fredag 17 april 2015

Filmfredag: Nu kan du kolla in Enklare framtid



I början av mars tog jag tåget till Stockholm för att gå på Caminos hållbarhetsdag som hade tema "Enklare framtid". Jag gjorde en liten sammanfattning men är du intresserad av att titta på föredragen kan du nu göra det via UR Play.

Titlarna på klippen stämmer inte alltid exakt med titeln på programpunkten i programmet men det går att läsa texten från programmet under respektive klipp. Det avslutande passet med Karin Adelsköld filmades tyvärr inte på grund av hennes kontrakt med svt.

Trevlig helg!

onsdag 15 april 2015

Bokonsdag: The food traveler, Runt världen på 60 recept



Titeln till trots är det här en svensk bok, skriven av Zvonko Sokcic och Anders Wennerstrand, och den handlar om att  att resa runt världen på 60 recept. Jag fastnade direkt för den här boken på biblioteket eftersom mat och resor är några av mina största intressen. Jag brukar ha en lista på 15-20 saker som jag vill äta när jag reser någonstans. Min nästa resa går till Rom och jag skrivit ner adresserna till 5 olika gelatoställen, 2 bagerier och 7 olika typer av restauranger - allt från trattorier till osterier och barer (har du några fler Romtips förresten? Lämna gärna en kommentar!).

Recepten i boken tar läsaren med till Bali, New York, Barcelona, Mexiko, Thailand, men också svenska Välnäs gård (där man föder upp får). Platserna är utvalda för att de helt enkelt är några av Zvonkos favoritplatser på jorden. Jag fastnade framför allt för avsnittet som handlade om Mexiko. Texmex mat är populärt här hemma och jag lagade en variant på bokens Tortillasoppa (bort med serranoskinka, kyckling och jalapeno) och resultatet blev helt ok även om det kanske inte var helt autentiskt längre.

Det var även kul med ett avsnitt om England då engelsk mat väl inte har något superrykte. I boken tipsas om att från ostron i bacon till efterrätten Eton mess, en sorts marängsviss..

Bra med boken
Tanken med boken är att man ska kunna resa på hemmaplan, kanske återuppleva några härliga matminnen. Eftersom jag varken varit på Bali eller i Barcelona får jag en chans att föreställa mig hur maten smakar på plats. Längst bak i boken finns restaurangtips ifall du faktiskt kommer iväg på riktig toch vill uppleva bra mat på plats.

Mindre bra med boken
De flesta av recepten innehåller kött vilket gör att de inte blir aktuella för mig.

Vill du provlaga så har DN publicerat tre recept från boken:
  1. Breakfast burritos
  2. Pho - nudelsoppa
  3. Ankrilette
 
Om författarna

Zvonko ”Zwampen” Sokcic är efter 30 år som kock i toppskiktet en av Matsveriges tungviktare. Han har bland annat varit kökschef på Edsbacka krog, Berns och Sundbyholms slott och delägare i KB och Conny & Zwampen. Aptiten på allt som är gott har även gjort Zvampen till matresefixare, vinimportör och matbloggare. Genom åren har han tagit sig till över 60 länder, alltid med mat och vin i fokus. Allt enligt mottot ”jag vill inte dö nyfiken”. Han bloggar om mat och resor på The Food traveler.

Anders Wennerstrand är journalist och jobbar som redaktör på TT. Tidigare drev han populära vinbloggen Nettare e gioia och han skriver regelbundet i bl a Livets goda.
Karl Linde är en av Sveriges internationellt mest meriterade filmarbetare med en 25-årig karriär i Hollywood bakom sig där han har jobbat med regissörer som bl a Paul Thomas Anderson, David Fincher och Sam Raimi. Kärleken till resor och mat har funnits i hans släkt sedan generationer.
Karls senaste gastronomiska äventyr var en ett år lång resa runt Stilla Havet och Oceanien tillsammans med sin familj.
Miroslav Sokcic har en bakgrund som formgivare.
Förordet är skrivet av Mons Kallentoft, författare och matnörd..

tisdag 14 april 2015

Rensningen pågår fortfarande

A photo posted by Ann-Christin Karlén Gramming (@ankixgram) on
Förra veckan bloggade jag om att jag var mitt uppe i en rensningsutmaning och rensingen pågår fortfarande. Eftersom jag var bortrest i helgen har jag fått jobba hårt för att komma i kapp. Måndagkvällen ägnades åt tvättstugan och åt att komma i kapp med rensningen. Nu börjar det också märkas här hemma. Det ligger inga påsar med kläder som ska iväg i hörnen, köket och bokhyllan har blivit betydligt luftigare. Jag har också passat på att rensa på jobbet. Ut med trasiga pennor och annat - jätteskönt! Nästa vecka ska jag ta tag i källarförrådet....

Jag vet inte om det är för att våren är i antågande men det är flera vänner och bekanta som också ägnar sig åt att rensa. Allt i från skrivbord på jobbet, till garderobe roch garage. Kanske blir vi hemmablinda under den mörka årstiden, vi tänker inte på allt som bara läggs på hög.


Hur går det för er? Rensas det nåt?

måndag 13 april 2015

Matmåndag: Ny matmarknad i Köpenhamn



Helgen tillbringades i ett mestadels soligt och varmt Köpenhamn där jag ägnade mig åt mat och cykling i goda vänners lag! På lördagen besökte vi Köpenhamns nyaste matmarknad - Kødbyens Mad og Marked som höll öppet för andra helgen i rad. Det är Flæsketorvet i Den Hvide Kødby som förvandlats till Köpenhamns senaste matmecka.



Bland de 62 bodarna var det en hel del färdigmat á la Copenhagen Street food,  som jag bloggat om tidigare, men det fanns även möjlighet att handla kött och fisk, bröd, ost samt ekologiska örter och grönsaker.


Marknaden är öppen varje lördag samt första söndagen varje månad, från kl. 10:00 – 18:00. Även om en stor del av besökarna utgjordes av sk. Vesterbro Hipsters så fanns det allt från medelålders svenska turister till danska barnfamiljer och pensionärer på plats.

Jag lyckades även hinna med ett besök på Rebel Foods street market på Halmtorvet. Rebellerna är ett nätverk av olika street food entreprenörer. Med början den här helgen och framöver kommer de köra pop-up street food marknader runt om i Köpenhamn. Håll koll på deras kalendar om du vill prova maten!



 

Ett sista kulturtips !
På söndagen cyklade jag ut till Fredriksberg och besökte Cisternerne, den underjordiska konsthallen i det som tidigare var vattencisterner men som tömdes på 1980-talet. Just nu (och fram till den 29 november) ställer skulptören Ingvar Cronhammar, född i Hässleholm, ut sin installation "H". Den består av ljus, ljud och reflektioner och återskapar vattenspegeln i det gamla vattenmagasinet. Som besökarna rör man sig över nylagda gångbroar. Väldigt häftigt men rätt kallt - så glöm inte en extra tröja!

Mer om marknaden
Mangfoldigt madmarked i Kødbyen

onsdag 8 april 2015

Bokonsdag: the Art of Non-Conformity

the Art of Non-conformity


“You don’t have to live your life the way other people expect you to. You can do good things for yourself and make the world a better place at the same time. Here’s how to do it.”

Idag recenserar jag boken Art of Non-Conformity  en bok som, liksom min egen, till stor del bygger på Chris Guillebeaus blogg med samma namn. Förenklat kan man säga att bokens budskap är att man ska skapa sina egna regler för sitt liv och sin karriär - istället för att göra det man ”borde”. Han menar att man regelbundet ska fråga sig själv "Gör jag detta för mig själv eller någon annan? Gör jag det här för att jag tror på det eller för att någon annan sagt att så bör man göra?"

I boken får ett antal olika människor fungera som goda men även dåliga exempel på hur man kan leva ett okonventionellt liv.  Han skriver till exempel om de två killarna i samma ålder och med samma bakgrund  - och som bägge vill förändra sina liv men där det bara är en av som faktiskt tar konkreta steg för att sätta igång medan den andre hela tiden hittar anledningar att skjuta upp sitt projekt.
Vem riktar sig då boken till? I inledning skriver författaren att för att få ut maximalt av boken bör läsaren uppfylla följande kriterier:
You must be open to new ideas.
You must be dissatisfied with the status quo.
You must be willing to take personal responsibility.
You must be willing to work hard

I sin recension på the Simple Dollar tillägger Trent att läsaren även bör vara förhållandevis fri i förhållande till familjemedlemmar och sin omgivning:

It hones in deeply on a group of people that share a handful of characteristics: they’re single (or married to a like-minded person), they don’t have significant community attachments (“strong ties” as opposed to the “weak ties” in the book, which I’ll mention later), they’re dissatisfied with their life, and they’ve got a personal skill set that tends towards openmindedness, self-motivation, and self-improvement.

Men jag tror att man kan få ut en hel del av boken ändå. Man behöver inte göra den där extrema minimalistgrejen där man säljer alla sina ägodelar och sen reser konstant medan man försörjer sig på att sökordsoptimering eller annat webbarbete (så 2010...). De flesta av de där extrema minimalisterna som flängde jorden runt med sina 25 ägodelar har för övrigt övergått till en mer "stabil" tillvaro (något att blogga om kanske...)

Vad jag vill säga är att man kan leva ett okonventionellt liv oavsett civilstånd, antal barn/hästar/hundar eller boendeform. Det handlar om att hitta sätt att göra det man trivs med livet och inte bara följa med strömmen för att det är det som förväntas av en. Det handlar om att skapa sig ett liv där man kan styra över sin tillvaro för att man t. ex inte har en massa kreditkortsskulder eller ett hus som man inte kan flytta ifrån för att det är fullt med prylar som man inte orkar rensa ut.
Ett okonventionellt liv är inte nödvändigtvis ett enkelt liv men värt det för den som verkligen vill uppnå något och är beredd att jobba för det. Det kan handla om att sälja sitt hus och säga upp sig för att man har en affärsidé som man verkligen tror på eller att avstå från ett bil för att på så sätt kunna ha råd att resa eller att bo i en mindre lägenhet för att kunna arbeta deltid.

I vissa avseenden har jag själv valt ett okoventionellt liv - eller i alla fall ett liv där jag gör väljer bort en hel del (bil, större bostad, dyra nöjen, nya kläder) för att fokusera på det som är viktigast för mig (familj, vänner och resor). Och trots att jag prioriterar familj och vänner har jag under det senaste året haft ett ganska socialt begränsat liv då jag har satsat på att plugga heltid på distans samtidigt som jag har arbetat heltid. Jag är också extremt trött just nu på att hela tiden tänka på att hålla i pengarna men samtidigt gör jag ju det för att jag ska resa massor i år. Jag vill inte alltid leva så  - men för mig har det varit värt det att göra vissa uppoffringar för att nå andra mål på längre sikt.


Den här boken hittade jag på biblioteket men jag funderar faktiskt på att köpa den för det är en bok som man kan behöva reflektera över och gå tillbaka till upprepade gånger. Den här recensionen blev till exempel inte färdigskriven förrän vid tredje genomläsningen.

Om författaren
Chris Guillebeau (Challenging Authority Since 1978) har bloggen The Art of Non-Conformity där han skriver om personlig utveckling, att sätta mål, entreprenörskap och resor. Han har besökt alla världens länder men också hunnit med att publicera böcker som, the 100 dollar start up guide,  the Brief Guide to World Domination och uppföljaren 279 Days to Overnight Success.

Hur ser ditt "okonventionella" liv/drömliv ut?

Mer
Sätta målWhy You Should Quit Your Job and Travel Around the World.

tisdag 7 april 2015

Rensning pågår!


Vi äter uppenbarligen en hel del sylt...

För några år sedan tipsade jag om "the Minimalists" rensningsprojekt, "A minimalist game", som går ut på att man rensar ut en sak den 1:e, 2 saker den 2:e osv. Totalt blir det enligt uppgift 496 saker... Den gången gick det så där för mig, jag tror att jag kunde hänga med till dag 10 eller nåt. Iår hoppas jag på att nå lite längre. Hitills ligger jag i fas med en hög utrensande prylar men det blir svårare allt eftersom så vi får se hur det blir nästa vecka.
Egentligen borde jag inte ha problem med prylar, jag köper inte mycket saker (sparar ju som satan till resorna i år) och jag har tidigare bloggat om att jag byggt in mina rensningsrutiner i vardagen  - mest för att det inte finns plats att lägga saker på hög i lägenheten.

På tisdagar är grovsoprummet öppet i vår bostadsrättsföreningen så om jag under veckan hittar något som inte kan återvinnas eller ges vidare etc så läggs det åt sidan och slängs kommande tisdag. Loppisen som ligger i vårt hus har öppet onsdagar och lördagar vilket gör att om jag hittar något som ska dit så tar jag en sväng dit när det är öppet i samband med andra ärenden. Barnen växer så det knakar just nu och deras urvuxna kläder slussas vidare till vänner och bekanta. Mycket är dock så pass slitet att det åker i soporna förutom jeans som sparas för lappning eller för att bli shorts.
På samma sätt har jag sällan gamla matvaror eller liknande i kylskåpet. De veckor jag inte har barnen äts resterna från de mer matlagningsintensiva barnveckorna upp. När jag är själv köper jag heller inte hem så mycket som kan bli gammalt eller "gå ut". Jag äter knäckebröd istället för mjukt bröd och äter det varma huvudmålet (oftast rester) mitt på dagen. Till kvällsmat blir det rester eller något snabbt och enkelt som äggröra, omelett, stekt torskrom eller liknande.
Ibland får jag tidningar och när de är utlästa läggs de på hög tills det är dags för tvättstugetid, då tar jag med dem och eventuella böcker som jag inte vill ha till tvättstugans bytesbänk.

Jag är heller ingen förespråkare av att rensa för rensandets skull men efter att för andra gången inte fått plats för att sälja på den lokala barnmarknaden (hade hoppats på lite extrapengar till årets resor), husets loppis varit stängd för omorganisering och med anledning av att jag bara slängt in allt i källarförrådet "så länge" så har jag lite att ta tag i. Dessutom kommer jag att rensa ut en del som bara blivit liggande sedan flytten. Nu har jag beslutat mig för att om jag inte har använt det hitills så kan jag lika gärna göra mig av med det (små mattor, bilbarnsstolar m.m).
Jag kommer också att välja enklaste möjliga sätt att göra mig av med sakerna så det blir någon av de närmaste loppisarna - inte Tradera eller Blocket. Sakerna ska ut!

Är du nyfiken kan du alltid kolla vad jag (@Ankixgram) och andra rensar ut på instagram genom att följa #minsgame.

måndag 6 april 2015

Stilla veckan


Veckan före påsk kallas stilla veckan och det blev en stilla vecka även här på bloggen. Jag har haft fullt upp med att förbereda årets upplaga av Cycling for libraries. I år cyklar vi från Oslo till Aarhus via Göteborg och efter att vi hade öppnat registreringen den 1 april tog det mindre än ett dygn innan majoriteten av platserna var slutsålda, verkligen kul! Vi cyklar visserligen inte förrän i september men det är mycket som ska förberedas innan dess.

Påsken har firats på hemmaplan med familj och vänner och en hel del påskgodis. Dottern och jag har bakat cupcakes och citronmaräng paj men vi har också varit ute och njutit av det vackra vädret. Det är det som är bäst med att vara ledig - att komma ut i solskenet!

Hoppas ni har haft det lika bra!

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin