torsdag 28 februari 2013

Ekonomisk utvärdering: februari


save your money and one day it'll return the favor

Bild: • Brusselssprout_in_Manhattan • Eliane •



Det har varit en hyfsad ekonomisk månad även nu under februari. Jag var på banken och i samband med det har jag omprioriterat mina sparanden lite. Jag har t. ex öppnat ett investeringssparkonto för mitt halvlångsiktiga sparande för mina resor (2015 & 2016). Tanken är att spara 500 kr i månaden och att framförallt satsa på fonder. Som jag skrivit tidigare är jag inte intresserad av aktier, dels för att mina sparande är för kortsiktiga och dels för jag saknar det intresse som krävs. Dessutom omfattas jag av stränga insider regler genom mitt arbete och jag är som sagt inte tillräckligt intresserad av aktier för att hålla koll på vad vi får handla med för tillfället och vad som är off limits.
Jag passade på att öka mitt pensionssparande med en hundralapp också, med målsättningen att på sikt öka det till de
12.000som är avdragsgilla. I dagsläget ligger jag på 6000 om året, dvs 500 kr i månaden. jag vet faktiskt inte om det är mycket eller lite. En fördel är dock att jag började pensionsspara, om än en mindre summa, redan i 20-årsåldern.
 Dessutom fick jag inspiration av Per Penning och tummen ur att göra en ekonomisk sammanställning. Jag har bra koll på de olika delarna av min ekonomi men något sämre koll på helheten, så det är mitt projekt för mars månad.

Matkostnader
Det lyckades att hålla nere matkostnaderna även denna månad, mycket för att jag rensat i kyl, frys & skafferi. Jag har också börjat en sk. prisbok (mer om det på måndag) för att få koll på matkostnaderna.
1000 kr gick maten på exklusive det som konsumerades under sportlovsveckan (gick på semesterkontot). Förutom de två tillfällen som jag hade lunchmöten "på stan" så hade jag med mig matlåda till jobbet alla dagar, inte illa!

Nöjen
Jag var ute och åt/fikade en del. Sen var jag på bio och såg Les Miserables. Dessutom hade jag en trevlig kväll med Oskar som brukar gästblogga här på Köpstoppsbloggen. Det blev god mat och en hel del ekonomisnack :-).

Semester
Det var riktigt skönt att att ha "ihopsparade" pengar för semestern. Liftkort var den stora kostnaden under sportlovet, därefter skid/snowboardhyra. Skidskola inkl en privatlektion i snowboard för mig och sonen var en annan större men ändå prisvärd utgift under veckan. Vi höll nere de övriga kostnaderna genom att äta alla mål i stugan och ha med oss egen fika i backen. Det gick ungefär så mycket pengar som jag hade räknat med. Nu är det dags att börja fundera på vad jag och barnen vill hitta på i sommar!

Övrigt konsumtion
Det blev en del shoppat på Tradera, Blocket och loppis trots mina föresatser men inte lika mycket som i januari. I början av månaden köpte jag två nya mat-termosar, en stor och en liten. Jag hade egentligen bara planerat att köpa en, den andra var ett impulsköp. Men jag såg till att de omgående kom till användning under en fotbollscup.
Det köptes inga nya kläder däremot lite underhåll i form av kemtvätt och klackning av skor. Fick 20% stamkundsrabatt hos skräddaren/kemtvätten och sparade på så vis 110 kr!

Att förbättra/tänka på för kommande månad
Skafferi, kyl och frys behöver fyllas på så jag får planera in lite storhandling och storkok. Mobilräkningen var lite för hög den här månaden också. Inte tonårskatastrofal men 830 kr är är betydligt mer än vad jag brukar betala. Det är utlandssamtalen/sms:en som ställer till det och jag borde kolla upp om det finns bättre abonnemang.

Hur ser era sparanden och annat ut?

onsdag 27 februari 2013

Bokonsdag: modemanifestet



"The bitterness of poor quality remains lng after the sweetness of lowprice is forgotten"Benjamin Franklin

Redan i början av 2012 skrev jag om mina planer om att recensera Modemanifestet. Åtskilliga gånger har haft med mig boken hem från biblioteket men nästan alltid har det varit 7-dagars lån och boken har lämnats tillbaka oläst till förmån för någon av alla andra tusentals olästa böcker som lockat och pockat på att bli lästa. Jag har helt enkelt inte varit sugen på att läsa någon modebok. Kanske är det för att jag själv genomgått något av en shoppingdetox vad gäller kläder. Det var månader sen jag köpte något nytt plagg även om jag har ärvt eller bytt till mig något enstaka begagnat det senaste halvåret. Men på senare tid har lusten att fördjupa mig i mode återvänt, kanske beror det på att energinivåerna är på väg tillbaka efter en turbulent tid eller helt enkelt på att dagarna håller på att bli lite ljusare men till sist läste jag ut boken!

Boken Modemanifestet - de stilsmartas handbok, är skriven av Sofia Hedström med foto av Anna Schori och kom ut redan 2011. Den har blivigt väldigt omskriven och inspirerat många att se över sina egna shoppingvanor vad gäller kläder.

Bokens första hälft är upplagd som en slags dagbok, där Hedström beskriver sitt shoppingfria år som en sorts avgiftning från ett missbruk. Därpå följer ett manifest i sju punkter, som uppmanar läsarna att sluta slentrianshoppa och att lita mer till den egna stilkänslan (samt tips på hur man hittar den).
Den tredje och sista delen av boken består av olika exempel på hur man kan återanvända och återvinna klädesplagg man har tröttnat på genom att sy om, färga eller helt enkelt bära det på ett nytt sätt.

Jag gillade verkligen "dagboken" där man fick följa med- och motgångarna under shoppingdetoxen. Sofia inser hur mycket tid hon har slösat bort  i affärer över åren

"Jag har plötsligt tid att reflektera och blir arg över hur mycket tid jag slösat bort på konsumtion". "På en månad blir det 27 bortslösade timmar och på ett år 324 timmar. Det betyder att hjag under det shoppingfria året har 13,5 dygn över. Jag känner mig som en vinnare , men underar samtidigtom int emitt liv hade varit bättre om jag vid det här laget var specialist på spanska i stället för shopping".
Varje gång hon öppnar sin garderob blir hon påmind om sitt dåliga omdöme, och hon går bland annat igenom varje plagg för att ta reda på var det har tillverkats.

"Jag brukar beskriva mig som en person som stödjer svenskt mode, men till min förvåning har inte ett enda av mina plagg tillverkats i Sverige".

Hon rensar ut plagg som bär på minnen som är dåliga eller omöjliga att glömma och botar sin hjärtesorg, inte genom att shoppa loss, utan genom att bearbeta den.
Jag kunde känna igen en hel del av hennes tankar från mitt eget köpstopp. Det enda jag saknar är några bilder med på Sofias outfits och klädexperiment under shoppingdetoxen. Det hade varit roligt att bilder på när hon bär en sidenscarf som turban i oktober eller förnyar klänningar genom smart placerade knutar..
Det är fascinerande med någon som verkligen lever och andas mode, det är så långt bort från min egen vardag. Paradoxalt nog är jag intresserad av kläder och mode men samtidigt totalt ointresserad av "säsongens nyckelplagg" eller  "vårens färger".

"Vidare är det så att vad som kan vara vacker på en amerikansk filmstjärna, som fått underkasta sig en sträng diet, eller en finlemmad fransyska onte alltid passar en frisk, sund och sportbetonad svensk flicka".


En annan sak jag gillar är citaten ur Märtaskolans handbok i andra delen av boken. Trots att boken är utgiven 1941 är texten på många sätt tidlös. Jag har ett flertal liknande böcker stående i bokhyllan, det är kanske dags att bläddra igenom dem igen.



Däremot är jag inte lika förtjust i den stilsmarta receptsamlingen. Det är visserligen många kul och användbara exempel på hur man kan fixa till kläder som fått fläckar eller gått sönder  Däremot är en del av kreationerna nog lite för avantgardistiska för mig. Men jag blev påmind om när jag själv experimenterade med att färga kläder med bland annat te och rödbetsspad när jag var tonåring. Man kanske skulle prova tipset att färga med rödvin?  Alla tips är kanske inte så genomtänkta, om man shoppingdetoxar för miljöns skull kanske inte knepet att "tatuera sina jeans med blekmedel" är någon höjdare, bättre då att färga/stärka med kaffesump. Som bonus kan man ju även använd kaffesumpen som bodyscrub :-)

Om författaren
Sofia Hedström är journalist och rapporterar om mode i bland annat Svenska Dagbladet, SVT, norska NRK och Stil i P1. Jag har länge uppskattat Sofia Hedströms krönikor i bland annat Veckans affärer och Svenska Dagbladet.

Hon är en modeveteran som varit på över fyrtio modeveckor, bland annat i Paris, New York och Sao Paolo, och intervjuat designer som Karl Lagerfeld, Vivienne Westwood och Marc Jacobs.
Hon är en av den världskända modefotografen the Sartorialist stilfavoriter och har synts i magasin som amerikanska Elle, brittiska Vogue och japanska Vogue.
Anna Schori bor och arbetar numera i New York, efter tio år i London. Hon gör uppdrag för hotell, utställningar, skivbolag, gallerier, tidningar och bokförlag som Svenska Dagbladet, Dagens Nyheter, DV Man, Sonic och Elle.

Mer
Sluta shoppa - bli stilsmart
Ett annat modemanifest
Hitta hela Modemanifestets Shoppingdetox på Facebook!

tisdag 26 februari 2013

Nytt försök med ekologisk hudvård

För tre år sedan bloggade jag om mina försök med ekologiska hudvårdsprodukter. Trots alla missöden vägrar jag att ge upp utan fortsätter att gräva efter guldkorn i hudvårdsjungeln...
För ett tag sedan behövde jag köpa ansiktskräm och lite annat smått och gått men eftersom jag har grav beslutsångest (en bra egenskap för en köpstoppare...) hade jag inte kommit till skott.

maj 044

Holiday in Greece
av Korres

KorresTill slut slog jag till på Korres, grekiska hudvårdsprodukter i linje med homeopatins "milda synsätt". Jag har varit sugen på att testa det märket sedan jag bodde på Reunion Retreat Stenshuvud i samband med ett bröllop. I sin lilla affär sålde de bland annat Korres. Produkterna innehåller varken parabener, petrokemikalier, mineralolja eller silikon. Jag köpte "Best of Korres" och "Holiday in Greece", två förpackningar med blandade produkter. Korres finns på Apoteket i Nordstan, NK i Gbg och Åhlens i Stockholm & Stockholm men kan också köpas online från exempelvis Eleven.se.
Jag har mest använt duschkrämerna och de luktar väldigt gott men inte för starkt vilket jag tycker är bra.

Wise
Jag hittade även en hudkräm, Wise på Lindex. Wise naturkosmetik är svensk ekologisk närproducerad hudvård. Den har jag varit mycket nöjd med! Tyvärr har jag haft svårt att hitta den igen.

Ett plus för alla ovanstående produkter är faktiskt att de kommer i lagom stora förpackningar av plast. Weledas glasförpackningar är jättefina men opraktiska att ha med sig vid resa eller i träningsväskan. Däremot är förpackingarna ovan inte så glammiga men det passar mig rätt bra, jag är inte heller så glammig :-)


J.R. Liggett's - favorit just nu
Det här är schampoo i fast form, perfekt att ha med sig när man reser mycket som jag. J.R. Liggett's schampo innehåller endast ett fåtal ingredienser: förtvålad olivolja, kokosolja, ricinolja och vatten. En del av schampona har också essentiella oljor som tillsats för doftens skull. Inga skumämnen, inga syntetiska parfymer, inga färgämnen. Jag upptäckte märket när det introducerades på mitt ICA Maxi men de var så dryga att de förmodligen inte sålde tillräckligt bra så fanns bara där en kort tid. Till slut lyckades jag hitta dem i den klassiska hälsokostbutiken Gröna Boden vid Vasaplatsen i Göteborg.

måndag 25 februari 2013

Omstart - 10 saker

juli 001

En del av de saker jag rensade ut 2010...

Efter en sportlovsvecka med mycket dagsljus och frisk luft kom lite av energin och rensningslusten tillbaka igen. Jag har bestämt mig för att starta om mitt 10 saker projekt som jag drog igång redan 2009. En fördel (om det finns någon) med en bodelning är att man tvingas konfrontera alla hushållets prylar och rensa ut det där som ingen ville ha. Efter ett tag orkar man helt enkelt inte med fler prylar, ungefär som när man packar inför en flytt. Det blir lättare och lättare att rensa helt enkelt.

Här är resultatet av förra veckans rensning i hyreslägenheten (som varit en förvaringsplats för sådant som inte riktigt platsat i huset)

  1. 2 udda koppar
  2. 2 udda djupa tallrikar
  3. 4 udda flata tallrikar
  4. 1 litet udda glas med reklamtext som använts som pennglas)
  5. 1 större uddaglas
  6. 1 bordslampa från Clas Olsson, ett felköp i mörkaste december
  7. 1 par urväxta skridskor (ärvs av kompis dotter)
  8. 2 andra par urväxta skridskor (Myrorna)
  9. en kökshandduk i udda färg
  10. överflödigt badrumsskåp (sålt till granne)
  11. udda ljuskopp
  12. 3 buckliga kastruller
  13. 1 kass sax
 En del av sakerna har lagts på hög för att se om de är av intresse för en bekant som börjar om på nytt.


lördag 23 februari 2013

Några bokreatips

books

Bild: no_typographic_man 

Februari och dags för bokrea igen. Själv köper jag ytterst sällan något på bokrean längre. Jag orkar inte samla på mig mer böcker utan föredrar att låna på biblioteket.  Jag vet av egen erfarenhet att det dessutom brukar slinka ner en hel del impulsköp fastän man egentligen bara skulle ha en eller två böcker. Då kan det faktiskt vara billigare att köpa de två böckerna till fullpris...
En annan bra idé kan vara att köpa på sig lite barnböcker att ha och ge bort i present.
Men efter att ha bläddrat igenom några kataloger har jag hittat några böcker som verkar intressanta.  För den som funderar på en hemester i sommar kanske Camping i Sverige eller Se Sverige vore något.
Det finns en hel del olika trädgårdsböcker på rean, jag gillar bland annat Trädgårdstider. Jag tycker inte att det har varit så komplicerat att kompstera men för den som vill ha lite tips kanske Kompostboken kan vara något.
Bland kokböckerna hittar jag 100 sätt att rädda maten och Släng inte maten (recension här) . En bok som jag verkligen är sugen på är  Om jag var din hemmafru, hennes fänkålsrisotto är gudomlig. men samtidigt har jag så många kokböcker även om jag rensade ut två i helgen.
Några andra böcker om hem och inredning som jag recenserat är Plats att leva och Home made (recension här).  Bland ekonomiböckerna finns Pengarna och livet (recension här). Karin gästbloggade om boken Nedkopplad.

Ska du handla på bokrean?

torsdag 21 februari 2013

CSN...

Student Loans Shackle

Bild:  Saint Huck

I början av februari skrev jag om mina olika sparmål. Ett långsiktigt sparmål är att amortera bort mitt studielån i något snabbare takt än vad CSN kräver.
I januari varje år kommer årsbeskedet från CSN där det redogörs för hur mycket man ska betala under året. Jag drabbas alltid av någon sorts hopplöshet nr jag läser beskedet men då gäller det att tänka på hur mycket jag faktiskt fått ut av pengarna och att jag ändå betalt av en hel del sedan jag slutade plugga. Men i och med jag varit föräldraledig i två omgångar är det först på senare år som mina månatliga avbetalningar inneburit att skulden faktiskt har börjat sjunka.

När jag skrev mitt inlägg om ekonomisk nystart i januari hade jag inga andra lån än CSN och jag ökade amorteringstakten med 300 kr redan i slutet av 2012. 300 kr extra per månad är inte jättemycket pengar, det motsvarar ungefär 4 uteluncher per månad. Samtidigt är det tillräckligt för att minska avbetalningstiden med flera månader i slutändan och dessutom minska räntekostnaderna över tid.

Dock är det förmånligare rent privatekonomiskt för de allra flesta att amortera på andra lån med högre ränta alternativt spara pengarna på ett konto som ger högre ränta. Det gäller bara att få tummen ur och göra det också och inte konsumera upp de pengarna. Men som jag nämnt vid flera tillfällen så handlar ekonomi inte alltid om vad som är rationellt. För mig personligen handlar det till exempel om att jag vill bli av med skulden lite snabbare för att på så sätt när lånet är avbetalat kunna lägga motsvarande summan på ett ökat pensionssparande eller utnyttja snöbollseffekten och amortera extra på exempelvis ett bolån. Och förstås att jag vill bli av med skulden någon gång.



Hur resonerar du om du har studielån?

onsdag 20 februari 2013

Bokonsdag: Den rikaste mannen i Babylon

Gold

Bil:  Jungle_Boy

"Rikedom växer liksom trädet från ett litet frö. Det första kopparstycket du sparar är fröet från vilket din rikedoms träd skall växa. Ju förr du planterar det fröet, desto tidigare skall trädet börja växa. Och ju trognare du göder och vattnar det trädet med enträget sparande, desto tidigare kan du vila förnöjt i dess skugga".
 Häromdagen hittade jag klassikern The Richest Man in Babylon på biblioteket.Boken gavs ut redan 1926 och skriven av George S.Clason. Ursprungligen publicerades historierna som pamfletter som spred av banker och försäkringsbolag, innan de sammanställdes i en och samma bok.
Boken består av flera sedelärande historier, som utspelar sig i Babylon under dess rikedoms dagar.
I boken kan man läsa om Guldets fem lagar, Sju kurer mot en tom börs och framför allt att man ska tillämpa frivillig enkelt, dvs leva på mindre än vad man tjänar och alltid betala sig själv först, helst minst 10% av sin inkomst.

7 kurer mot en tom börs:
  • Få din börs att gödas
  • Kontrollera dina utgifter
  • Få ditt guld att mångfaldigas
  • Skydda dina skatter mot skada
  • Låt din boning bli en lönsam investering
  • Försäkra dig om framtida inkomster
  • Öka din förmåga att tjäna pengar
Dessa sju kurer är Arkad, den rikaste mannen i Babylons tips för att nå rikedom och lycka. Det finns inga genvägar till rikedom utan det handlar om att arbeta hårt men smart, leva under sina tillgångar, låta sina pengar arbeta, investera smart och planera för framtiden.

Ett annat underhållande inslag i boken är kapitel fem i boken som inleds med ett brev från en Alfred Shrewsbury till Professor Franklin Caldwell. Shrewsbury har några år tidigare översatt ett par lertavlor som skickats till honom. De fem lertavlorna skrevs av Dabasir, en av huvudpersonerna från kapitlet innan. Tavlorna beskriver hur Dabasir lyckats betala sina skulder och på sått sätt fått tillbaka sin fru och återerövrat både sin egen självrespekt och respekten från hans vänner. I sitt brev skriver Shrewsbury hur han och hans fru följt Dabasirs tidlösa råd och hur de genom att ta itu med sina skulder, lägga upp en avbetalningsplan, betala sig själv först samt tillämpa frivillig enkelhet lyckats betala av sina skulder och skaffa sig en sund ekonomi.

Boken är både underhållande och lättläst. Jag blev även lite sugen på att läsa med om Babylon. Kvinnor har tyvärr en rätt skymd plats i den här boken. De är förpassade till att bli bifigurer i form av hustrur och bihustrur eller döttrar, som knappast har något större inflytande över ekonomin. Jag undrar hur det såg ut i  Babylonien egentligen.

Mer
Originalversionen på engelska finns att hämta gratis som .pdf genom att klicka här.
Trent på Simple dollar har gjort en mer ingående recension i fem delar som du kan läsar här, här, här, här, och här.

tisdag 19 februari 2013

Ett fixarkollektiv i Brooklyn




 En video från Ask Umbra’s besök hos "the Fixers Collective" från Grist.org:

Jag läste om ett fixarkollektiv i Brooklyn, något som jag tycker är en fantastiskt bra ide! Själv är jag ganska ohändig men jag försöker att intala mig att det är bättre att göra saker hellre än bra. Det vill säga att i alla fall våga sig på ett försök.

Här får man till exempel vet hur man gör en väska av ett trasigt paraply.

måndag 18 februari 2013

Utan bil med 4 barn i fjällen

mars 019

Givetvis blev det ett besök i längdspåret

Jag är precis hemkommen efter en fantastisk vecka i svenska fjällen . Vi var två vuxna och 4 barn som tog bussen till Kläppen. Vi tittade på både att hyra bil och att ta tåget men eftersom det skulle behövas en sjusitsig hyrbil och många byten med tåg valde vi att ta direktbuss från Göteborg/Köpenhamn istället. Vi åkte med Fjällresor och det fungerade jättebra. Särskilt lunchpausen på ditvägen när vi stannade i Grums precis utanför Godispalatset var en hit hos ungarna. Jag använde mig även av det beprövade knepet "ni får en kaka varje hel timme" för att få tiden att gå. Vi hade med oss matsäck, lite kallt att äta ute men vi var ganska tacksamma för att vi hade valt det alternativet när vi på hemvägen rastade vid Sunne golfkrog - eller Nils Holgerssons värdshus som det heter. Sist jag stannade där på väg till Sälen blev jag nämligen magsjuk...

Vår buss stannade precis utanför Kläppens reception och därifrån tog vi taxi med alla väskor upp till vår stuga som låg "mitt i pisten". Även om framkörningsavgiften för taxin var rätt saftig var det värt det. Hade vi varit smarta hade dessutom vi passat på att kompletteringshandla och hämta ur vår hyrutrustning men vi hade inte riktigt kläm på logistiken än.

För att hålla nere kostnaderna hade vi bestämt oss för att äta på frukost, lunch och middag i stugan. Vi hade dels med oss förberedda rätter i en kylväska och dels hade vi packat specerier. Övrigt som vi behövde under veckan handlade vi från Kläppens livs. Innan liften öppnade tog vi långfärdsskidor längs skidvägen och vid något annat tillfälle passade vi på under dagen och tog helt enkelt liften hem.
Vi kompletterade med mellis i backen och unnade oss varm choklad på "Tranan".
På fettisdagen bakade jag semlor och i brist på mandelmassa blev det finhackad mandel blandat med socker som fyllning. Florsocker hade vi inte heller men med hjälp av ett termoslock gick det fint att mala vanligt strösocker. Just att det var lite extra jobbigt att handla gjorde det ännu viktigare att äta upp ordentligt och inte slänga maten, något barnen inte alltid var helt glada över...

Barnen gick i skidskola och gjorde stora framsteg under veckan. Kläppen är ett dessutom lagom stort område och barnen kunde lätt ta sig hem själva till stugan om de tröttnade på att åka skidor eller frös.
I slutet på veckan provade sonen och jag att åka snowboard för första gången. Det var superkul om än lite smärtsamt för rumpan men knät höll för både skidor och bräda! Så överlag ett mycket lyckat sportlov och barnen har redan börjat planera för nästa skidåkningstillfälle.

måndag 11 februari 2013

Lyckotest



För mig är snö, skidåkning och ledighet med mina barn något som gör mig lycklig. Den här veckan är jag på sportlov utan dator, iPad och internet, vi ses nästa vecka!

lördag 9 februari 2013

Vägen till hjärtat går genom magen

Heart Confetti Sprinkles

Bild: frugalupstate

OBS! Detta är ett tidigare publicerat inlägg som dock håller för att återvinnas :-) I år infaller alla hjärtans dag under sportlovet och jag planerar att smuggla ner några chokladhjärtan i ryggsäcken som jag kan bjuda barnen på i skidbacken.


Om knappt en vecka är det alla hjärtans dag och vill man fira sina nära kära utan att bara köpa något med hjärtan på är det dags att börja planera. Alla hjärtans dag är för övrigt en bra påminnelse om att visa lite mer kärlek i vardagen och det behöver man inte köpa mjukdjur, underkläder eller röda rosor för att göra. Ett populärt talesätt är att vägen till hjärtat går genom magen och idag tipsar jag om några sätt att fira alla hjärtans dag vid matbordet.

Mysig frukost
Jag brukar bjuda barnen på hjärtformade smörgåsar med sylt till frukost. Ett annat enkelt tips är att lägga frysta hallon som ett hjärta i frukostfilen. Eller varför inte grädda våfflor, smeten kan man förbereda kvällen innan.

Bjud din kollega på lunch!
Många av oss tillbringar en hel del tid på jobbet. Varför inte ta tillfället i akt att visa hur mycket du uppskattar dina kollegor. Laga en extra matlåda eller två och bjud en eller flera kollegor på lunch.

Mumsig middag för två eller fler

Även om du inte är någon stjärnkock kan finns det enkla och snabba middagstips att inspireras av på Tasteline eller ICAs web. Vill ni hellre laga något tillsammans kanske sushi kan vara kul att prova. Man kan även kombinera halvfabrikat av god kvalité (se om det finns fiskbiffar hos din lokala fiskvagn till exempel) med hemlagat. Har man inte någon käresta för tillfället kan man bjuda in några kompisar istället.

Endast efterrätt
Satsa på något enkelt till middag och lägg krutet på någon smaskig efterrätt istället. Prova att göra en chokladsufflé, baka chokladcupcakes eller servera två sorters glass med hjärtformat strössel. Chokladprovning med olika fairtrade och/eller ekosorter är en annan idé.

Mer
Fira alla hjärtans dag med Arla
New American Dream har gett ut ett speciellt Simplify your Valentines Day häfte
Sprid kärlek på alla hjärtans dag med Dansukker

fredag 8 februari 2013

Minibo: några essäer om att leva stor medan man bor smått

Tiny Home or Shed for a Big Home?

Bild: mason13a

Här kommer några lästips på små historier kring miniboenden. Samtliga tävlingsbidrag utgick från artikeln "Living large in a tiny house" och följande frågeställning:

“If you had the choice, what size house would you live in? What are important features your house would have, and what would you intentionally avoid?”

Middle School Winner: Rowan Treece
Rowan Treece, elev på Catlin Gabel School in Portland, Oregon skrev om den hållbara le dance community home she would build so she could live with her ballet sisters every day and rädda planeten..

High School Winner: Ritika Mazumder
Ritika Mazumder elev vid Houston High School i Germantown, Tennessee och skrev en uppsats om hennes önskan att bo i ett mindre hus för att på så sätt kunna tillbringa mer kvalitetstid tillsammans med sin familj..

College Winner: Chris Harrell
Chris Harrell studerar vid Appalachian State University in Boone, North Carolina. I sin uppsats utgår han från sin uppväxt i kenya och hur det har påverkat hans sätt att leva i USA.

Powerful Voice Winner: Paw Soe
Paw Soe  är elev vid New Tech Academy Wayne High School in Wayne, Indiana. Hon skriver om hur hennes burmesiska ursprung lärt henne att ett enkelt hem med en fantastisk trädgåd snarare än en vräkig herrgård, är vad som innebär lycka och glädje.

Man kan också läsa den urspurngliga artikelförfattaren Dee Williams svar till vinnarna.

Mina personliga favoriter är dels Chris Harrells uppsats om Kenya men jag tyckte även mycket om Paw Soe och hennes beskrivning av hur hennes föräldrar alltid värdesatt en trädgård vare sig de har bott i lägenhet eller villa. Jag gillade även uppsatsämnet över lag!

torsdag 7 februari 2013

Ekonomiska mål


I slutet av januari bloggade jag om mina sparmål i samband med den ekonomiska nystarten. Utifrån den budget jag har lagt (mer om den en annan gång...) ska jag försöka spara minst 3000 i månaden. Detta är pengar som förs över till mitt/mina sparkonton så fort jag får lön enligt principen "pay yourself first". Får jag pengar över i slutet av månaden, eller ett oväntat tillskott åker dessa också iväg in på kontot.

Sparmål i prioritetsordning

  1. Buffertkonto: 10000 kr (100% upnått)
  2. Överskottkonto: 7000 kr (ca 60% uppnått)
  3. Renoveringskonto 10000
  4. Semesterkonto 15000
  5. NYC 2015 50000
  6. Kina & transibiriska järnvägen 2016 50000
  7. Wibblebuffert (minst 1 årslån på banken, delmål 1, 200 000)

1. Buffertkonto (mål 10 000)

Eftersom jag inte har någon bil bedömer jag att det räcker med 10000 kr. Pengarna ska vara lätt tillgängliga och täcka saker som akut tandvård, att toaletten eller någon viktig vitvara går sönder, resekostnader om nära anhörig blir sjuk eller liknande. Jag kommer givetvis att ha försäkringar men det kan vara skönt att utan problem kunna lägga ut om man behöver ta in på hotell vid en vattenläcka eller boka en svindyr flygbiljett för att nå fram till en vän eller familjemedlem som blivit allvarligt sjuk eller skadad.

2. Överskottskonto (mål 7000)
Konto där jag förvarar de pengar jag budgeterat för oregelbundna utgifter som ny vinterjacka, julklappar, dyrare än väntat tandläkarbesök etc. Även dessa pengar ska vara lätt åtkomliga och finns på ett vanligt bankkonto.

3. Renoveringskonto (mål 10 000)
Pengar för ytskiktsrenoveringar etc när jag får en lägenhet. Så att jag har pengar till att måla om eller tapetsera om det behövs.


4. Semesterkonto (mål 15000)
I år blir sportlovet och skidåkning den "dyra" semestern för mig och barnen. Där hade jag redan 15000 "ihopsparat" efter min del av vinsten när vi sålde bilen. Jag har redan tullat på pengarna för att betala resa och skidskola för sportlovet. Sen tillkommer liftkort, skidhyra och lite annat. Bor gör vi tack och lov gratis i släktings stuga. Förhoppningsvis kan jag hålla nere övriga kostnader under vistelsen i fjällen och sedan fortsätta fylla på kontot efter sportlovet för att bekosta sommarsemester och ev resor kring höstlov, jullov.

5. NYC 2015 (målsumma 40000)
2010 var mamma och jag i NYC för första gången. Vi bestämde där och då att vi skulle åka tillbaka 2015 så det ska jag börja spara till. Jag vet att vi inte gjorde av med så mycket som 40000 förra gången (snarare mer runt 25000 inkl resa och boende) men i dagsläget är det inte helt klart om det bara är mamma och jag som åker eller om barnen ska med.

6. Kina & transibiriska järnvägen 2016 (målsumma 50000)
Sen vill jag åka transibiriska järnvägen och resa runt i Kina innan jag fyller 40 så det ska jag göra 2016 är planen. Jag har ingen aning hur långt 50000 räcker men jag satte det som utgångssumma.

7. Wibblebuffert (minst 1 årslån på banken, delmål 1, 200 000)
Sparmålet är döpt efter den tidigare finansministern och hennes uttalande om att alla borde ha en årslön på banken. Fuck off money är en annan benämning på ett sådant här konto. Jag skulle gärna ha en årslön på banken ifall jag skulle blir arbetslös eller om jag får en genial idé som jag behöver pengar för att genomföra.
Det lär dock ta ett tag att spara ihop till en sådan summa och jag har i dagsläget andra sparmål som jag prioriterar... men på sikt är det dröm.

Dessa är alltså mina kortsiktiga sparmål. Jag försöker att spara 3000 i månaden och när jag måste ta ut från exempelvis buffertkonto blir högsta prioritet att återställa det så snabbt som möjligt. Buffertkontot är för tillfället "fullt" så just nu prioriterar jag mitt sk. överskottkonto. Därefter blir det renoveringskontot som prioriteras osv...
Jag har lagt upp en kalkyl där jag kan följa mina sparmål med hjälp av en mall från Vertex 42 (se den otydliga bilden längst upp) . Med hjälp av den kan man i princip ha ett enda sparkonto men ändå följa de individuella sparmålen. Man kan även allokera pengar procentuellt per sparmål, dvs om jag jag får säg 7000 tillbaka på skatten eller ett osannolikt oväntat arv på 50000 kan jag säga att jag vill att 5% ska gå till sparmål 2, 25% till sparmål 3, 50 till sparmål 4 osv och själv slippa fundera ut hur mycket jag ska föra in under varke kolumn. Praktiskt! I mitt fall blir det nog snarare 250 kr över på matkontot, 22 kr i pantpengar och 50 kr över på äta ute kontot - men det är också pengar...

Långsiktiga mål

Mina mer långsiktiga mål som jag siktar mot parallellt med de kortsiktiga är att betala av studielån i något snabbare takt än CSNs betalningplan samt att amortera ner framtida bolån. Efter att studielånen är avbetalda vill jag öka pensionssparandet. Och på sikt vill jag spara ihop en årslön på banken...


Vägen dit
För tillfället har jag billiga levnadsomkostnader, en ganska stor summa på banken från bodelningen (öronmärkt för framtida lägenhetsköp) och inga andra lån än studielånet. Så i teorin har jag uppnått en stor andel av mina sparmål. Bodelningssumman räknar jag dock inte riktigt med då jag planerar att köpa en lägenhet inom en snar framtid. Jag kommer dock att satsa på ett billigare boende än jag kanske hade tänkt mig från början, det blir snarare lägenhet än radhus men det gör också att jag får mindre driftskostnader och ett bekvämare liv där jag inte behöver tänka på att gräsmattan ska klippas eller dyra elräkningar. Dessutom har jag ju bara barnen halva tiden och vi kan göra många roliga saker för de pengarna som ett extra rum eller två skulle kosta. Jag håller dessutom nere kostnaderna genom att inte äga någon bil, handla begagnat och allmänt snåla. Nästa vecka kommer jag att skriva mer om några av mina konkreta sätt att leva billigare i vardagen.

Vad har du för sparmål?

onsdag 6 februari 2013

Boksondag: The 9 steps to financial freedom



Den här boken spontanlånade jag på biblioteket häromdagen. Suze Orman är en amerikansk ekonomiguru och TV-kändis och jag har tidigare tipsat om en gratis e-bok av henne (man kan fortfarande läsa första kapitlet gratis). Hon har skrivit många böcker om hur man får koll på sin privatekonomi men ingen har ännu översatts till svenska. Orman har bland annat varit en återkommande gäst hos Oprah Winfrey.

“From years as a financial planner I have learned that true financial freedom doesn’t depend on how much money you have. Financial freedom is when you have power over your fears and anxieties instead of the other way around. That’s why, in this book, we’ll address first the fears, and then the finances.” 

The 9 steps to financial freedom handlar om hur man skaffar sig en sund ekonomi och framförallt ett sunt förhållande till ekonomi. Det är sedelärande berättelser, exempel ur vekrligheten och övningar som syftar till att belysa hur ens tidigare upplevelser i mång och mycket styr hur man ser på och använder pengar i nuläget.

De 9 stegen

1. Seeing How Your Past Holds The Keys To Your Financial Future
2. Face your money fears and create new, positive truths.
3. Be honest with yourself.
4. Be responsible to those you love.
5. Be respectful of yourself and your money.
6 Trusting yourself more than you trust others.
7.Being open to recive all that you are meant to have
8. Understanding the ebb and flow of the money cycle
9. Recogninzing true wealth

I kapitel 1 "Seeing How Your Past Holds The Keys To Your Financial Future" ska man fundera över ens första upplevelser av pengar.
The first step to financial freedom is a step back in time to the earliest moments you can recall when money meant something to you, when you truly understood what it could do. When you began to see that money could create pleasure- ice cream cones, merry-go-round rides; and also to see that it could create pain-fights between your parents, perhaps, or longings of your own that couldn’t be fulfilled because there wasn’t enough money, or even because there was too much.
I många fall kan dessa barndomsupplevelser har stor påverkan hur man använder pengar och ens kanske i många fall irrelevanta känslor kring pengar.

Därefter följer kapitel som "Facing Your Fears and Creating New Truths"där man bland annat uppmanas att affirmera sig till rikedom. Det kanske låter lite flummigt men mycket framgång ligger i trots allt i många fall hjärnan, fake it til you make it, indrottsstjärnor som visualiserar hur de vinner sina tävlingar etc  Jag brukar t.ex häva att det här med hur svårt eller enkelt ett köpstopp är sitter helt i hjärnan, vad man intalar sig. Om man gör det till en positiv upplevelse genom att sikta på alla kul gratisnjen man ska prova och pengarna man kommer att spara - eller om man å andra sidan bara plågas av tanken på allt man kommer att gå miste om, allt man inte kan köpa, alla problem som kommer att uppstå... Vem tror du först avbryter sitt köpstopp?

Kapitel/steg 7 "Being open to recive all that you are meant to have" gillade jag. Det handlar om det positiva att skänka bort pengar men belyser även svårigheterna att låna ut ge pengar till familj, vänner och bekanta. Enligt Orman är en gåva till välgrenhet en "ren gåva" medan en pengagåva till en vän alltid färgas av outtalade förväntningar. Det är också ett sorts positivt tänkande i att alltid se sig som så rik att man ha råd att ge bort pengar. På så sätt lämnar man också utrymme för nya pengar att flöda in. 
Avslutningsvis ska man alltid ha steg 9 i bakhuvudet, "9. Recogninzing true wealth" för pengar är ju inte allt. Man behöver inte vara förmögen för att kunna leva ett rikt liv. På samma sätt som man faktiskt inte är sina ägodelar, hur mycket vi än intalar oss - på samma sätt är vi inte våra pengar.
Enligt författaren bör vi definiera oss utfrån vilka och vad vi är och snarare än vad vi gör och vad vi äger.


Bra i boken
Det jag gillade bäst med boken var nog de känslomässiga bitarna för när det kommer till pengar är det ofta hjärtat snarare än hjärnan som styr. Vi reagerar känslomässigt snarare än kallt rationellt vilket påverkar hur vi sparar våra pengar, om vi sparar, hur/om vi betalar tillbaka lån osv
Jag vet inte om det tillförde något nytt i min egen hållning till pengar.

Mindre bra i bokenLiksom i de flesta  andra självhjälpsböckerna läggs allt ansvar på individen. Enligt Orman finns det egentligen bara tre typer av känslor som lägger hinder för att blir rik, nämligen skam, ilska och rädsla. Det är naturligtvis en grov förenkling som inte tar hänsyn till omständigheter som långvarig sjukdom, arbetslöshet, skilsmässa osv. Många som sitter i skuldfällan har hamnat där av en rad olyckliga anledningar, det är inte alla som förköper sig på skor eller väderstationer á la Lyxfällan.
Mycket av innehållet är av naturliga skäl också anpassat efter amerikanska förhållanden vad gäller informationen och råden kring olika typer av bolån, spara till college, hantering av kreditkort etc. Vad gäller det kapitel som  handlar om olika typer av fonder är jag tyvärr för dåligt insatt för att avgöra hur det kan jämföras med svenska förhållanden.

Om författaren
Från att ha jobbat som dåligt betald servitris lyckades Orman med stöd från några av sina stamkunder, investera 50 000 dollar för att på sikt kunna öppna en egen restaurang. Hon fick rådet att placera pengarna i en penningmarknadsfond hos Merrill Lynch, men efter bara tre månader hade hennes ekonomiska rådgivare spelat bort hela summan på optionsmarknaden.Hon bestämde sig för att söka jobb som mäklare Merrill Lynch. Hon var den enda kvinnliga mäklaren på företaget men blev på kort tid en framgångsrik mäklare på firman. Och till sist 5 goda råd från Ms Orman:

1. Spendera inte varenda krona du tjänar – spara.
2. Lev under dina tillgångar.
3. Lägg upp en åtta månaders sparfond för nödsituationer. Om du blir av med jobbet kan du minska dina
månadskostnader med hälften och klara dig i 16 månader.
4. För att hantera en kreditkortsskuld ska du lägga fokus på pengarna du har, inte på det du vill ha.
5. Investera på aktiemarknaden enbart om du inte behöver få tillbaka pengarna på tio år.

Om man inte gör något annat med sin ekonomi kan man ändå nå ganska långt med dessa tips...

tisdag 5 februari 2013

4-dagars veckan i Utah, hur gick det sen?

Bulle  

Jag gillar att jobba (och fika) på tåg ...

 Sommaren 2008 skrev jag om hur stigande bensinpriser ledde till 4-dagars arbetsvecka för de statligt anställda i Utah. Redan efter ett år kunde man konstatera att projektet resulterat i en 13% minskning vad det gäller energikonsumtionen och en minskning med 12000 ton i koldioxidutsläpp. Så många som 82% av de delstatsanställda var postitiva till en förlängning av projektet. De som inte gillade projektet var främst de med små barn som hade problem med att lösa barnomsorgen. Men 2011 avslutade man projektet efter att en utredning året innan visat att de förväntade ekonomiska besparingarna uteblev.

Jag kom att tänka på Utahexperimentet eftersom det enligt uppgift är ”Jobba hemma-dagen” imorgon. I går publicerade SvD en debattartikel skriven av Håkan Wirthén  generalsekreterare Världsnaturfonden WWF,  Sophia Lövgren fil dr. generalsekreterare Sveriges Makalösa Föräldrar, Jakob Lagercrantz ordförande Gröna Bilister och Per Adolfsson vd Microsoft Sverige. Artikeln handlar om hur det varje dags görs tusentals slentrianmässiga resor till och från arbetet.  

Varje dag görs tusentals arbetsresor i onödan. Slentrianmässig organisering av arbetet tvingar många anställda att sätta sig i bilen eller på bussen för att resa till jobbet – trots att en stor del av dem inte behöver åka till sin arbetsplats varje dag för att uträtta sitt arbete. Idag finns förutsättningarna. Idag har det stora flertalet av dem som skulle kunna arbeta hemma tillgång till bredband i hemmet och de har även möjlighet att använda de system och program som krävs för att sköta sina sysslor hemifrån. 

De enda gångerna jag själv jobbar hemifrån är när jag "vobbar", dvs svara på mail etc när jag är hemma med sjuka barn eller liknande. Det mesta av mitt arbete måste nästan göras på plats, möjligtvis skulle jag kunna arbeta någon enstaka dag i veckan. Jag skulle nog heller inte vilja jobba hela tiden hemma och inte ha några arbetskamrater i närheten. Samtidigt finns det ju olika möjligheter till "co-working" runt om i landet. I Göteborg finns exempelvis Pavement och i Malmö har man Malmö Arena.

Hur ser din arbetssituaiton ut? Skulle du vilja arbeta hel- eller deltid hemifrån? Eller är du sugen på att prova "co-working"?

Mer
Utah ends 4-day workweek experiment, but Provo says it still works for them
Kolla in Jobba hemma-dagen på Facebook eller TwitterDistansarbeta mera

måndag 4 februari 2013

Helg med sunfleet och skridskor



Numera är jag bilfri men för att få ihop tillvaron ibland kan det behövas tillgång till bil. Detta har jag löst genom att gå med i Sunfleets bilpool och i helgen var det första gången som jag testade. Jag måste erkänna att jag var lite nervös men allt funkade bra. Jag kunde enkelt ta bussen från jobbet och åka några hållplatser längre för att hämta upp bilen i en av de två pooler som finns där jag bor.
På lördagen åkte vi till en fotbollscup utanför stan, gjorde lite ärenden och hämtade upp en av barnens kompisar som skulle sova över.
Tack vare bilen var det också möjligt att kunna hänga på när en kompis frågade om vi ville med ut och åka skridskor på en sjö i helgen. Vi fick en fantastisk dag vid sjön Uspen med skridskoåkning, pulka på isen, fika och grillning.  Så nu bär min jacka (och jag) den svaga men omisskännliga parfymen "Eau d'Outdoor" aka vedrök...

fredag 1 februari 2013

Köpstoppsprojekt i februari

Parking Garage Yellow

Bild:  Navicore
 
Häromdagen fick jag reda på att några av mina arbetskamrater ska ha köpstopp under februari. Alla har de lite olika regler och förhållningssätt men jag tänkte att det kunde vara kul att intervjua dem, före och efter köpstoppet. Jag ställde följande frågor:

Varför ska du ha köpstopp?
Vilka regler har du?
Vad ser du fram emot?
Vad tror du blir svårast

  
Camilla
Camilla är 32 år, gift med ett barn, När hon inte är på kontoret gillar hon att umgås med sin man och barn, se på film, äta god mat och dricka goda viner, träffa vänner och springa

Varför ska du ha köpstopp?
Köpstoppet är mer eller mindre en nödvändighet för att familjeekonomin inte ska gå åt skogen. Minskad arbetstid = minskad lön.

 Vad tror du blir enklast?
Tror precis som Petra att de flesta behov är stillade efter jul och reor. Har dessutom handlat inredning till ett helt rum hemma så även det behovet känns mättat.

Vad tror du blir svårast
Svårast blir att låta bli om något speciellt händer. Om man bjuds in till någon rolig fest eller liknande och känner att man inte har någonting att ta på sig.

Vad ser du fram emot?
Jag ser fram emot att slippa springa i affärer och omges av massa nytt hett mode som man blir hjärntvättat att tycka om…

Vilka regler har du?
Köpstoppet gäller precis som för ovan, kläder, inredning och accessoarer samt alla onödiga skönhetsprodukter. Tomma tubar ska definitivt redovisas.

Övrig kommentar
Ska bli bättre på att ta med matlådor!

Petra
Petra är 33 år, gift: När hon inte är på kontoret gillar hon att baka, se en bra film och äta god mat (och gottis).

Varför ska du ha köpstopp?
Börjar som en kul grej för mig, mjukstartar med en månad. För att se om jag har karaktär men även för att det annars kan bli en del onödiga köp varje månad. Vill utmana Camilla och Helena!

Vad tror du blir enklast?
Tack och lov är den mesta rean över och jag handlade vad jag skulle på den. I vanliga fall handlar jag nästan alltid mina kläder på rean ändå (och inte till ordinarie pris). Sen brukar jag alltid ha lunchlåda med mig varje dag, så på den fronten blir det inga som helst problem.

Vad tror du blir svårast
Eftersom man sitter i Nordstan och är omringad av affärer kan det blir svårt att inte slinka in i någon.

Vad ser du fram emot?
Själva utmaningen. Och att inse att man inte behöver köpa något ”onödigt” varje månad (fast man egentligen vet det innerst inne). Kanske ändra mitt förhållande till shopping lite.


Vilka regler har du?
Köpstoppet för mig gäller kläder, inredning och accessoarer. Undantag kan vara om t ex ansiktskräm osv är slut J Dock måste jag redovisa för de andra två att t ex min krämtub är tom för att få köpa en ny. 

Helena


Helena är 35 år, sambo, dotter på 5 år och katt. När hon inte är på kontoret gillar hon att umgås med sin familj och sina vänner och träna.


Varför ska du ha köpstopp?
Pengarna behövs till viktiga saker, som husbygge och planerad resa.

Vilka regler har du?
Jag får endast handla mat och det jag vanligen har hemma, som body lotion, linser m.m. Undantag från köpstoppet är även att handla till mitt barn, men endast det som verkligen behövs. Om jag någon gång ska köpa lunch (ska försöka ha med mig) får priset inte överstiga 30:-.

Vad ser du fram emot?
Att få pengar över till det jag nämnde ovan.

Vad tror du blir svårast
Att inte handla på lunchen för att jag tycker om något väldigt mycket, för att det är bra pris osv.

Vad tror du blir enklast?
Sista veckan blir enklast, då det snart är slut och man ser hur mycket man sparar.

Det ska bli kul att följa deras köpstopp och det är nog extra inspirerande att göra utmaningen i grupp!

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin