fredag 31 oktober 2014

Ekonomisk utvärdering oktober



 Ingen otroligt ordningsam månad i oktober...




September som skulle vara en supersparmånad visade sig istället bli en superdyr månad då jag la handpenning på min och barnens resa till Afrika nästa sommar. För att få ihop pengarna var jag tvungen att tömma alla andra sparkonton/potter vilket gjorde att det känns som att jag är skyldig mig själv pengar. Under september blev det några timmars övertid vilket gjorde att jag fick in lite extra pengar. Tanken är att använda inkomster från min övertid till att fylla på de tömda kontona.


Prio är att fylla på:
  1. julsparkontot (jag hade sparat 200 kr i månaden sedan januari)
  2. semestersparkontot (jag hoppas fortfarande kunna komma i väg och åka skidor med barnen några dagar i februari)
  3. min buffert på 10 000
Tanken med julkontot är att ha 2400 extra kronor att lägga på julmat, julblommor och annat. Det täcker naturligtvis inte allt men blir förhoppningsvis lite hjälp på vägen. I år blir julen förmodligen lite mindre dyr då barnen är hos sin far under julveckan. Det som inte används i december planerar jag att föra över till semestersparkontot och börjar jag om med julsparandet i januari.
Eftersom jag fortfarande har en dryg månadslön som YNAB buffer är det egentligen ingen brådska att fylla på det extra buffertkontot men det känns ändå bra att det som mål. I år har jag tack och lov inte behövt använda de pengarna men man vet aldrig vad som händer. Jag har för övrigt helt gett upp tanken på att köpa en ny mobil i år och det blir nog ingen ny nästa år heller.


Matkostnader
Det lyckades att hålla nere matkostnaderna hyfsat även denna månad även om det blev några hundralappar men än i supersparseptember. Jag har lagat mycket mat på rotsaker, bland annat rotmos, sötpotatis- och kikärtssoppa samt morots- och ingefärssoppa. Dessutom gjorde jag en kålrotslåda av det överblivna rotmoset som jag frös in för att ha till jul.

Nöjen
Jag var ute och åt lunch/fikade ett par gånger med vänner och kollegor som var på besök i stan. Sen bjöd jag min mor på lyxigt Afternoon tea, hennes födelsedagspresent i år och gick på konsert (en fantastisk Sophie Zelmani)


Övrigt konsumtion
 Nya strumpbyxor, några egentligen helt onödiga men kul klädesplagg till en temafest, förseningsavgifter på biblioteket (jag måste lära mig att lämna tillbaka DVDs i tid även om jag inte hunnit titta på dem) och förkylningsbekämpningsmedel från apoteket var den övriga konsumtionen.

måndag 27 oktober 2014

Köttfri måndag: grönkålsrecept

Brassica oleracea acephala - cow cabbage- grönkål

Bild: Anja Jonsson


Efter att i många år ha stött på ordet "kale" i olika bloggar bemödade jag mig äntligen om att slå upp det - kale är alltså grönkål (Brassica oleracea ssp. acephala). Tyvärr är det svårt att få tag på färsk grönkål annat än vid jultid men det brukar finnas i hackad form i frysdisken - brevid spenaten. Jag har tidigare gjort grönkålspesto och även grönkålspaj men blev återigen påmind om att grönkål är ett billigt och nyttigt alternativ till basilikabaserad pesto. I senaste numret av Hunger tipsade gästkocken till exempel om att mixa ner grönkål i smoothies.
Jag har ju ett pågående projekt att utvidga barnens smakhorisoner men tänkte att det egentligen inte bara borde handla om utländsk mat utan även svensk mat som man inte äter så ofta så förra veckan fick de smaka på stuvad grönkål serverad med ugnsbakad lax. Jag tyckte att det var helt ok, sonen lika så medan Lillasyster gick med på att äta två matskedar... Men det är ju som de säger - Rom byggdes inte på en dag...

fredag 24 oktober 2014

Sparetik

Rosor


Det här med sparetik är något som jag har grunnat på länge. Hur snål får man egentligen lov att vara? När Frivid42 tidigare i höstas frågade sina bloggläsare och undrade var gränsen gick för dem skrev Snålcoachen bland annat att  att hon lämnat kyrkan för att spara pengar. Själv skulle jag aldrig komma på tanken att dra in på just det. Under mitt köpstoppsår bloggade jag följande:


Jag är inte speciellt aktiv i kyrkan, för några år sedan funderade jag till och med på att gå ur. Det gick så långt att jag fyllde i ett papper om utträde men av någon anledning blev det aldrig att jag skickade in det. När jag fick Lillasyster, mitt andra barn, var kyrkans öppna förskola en räddning. Min stadsdelsnämnd var en av de stadsdelsnämnder som beslöt för några år sedan att lägga ner alla öppna förskolor, bland annat en som låg 5 minuters promenadväg härifrån. Nu har man öppnat en enda öppen förskola igen (Spira) medan kyrkorna hela tiden behållit sin öppna verksamhet. Jag sponsrar gärna sådan social verksamhet genom min kyrkoskatt!

Jag har dessutom genom åren stött kyrkans engagemang för papperslösa flyktingar och Masthuggskyrkans initiativ där de upplåter plats åt EU-migranter gillar jag också. Eller gillar är väl kanske inte rätt ord, allra helst skulle människor inte behöva tigga på våra gator men jag tycker att initiativet är något som väl ligger i linje med vad jag uppfattar som den kristna kyrkans värderingar.

Däremot tar jag gärna med överbliven mat, dryck, fika efter möten och konferenser (fast jag frågar förstås först) och återanvänder ostämplade frimärken. Och så letar jag helst upp gratistoaletter. Men jag skulle aldrig komma på tanken att sno toalettpapper från mitt jobb eller ketchup från någon snabbmatsrestaurang. Det handlar ju inte bara om spartetik utan om dumsnålhet också.


måndag 20 oktober 2014

Släng inte pengarna i soppåsen

Klimatsmart middag 1/9

Vår produktion, distribution och konsumtion av livsmedel står för en stor del av vår miljöpåverkan. Bara den mat som kastas i soptunnan från hushållen i Sverige under ett år motsvarar ett utsläpp på 500 000 ton växthusgaser. Det motsvarar nästan utsläppen från 200 000 bilar under ett år. Naturvårdsverket arbetar sedan flera år tillbaka med att ta fram uppgifter om och beräkna mängderna matavfall och tidigare i höstas kunde man presentera resultaten från den första större studien över hur mycket mat och dryck som de svenska hushållen häller ut via avloppet.

Rapporten heter just "Mängd mat och dryckvia avloppet – en enkätundersökning i svenska hushåll". Titeln är kanske inte så jättespännande men tittar man närmare på siffrorna ser man att vi i genomsnitt slänger 28 kg mat per person i onödan varje år - OCH dessutom häller ut 26 kg flytande mat i slasken. Ensamhushåll är värst och den största anledning till att vi häller ut mat är att det "blir över" - INTE att det har blivit gammalt/gått ut.

- Anta att en vanlig brödskiva väger 30 gram. Slänger man två brödskivor i veckan blir det på ett år 3,1 kg svinn. Och det bara bröd. Lägg sedan till frukt som ligger för länge, mat som glöms i kylen. Små grejer som tillsammans snabbt nå upp till stora mängder på ett år

Livsmedelsverket har lanserat Matsvinnskollen - testet som kan hjälpa dig spara både pengar och miljö. Testet är ett enkelt sätt att se över sitt eget matsvinn och spara både pengar och miljö. För det handlar ju inte bara om miljö - en vanlig barnfamilj kan spara minst 3000-6000 kr per år på att minska sitt svinn! Själv visste jag t. ex inte att nötter håller sig bäst om de förvaras i kyl.

Tipsen från Livsmedelsverket för att minska svinnet är enkla att följa och ger stora vinster både för den egna plånboken och för miljön. Här är några av dem:
  1. Ät upp maten du köper hem.
  2. Kolla i kylen innan du handlar så slipper du stå där med dubbla uppsättningar mat som hinner bli dålig innan du har möjlighet att äta upp den.
  3. Använd rester till en omelett – det mesta funkar, till exempel kokt potatis, pasta eller ris, överblivet kött, smörgåsmat som börjar bli gammal och skrumpna grönsaker.
  4. Skrumpna grönsaker, som paprika, morötter, broccoli, går utmärkt att ha i köttfärssås, gryta, gratäng, paj eller soppa. Eller så fryser du ner det och kokar fond på det när du har fått ihop tillräckligt mycket.
  5. Gör en fruktsallad av frukt som börjar bli gammal eller frys in frukten och använd till smoothie. 

Eller så kan man kort och kort sammanfatta det med orden SLÄNG INTE MATEN!  Själv har jag minimalt med matavfall, jag är för snål för att slänga mat ;-)

fredag 17 oktober 2014

Vem tittar på "TVTV" nu för tiden?

Livro ou TV?

Böcker eller TV?

Bild: Lubs Mary.

 

Jag har skrivit en hel del om TV-tittande genom åren. Bland annat om att lyckliga människor umgås med vänner och familj, går i kyrkan och läser dagstidningar men att de däremot inte tittar så mycket på TV. En undersökning på Universitetet i Maryland visar att det är det enda som egentligen skiljer lyckliga och olyckliga människor. Om det är så att man blir olycklig av att titta på TV eller om det är tvärtom har man dock inte kunna lista ut. Allt enligt en artikel New York Times. 

I Det nya svarta, ett nyhetsbrev om trender, prylar, design, mode, kultur och allt annat läste jag att TV-tittandet minskade 2013 med 3 % och under de första fyra månaderna det här året minskade tittandet ytterligare 5 % trots Melodifestivalen och OS. Däremot så är det allt fler som tittar på streamad TV. Själv tittar jag så gott som aldrig på TVTV nu för tiden. Kollar jag på TV så är det via tjänster som SVT Play eller Netflix. Detsamma gäller mina barn.

När jag var ute med kompisar förra helgen diskuterade vi just att det är ingen som orkar anpassa sitt liv efter TV-tablåer eller stå ut med en massa reklam nu för tiden. Vi tittar helt enkelt inte på TVTV längre. Sen enades vi också om att vi inte riktigt har tid att titta på TV heller - det är är barn och kvällsjobb och studier och hemmafix och mycket annat som går före.

Hur är det med er därute. TVTV eller streaming? Eller inget TV-tittande alls?

torsdag 16 oktober 2014

Ingen otroligt ordningssam oktober här inte

Rensa papper

Frivid42 har lanserat Otroligt ordningsam oktober som månadens utmaning. Jag har valt att inte hoppa på utmaningen dels för att jag har fullt upp med annat men främst för att jag efter många års rensande (inklusive en skilsmässa + efterföljande flytt) har rätt bra ordning på prylarna. Framför allt så så konsumerar jag inte så mycket onödigt. För att använda ett exempel så använder jag helt enkelt upp allt schampoo INNAN köper jag nytt. Jag har helt enkelt inte fyra olika halvfulla flaskor stående på badkarskanten. De enda tomma schampooflaskorna är de som dottern använder som leksaker i badkaret... Detsamma gäller andra hygienprodukter - jag har en tandkräm, en ansiktskräm - inte hela badrumsskåpet fullt...

Jag har byggt in mina rensningsrutiner i vardagen mest för att det inte finns plats att lägga saker på hög i lägenheten. På tisdagar är grovsoprummet öppet i vår bostadsrättsföreningen så om jag under veckan hittar något som inte kan återvinnas eller ges vidare etc så läggs det åt sidan och slängs kommande tisdag. Loppisen som ligger i vårt hus har öppet onsdagar och lördagar vilket gör att om jag hittar något som ska dit så tar jag en sväng dit när det är öppet i samband med andra ärenden. Barnen växer så det knakar just nu och deras urvuxna kläder slussas vidare till vänner och bekanta. Mycket är dock så pass slitet att det åker i soporna förutom jeans som sparas för lappning eller för att bli shorts.
På samma sätt har jag sällan gamla matvaror eller liknande i kylskåpet. De veckor jag inte har barnen äts resterna från de mer matlagningsintensiva barnveckorna upp. När jag är själv köper jag heller inte hem så mycket som kan bli gammalt eller "gå ut". Jag äter knäckebröd istället för mjukt bröd och äter det varma huvudmålet (oftast rester) mitt på dagen. Till kvällsmat blir det rester eller något snabbt och enkelt som äggröra, omelett, stekt torskrom eller liknande.
Ibland får jag tidningar och när de är utlästa läggs de på hög tills det är dags för tvättstugetid, då tar jag med dem och eventuella böcker som jag inte vill ha till tvättstugans bytesbänk.

Jag skulle säkert kunna rensa ut onödiga prylar om jag verkligen gav mig den på det men det finns inget behov av det just nu - och tiden lägger jag hellre på annat. En förebild när det gäller minimalistiskt med prylar är annars Irene som bloggar på Wangborgs hem. Hon är extremt konsekvent och gör sig av med allt som inte används maximalt.

Är du i behov av lite rensningsinspiration kan du läsa mer här Areas in your home to declutter eller något av mina gamla resningsinlägg:
Tema rensa - före och efter i badrummet
Tema rensa - höststäda garderoben (vilket jag faktiskt själv gjorde och dokumenterade i bilder)

onsdag 15 oktober 2014

Bokonsdag: det goda enkla





Det goda enkla är en ny kokbok av mor och dotterteamet, Anna och Fanny Bergenström. Jag verkligen älskar den klassiska kokboken Annas mat. Mitt exemplar som jag fick i julklapp av min mor 1997 är kladdigt och fullt av fettfläckar på var och varannan sida. Dessutom har jag lagat ryggen flera gånger - kort sagt är den välanvänd. Ett av mina favoritrecept är vridna baguette men tiramisun går inte heller av för hackor (jag brukar göra den portionsvis i glas och med eau de vie ) och jag lagar alltid Åländsk kålrotslåda till jul.
Det goda enkla fortsätter i samma spår som duons tidigare kokböcker, de vill inspirera till delvis nya vägar i köket med maten som de tror på för framtiden. Mat som innebär mer grönt, mer bönor, linser och spännande nygamla korn men också några lite fisk- och kött (satsa på ekokött råder författarna, för då vet man att djuren har haft det skapligt). Dessutom lite desserttips, främst fruktbaserade sådana (jag blir hungrig bara av att bläddra i boken...) Recepten är lagom exotiska, det är både franska och spanska (och lite indiska) influenser men ändå så svenskt på något sätt.
Bok innehåller också ett stort kapitel om plockmat, något som är enkelt och trevligt att bjuda på. Plockmat till middag går alltid hem hos mina barn och jag själv älskar Annas vitlökschampinjoner (som även finns i min gamla Annas mat) Dessutom får man ta del av författarnas bästa knep och kökstips:

I våra kök är inredningen enkel och köksmaskinerna få. Men vi har båda ett rejält basförråd av goda ting som vi helst inte vill vara utan. Det kan handla om en riktigt god peppar, favoritsardellerna, mild och fin olivolja från Kreta eller en spansk sherryvinäger. Och dessutom allehanda örter och kryddblandningar som vi använder flitigt. Med stapel­varorna på plats är det mycket lättare att improvisera och få inspiration och lite förnyelse i matlagningen.

En del av bilderna känns igen från kokboks-succen Kärlek, oliver och timjan men jag gillar verkligen Fannys aptitliga bilder. De känn rustika men inte superstylade. Som att maten faktiskt kommer att ätas upp någon minut efter att bilden tagits.

Några recept som man kan ta del av på webben
Bread & butter pudding med äpple, hasselnötter och vanilj.Fannys och Annas vardagssallad med korn, valnötter, mynta och persiljaSystrarnas soppa med kikärter, tomat och mangold.


Jag undrar vad jag ska laga till helgen!


Om författarna
Anna Bergenström är en av vårt lands mest omtyckta kokboksförfattare och var under flera år matskribent i Dagens Nyheter. Fanny Bergenström är fotograf och skribent med mat, resor och blommor som specialitet.
Det här med mat verkar vara något som går i släkten, Anna Bergenströms mamma Pernilla Tunberger var även hon matjournalist på Dagens Nyheter och skrev, förutom mycket recept och ett par kokböcker även artikelserier med konsumentperspektiv. Hon granskade hela livsmedelsindustrin, allt från transporter till försäljningen av maten och sägs vara den som drev igenom att att alla förpackningar av livsmedel måste märkas med förpackningsdatum och bästföredag. Hennes mamma i sin tur, Märta Zätterström, var också matskribent.

Mer
Matriarkens höst, intressant artikel ur min nya favorittidskrift Hunger
Meny i P1, Fanny och Anna Bergenström lagar farrotto, sallader och bread and butter pudding

tisdag 14 oktober 2014

Fairtrade i fokus

World fair trade day 2008

Bild: saralparker

Just nu befinner vi oss mitt uppe i Fairtrade Fokus 2014 som äger rum mellan den 6-19 oktober. Fairtrade fokus innebär att dagligvarukedjor, butiker, leverantörer, Fairtrade City-styrgrupper, politiker, medlemsorganisationer, ambassadörer och konsumenter gemensamt sätta fokus på Fairtrade under två veckor. Huvudskap för årets Fairtrade Fokus är ”Hej då fattigdom!” och det ska fungera som en plattform för diskussioner kring global handel, fattigdomsbekämpning och konsumentens möjlighet att göra skillnad genom medvetna val i butiken. Kampanjen har som målsättning att öka försäljningen av Fairtrade-märkta varor med hela 50 procent under vecka 41-42 (jämfört med veckorna före). Dessutom är årets kampanj ett led i strävan mot att varannan banan ska vara Fairtrade-märkt i slutet av 2014.

Under Fairtrade Fokus  kommer merparten av Sveriges dagligvarukedjor och butiker att lyfta fram sitt utbud av Fairtrade-märkta varor på kampanjplats, samtidigt som det även pågår fler än 250 lokala events för Fairtrade runt om i landet.
En av de butikskedjor som deltar är Lidl (en butik som vi har diskuterat tidigare). Sedan 2007 erbjuder man Fairtrade-märkta produkter under sitt eget märke Fairglobe. Lidl blev den första livsmedelskedjan i Sverige som införde ett Fairtrade-märkt sortiment under eget namn. Fairglobe-sortimentet består av bland annat te, kaffe, bananer, chokladkakor, apelsinjuice, råsocker och kakor. Dessutom kan även köpa Fairtrade-märkta rosor att förgylla bordet med efter säsong.

På torsdag är det dessutom dags för den stora fikadagen, Fairtrade Challenge, då en halv miljon svenskar fikar Fairtrade-märkt på en och samma dag! Jag tror att vi satsar på att äta upp det sista av våra hembakta Kärleksmums som bland annat innehåller kakao från Kung Markatta - den i mitt tycke absolut godaste kakon som dessutom är väldigt eko-reko och Rättvisemärkt vaniljsocker från Dansukker. Blir du sugen på att baka själv så kommer receptet här, tänk bara på att använda Rättvisemärkt kaffe, socker och kakao.

Receptet gäller för 20-30 bitar beroende på hur generös man är :-)

Ingredienser

  • 150 g smör (mjölkfritt funkar fint)
  • 1 12 dl mjölk (även laktosfritt el havremjölk går bra)
  • 3 st ägg
  • 3 dl strösocker
  • 1 msk vaniljsocker
  • 34 dl kakao
  • 2 tsk bakpulver
  • 4 dl vetemjöl
Glasyr:
  • 75 g smör
  • 34 dl starkt kaffe - beroende på hur tydlig mockasmak du vill ha
  • 12 dl kakao
  • 1 12 msk vaniljsocker
  • 5 dl florsocker
Garnering: 1 dl kokosflingor
Gör så här:

Sätt ugnen på 175°. Smörj och bröa en långpanna ca 30x40 cm eller lägg i ett bakplåtspapper (enklare tycker jag). Smält smöret, häll i mjölken och låt det svalna. Vispa ägg och socker pösigt, enklast med elvisp. Sikta ner vaniljsocker, kakao, bakpulver och mjöl genom en sil eller vad man nu har hemma. Tillsätt smör och mjölk och blanda allt till en jämn smet. Häll smeten i formen. Grädda i mitten av ugnen ca 20 minuter. Glasyr: Smält smöret i en kastrull, tillsätt kaffe, kakao, vaniljsocker och florsocker och rör ihop. Tag ut kakan ur ugnen, låt den svalnad. Bred glasyren över den varma kakan (får inte vara för varm),  och strö över kokosflingorna.

måndag 13 oktober 2014

Matmåndag: Inte rotsaker igen...

Kärleksmums

...sa min dotter när jag stod och skalade och hackade inför söndagens sävliga rotsakssoppa. Jo så är det - här hemma äts det massor av rotsaker så här års. Mycket soppor, grytor och gratänger för jag tycker att det är så gott! Att det är bra för hushållskassan är heller ingen nackdel. I söndags passade jag dessutom på att koka fond på skalen och det andra som blev över när jag förberedde soppan. Jag slängde i princip ner allt i en kastrulll, hällde över vatten och sen fick det puttra några timmar. Sen var det bara att sila av och reducera. Här är ett annat recept om du behöver inspiration.
Och soppan gick faktiskt ner, framför allt eftersom det vankades efterrätt bestående av hembakade kärleksmums. Däremot vet jag inte om den var så fantastiskt mycket godare än den vanliga som jag gör på en dryg halvtimme på spisen. Men det är ju alltid roligt att testa nya recept.

onsdag 8 oktober 2014

Bokonsdag: mamma, pappa, pengar

Untitled

När man bildar familj hamnar pengar i fokus på ett helt annat sätt än tidigare, både i det lilla – hur ska man klara sig på kort och lång sikt, hur ska familjens sparande se ut – och i de stora frågorna: Vem ska ta föräldraledigheten och varför? Och hur påverkar det karriär och pension egentligen? För att inte tala om försäkringskassan - hur funkar det egentligen?


Boken innehåller mängder med praktiska exempel på hur författarna men även andra familjekonstellationer har löst det här med allt som har med familj och ekonomi att göra. Det är allt ifrån vad man behöver för gravidkläder, till hur man kan tänka kring dyra barnvagnar, hur man gör en hushållsbudget, vad som är rimliga matkostnader eller hur ett samboavtal ska skrivas.


 Den här boken hade jag velat läsa för 11 år sedan när jag precis hade fått mitt första barn. Precis som författarna har noterat finns det hur många olika "vänta barn böcker" som helst men det här med ekonomi är något som bara tas upp i förbifarten trots att det egentligen påverkar hela tillvaron. Dessutom är det en bok som vänder sig till bägge föräldrarna och en riktigt bra utgångspunkt för en diskussion kring vilka mål man har och tankar kring familjens ekonomi. Annars är det lätt att tiden går (och sömnlösheten består) och att diskussionen kring ekonomi är något som skjuts på framtiden medan man fokuserar på praktiska saker som att betala räkningarna i tid.

Även jag som tycker att jag har koll på det mesta vad gäller min lilla familjs ekonomi fick mig dessutom en tankeställare när jag läste kapitlet om vad som händer om någon (typ jag) dör. Även om jag har planerat för detta så har jag ju inte talat om för någon annan hur jag har tänkt (har skippat livförsäkring t. ex) så jag borde verkligen ta tag det här med testamente och kanske även generalfullmakt.
Det var också väldigt intressant att läsa om annorlunda familjeupplägg, t. ex om Alice och Björn som valt att vara särbos trots att de har småbarn. Det är visserligen dyrare med två hushåll men pengar är inte allt. Och skilsmässa är som bekant en dyr lösning både emotionellt och ekonomiskt.

Om jag ska jämföra den med andra ekonomiböcker är den mer jordnära och familjeorienterad än  exemempelvis Economista men den tar å andra sidan samma helhetsgrepp på ekonomin (allt från försäkringar till matkostnader) som Kulor, cash och kosing utan att bara handla om spartips. Till skillnad mot Pengarna och livet vänder den sig till bägge parter och den lyfter framför allt fram olika alternativ och lösningar - för vi är ju trots allt olika och min budget är inte din budget!

Om författarna
 Johanna Ögren är kommunikationskonsult som fuskar som journalist. Hon har bland annat grundat bokbloggen Bokhora och givit ut böckerna Lilla Gummans gör det själv-guide 2011 och När två blev tre: Förstagångsföräldrars funderingar, farhågor och fantasier 2012.
Jenny Rosander Ney är ekonom och har arbetat länge inom både finans- och webbranschen. Hon bor i Stockholm med sin man och sina två barn. Mamma Pappa Pengar är hennes första bok.

tisdag 7 oktober 2014

Höstkänsla

Lars Lerin

Bild från sommarens Lars Lerin utställning på Nordiska Akvarellmuseet

Den senaste tiden har det varit fullt upp som vanligt med bokmässa, plugg, förkylning, jobb och annat. Ingen tid och ork åt bloggandet alls. Istället har jag fokuserat på att lära känna nya människor, prova lite nya maträtter (som sötpotatissoppa med ingefära) och läsa lite nyutkomna böcker. Jag har läst ikapp lite bloggar också:

"Jag skulle vilja påstå att vi skulle kunna uppleva bra mycket mer av världen om vi kom bort från de korta resorna som är dyra för plånboken och för miljön och som inte i realiteten ger tillräcklig avkastning i form av avkoppling, upplevelser eller förståelse för världen i förhållande till dessa kostnader".
Själv uppskattar jag mina korta resor även om det inte rör sig om några weekendresor till New York utan snarare en helg (med tåg) till Umeå, Stockholm eller Köpenhamn.

Tant Sviskon undrar vad som är grejen med den här resevurmen men jag kan nog inte riktigt förklara annat än det ofta handlar om att träffa vänner som helt enkelt bor någon annanstans och att det för mig inte handlar om fint (resa) och fult (prylar) utan vad som gör mig mest lycklig. Dessutom pratar jag gärna och mycket med folk här hemma med :-)

måndag 6 oktober 2014

Ny matutmärkelse till Köpenhamn

Café Kraes

Stjerneskud på Café Kræs i Ringkøbing

Härom dagen läste jag att mina andra hemstad Köpenhamn har korats till “Best Culinary Destination” av expertpanelen i Amerikanska matmagasinet Saveur Magazine. De beskriver den danska huvudstaden som “en gastronomisk destination med hög internationell nivå”. Kolla in vad Saveur Magazine skrev här och här. Staden har hela 15 Michelin-restauranger (Noma är väl den mest kända) men också en rad mindre pärlor runt om i staden så det går definitivt att äta gott utan att ruinera sig. Några av mina personliga favoriter är MadmanifestenAmager och Kødbyens Fiskebar.

Andra danska matnyheter är att fødevareministre Dan Jørgensen anser att Danmark utöver nationalsång, nationalblomma och nationalfågel, även bör ha en nationalrätt! I november ska man utse den danska motsvarigheten till de svenska köttbullarna med potatismos och lingon eller vilken som nu är vår nationalrätt. Kebabpizza kanske?

AOK har listat sex potentiella favoriter ligger bra till när det gäller att utse Danmarks nationalrätt:
http://m.aok.dk/#restaurant-og-cafe/guide-6-gode-bud-paa-en-dansk-nationalret-0

Själv är jag förtjust i sk. Stjerneskud och de godaste jag har ätit har varit på Jylland, dels på i Ringkøbing men också detMellem Jyder, Ebeltofts äldsta restaurang (och en av få som har öppet året runt).

fredag 3 oktober 2014

Är du nyfiken på att prova bilpool?

Untitled

En annan hyrbil...

Jag är medlem i Sunfleets bilpool sedan ett par år tillbaka. Jag har hyrt allt från liten lastbil för att flytta möbler till weekendbil för skridskoutflykter och fotbollscuper. Jag tycker framför allt att det är väldigt praktiskt att ha tillgång till bil i hela landet och har hämtat ut bil i både Stockholm och Malmö (bägge poolerna låg precis i anlsutning till tågstationen). Sedan är det ju ekonomiskt att undantaget månadsavgiften bara behöva betala för bilen när man faktiskt använder den.

Som medlem i Sunfleet har jag nu möjlighet att "värva en vän". Erbjudandet går ut på att du får en halverad startavgift och betalar bara 195 kr (ord. pris 395 kr) medan jag får 2 månaders fri, fast månadsavgift. Maila mig på antianki@gmail.com om du är sugen på att prova! Win-win som jag ser det.

Trevlig helg!

P.S
Det här erbjudandet har gått ut till alla som är medlemmar i Sunfleet så det är inget "betalt blogginlägg".

onsdag 1 oktober 2014

Hur gick det med supersparandet egentligen?

Mat

Jag är verkligen lättroad...


Under september månad deltog jag i Frivid42s utmaning att superspara i September. Å ena sidan gick det ganska bra eftersom jag levde supersnålt - å andra sidan använde jag överskottet till att delbetala en resa vilket innebar att det inte blev något extra tillskott till sparkontot. Jag fick faktiskt leva rejält snålt under de sista dagarna i september. Eftersom de pengar som jag sparat till resan under flera år fortfarande är låsta på ett konto var jag tvungen att tömma alla mina andra sparkonton, buffertar och liknande. Så nu känns det på något sätt som om jag är skyldig mig själv pengar men det kommer att rätta till sig under hösten. Det är bara att fortsätta att betala mig själv först som jag alltid gör - fast lägga undan en lite större del till det än annars. Sen kan jag glömma det där med att byta ut min gamla mobil också....

Mina  besparingar
Matlåda till jobbet nästan alla dagar
Satsade på billig mat
Plockade svamp, frukt och bär
Åt ur förråden
I princip köpstopp på kläder och annat (köpte strumpbyxor och födelsedagspresenter)
Inga onödiga transporter (köpte ett bussmånadskort och betalde månadsavgiften till Sunfleet bilpool)
Drog ner på alkohol (köpte inget på Systembolaget och drack ett glas cider ute)

Mina inkomstökningar
Mina enda inkomstökningar var tyvärr en bonuskupong från en livsmedelskedja och 30 kronor i pantpengar för burkar och flaskor. Jag lyckades inte ta mig samman och sälja några saker. Visserligen arbetade jag lite övertid men det kommer inte att märkas på lönekontot förrän nästa månad.

Min största uppoffring under supersparmånaden var att gå hem nästan hela vägen från stan istället för att ta taxi....Eftersom jag sällan är ute och festar så hade jag inte koll på det framåt morgonkvisten är några timmars glapp efter att nattrafiken har slutat köra men innan den vanliga trafiken har börjat gå. Istället för ta taxi och komma hem på 15-20 minuter så gick jag några kilometer, väntade 20 min på en buss som tog mig en bit på vägen och gick sedan ytterligare några kilometer...

Det bästa under sparmånaden var när jag blev bjuden på restaurang och provade koreansk/mexikansk mat. Väldgt gott och trevligt! Det var också lyxigt att mingla runt på bokmässan och dricka gratisvin.

Resultatet i siffror

Fasta utgifter 8352
Välgörenhet 200
Rörliga utgifter 2973
Mitt vanliga sparande (inkl extra-amortering) 7326

Mina rörliga utgifter blev väldigt låga under september trots att jag åt lunch och middag ute vid några tillfällen. Dessutom fyllde tre av mina närmaste familjemedlemmar år samt att vi hade födelsedagskalas hemma. Tack vare snålandet fick jag ett rejält överskott på några tusenlappar som användes för att delbetala min resa.

Vad har jag då lärt mig av supersparprojektet? Framför allt att jag tycker att jag har ett fantastiskt liv och att en sparmånad egentligen inte gör varken till eller från vad gäller livskvalitet. Jag tror att jag är bra på att ta till vara på de små glädjeämnena i livet helt enkelt. Det hjälper nog att jag är omgiven av vänner och bekanta som delar mina värderingar eller i vart fall inte bryr sig nämnvärt om vilka val andra gör i livet.

Hur gick det för er?

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin