag åkte. Jag gjorde en hel del research då jag ville att det skulle vara på morgonen, en liten grupp och till hyfsat pris. Touren var verkligen inte billig (ca 800 kr) men vi var en liten grupp (8 personer), guiden var suverän och vi fick komma in i Vatikanmuseet redan kl 8 så vi var bara ungefär 20 personer i Sixtinska kapellet... Verkligen en fantastisk upplevelse! Trots att april ska vara en period då antalet turister är färre än annars är det alltid knökat med folk i Vatikanen. Redan när jag kom till Petersplatsen vid 7-tiden på morgonen var det lång kö (30-40 min) för att besöka kyrkan (gratis entré för den som vill turista billigt!). När jag kom ut igen vid 13-tiden var kön oändligt mycket längre... Så kom tidigt. Har man inte bokat en tour öppnar Vatikanmuseet kl 9.

Sen försökte jag boka en Colosseumtour med samma företag men det var fullt så dagen innan bokade jag istället med Walks of Italy som hade fått bra betyg på Tripadvisor. Den touren var också toppenbra och guiden hade bott några år i Sverige så hon tyckte det var kul att prata svenska!
Dessutom promenerade jag runt och kollade in allt från Pantheon (en av höjdpunkterna), Fontana di Trevi (tyvärr tömd och under reparation), engelska kyrkogården (och Cestius pyramid). Området runt Ostiense där de två sistnämnda sevärdheterna ligger bjuder även på en hel del intressant street art för den som gillar sånt och ett postkontor från den fascistiska eran.

På vår konferens ingick det även en 2-h guidad tur till fots som också var väldigt bra. Jag fick återse en del av ställena som jag hade utforskat på egen hand men höra lite mer intressanta historier och upptäcka sådant som jag inte hade noterat själv. Vi gjorde också en utflykt till en vingård där de hade ett flera tusen år gammalt etruskiskt altare i källaren (har inte alla det?...)





Imponerande postkontor...
 

Arrivereci Roma!
Jag blev verkligen förtjust i Rom! Så mycket intressant historia! Jag har hört att man kan shoppa också men allt jag köpte var en morsdagspresent...
Men jag kommer definitivt att åka tillbaka. Nästa gång jag besöker staden vill jag besöka Villa Borghese, hälsa på påven, se insidan av Palazzo Corsini, spendera några timmar i Capitolinska museet, besöka Svenska instutet, kolla in arkitekturen i EUR, ta en dagstur till Tivoli och/eller Pompeiji och förstås äta mer glass och pizza! Sen ha rjag ju alltid drömt om att åka vespa med en stilig italienare man a la Audre Hepburn i prinsessa på vift...

Mer
Svenska kyrkan i Roms nyttiga länkar

onsdag 13 maj 2015

Bokonsdag: Clutter busting



Under min senaste rensningsutmaning passade jag på att låna böckerna om Clutter busting av Brooks Palmer. Den första boken, Clutter Busting, Letting Go of What’s Holding You Back, kom ut 2009. Boken hadlar egentligen inte så mycket om hur man praktiskt går till väga, ni vet det där med att skapa fyra högar - släng, ge bort, spara eller återvinna, eller om hur man skapar smart förvaring. Bokens huvudsakliga budskap är att saker inte är helgade/viktiga men att människor är det. Sacred är det engelska ordet han använder. Brooks filosfi är kan beskrivas som lite liknande "rensa i röran med feng shui" - minus själva feng shuiandet då. Det handlar om hur vi bygger våra identiteter och självbilder på våra ägodelar, rädsla för förändring men också hur att rensa i röran öppnar upp för nya möjligheter. Det jag gillar med boken (förutom att den är tänkvärd och rent allmänt inspirerande) är att Brooks framstår som väldigt empatisk när han beskriver sina möten med människor som lever i röra. Han pekar på hur det sällan handlar om prylarna i sig utan hur sakerna får agera som en försvarsmur mot omvärlden eller hur själva röran ibland används som en sorts självbestraffning. Att man inte är värd något bättre. Han verkar ha en väl utvecklad förmåga att kunna pejla in människors sinnesstämningar och känna av energier, något han använder för att hjälpa sina klienter att arbeta sig igenom och möta de känslor av förvirring, ilska, rädsla och sorg som "clutter busting" medför.





2012 kom uppföljaren, Clutter Busting Your Life: Clearing Physical and Emotional Clutter to Reconnect with Yourself and Others som än mer fokuserar på inre clutter och framför allt hur röra påverkar förhållanden mellan människor och gör det svårt att knyta an eller vara del av ett sammanhang.
 Inspirationen till denna boken kom från alla möten med människor när han var ute och promotade sin första bok. Många nämnde hur de ville förändra andra och deras förhållande till prylar - något som inte är möjligt enligt Broks. Den enda person man kan förändra är sig själv.
Som titeln visar handlar det både om fysisk och känslomässig röra - och inte minst fysisk röra/prylar med en klar koppling till det känslomässiga. Brooks diskuterar exempelvis hur man kan hantera gåvor som man inte vill ha eller saker som påminner en om gamla förhållanden. Hur ska man egentligen förhålla sig till gamla brudklänningar (jag måste erkänna att jag sparat min, mest för att min mor sydde den. Det är dessutom en gravidklänning så sannolikheten för att jag kommer att ha den igen är lika med noll) eller arvegods?  
Även den här boken är väldigt tankvärd. Den innehåller olika typer av uppgifter men de är mer av reflekterande karaktär. Det handlar inte om att göra sig av med 10 saker på dag eller så.
För övrigt är jag väldigt fascinerad över vårt behov av någons annans tillåtelse och godkännande för att göra oss med våra prylar - varför kan vi inte bara förlåta oss själva våra dåliga köp eller relationer?

Avslutningsvis bjuder jag på en clutter busting anekdot från mitt eget liv...När jag genomförde the minimalist challenge för någon månad sedan tvingades jag inse att jag nog hade mer onödiga prylar än jag trodde. Jag lyckades komma till dag 23 vilket jag är väldigt nöjd med. Framför allt gjorde jag mig av med massor av tidningar och pappersskräp (broshyrer, urrivna artiklar m.m). Jag har uppenbarligen en sjuklig viss tendens att samla på mig tidningar och broschyrer av olika slag. Enligt min mor så kommer det både från min morfar OCH min far. Jag KAN helt enkelt inte låta bli att plocka på mig när jag är ute... och sen blir de liggande. De kan mycket väl vara sorterade i mappar och pärmar (bloggupplägg, recept, resor osv) men faktum är att jag i princip aldrig tittar på dem igen. Och jag slängde massor av sånt vid skilsmässan.

Vad gäller tidningar (framför allt res/tränings- och inredningstidningar) är det inte så att jag betalar för dem även om en del av dem hängde kvar från någon prenumerationsperiod, många kommer helt enkelt från föreningar som jag är medlem i, från min mamma eller från tvättstugan där vi har en bok- och tidningsbyteshylla. Men de har bara stått och tagit plats i bokhyllan. Jag har läst igenom dem en eller två gånger - sen har de bara blivit liggande och nya har lagts ovanpå.
Det märks verkligen här hemma att jag har rensat även om det kanske inte syns så mycket. Jag blev dock aldrig riktigt klar med källarförrådet - eller the black hole som jag kallar det. Där hamnar allt som rensas ut från lägeheten med jämna mellanrum.



Om författaren
Mångsysslaren Brooks Palmer arbetar professionellt med sk "clutter busting" sedan över 12 år tillbaka. Men förutom att hjälpa människor att rensa i röran så målar han, kör stand-up och skapar musik. Han är även skådespelare.
När jag gjorde research inför den här boken läste jag att Brooks kommer att genomgå/har genomgått en lungtransplantation som ett resultat av att ha andats in mögel och annan skit under sina uppdrag... Man kan bara tänka sig hur de människorna som levt en längre tid i en sådan röra mår...



tisdag 12 maj 2015

Same same but different - skulle du kunna ha samma kläder varje dag?





Dagens outfit: Byxdress i original från 60-talet, en av två outfits från förra veckans firmafest med 60-talstema. 

Kläder och mode är något som jag bloggat flitigt om genom åren. Detta trots att jag egentligen inte är intresserad av att följa trender eller köper så mycket nytt.
Den senaste tiden har man kunnat läsa om svenska Matilda Kahl som bor och arbetar i NYC. För tre år sedan bestämde hon sig för att bära samma typ av kläder till jobbet varje dag. Hon tröttnade helt enkelt på den ständiga garderobsångesten och ville istället kunna kan rikta all sin energi på den kreativa processen i hennes jobb.

Hennes beslut att bära "uniform" har väckt en hel del uppståndelse trots att personer som Steve Jobs och Mark Zuckerberg och Obama har använt sig av samma knep. Kan det ha att göra med att hon förväntas intressera sig för mode och trender för att hon är tjej? Eller är det för att hon bor i USA där man förväntas äga ungerfär 20 olika matchande outfits om man arbetar på kontor (och naturligtvis en walk in closet). En annan intressant amerikansk paradox är för övrigt att man lyfter fram det franska modeidealet, en sorts french chic, där man ska äga få men klassiska plagg av bra kvalité och där man gärna bär samma plagg om och om igen...

I Sverige har för övrigt SVT:s modeexpert Dennis Dahlqvist i flera år haft en likadan jeansskjorta på sig. Enligt honom är det dessutom ett antikonsumistiskt statement, han tycker att det är onödigt att köpa fler. Och pröva att bildgoogla Ernst Kirchsteiger, en man med många järn i elden men ungefär samma look för det mesta. Ibland tar han på sig en stickad tröja (framför allt när det vankas julspecial) men annars är det jeans och skjorta (randig, rutig eller enfärgad som gäller). Han har hittat en look som funkar.

Eftersom jag av många anledningar inte köper så mycket nytt har jag ofta samma eller i vart fall samma typ av kläder. Frågan är om någon egentligen lägger märke till det? När jag själv lägger märke till mina arbetskamraters kläder är det framförallt om någon har haft en snygg klänning på sig eller liknande (jag gillar personligen klänningar...). Däremot lägger jag inte märke till om någon har samma byxor två eller tre gånger på samma vecka.


Vårda det du har!
Om man väljer en mer minimalistisk garderob är det är viktigt att vårda de kläder man har. Jag har flera gånger bloggat om en anna Mathilda nämligen Mathilda Tham, professor på Beckmans. Hennes bästa tips är:  Tvätta mindre ofta (och i 30 grader). Häng upp, vädra och ta bort fläckar med gamla husmorsknep istället.

Skulle du kunna ha samma typ av kläder på dig till jobbet varje dag? Eller har du det redan nu - hur funkar det?




måndag 11 maj 2015

Sköna maj välkommen!




Magnolior i Lundagård
 
De senaste veckorna har jag varit på konferens i Rom (något jag bloggar om på torsdag) och besökt Svensk biblioteksförenings 100-årsfirande i Lund. Jag har ägnat mig åt att rensa (något man främst har kunnat följa på mitt Instagramkonto), läst böcker om att rensa (på onsdag skriver jag om Clutterbusting), blivit intervjuad om frivillig enkelhet, roddat med cycling for libraries, arrangerat en lyckad firmafest med 60-tals tema och avslutat ett stort studieprojekt (nu tar jag sommarlov!). Fullt upp med andra ord. Däremot har jag inte kännt så stor lust att blogga. Vi får se om det blir ändring på det... Ett par månader framöver så upptar mina resor och planering kring dessa en stor del av mitt liv och maj är ju i allmänhet en intensiv månad. Jag har helt enkelt inte haft så mycket tid och energi att fundera på sådant som jag brukar blogga om. Samtidigt så har jag en hel massa saker som jag vill skriva om, som Låna för livet serien som gått på TV, Greenhack Gbg och det är inte allt för långt kvar till min halvårsavstämning av mina ekonomiska mål! Som vanligt ligger det dessutom en hel hög intressanta böcker på sängbordet som väntar på att a läsas  och b recenseras...

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin