fredag 28 februari 2014

Fredagsfeeling!



Happy med Pharrell Williams

Ha en trevlig helg!

torsdag 27 februari 2014

Årets bokrea

books

Bild: no_typographic_man 

I början av veckan började årets bokrea vilket kom som en total överraskning i år. Jag hade helt glömt bort det. Jag blir aldrig lika engagerad som när jag var yngre,  då jag kunde köa vid midnatt eller gå upp tidigt på morgonen för att vara säker på att få tag på just de böckerna som jag hade sett ut.  I år har jag kollat igenom några kataloger och webbplatser och kan tipsa om lite intressanta böcker. Men kom ihåg - har du köpstopp kan du nästan alltid få tag på dem på biblioteket.

Akademibokhandeln
100 balla ställen i Skåne av Valle Westesson
Kul guide till Skåne som jag recenserar här

Smaker från Saltå Kvarn
Trevlig kokbok, recenserad här

Hur viktigt är det att vara lycklig av Bengt Brulde
En bok av Sveriges främste lyckoforskare som jag har läst praktisk filosofi för en gång i tiden.

Tid för det meningsfulla av Bodil Jönsson
Alla Jönssons böcker är inte lika bra men jag är ändå sugen på att läsa den här. Dessutom läser jag för tillfället en kurs på Certec, en institution vid Lunds universitet dit Bodil Jönsson har varit knuten under många år vilket har väckt mitt intresse för henne igen.

Lyckliga i alla sina dagar av  Nina Björk
Den här boken har stått på min att läsa lista ett tag. Björk skriver om lycka, ekonomi och ideal.

Odla ekologiskt av Bob Flowerdew
Med det efternamnet måste det ju vara en bra odlingsbok!

Gatsmart odling av Ulrika Flodin Furås
Bok om stadsodling som jag planerar att recensera framöver

När döden kom till Pemberley av P.D James.Jag älskar Jane Austen och har precis läst den utmärkta svenska nyöversättningen av Övertalning.När döden kom till Pemberly är en välskriven deckare som samtidigt är en fortsättning på Stolthet och fördom.

Verklighetens magi av Richard Dawkins
Fantastisk vetenskapsbok för hela familjen

Bokus
Naturlig inredning av Anna Örnberg
Inred med pinnar och andra naturnära inredningstips, recenserad här

Plats att leva av Anna Karin Ljungh
Bok med fokus på genomtänkt boende, recenserad här

Sju årstider i Majas kök av Maja Söderberg
Utmärkt säsongskokbok för nordiska förhållanden, recenserad här

onsdag 26 februari 2014

Bokonsdag: Hela världen på min soffa




Att resa är att möta människor

Under ett halvår hyrde journalisten Ingrid Hedman ut sin soffa till turister som besökte Stockholm. Under fem månader tog hon emot 35 olika gäster. Tillsammans med fotografen Ann-Sofi Rosenkvist dokumenterade hon sina gästers vistelse i ord och bild. Hon ställde en rad frågor som kretsade kring turism i allmänhet, deras bild av Sverige och svenskarna, om fördomar och stereotyper om olika nationaliteter samt varför de valde att bo på Ingrids soffa istället för på hotell eller vandrarhem.
Bland gästerna fanns ett kinesiskt brudpar, en italiensk vegan, ett tyskt kompis­gäng, en familj från Singapore för att bara nämna några av de många färgstarka personligheterna på soffan.
Det var väldigt intressant, inte bara att läsa om gästernas syn på Sverige och svenskarna, men även att läsa om Ingrids funderingar före, under och efter projektet. Hur projektet fick henne att öva upp sina sociala färdigheter och exempelvis ta itu med fördomar om människor.

Ingrid Hedman går även lite djupare in i ämnet socialt resande genom intervjuer med en sociolog, en etnolog, en chefredaktör för ett r­esemagasin samt en trendanalytiker liksom med en fotograf som själv couchsurfat.

Just socialt resande i form av bostadsbyte och liknande tycker jag är väldigt intressant. Jag bor gärna själv på vandrarhem, bed&breakfast och ibland via airbnb när jag är ute och reser. Just möjligheten att träffa människor är en av de anledningar till att jag gärna väljer bort stora hotell. Sen att det ofta är billigare och till viss del mer flexibelt då man exempelvis kan laga sin egen mat är en annan anledning. Men reser jag med barnen har jag upptäckt att det oftare är billigast att ta in på någon av de stora kedjorna eftersom rejäl frukost, städning och lakan ingår samt att barnen oftast bor gratis.

Om författaren och fotografen
Ingrid Hedman är frilansjournalist med masterexamen i visuell a­ntropologi. Hon har också verkat som redaktör och researcher inom flera tv-produktioner och har tidigare varit bosatt i bl.a. D­anmark, Spanien och England.
Ann-Sofi Rosenkvist är fotograf baserad i Stockholm. Hon arbetar med porträtt, mat och inredningsdesign för många av de största tidningarna och tidskrifterna. Hennes filmprojekt ”The Crown” v­isades på Fotografiska i Stockholm i augusti–september 2012.

Hur reser du? Skulle du kunna tänka dig att bo på någons soffa?

tisdag 25 februari 2014

Mer snö tack!


En lite snögubbe 

Nu har jag varit tillbaka på jobbet en vecka och börjar så smått vänja mig vid att vara inomhus hela dagarna igen. Det är annars en av de bästa sakerna med sportlovet, att man är ute hela dagaran.  Det är tur att man kan se fram emot att dagarna blir längre och att det faktiskt är ljust när man går hem från kontoret.

Årets sportlov var annars mer eller mindre en repris av förre årets äventyr. Då tog vi visserligen bussen till fjällen medan det i år blev hyrbil (minibuss). I övrigt körde vi på samma koncept med godisstopp i Grums och medhavd matsäck på både upp och nervägen. Fördelarna med egen bil var att det enklare att hämta upp de hyrda skidorna och framför allt att vi kunde även ta med oss mer mat. Vi åt mycket bättre det här året! Liksom föregående år kunde vi hålla nere kostnaderna genom att äta alla mål i stugan. Dessutom upptäckte vi värmestugan, perfekt att äta mellanmål där för att sedan orka åka lite mer!

Det blev mer skidåkning i år också eftersom barnen var duktigare. Skidskola är verkligen väl investerade pengar! Vi passade även på att åka en del kvällsåkning också då det var betydligt mindre människor i backarna efter kl 16.
Tyvärr blev det ingen längdåkning för mig och heller inte så mycket snowboard. Jag får dock tillfälle att åka skidor redan till helgen igen då jag ska på vinterkonferens med jobbet.
Sedan såg vi älgar några kilometer utanför Malung. Det var nog första gången som barnen såg älgar "i det vilda" (egentligen någons trädgård...)

 Hemresan däremot var väldigt jobbig med halt väglag och snöoväder men vi lyckades hinna hem oskadda och i tid till Melodifestivalen. Dottern hade nämligen vunnit biljetter till delfinalen i Göteborg. Det var verkligen häftigt att uppleva melodifestivalen på plats. Även om jag inte är något jättefan av musiken var det spännande att se hela "produktionen" med olika kameror. Allt skedde verkligen framför ögonen på oss, även programledarnas klädbyten.
Men nu är det tillbaka till verkligheten och framöver väntar en tuff period med mycket plugg. Mars är intensivt med tre parallella kurser så det kommer förmodligen bli färre och kortare blogginlägg en tid framöver.

måndag 24 februari 2014

Rotmos i crock-pot





Förra veckan var det extrapris på olika typer av rotfrukter så jag passade på att köpa både rödbetor, morötter och kålrot. Jag gillar verkligen kombinationen rotmos, vegetarisk korv och så lite dijonsenap till. Eftersom jag fortfarande är lite nykär i min crock-pot bestämde jag mig för att prova att göra rotmos i den.
De flesta crock-pot recept  på rotmos som jag hittade på webben utgick från rotmos med fläsklägg men eftersom jag kör utan kött så kortade jag tiden något.

2 gula lökar
5 stora potatisar
3 stora morötter
1 mellanstor kålrot
1 liter vatten (mer om det behövs) 2 grönsaksbuljongtärningar lite salt
5 vitpepparkorn
3 lagerblad
Skala rotsakerna och lägg dem och löken i botten av din Crock Pot. Häll i vatten och lägg i kryddorna och buljongtärningarna. Lägg på locket och ställ grytan på låg värme i ca 5 timmar. När allt är klart, lyft sedan upp rotsakerna i en bunke. Undvik att få med pepparkornen och lagerbladen. Mosa rötterna med en stöt eller mixerstav. Jag gillar själv när rotmoset är ganska slätt. Späd gärna moset lite med spadet från koket, så att moset inte blir för hårt. En smörklick i är inte heller så dumt.

Jag satt på rotmoset på morgonen innan jag gick till jobbet och sen var det bara att mosa rötterna och steka upp lite korv till middag på kvällen.

Mer
Erikas recept på rotmos med oxbringa
Lolos recept på rotmos med fläsklägg

onsdag 19 februari 2014

Bokonsdag: Simplicity parenting, using the extraordinary power of less to raised calmer, happier, and more secure kids.


"As parents, we're the architects of our family's daily lives. We build a structure for those we love by what  we choose to do together, and how we do it."

Idag recenserar jag en föräldrahandbok. Författarna huvudtes är att det pågår ett krig mot barn och barndomen Till skillnad mot många andra krig pågår det dessutom innanför hemmets väggar. Det är för mycket prylar, för många val, för mycket information, för mycket leksaker, för många aktiviteter m.m
“Simplification is not just about taking things away. It is about making room, creating space in your life, your intentions, and your heart. With less physical and mental clutter, your attention expands, and your awareness deepens.”
 Lösningen är frivillig enkelhet. Att rensa bland leksakerna och bland aktiviterna men också att skapa filter mot omvärlden/vuxenvärlden. Barnen ska få vara barn helt enkelt! Gärna program som Lilla aktuellt men de behöver inte utsättas för en ständigt bombardemang av omvärldsinformation eller reklam. Det som barn behöver mer av är istället natur, fri lek och kreativitet.

Jag gillade verkligen boken. Det är andra gången jag lånar och läser den. Naturligtvis gillar boken för att stärker mig i mina tankar om att ett enklare liv är ett bättre liv. Men boken är också förhållandevis lättläst och även om det är många goda råd så är det inte så många absoluta pekpinnar. Att rensa bland leksakerna kan förbättra mycket men det kommer inte att lösa alla problem. Dessutom är jag övertygad om att man kan få ett bra resultat även om man bara genomför en eller två förändringar - det är inte ett 10-stegsprogram som slaviskt måste följas i en viss ordning.

3 bra tips från boken
• Rensa i röran.  Enligt en undersökning från 2001 har barn i genomsnitt över 500 leksaker. Mindre prylar men även mindre ljud, ljus och känslointryck är bra för barn. HJärnan behöver vila för att utveklas.
• Skapa en bra vardagsrytm! Barn mår bra av förutsägbarhet i form av rutiner och av att de vet vad som kommer att ske.
• Pausa mer! För många aktiviteter kan hindra barnen att motivera sig själva. Här kan de behöva hjälp att exempelvis sålla bland fritidsaktiviter.


"As parents we carry the blueprints, the dreams of what our family could be".
En sak som jag tar med mig från boken är att dels fundera på hur jag förväntade mig att det skulle bli att få barn och jämföra det med hur det faktiskt har blivit. Och dels att ännu mer engagera mig för att skapa det familjelivet jag faktiskt vill ha och drömmer. Det kommer alltid att finnas dagar med skrik och bråk, läxor som glöms bort och spring för att hinna med olika aktiviteter men om vi samtidigt kan få fler bra dagar där vi möts på ett bra sätt.
Det behöver inte nödvändigtvis handla om upplevelser utan mer om att vi har en bra kommunikation (ingen som kallar någon annan taskiga saker), att det är mer harmoniskt hemma (lägre ljudnivå) och att trivseln ökar. Att man sitter kvar länge vid köksbordet och pratar istället för att rusa iväg till TV och dataspel.
För att uppnå detta kommer jag att följa bokens råd och reducera skärmtid ännu mer. Inte bara för barnen utan även för mig.Inget slösurfande på iPaden medan jag lagar mat. Jag ska försöka att vara mer närvarande! Jag har också lagt till boktipset Last child in the woods (som jag bloggat om tidigare) på min att läsa lista.

Den enda kritik jag har är att många av tipsen i boken vänder sig till yngre barn Naturligtvis finns det många bra tips och råd som även funkar för äldre skolbarn och tonåringar men boken lägger stor fokus på att minska den fysiska mängden leksaker och jag upplever inte att min barn (snart 9 &10 år) är så intresserade av leksaker längre.Kanske är det ett uttryck för det som i boken kallas KGOY (kids are getting older younger).
Författarna talar även varmt om Waldorfpedagogik. Mycket av Waldorpedagogiken är jättebra (jag gillar kopplingen till årstidens växlingar och fokus på muntlig tradion i språkundervisningen) men jag är personligen skeptisk mot en del andra aspekter av den antroprosofiska rörelsen. Det är alltid bra att vara införstådd med författarnas bakgrund.


Om författarna
Kim John Payne är född i Australien och har arbetat i över 20 år som familjeterapeut, bland annat i olika typer av flyktingläger men också som pedagog och konsult i allt från skolklasser till företag. Han har grundat The Center for Social Sustainability.
Lisa M. Ross har arbetat som författare och redaktör  i många år. Hon har även ett stort intresse för Waldorfpedagogik.

Mer
Bokens webbplats

No More Mr. Rogers: How Simplicity Parenting is the Way to Prepare Kids for a Complex Future3 Tips for Minimalist Parenting

fredag 14 februari 2014

Idag är det alla hjärtans dag!


Bild Sunchild57 Photography

Som jag skrev förra året så går vägen till hjärtat genom magen. Även då inföll alla hjärtans dag under vårt sportlov och jag bjöd familjen på chokladhjärtan. I år har jag tänk att alla ska få bidra genom att skriva ner snälla saker om och till varandra som ett sorts alla hjärtans dag pyssel. Jag har packat ner röda pappershjärtan som det ska skrivas kärleksbudskap på så ikväll blir fredagsmyset något alldeles extra! Dessutom ligger den en chokladkartong längst ner i skidbagen...

Ha en fin alla hjärtans dag!

onsdag 12 februari 2014

Bokonsdag: the Simple life





en här boken läste jag ut under julledigheten. Efter bara några sidor kändes det som om jag hade läst boken förut. Visserligen kan jag ha börjat på den vid något tidigare tillfälle men efter ett tag kom jag på att den till innehållet påminner mycket om Going green som jag recenserade våren 2012.
Det är kända och okända amerikanska personer ur Simple living rörelsen bidrar med sina upplevelser och bästa tips. Amy Dacyczyn (  The Tightwad Gazette)  skriver om sitt sparsamma liv, Joe Dominguez & Vicki Robin (Your money or your Life) skriver om enkla nöjen och 10 enkla sätt att spara pengar: (1. Don't go shoppping, 2 Live within your means...)

Boken tar upp om olika aspekter av ett enklare liv, vilket här innebär dels ekonomiskt och sparsamt leverna (frugal life) men också ett grönare och mindre arbetsorienteratliv. De olika författarna tar upp allt ifrån hur rabattkuponger kan ge guldkant på livet till hur man kan överleva på trafikdödat vilt och sådant man hittar i skogen (ekolllon, vildäpplen...). Det finns en essä om hur man containerfyndar och en annan om hur man lever billligt när man pluggar och sedan skriver en bok om det.


Det som var bra med boken är bredden, att ett enkelt liv behöver inte se ut på ett visst sätt. Mindre bra är väl att boken inte tillför så mycket nytt. Jag kan tänka mig att det är en bra introduktion för "nybörjare" men har du läst en del bloggar och böcker så känns mycket igen. Boken är också från 1998 och även om mycket av innehåller fortfarande är aktuellt är det inte många av de nyhetsbrev som nämns som finns kvar, i vart fall inte i tryckt form. I många fall handlar det om hur en viss person utformat sitt de tips som författaren tar upp kanske inte passar så många andra.
Personligen ogillar jag också personer som snålar genom att parasitera på andra. Jag har inget emot container dykning och liknande men att skryta om att man är "Amerikas snålaste man)" och berätta att man går på Happy hour, delar flera på en cola och sedan äter upp all gratis mat. Sånt känns inte vidare hållbart i längden och jag misstänker att man även förlorar en del vänner på kuppen.


Bokens innehåll:
My (untold story) / Amy Dacyczyn - läsvärt!
How do you define the simple life? / Edith Flowers Kilgo- inspirerande!
The pleasures of frugality / Joe Dominguez and Vicki Robin
A cheapskate meets his match (and marries her) / Roy and Lorraine Maxson
A gentle survivalist / Laura Martin-Buhler
Saving with a sense of humor / Sherri L. Eskesen
America's cheapest man? / Roy Haynes
How I learned to "live cheap" / Larry Roth
Zen and the art (and science) of dumpster diving / John Hoffman - underhållande!
What happens when a Missouri grandmother gets riled / Cal-A-Co
A quest for paradise / William Seavey
Living the good life- rent free / Gary Dunn - hur man kan försörja sig som fastighetsskötare och bo gratis
Eating off the land / Suellen Ocean
Living off the land / Tom "Broken Bear" Squier
Radical simplicity or good-bye, accrual world / Catherine Roberts Leach and Britt Leach
Save big on your food bill / Rhonda Barfield
Making frozen assets / Patti Anderson - once a month cooking och liknande
Confessions of a middle-class couponer / Lori Perkins - rabattkuponger ger guldkant på tillvaron
Frugal fun / Shel Horowitz
The frugal entrepreneur / Terri Lonier - starta eget men håll budgeten!
Frugality goes to college / Brian R. Boyer
How much will my funeral cost? / Lisa Carlson
Remembering Joe Dominguez / Vicki Robin
Closing thoughts.

måndag 10 februari 2014

Gone skiing!




Nu har jag sportlov och kommer endast att blogga sporadiskt!

Se upp i backen - tusen hål i nacken!

fredag 7 februari 2014

Inredningsfredag - pyssel med papper och tapeter

Oriental Wallpaper Dress 2010
Bild: Gemma Taylor

Den som är riktigt duktig svänger ihop en klänning... 


Mitt pysslande går i perioder, det är verkligen ingen hobby utan mer något jag ägna mig åt om jag får mycket tid över eller om jag har varit hemma med sjuka barn i flera dagar.
Ett material som är både lätt att roligt att pyssla med är tapeter. Ofta har man dessutom en eller flera rullar liggande från något renoveringsprojekt. Har man inget liggande kan man kolla med vänner eller med en tapet- eller färbutik. Vår lokala färgaffär säljer blandade "stuvbitar" av tapeter och jag har även sett enstaka rullar på loppis.

Via Inredningsbloggen hittade jag stylisterna Sania Hedengren och Susanna Zackes webbplats och deras blogg. På bloggen visar de bland annat hur man enkelt sätt gör tapettavlor. En annan kul idé är att göra som Craftynest och piffa upp en  gammal serveringsvagn

 Tjarn, Hyngelsböle 047

Tapettavla av Ingela Hjulfors Berg


Man kan också använda vanligt presentpapper. Jag har bland annat klätt tomma konservburkar med presentpapper till Lillasyster. Samma presentpapper (med cupcakesmotiv) använde jag även till ett skrivbordsunderlägg från Granit så nu har hon ett matchande skrivbords-set till en billig peng.
Nästa vecka är det sportlov här i Göteborg och om vädret är dåligt är det ett utmärkt tillfälle att stanna inne och pyssla!

onsdag 5 februari 2014

Bokonsdag: Uppkopplad eller avkopplad


"Den digitala revolutionen är över. Vi befinner oss nu i en digilog värld, där en del lever mer digitalt än analogt. I snitt tillbringar vi dagligen 17 minuter med våra barn medan genomsnittstiden för Facebook är 75 minuter om dagen. "
Idag blir det en recension av boken Uppkopplad eller avkopplad, om konsten att verka i en uppkopplad värld, som jag hittade på bibliotekets nyhylla. Den behandlar delvis samma ämnen som boken Alltid nåbar - aldrig i fred som jag recenserat tidigare och Nedkopplad som Karin gästbloggat om.

Boken resonerar kring vad den ständiga uppkopplingen får för konsekvenser i vardagen. Vi har skapat en samhälls­kultur som går ut på att alltid vara uppkopplade och nåbara för omvärlden, en kultur där de flesta verkar lida av tidsbrist. Centrala begrepp i boken är digilog (där den analoga och digitala världen flyter samman) och härvaro (att leva i medveten närvaro - att vara till hundra procent mentalt närvarande där man fysiskt befinner dig för tillfället). Författare utgår mycket från sina egna upplevelser av att ha varit så uppslukad av sin mobiltelefon att han paradoxalt nog till viss del tappade kontakten med som som faktiskt var viktigast för hans företag nämligen de verkliga kunderna.
Han tar upp hur vår hjärna (som inte utvecklats nämnvärt de senaste tusen åren) påverkas av dagens teknik och spekulerar i hur det kan påverka både dagens generation och kommande - exempelvis vad det gäller anknytning mellan barn och föräldrar.
I slutet av boken finns mindfullnessövningar och metoder för den som vill reflektera och bli mer härvarande i livet.

Jag har skrivit en hel del genom åren om mediafasta, elektronisk paus etc. Det är ett intressant och relevant område. Jag känner igen mig i mycket av det som Micke tar upp i boken. Jag erkänner exempelvis villigt att jag har en tendens att försöka multitaska och det är något jag ska försöka jobba bort framöver. När jag ser bilderna i boken blir jag också glad över att jag inte hade någon smartphone när mina barn var små.

Överlag gillade jag boken även om den är ganska ytlig. Dessutom är den snyggt formgiven och lätt att läsa. För den som vill gräva djupare i ämnet finns det inspiration i form av litteratur på slutet och en hel del hänvisningar till olika forskningsstudier i boken.


Jag kom att tänka på den här kortfilmen när jag läste boken.


Om författaren
Micke Darmell kallar sig själv mötesevangelist och inledde sin karriär inom vården i början av 1980-talet. Han driver företaget gr8 meetings som sysslar med att lära företag och organisationer att skapa effektivare möten genom att frigöra tid och skapa rutiner. Han är även en efterfrågad föreläsare som ofta talar om "den ständiga uppkopplingen".

tisdag 4 februari 2014

Onytt

Bild: Kevin Dooley

Ett år utan att köpa någon enda liten nyproducerad grej alls, utom mat/dryck och medicin. Upplevelser och transport är också ok, men inget annat. Inga nytillverkade kläder, skor, smink, förbrukningsvaror, verktyg, maskiner, hygienprodukter ... Otråkigt, ostelt, ofult och onytt i ett år.

När jag letade efter något annat snubblade jag över bloggen onytt,  en svensk version av the compact. Jag gillar verkligen begreppet onytt! Idén till projektet fick Karin Lönnå i november 2012 då hon lyssnade på en föreläsning med Rebecka Ekvall, som hade bestämt sig för att inte köpa några kläder på ett år ( Rebecka har tidigare gästbloggat här).


Vi behöver färre prylar, kläder, skor, manicker och maskiner. Det mesta räcker oerhört länge och behöver inte fyllas på eller bytas ut förrän efter betydligt längre tid än vad du tror. Under året har det blivit extra tydligt för mig hur stor del i samhället som bygger på att vårt välbefinnande uppnås genom shopping och konsumtion av nya varor. 
Karin skriver på sin blogg att hon har lärt sig  mycket under sitt onytt år, som att lösa problem på nya sätt, använda fantasin, tänka utanför ramarna och utnyttja det hon har hemma.
Hennes första inköp blev en supportermössa som syftar till att visa stöd för en idrottsförening som inte har det särskilt fett ekonomiskt.  Den är dessutom virkad av en mamma till en av funktionärerna på matcherna. För hand!


Det här året har hon valt en annan utmaning, ett år med en stund i skogen varje dag, minimum tre timmar per vecka. Även årets projekt har fått en blogg med det passande namnet En stund i skogen där man får följa hennes resa mot ett friskare och mer konkret kreativt liv!

måndag 3 februari 2014

Matmåndag: Baka bästa brödet

Numera bakar jag i princip allt bröd, det är ett enkelt (och gott) sätt att spara pengar. Det handlar egentligen bara om att lägga sig till med vanan att baka 1-2 ggr i veckan beroende på hur mycket bröd familjen äter. Ungefär som att man planerar matlåda inför morgondagen. Jag brukar passa på att baka på söndagkvällarna.
Det enda bröd jag lyxar till med från affären ibland är rostbröd som vi äter just på helgen och blir det några skivor över göra vi baked beans on toast på mådagen. 
Jag brukar varva frallor och limpor men jag bakar övervägande "vitt bröd" (gärna med havegryn eller rågsikt i) då barnen inte är speciellt förtjusta i grövre bröd. Med tanke på att vi äter så mycket baljväxter och grönsaker i övrigt känner jag inte att jag behöver oroa mig för att de inte ska få i sig tillräckligt med fiber. Jag brukar även varva kalljäst  och varmjäst bröd beroende på hur mycket tid jag har. Här är ett av mina favoritrecept just nu!

Havrefrallor, ca 16 st

Ingredienser:
5 dl vatten
50 g jäst / 12g torrjäst
3 msk olja (rapsolja/olivolja)
1 msk sirap
3 dl havregryn 1,5 tsk salt ca 10 dl vetemjöl

Gör så här om du vill jäsa vanligt:
Värm degvätskan fingervarm. Lös upp jästen i lite av degvätskan. Tillsätt salt, sirap och olja och resten av degväskan. Rör ner havregryn och det mesta av vetemjölet. Låt jäsa under bakduk i ca 30 minuter. Baka ut till ca 16 runda bullar Lägg på en plåt och låt jäsa under bakduk 30 minuter. Pensla med vatten, strö på lite havregryn. Grädda mitt i ugnen 225°, ca 10-12 minuter.

Kalljäst:
Blanda havregryn, ca 9 dl vetemjöl och torrjäst. 12g räcker. Rör i vattnet (kallt) och tillsätt salt, sirap och olja. Låt jäsa i kylskåp/ eller på balkongen över natten. Baka ut till ca 16 runda bullar Lägg på en plåt och låt jäsa under bakduk 30 minuter. Grädda mitt i ugnen 225°, ca 10-12 minuter.

Rent generellt så improviserar jag för det mesta när jag bakar.  Några idéer kan vara att byta ut halva degvätskan till havremjölk eller vanlig mjölk, strö över solroskärnor eller linfrö om du vill ha mer fiber etc. Har du ingen sirap går det oftast lika bra med honung eller lite socker.Är bakplåtspappret slut oljar man plåten etc. Att man inte har en viss ingediens hemma är ingen ursäkt. Och vill man gå all in kan man ju satsa på vildjäst - det står på min att göra lista...

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin