fredag 28 september 2012

Filmfredag: Copenhagen - city of cyclists


Copenhagen - City of Cyclists from Copenhagenize on Vimeo.
Äntligen fredag, jag tror jag tar en sväng till Köpenhamn! Trevlig helg!

torsdag 27 september 2012

Gästinlägg: Om dygder

Avatar-Hope faith love joy

Bild:  -Mr.Halo-

Här kommer ett gästinlägg från Karin som regelbundet gästbloggar på Köpstoppsbloggen.

Jag fick en intressant kommentar om dygder efter inlägget om mitt köpstopp. Hela kommentaren
kommer här:

Anonym skriver: Jag har nyss läst ut Dygdens glädje (199 sidor) av Johan Wennström där han i det mest intressanta och avslutande 5e kapitlet skriver om sex kärndygder och relaterade karaktärsdrag.
Han menar att bejakande av dessa dygder och karaktärsdrag berikar livet och har många andra positiva effekter. Kanske kan man se köpstopp som en övning eller utmaning främst i dygden Återhållsamhet och karaktärsdragen Självkontroll och Måttlighet? Kan man i så fall tänka sig andra
givande övningar och utmaningar i andra dygder och karaktärsdrag?

De sex kärndygder (och relaterade karaktärsdrag):
1) Vishet (Kreativitet, Nyfikenhet, Självständigt tänkande, Bildningslust)
2) Tapperhet (Mod, Uthållighet, Ärlighet)
3) Humanitet (Kärlek, Altruism, Vänlighet, Känslans intelligens)
4) Rättrådighet (Välutvecklad känsla för rättvisa och jämlikhet)
5) Återhållsamhet (Självkontroll, Måttlighet, Ödmjukhet)
6) Transcendens (tillhörighet med någonting större än en själv - Förmåga att uppskatta skönhet,
Hoppfullhet, Tro)


Själv tycker jag att återhållsamhet är det som varit lättast att göra ett projekt av. Vid köpstopp kan också kreativiteten utmanas: jag kanske måste tillverka nåt av något annat jag redan har eller komma på en helt ny lösning (självständigt tänkande). Att det skulle kallas vishet är nog ändå att ta i. Övning i tapperhet skulle kunna vara att göra sådant man är rädd för som att tala inför folk, gå en kvällskurs ensam, söka hjälp för något man försökt hantera själv…eller vad det nu skulle kunna handla om.
Humanitet skulle kunna vara att bli volontär och hjälpa människor som har det svårt.

Rättrådighet känns svårare. Kanske volontärskapet kan platsa även här. Att börja jobba politiskt kanske. Att börja agera mot orättvisor på jobbet om sådana finns istället för att jamsa med, skulle också kunna inrymmas under rättrådighet. Transcendens : kan man öva sig i tro? Jag tänker att man kan öva sig i att se skönheten i det man har omkring sig i vardagen som partnern, sitt gamla vanliga, orenoverade kök, pendelvägen till jobbet etc. Man kan också träna sig i att betrakta skeenden som oroar med mer kärleksfullhet och humor (här har jag faktiskt förslag på en bra hemsida www.healthwatch.se med övningar främst för att hantera stress).

Min höstutmaning som redan pågår är att ha klänning två dagar i veckan och inte bara ta den enkla lösningen jeans och tröja. Det kräver en viss uthållighet och självkontroll. Mycket långt från transcendens men det sägs ju att även den längsta resa börjar med första steget…!

Karin

onsdag 26 september 2012

Bokonsdag: Bomull, en solkig historia


Förra veckan skrev jag om hållbart mode i NYC och recenserade "Vad händer sen, en bok om omsorgsfullt mode?". Dagens bokrecension fortsätter på samma tema.

Hur kan en t-shirt vara så billig som 69 kronor? Framför allt om den är gjort av 100% bomull? Varifrån kommer bomullen i en t-tröja för 69 konor? Ingen i branschen tycks kunna besvara den frågan. Och varför skulle någon vilja veta det? En ny tröja, gjord av 100 procent ren, mjuk bomull, till priset av två koppar kaffe – det är väl bara att slå till?

Det enkla svaret är att bomullen i är att bomullen är alltför billig i dagens läge. Bomullsproducenter i de rika länderna subventioneras med stora summor pengar varje år, medan producenter i Centralasien och Västafrika får så låga priser för sin produkt att de knappast kan överleva.

I den här boken försöker Gunilla Ander spåra bomullens ”solkiga historia och ursprung”. Hon reser till diktaturens Uzbekistan, där barn används som i princip obetalda tvångsarbetare för att skörda bomullen åt diktatorn. Hon beskriver de de fattiga bomullsböndernas situation i Övre Volta, liksom de subventionerade bomullsproducenterna i de amerikanska sydstaterna. Författaren lägger också in historiska skildringar från tekoindustrins kollaps i Sverige, den brittiska industriella revolutionen och från 1800-talets amerikanska Söder, där slaveriet var en förutsättning för ”King Cottons” styre.
Ett stor del av boken ägnas också åt samtida förhandlingar om handelspolitik inom ramen för Världshandelsorganisationen, WTO. Det ger en intressant inblick i det fula spelet bakom vad som egentligen styr den "fria" marknaden.

Bomull  - en socialt men även ekologiskt ohållbar gröda
I Uzbekistan har jakten på billig bomull resulterat i en ekologisk tragedi, Aralsjöns uttorkning och industrin vilar på tvångsarbetande skolbarn.  USA:s bomullssubventioner drabbar de afrikanska bönderna medan Världsbanken och den Internationella valutafonden i frihandelns namn pressat regeringen till avregleringar. Något som i sin tur banat väg för rika länders uppköp av gigantiska markarealer, så kallad ”land grabbing”.

Men boken visar på hur man kan påverka branschen som en medveten konsument. Genom att köpa kläder som tillverkats med schysst bomull – rättvisemärkt sådan, där extern kontroll gör att man som konsument kan vara säker på att det högre priset verkligen kommer rätt personer till del – så kan man bidra till en positiv utveckling för några av världens fattigaste bönder. Boken tar även upp alternativa material som är långt mer hållbara än ren bomull, bambu är ett exempel.

Längst bak i boken finns en källförteckning för den som vill veta mer om hållbart mode, situationen i Uzbekistan eller Rättvisemärkt.


Om författaren
Gunilla Ander är  journalist med fokus på internationell jordbrukspolitik. Sedan mitten av 1980-talet har hon arbetat som nyhetsreporter på FLT, Expressen, Helsingborgs Dagblad och tidningen Arbetet. För tio år sedan började hon specialisera sig på EU:s jordbrukspolitik och WTO-förhandlingarna om frihandel, för facktidningen Land Lantbruk.
År 2005 vann hon Star Prize, som ibland kallas ”VM i lantbruksjournalistik”, för en reportageserie om frihandelns betydelse för bönder i Nya Zeeland, Argentina och Mali.
Tillsammans med sin make Nils Hansson gav hon år 2005 ut Tango – återkomsten, om den nya tangovåg som på senare år har svept över världen.

Mer
Läs ett smakprov ur Bomull här.

Läs en intervju med författaren här.

tisdag 25 september 2012

Cykeltisdag: Bike and bed i Sverige

2012-06-26 12.55.23

På cykelsemester i Tyskland sommaren 2012

 Nu har Cykelfrämjandet introducerat konceptet Bed & Bike i Sverige. Det är ett samarbete mellan Cykelfrämjandet och utvalda hotell, vandrarhem och andra typer av semesterboenden. Tanken är att övernattningsställena ska erbjuder sina cyklande gäster specialservice i form av cykelförvaring, tillgång till verktyg och luft etc.
På webbsidan kan man söka efter boenden. Göteborg har hitills två bed & bike boenden, Hotell Odin och Slottskogens vandrarhem så boenden finns i olika prisklasser.
Minimikraven för samtliga boenden är att de ska kunna ta emot gäster för enstaka nätter på kort varsel, det ska finnas möjlighet att torka/tvätta kläder och utrustning, låsbar cykelparkering, erbjuda verktyg och en stadig frukost.

I Tyuskland är bett und bike väl utvecklat. I somras bodde vi på bett und bike hotellet Hotel Gästehaus am Schlosspark i Güstrow, för andra gången. Det var lika bra som jag mindes det från 2011 års cykling mellan Köpenhamn och Berlin. Man kunde köpa cykelkartor i receptionen, förvara cyklarna i en cykelkällare på natten och nästan alla rum hade ett pentry. Men det bästa (utöver frukostbufféen) var nästan att man träffade andra cyklister som var på väg mellan Köpenhamn och Berlin. Själva planerade vi att vika av mot bl.  a Wismar och vi fick en del bra tip på sevärdheter och annat.

måndag 24 september 2012

Matmåndag: SM i Mathantverk 2012



Fotograf/Källa:Stéphane Lombard

Förra året arrangerades SM i mathantverk i samband mässan Mitt Kök på Stockholmsmässan i Älvsjö. I år hade man förlagt arrangemanget till Svenska Mässan i Göteborg i samband med mässan Mitt Kök den 6-7 september. I år tävlade 450 produkter indelade i 38 olika klasser. Dessa bedömdes av en sakkunnig jury där bland andra systrarna Brydling, Cheryl Lindblad, Manfred Enoksson från Saltå Kvarn och Leif Mannerström ingick.Juryarbetet ägde rum inför publik under
Det var första gången som tävlingen avgjordes i Göteborg. Staden har dessutom tydligen utsetts till årets matlandethuvudstad 2012 (något jag måste ta reda på mer om).
Mängder av marmelader, sylt, gelé, grönsaksinläggningar, chutney, smör, charkuterier, fisk, surdegsbröd, kakor och drycker som saft och glögg provsmakades. I år gick flest guldmedaljer roligt nog till Västra Götaland, förra året var det ju Jämtland som tog hem storvinsten. Bland annat premierades havrebröd och chokladmyntadrömmar från Gunnebo slott och trädgårdar, Bakverkstans vita rundstycken från Cum pane, Krusvinbärssaft från Resville Mathantverk och Jordgubbar-havtorn-rosenkvittensylt från Tua Cultura.
På newsdesk finns listan över alla vinnarna.

Om arrangörerna
Bakom SM i mathantverk står Eldrimner - Nationellt resurscentrum för mathantverk, med säte i Jämtland. SM i Mathantverk är en mycket betydelsefull och prestigefylld tävling för Sveriges alla mathantverkare. Med mathantverk avses en varsam förädling av i huvudsak lokala råvaror, i liten skala, ofta knuten till gården. Man arbetar med naturliga processer och människan och handen är närvarande genom hela produktionskedjan. Det småskaliga mathantverket ger unika produkter med smak, kvalitet och identitet som inte industrin kan ta fram.

torsdag 20 september 2012

Köpstopp är fortfarande hett

Time To Shop

Bild [Clint]

Många har hävdat att köpstopp är en övergående trend men det fortsätter uppenbarligen att engagera människor. Anna är ny chefredaktör för inredningstidningen Allt i hemmet och har skrivit en uppmärksammad krönika om köpstopp

Denise Rudeberg kommenterar också Annas krönika. Roligast där är läsaren "Emmas" kommentar till Denise

"Jag tänker ofta på att ha ett köpstopp. Men jag undrar om jag klarar av det?Tänker mig ett upplägg där jag köper den där HM-kjolen, Hopetröjan och Hopekängorna först. Svarta Acne Skin. Och definitivt en stickad sak från Zadig & Voltaire. Och kanske kanske en kort rock. Sen måste jag köpa en smokingklänning till en fest. Ett gäng svarta Wolfords. Men SEN. SEN är jag klar och då borde jag klara ett köpstopp till jul – kanske ännu längre? Det är ju knäppt. Men – det värsta av allt – jag tänker mig dessutom en b e l ö n i n g till mig själv i form av en schysstare handväska, gärna i någon udda färg. ps får man köpa till barnen?"

Själv har jag gått över från köpstopp till vad jag kallar medveten konsumtion. Jag har sällan något shoppingsug, går inte in i affärer om jag inte ska handla något och tycker mest det är jobbigt när jag måste imförskaffa saker till barnen som vinterskor, gympakläder etc.

Hur ser din relation till shopping ut? Har du funderat över köpstopp?

onsdag 19 september 2012

Bokonsdag: Vad händer sen?



I tisdags skrev jag om satsningen på hållbart mode i New York så det passar bra att blogga om en bok på samma tema.
I "Vad händer sen - en bok om omsorgsfullt mode" får läsaren följa med på en tecknad resa genom en hållbar modeindustri,  från bomullsfältet via medvetna klädkonsumenter, till komposthögen. Boken, som gvs ut 2010, handlar om hur vi tillverkar, behandlar och kan tänka om modeindustrin och även våra egna konsumtionsmönster. Det är en bok som beskriver hur det faktiskt borde vara. De företag som porträtteras i boken är ansvarstagande företag och konsumenterna är medvetna och tar ansvar för att förlänga plaggets livscykel genom lagning och återanvändning - sådant som vi borde bli mycket  mycket bättre på.

Den här boken skulle fungera väldigt bra som grund för en studiecirkel, särskilt om man utgår från det appendix för teori och utbildning som finns som komplement till boken och som ger uppslag till fortsatt reflektion.  
Den fungerar också bra om man vill förklara för barn hur kläder tillverkas. Hemma gav den upphov till en givande diskussion om allt från olika klädmaterial till varför man tvättar sina kläder på olika sätt. Jag håller precis på att lära barnen att tvätta själva så boken kom väldigt lägligt.

Om författarnaBoken är författad av Karin Stenmar oh Annika Axelsson, grundarna till det ansvarsfulla textil- och modeföretaget DEM Collective, samt av Karl Palmås, forskare vid Chalmers och Otto von Busch, Assistant Professor of Integrative Fashion at Parsons the New School for Design. Otto von Busch har tidigare gett ut "Becoming fashion-able" på Camino förlag i september 2009.


Illustrationerna är gjorda av Axel Trumpfheller

Jag lånade min bok på biblioteket men boken (både på svenska och på engelska) och appendixet What happens next?- an Appendix om Fashion Stewardship and Social Entreprenourship finns att köpa i Caminos webbutik i både löspris och paketpris.

tisdag 18 september 2012

Hållbar modesatsning i New York

Idag invigs hållbarhetssatsningen Design Intelligence;FASHION i New York. Programmet består av ett 50-tal workshops, seminarier, föreläsningar och matchmakingprogram där nyckelpersoner ur den svenska och den amerikanska modebranschen får möjlighet att tillägna sig fördjupad kunskap om hållbart mode inom såväl produktion som materialval.
Design Intelligence;FASHION ingår i satsningen Swedish Fashion Goes New York. Satsningen innefattar även evenemanget Northern Exposure på modemässan Capsule, där svenska och finska märken presenteras på New Museum den 17/9, samt seminariet ”Swedish Fashion – H&M, Acne and Much More” som arrangeras av Svensk Form på Fashion Institute of Technology (FIT) 13/11.
Talarna utgör en blandning av representanter från svenska modemärken och internationella experter inom hållbart mode: Hazel Clark, Timo Rissanen, Sabine Seymour och Otto von Busch - Parsons the New School for Design, Sarah Scaturro- Conservator på The Costume Institute, Gudrun Sjödén, Ulrika Berglund - Stockholm University, Emy Blixt - Swedish Hasbeens, Rebecca Earley - MISTRA Future Fashion, Eric Stubin- Trans-Americas Textile Recycling Co, Martina Arfwidson- Face Stockholm, Michael Bricker – People for urban progress och Marcus Bergman, hållbarhetschef på Gina Tricot.
Evenemanget är initierat av Svenska institutet och Designboost och genomförs i samarbete med Sveriges generalkonsulat i New York, Svensk Form, Exportrådet, Parsons The New School for Design, Cooper-Hewitt National Design Museum samt svenska och internationella modeföretag och opinionsbildare ur branschen.

Har du vägarna förbi kan det vara bra att veta att föreläsningarna den 19.e är gratis, öppna för allmänheten och hålls i Tishman Auditorium på The New School (66 W12th Street).

söndag 16 september 2012

Europeiska trafikantveckan 16:e – 22:e september



Hjulen på bussen går runt runt runt
...

Mellan den 16:e och 22:a september genomförs den Europeiska trafikantveckan, eller European Mobility Week som den också kallas. Kampanjen går ut på att motivera medborgarna att cykla, gå och åka kollektivt i så stor utsträckning som möjligt - och att låta bilen stå. Det är också en uppmuntran till de europeiska städerna att satsa på gång-, cykel- och kollektivtrafik och investera i infrastruktur för att på olika sätt underlättar för invånarna att använda använda kollektiva färdsätt.

Pendlarexperimentet
Skånetrafiken har lanserat Pendlarexperimentet där man erbjuder 30 000 skånska bilister att gratis prova på att pendla med buss och tåg till jobb och studier. Målet är att så många som möjligt ska upptäcka fördelarna med att resa kollektivt och alltså fortsätter pendla med buss och tåg. Fler resenärer innebär större biljettintäkter och en möjlighet att utveckla kollektivtrafiken, något som gagnar både nya och gamla resenärer. Dessutom är det bra för miljön och minskar trängseln på vägarna.
Om man får familj och vänner och anmäla sig kan man själv vinna ett Jojo-kort med 1 000 kr i reskassa, snacka om win-win :-)


Vilken dag kan du ställa bilen?
I Mölndals kommun utmanar man innevånarna att ställa bilen minst en dag i veckan 24 - 30 september. Utmaningen vänder sig till den som bor eller jobbar i Mölndal och som kör bil till arbetet. Den som antar utmaningen och svarar på en uppföljande snabbenkät är med i en utlottning av en cykel, iPad eller cykelkärra.
 
Mer
Är din kommun med i Trafikantveckan, kolla här!
Trafikantveckan på Facebook

Europeiska trafikantveckan på Naturvårdsverket


torsdag 13 september 2012

Gästinlägg: Vad jag vunnit genom frivillig enkelhet







Idag blir det ett nytt gästinlägg från Karin som regelbundet gästbloggar här på Köpstoppsbloggen. 


Jag har funderat mycket på frivillig enkelhet (voluntary simplicity) som ett sätt att genom begränsning eller hellre uttryckt förenkling av livet skapa mer tid för det som verkligen är viktigt oavsett om det är egna projekt eller något för familjen. (Böcker som inspirerat mig är ”Lev enklare” av Gisela Linde, ”Rik på riktigt ” av Jörgen Larsson och Fredrik Warberg och ”Växla ner” av Karin Lilja). Har det hänt något då? Jo, jag har gått ner i arbetstid och har en helt ledig dag då och då vilket är otroligt skönt. Jag bjuder oftare in till knytkalas utan att skämmas (tidigare bjöd jag på middagar men var ofta otroligt stressad över matlagningen). Vi har fördelat matlagningsansvaret på alla i familjen (även ungdomarna) och jag har startat regelbundna roliga sammankomster med vänner. Vi har matlag med en familj en gång/månad, med en annan lagar vi vegetarisk mat och handarbetar (eller låter bli) också en gång/månad. Jag har också startat en strukturerad pratgrupp med en grupp roliga kvinnor (en mycket god vän och kompisar till henne). Vi är 4 stycken. Den vi är hos har bestämt vad vi skall prata om men berättar det först när vi är på plats (åldrandet, vad vi gör om 10 år och ordet ”bekymmerslöshet” har det hittills handlat om). Den personen inleder lite om varför hon valt just detta ämne. Sen får var och en en förutbestämd tid tex 3 minuter. Ingen avbryter, frågar eller säger något när någon annan pratar. När man gått laget runt pratar alla tillsammans och först därefter fikar vi. 1,5-2 timmar brukar vi hålla på.
Jag gillar den här strukturen mycket! Man dyker direkt in på väsentligheterna och avbryts inte hela tiden av frågor eller ”kan du skicka mjölken”. Jag hade nog inte orkat eller tänkt på att starta dessa sammankomster om inte vardagslivet känts relativt lugnt och hanterbart. Nu låter jag himla präktig och redig. Så här har jag det i det yttre. I det inre upplever jag att det är svårare att förenkla. Tänk om det hade varit lika enkelt att städa bort eller stuva undan alla orostankar! Det hade varit underbart! 

Karin 

Väldigt intressant att höra om förändringar i vardagen och vad de kan leda till! Vill du dela med dig av dina upplevelser av frivillig enkelhet eller något annat så får du gärna maila till antianki@gmail.com.



måndag 10 september 2012

Matmåndag: Green Monday

Frukost

Häromdagen tog jag en morgonfika på Condeco, en cafékedja här i Göteborg. Då hittade jag en flyer om deras initiativ "Green Monday" som inleddes i våras. Uppenbarligen går jag inte på café så ofta eftersom jag helt hade missat det här.

På måndagar är vi helt vegetariska på Condeco. Då har vi extra många goda gröna rätter på menyn. Ett urval av det du kan njuta av på måndagar är pasta med indisk currysås och veggiekyckling (gjord på soyaprotein), nudelwok, färsk pasta med spenat, valnötter och blåmögelost, vegetarisk lasagne med soyafärs, tofusallad och flera vegetariska varma och kalla smörgåsar.Genom att äta vegetariskt kan man minska matens miljöpåverkan, samtidigt som man äter nyttigt och gott. Vi vill inspirera fler att äta mer vegetariskt! Var med oss och slå ett slag för en hållbar matkultur och en gladare jord! 

Condeco drivs av Göteborgs kafédrottning entreprenören Eva Olsson som även ligger bakom kafeklassikerna Fröken Olsson och Eva´s Paley. Eva har själv ett stort intresse för miljö och även vegetarian. Jag skrev lite om henne redan 2008.
Condeco är även ett av de ställen där du kan köpa och fylla på din go:REFILL.

torsdag 6 september 2012

Gästinlägg: Nytextilköpstopp augusti 2011 till augusti 2012






Denna fina fågel från Halmens Hus i Bengtsfors köpte jag alltså inte..



Idag gästbloggar Karin om sitt årslånga köpstopp på ny textil.


Under ett år skulle jag låta bli att köpa några nya kläder eller skor till mig och inte heller något nytt textilt till hemmet. Så här gick det:

Augusti: Första månaden. Undantaget walkingskor (som skulle köpts i USA under våren)köptes tidigt, annars inget. Inget sug, inga behov, bara skönt att slippa affärer. Jag går dessutom omkring och känner mig rik. Det är mycket behagligt oavsett om det är med sanningen överensstämmande eller inte.

November: Jag har det ovanligt bra förspänt. Jag har vänner som gillar att köpa nytt, har en tendens att gå upp i vikt så att kläder blir för små och är snälla nog att regelbundet förse mig med en kasse avlagda kläder. Därigenom behöver jag ytterst sällan köpa tex T-shirtar själv. Denna månad kom K. med en påse. När jag hade sorterat bort det jag inte ville ha återstod 12 tröjor (2 tunna stickade, 5 linnen och 5 T-shirtar) och tre par oanvända trosor. Himla bra!

Mars: Nu börjar jag längta efter att köpa mig en ny träningströja - en lite pösig yogatröja är det jag vill ha. Det börjar samla på sig av kläder att längta efter… Men det känns inte jobbigt att avstå och inte heller längtar jag efter att gå i affärer. Inte en enda gång har jag känt något behov av något textilt till hemmet! Det kanske säger mer om mitt relativa ointresse för att förnya hemmet än om hemmets verkliga behov!

April: Jag har gjort ett misstag: handlat en kudde på IKEA som jag knappt behövde. Jag köpte en billig kudde som jag har tänkt ha på altanen . Den var nära kassorna och slank med så som servetter och ljus brukar göra . Inte förrän efteråt insåg jag mitt misstag..I januari började jag känna ett behov av en tunn, svart, långärmad bomullströja. Nu har jag faktiskt hittat både en svart och en lila tröja i ekologisk bomull till extrapris för det presentkort jag fick i julklapp. 300 kr återstår av dessa pengar. De skall sparas till om jag behöver något textilt akut: underkläder, strumpbyxor eller dylikt.

Juni + juli: Nu går jag mot slutet. På semestern har vi besökt ett antal loppisar och jag har hittat några fina saker: lite slitna finskor för 10 kronor och två klänningar varav en är ganska galen och från 70-talet(25kr). I vanliga secondhand-affärer har jag hittat två klänningar till, varav en är så snygg att jag skall ha den på bröllop i helgen (kostnad 67kr, röd, ärmlös, vid i kjolen).
Under året av köpstopp har jag inte lidit brist på något. Inte heller känt mig felklädd/ fult klädd eller behövt låna något för att klara mig och då har jag ändå varit på två bröllop och föreläst för några hundra personer på stadens tjusigaste hotell. Egentligen har nytextil- köpstoppet varken varit svårt eller utmanat mig speciellt mycket. Jag är inte så intresserad av kläder och märken (förutom träningskläder), behöver ju inga på jobbet då vi alltid går i ”vårdpyjamas”, gillar inte att trängas med folk i affärer och dessutom har jag en massa kläder. Det skulle nog vara en större förändring och utmaning för mig att tvingas att gå i affärer och handla nya kläder regelbundet. En gång har jag medvetet brutit mot köpstoppet och köpt något nytt: den lite pösiga träningströjan som jag nämnt tidigare. Jag började känna mig tjock om magen och gick och handlade mig en passande tröja. Sen fick jag så dåligt samvete att den fortfarande inte använts.. När min simväska gick sönder och jag bloggade om det så fick jag faktiskt en ny väska av en läsare. Väskan var precis enligt mina behov. Vad förvånad jag blev - och glad! När vårt överkast gick sönder var jag riktigt kreativ och sydde ett nytt överkast av loppisgardiner (10kr)som syddes på ett kasserat och sparat överkast. Det blev riktigt snyggt!
Jag som gillar att ha olika utmaningar funderar nu på vad som kommer att bli nästa. Det handlar aldrig om att späka sig och göra livet tråkigt när jag ger mig själv begränsningar. Nej, jag vill utmana mina vanor och tankar! Kanske jag skulle bestämma mig för att ha klänning två gånger i veckan fram till jul till exempel.. Jag som pendlar: cyklar, åker buss och tåg och sen direkt byter kläder när jag kommer fram hoppar oftast av enkelhetsskäl i jeans och tröja på morgonen. Det är okej men i längden ganska tråkigt. En koll av klänningsbeståndet visade att garderoben innehåller en hel del. Vissa är inte använda på mycket länge. Läge att testa dem alltså och gilla dem eller att inse att de inte kommer att användas med glädje och hellre ge bort dem.
Karin
Nästa vecka gästbloggar Karin om vad hon har vunnit på frivillig enkelhet.

tisdag 4 september 2012

3 schyssta shoppingappar



Häromdagen satt jag med barnen och tittade på reprisen av Allsång på Skansen (kanske inte det jag själv hade valt men det var fredagsmys och barnen bestämde...) Babbens sång om sin Smartphone inspirerade mig till ett inlägg om några smarta appar. Alla tre finns att ladda ner via App Store eller Google Play.

Mathantverk
Nu blir det enkelt att hitta fram till alla fantastiska gårdscharkuterister, fiskförädlare, gårdsmejerier, sur­degsbagare och marmeladmakare. Appen heter kort och gott Mathantverk, är gratis att ladda ner och guidar dig till över 1300 mathantverkare från norr till söder i hela landet. Ta cykeln eller bilen och planera din egen matresa. Sök upp matproducen­ter närmast dig, handla från dina favoriter och lär känna människorna bakom hantverket. Bakom appen står Eldrimner, Sveriges nationella resurscentrum för mathantverk.

Fairtrade
På internationella konsumentdagen den 15 mars i år lanserade Fairtrade sin mobilapplikation som gör det lättare för svenska konsumenter att efterfråga etiska produkter i butiken eller leta upp en restaurang som serverar Fairtrade-märkta varor. Genom att scanna streckkoden på Fairtrade-märkta varor i butikshyllan kan kunderna direkt få information om produkterna och möjlighet att träffa odlarna bakom varan de håller i handen.


Shopgun
Shopgun har tagits fram av ett gäng vanliga konsumenter i Göteborg. Appen förmedlar Miljö-, Etik- och Hälsoråd i samarbete med bl.a WWF, Naturskyddsföreningen och Folksam. Liksom Fairtradeappen visar Shopgun vad som döljer sig bakom streckkoden och möjliggör därmed mer informerade köpbeslut. Med Shopgun kan du läsa av en streckkod och få upp produktfakta samt köpråd om en produkt. Appen använder trafikljussystemet – RÖTT, GULT eller GRÖNT – för att hjälpa konsumenter att välja bättre produkter i affärerna.

Har du tips på några fler appar?

måndag 3 september 2012

Gästinlägg: Om du bara fick äta 10 livsmedel….D





Idag blir det ett gästinlägg från Karin som regelbundet gästbloggar här på Köpstoppsbloggen.
Ibland roar jag mig med tankeexperiment som tex ”om jag bara fick äta 10 livsmedel under ett
år eller resten av livet, vilka hade jag då valt?”. Jag kom fram till dessa

-potatis
-kyckling
-bönor
-morötter
-ägg
-sallad
-äpplen
-smör
-vete
-tomat

Med hjälp av kryddor skulle det kunna bli helt okej smakmässigt. Det skulle också bli okej
färgmässigt på tallriken och jag tror det skulle duga näringsmässigt också.

Sallad valde jag för att det finns så många olika blad att variera med. Så är det med äpplen och bönor också. Kyckling tröttnar jag aldrig på och inte morötter heller. Vete valde jag för att kunna baka bröd men det skulle bli himla tråkiga och bleka sådana utan grövre mjöl och fröer. Jag kanske skulle välja råg istället… Jag som tycker så mycket om min morgonmüsli skulle nog behöva lägga till havre och filmjölk för att det skulle fungera i längden. Dessutom är jag mycket förtjust i kakor och godis så socker och kakao skulle också behöva vara med. Och kaffe förstås och rödvin…Intressant att tänka på även om jag direkt inser svårigheterna!

Karin


Nästa vecka gästbloggar Karin om sitt köpstopp på ny textil!

P.S Vill du gästblogga? Maila till antianki@gmail.com

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin