tisdag 28 februari 2012

Danny Saucedo utmanar Erik Saade till en grön månad inför Earth Hour


Med två lågstadiebarn här hemma går det inte att undvika melodifestivalen. Sonen älskar sketcherna med Coco och hela familjen förenas gärna i kommentaren "Men vad har de på sig"...

Häromdagen damp det ned ett pressmeddelande om att Melodifestivalaktuelle Danny utmanar Erik Saade till en grön månad inför Earth Hour. Enligt uppgift brinner Danny inte bara för musiken utan också för miljöfrågor. Därför utmanar han som WWF-ambassadör förra årets Melodifestivalvinnare Mr Popular själv  -  Erik Saade.


Förutom att släcka ljuset är fokus i årets Earth Hour den 31 mars att alla ska skapa sin egen miljöutmaning. Danny är först ut, han utmanar Erik Saade först och främst till en grön mars månad. Det handlar om att duscha kortare tid, sopsortera noggrant och äta vegetariskt. Utmaningen filmas i duschen under nynnandet av låten Manboy, Eriks första Melodifestivallåt som avslutades med den omtalade duschen på scenen. Inom några dagar lanseras utmaningsplattformen globalt där alla kan skapa sin egen utmaning.
Kommer Erik att anta utmaningen? Hänger deras fans på? Och vem av dem klarar den bäst? 

 Earth Hour äger i år rum lördag 31 mars kl 20.30-21.30. Tycka vad man vill om Earth hour där man släcker ljuset över hela världen som en signal till världens makthavare om att ta klimatfrågan på allvar men det här kan nog gå hem hos en hel del fans

måndag 27 februari 2012

Årets bokrea

books

Bild: no_typographic_man

Förra veckan började årets bokrea men jag blir aldrig lika engagerad som när jag var yngre. Då jag kunde köa vid midnatt eller gå upp tidigt på morgonen för att vara säker på att få tag på just de böckerna som jag hade sett ut.  I år har jag kollat igenom diverse kataloger och webbplatser och kan tipsa om lite intressanta böcker. Och kom ihåg - har du köpstopp kan du nästan alltid få tag på dem på biblioteket. Dessutom  har flera av böcker reats även tidigare år... 

Hos Bokus hittade jag Stockholm gratis, Ta hand om din cykel, Fynda : en guide till antikt, secondhand, retro och vintage i Stockholm, Status - vägen till lycka (recenserad här), Makten över tiden (recension här)Växla ner (också recenserad här på bloggen), Slow (också recenserad) och Sjyssta bananer (läs min recension).  Must have, The Hidden Instincts Behind Everything We Buy låte rockså spännande.

Bokia rear Sveriges 100 märkligaste sevärdheter som jag recenserade i höstas

Akademinbokhandeln skänker  1% av bokreaförsäljningen till SOS barnyar genom projektet Läsa, lära leva! På deras rea hittar man också Status - vägen till lycka (recenserad här), Skånska smultron som jag tipsade om här och Bodil Jönssons 10 år senare som ligger och väntar på att bli recenserad. Mannerströms Sill & strömming kanske också vore något att slå till på, jag gillade ju hans sillinläggningar.

Mer
Fler bokreatips får du hos Hellre barfota än boklös


torsdag 16 februari 2012

Hållbara nyårslöften

New Year's Resolution Coasters by Lucky Bee Press
Bild: BazaarBizarreSF

Nu har det gått nästan en och en halv månad in på det nya året, hur står det till med dina nyårslöften? Kring förra årsskiftet tipsade Simple mom om Setting Reachable Goals for 2011 och publicerade även en lista på frågor som man kunde skriva ut och ha som inspiration för sina mål. Trent med Simple Dollar tycker däremot att man ska satsa på ett enda löfte samt lägga upp en realistisk plan för löftet.
Själv har jag i år inte några direkta nyårslöften däremot vad man skulle kunna kalla föresatser:


  • Låna färre biblioteksböcker så jag hinner läsa ut de jag redan har hemma (och slippa förseningsavgifter eftersom jag ogärna lämnar tillbaka böckerna förrän jag läst dem)
  • Göra slut på allt te
  • Bli ännu bättre på att ta tillvara på rester
  • Ta med matlåda minst 4-dagar i veckan
  • Använda de kläder jag har
  • Beta av högen med "kläder som ska lagas/ändras"
  • Skriva klart gamla blogginlägg
Hitills har det gått ganska bra. I samband med att vi renoverade i huset fick vi återigen ett gyllene tillfälle att "äta ur skåpen/kylen/frysen" och jag gjorde även slut på en massa örtteer som hade blivit liggande.
Jag har skrivit klart en rad gamla blogginlägg som legat som "utkast" i åratal. Detta är ett av dem, ett inlägg som jag började skriva på redan innan nyår 2010...
Jag har även blivit bättre på att inte låna hem en massa roliga böcker från biblioteket så att jag i lugn och ro istället kunnat avsluta de jag tagit hem. Detta trots det fina nya 300m2 biblioteket som öppnat bara några 100 m från mitt jobb. Desssutom har jag kunnat beta av högen "olästa böcker" här hemma, mestadels skönlitteratur som sedan fått nya ägare via Bookmooch.
Vi köpte också hem lila sytråd och jag lärde barnen sy i knappar och sy fast scoutmärken . Det visade sig att de var minst lika bra som jag, om inte bättre, på handarbete och vi hade dessutom något vettigt att göra när vi var inne på tredje VAB-dagen.

Hur går det med dina löften?

Mer
How to Keep a Resolution

onsdag 15 februari 2012

Bokonsdag: två böcker om mat & miljö

Mat med känsla för miljö

När vi planerar för ett ekologiskt hållbart samhälle måste vi också planera för ett samhälle som är socialt hållbart.
Den här boken är så mycket mer än bara en kokbok. Den innehåller säsongsanpassade recept men även tips och råd om allt från hur man odlar på fönsterbrädan till hur man bäst piffar till rester samt intervjuer med personer som fått tala fritt över temat "Mat för en bättre miljö".  En av personerna är Annika Carlsson-Kanyama (som även är upphovskvinna till citatet under bilden) och hennes bästa råd är att ta sig tid att planera, att tänka efter vad som är bra miljömässigt och som passar pånbok och smak. För det är ju ingen idé att man köper hem ekoreko livsmedel som sedan ingen äter upp..
Några exempel på goda vinterrecept är potatiscurry, rödbetssoppa, persiljerot marinerad i balsamvinäger. och grönkålssallad som passar bra även efter jul. Det finns även en hel del recept med kött för den som är lagd åt det hållet.
Den här boken har några år på nacken men finns att låna på biblioteket eller köpas på antikvariat.

 KliMat

KLiMat är en klimatsmart kokbok som en grupp elever på Hulebäcksgymnasiet Sahmhäll Tvär har tagit fram. De 25 recepten är uppdelade efter årstiderna, eftersom man ska handla lokalt för att slippa onödiga transporter. Recepten är övervägande vegtariska men det finns ett recept på lammfärsbiffar. Så här på vintern är rotfruktsrecept som rödbetssallad och chili sin carne i fokus men lämna lite plats för efterrätt och prova crepes med hemmagjord vaniljglass och smarrig fruktkompott.
Det jag gillar mest med boken är den personliga tonen, de roliga fotona och pratbubblekommentarerna.
2007 vann boken första pris i Klimatkampen, en rikstävling anordnad av Svenska Miljöinstitutet. Jag minns inte riktigt var jag fått boken ifrån, förmodligen har jag fått den i present när jag har föreläst på Hulebäck.

tisdag 14 februari 2012

Alla hjärtans dag


Forever in love
Love locks i Köpenhamn, bild: WindwalkerNld 
Vi har firat alla hjärtans dag med våffelfrossa. Receptet på smeten till frasvåfflorna hämtade jag från rutiga kokboken men jag är inte helt nöjd. De var inte riktigt så frasiga som jag hade tänkt mig. Barnen var dock överförtjusta och det är egentligen det enda som räknas.
På bilden ovan kan man se en annan idé om man vill uppvakta sin älskade med något mer originellt än röda rosor och choklad. Fäst ett hänglås med (eller utan) era initialer någonstans och kasta bort nycklarna... Just de här låsen hänger på bryggebroen i Köpenhamn.

Firar du alla hjärtans dag?

fredag 10 februari 2012

Inredningsfredag: sova ute

the igloo

Bild: herebox

- Jag förfrös tårna lite grann när det var minus 40 grader. Men det är ingen fara, man får se till att tina upp dem försiktigt.

Jag bloggar ofta om olika typer av miniboenden men idag handlar det om en man som bestämt sig för att sova utomhus i 100 nätter. Peder Karlsson använder sig inte av någon speciell ultraavancerad utrustning heller, närmast marken har han liggunderlag och ovan på det ett renskinn. Sovsäcken kommer från militärt överskott och är av av modell Holländska försvarets vintersäck. I den har han även en vanlig sommarsovsäck mest för den är mjuk. Närmast kroppen kronans bomullsunderställ och ovanpå det ett fleeceunderställ. Dessutom vantar och en kombination av balaklava och mössa.
Tyvärr blev dock för kallt att bo helt och hållet utomhus så han fick ta sin tillflykt till en igloo som han byggt med hjälp av Tärnaby kite.

Jag kommer att vara hemma varje kväll tills vi har nattat dottern, sen tar jag en liten skidtur och lägger mig i en sovsäck i stället för att somna på soffan framför TVn. På mornarna när jag vaknat får jag en skidtur sen blir det de vanliga rutinerna innan vi ska på arbete och dagislämning. 
Enligt en artikel i VK och Peders egen blogg om upplevelsen så är förutsättning för projektet att det inte skulle innebära någon belastning för familjen. Peder sover bara ute i tältet. Annars lever han precis som vanligt med jobb och dagishämtningar och sånt. Är man sugen på att prova kan man faktiskt boka en natt i tält eller igloo med Peder Karlsson.

Mer
I Finland kan du semestra i ett glasigloohotel.

torsdag 9 februari 2012

Fickpengar

Handlar om pengar

Bild:  Henrik Ström

Redan 2009 bloggade jag om fickpengar som då började bli en het fråga här i familjen. De senaste två åren har mina barn fått mer eller mindre regelbunden veckopeng, just nu ligger summan på 25 respektive 30 kr i veckan. Om de dessutom avstår från godis får de 5 kr extra varje vecka men det har hittils inte blivit några sådana utbetalningar. För något år sedan lyckades de dessutom spara ihop till var sitt Nintendo DSs, eller rättare sagt det var tvungna att spara ihop till hälften och sedan matchade vi deras "insats". Detta var en intressant övning där de lärde sig ställa olika utgifter mot varandra (om jag köper det här leksaksgeväret tar det längre tid innan jag kan köpa mitt DS) och där de hela tiden kunde följa sitt sparande genom en enkel illustration på kylskåpet (målet var 900 kr och varje 10 kr motsvarades av en cirkel som fylldes i efter hand som sparandet fortskred)

Swedbank har undersökt hur mycket fickpengar barn i årskurs 1-6 får av sina föräldrar och till vad de pengarna används. Jag kan se att våra barn ligger under genomsnittet men å andra sidan behöver de inte betala sitt lördagsgodis själva. Godis är annars det vanligaste inköpet som barnen gör med sin vecko- eller månadspeng. Ca 50 procent av barnen använder en del av sina pengar till detta och i genomsnitt lägger barnen 65 kronor i månaden på godis.

Vanor grundläggs ofta i tidiga år. Har man redan som barn fått möjlighet att hantera en avtalad peng kan förståelsen för att pengar inte är en oändlig resurs öka. Det kan också öka intresset och höja självförtroendet för att hantera sin ekonomi.

Slutsatsen i undersökningen är att det är bra att barnen får vecko- eller månadspeng. Barnen bör själva få ansvara för de pengar de får för att lära sig spara, planera sina inköp och hålla koll på utgifterna. Men det är viktigt att låta barnen göra misstag och också ta konsekvenserna av dem. Man bör diskutera med barnen varför pengarna inte räckte. De blir inte hjälpta av att få mer pengar tillstuckna. Om det är en varaktig situation, och man tycker sig ha råd, är det bättre att höja månadspengen.

Intressant läsning och du hittar rapporten här. Swedbank har även sidor som är "bara för barn" på sin webbplats dör man bland annat hittar den gamla klassikern Lyckoslanten.

onsdag 8 februari 2012

Bokonsdag: Att köpa lyckan

Att köpa lyckan

Förra veckan bloggade jag om antologin Lycksalighetens ö som gavs ut av SOM institutet förra året. Ett av bokens kapitel handlar om personer som är köpberoende, sk. shopaholics. Jag blev lite sugen på att läsa om Att köpa lyckan : en berättelse om köpberoende av Ann-Britt Aldemanoch eftersom jag fick några oväntade vab-dagar förra veckan så passade det bra att plocka fram boken.  Jag läste boken första gången 2007 och skrev kort om den i ett inlägg men det är en bok som tål att läsas om.


Dagisföreståndare förskingrade en miljon. Så löd tidningen Metros huvudrubrik den 17 februari 1998. Bakom nyhetshistorien låg inte bara kulmen på mångåriga bedrägerier och stora skuldhärvor, utan där fanns även sanningen om ett livslångt problem, en kamp mot ångesten och köpberoende - en dold folksjukdom. Det som utifrån kanske uppfattades som simpel girighet och ekonomiskt svindleri, var i själva verket berättelsen om en vanlig svensk kvinna i medelåldern som blivit fast i ett köpberoende ett missbruk många lider av, men få känner till. I Att köpa lyckan berättar Ann-Britt Aldeman öppenhjärtigt och ärligt om sitt liv och sitt beroende. Hur hon i större delen av sitt liv försöker att få kärlek av sin högt älskade men ångestfyllda och tablettberoende mor, något hon försöker uppnå genom att bland annat ge bort presenter och pengar.
Domen för förskringringen blir på många sätt en vändpunkt för Aldeman, inte bara negativt utan också i den bemärkelsen att hon äntligen måste ta tag i sitt köpberoende.

Boken är både engagerande och lättläst. Aldeman framstår som en extremt stark kvinna som trots många motgångar i sitt liv t.o.m lyckas vända förskringringen till något positivt iom att hon lyckas ge köpberoende ett ansikte och på så sätt få upp frågan på den politiska och mediala dagordningen. Numera är uttryck som shopaholic och köpberoende välkända ord även om köpberoende av många betraktas som ett lyxprobeml och tyvärr fortfarande inte ses som ett officiellt missbruk likt spelmissbruk, alkoholism, narkomani etc
Det paradoxala är ju också att man inte kan klara sig utan att köpa i dagens samhälle, vi måste köpa mat och kläder etc och det gör att det måste vara enormt svårt att ta sig ur ett sådant här beroende.

I slutet av boken tar författaren upp olika typer av varningstecken för dem som befinner sig i riskzonen och det finns också en handlingsplan att följa om man själv är drabbad. Här är några varningstecken:

  • Du shoppar eller spenderar pengar när du känner dig besviken, arg och ledsen, eller för att döva ångest, lindra depression och känslan av ett inre tomrum.
  • Det känns som att du är "hög" när du shoppar, det är som att vara i ett rus, men efteråt slår ångesten snabbt till igen,
  • Dina shoppingvanor skapar känslomässig smärta eller kaos i vardagen.

tisdag 7 februari 2012

"Förbränning ska vara sexigt"

Foto: BIG
Bæredygtighed skal være lystbetonet, sjovt og sexet. Bæredygtighed behøver ikke at betyde en nedgang i levestandard, det kan i stedet med det rette design af rammerne betyde, at vi får nye kvaliteter, der ikke tidligere var mulige.*

Förra veckan bloggade jag om det prisbelönta bostadshuset 8-tallet i Köpenhamn. Idag handlar det om en helt annat typ av designprojekt men det är samma arkitektfirma, BIG som ligger bakom.
Bakgrunden är att fjärrvärmeverket Amagerforbrændings ugnar har varit igång i mer än 40 år och är snart uttjänta. Trots ökad källsortering och effektivare återvinning finns det fortfarande ett viss mängd restavfall som måste tas om hand. Senast 2016 måste en ny anläggning stå klar som kan ta hand om restavfallet producera fjärrvärme och el till Köpenhamns innevånare. 

Den nya anläggning, Amager Bakke, ska givetvis vara så grön som möjligt. Genom att bränna avfall mer effektivt räknar man med minska CO2 {-} utsläppen med 20 procent jämfört med dagens anläggning. Förra året stod det klart arkitektfirman BIG vunnit tävlingen med sitt förslag om en kombinerad förbränningsanläggning och skidbacke. Det låter kanske som ett skämt men faktum är att man vill anlägga en 100 meter hög skidbacke med tre pister på sammanlagt 1,5 kilometer, som dessutom ska kunna användas året runt. Underlaget är tänkt att vara en sorts konstmaterial, ungefär som astroturf..

Förra veckan sa dock Köpenhamns kommun nej till den kombinerade förbränningsanläggningen och skidbacken som arkitektfirman Big föreslagit. Anledning är dels ekonomisk, projektet blir för dyrt men man vill också öka andelen material som återvinns. De övriga kranskommunerna som är inblandade i projektet vill dock fortfarande genomföra idén.

2012-01-27 12.26.29  
Modell på Form & Design centers utställning

Just nu kan man på Form & design center i Malmö titta på Arkitektkontoret BIGs (Bjarke Ingels Group) förslag på en långsiktigt hållbar stadsplanering för ett växande Köpenhamn med omnejd. Utställningen pågår till den 4 mars och har man inte vägarna förbi kan man alltid se utställningens film på webben.

*Hållbarhet ska vara lustbetonat, kul och sexigt. Hållbarhet innebär inte nödvändigtvis en sänkning av levnadsstandarden utan kan i stället med rätt utformning av ramarna innebära att man uppnår nya kvaliteter som inte var möjliga tidigare.

lördag 4 februari 2012

De populäraste utflyktsmålen i Västra Götaland

Liseberg

Liseberg på topp...

För några dagar sedan släpptes den nya SOM-boken Västsvensk vardag. Där kan man läsa om bland annat västsvenskarnas syn på regionalisering, deras nyhetsvanor och vad de tycker om att göra på fritiden, och mycket annat. Media plockade snabbt upp att exempelvis ålder, kön och klass spelar roll när vi väljer utflyktsmål. Något förenklat kan man säga att män hellre vill se på sport medan kvinnor (och högutbildade) är kulturella. Ungdomar går helst på Liseberg, likaså lågutbildade. Men det finns även klassöverskridande utflyktsmål och där hittar man några av mina favoriter som havets hus i Lysekil, Borås djurpark och Nordens ark i Hunnebostrand.. 

Topp tio-listan om du vill ha lite inspiration

1. Liseberg
2. Göteborgs botaniska trädgård
3. Scandinavium
4. Ullevi
5. Göteborgsoperan
6. Gamla Ullevi
7. Läckö slott
8. Konserthuset i Göteborg
9. Borås djurpark
10. Göteborgs konstmuseum

Jag har tidigare bloggat om några av mina favoritställen i Göteborg och vad vi brukar göra när vi semestrar på hemmaplan.

fredag 3 februari 2012

Inredningsfredag: världens bästa hus



Bostadshuset 8-Tallet i Örestad strax utanför Köpenhamn utsågs i november 2011 till världens bästa hus på den prestigefyllda arkitekturfestivalen, World Architecture Festival (WAF) i Barcelona. En av anledningarna till att huset fått denna utmärkelse är bland annat det faktum att man kan cykla (eller gå) från markplan ända upp till tionde våningen! Huset är Danmarks största bostadshus och som namnet antyder byggt som en liggande åtta. Det är ritat av arkitektbyrån BIG, Bjarke Ingels Group. Byggnaden som ligger i området Ørestad innehåller 476 lägenheter och arkitekturintresserade från hela världen vallfärdar hit. I kvarteret finns dessutom både restaurang och en konsthall.
Huset har två lutande gröna tak med sedumväxter (totalt 1700 m2) som dämpar buller och spar energi.
Samma byrå ligger bakom Bjerget, också i Köpenhamn, som fått flera priser och som utnämndes till världens bästa bostadshus 2009 liksom arkitektgrupps första bostadsprojekt, de uppmärksammade och hyllade VM-husen.

8-tallet

Själv anser jag att en av de allra bästa  sakerna med huset är att det ligger granne med ett enormt naturskyddsområde, Amagerfælled. Samtidigt tar det bara 12 minuter med metron innan man är inne i centrala Köpenhamn.
Nästa vecka bloggar jag om ett av BIGs senaste projekt, en kombinerad förbränningsanläggning  och skidbacke som även den är tänkt att byggas på Amager.

torsdag 2 februari 2012

Gästinlägg: Köpstopp på ny textil

Här kommer ett nytt gästinlägg från Karin. Idag handlar det om hennes köpstopp på textil.

Jag bestämde mig i juli för att ha ett års köpstopp på ny textil till mig och hemmet. Det är alltså okej att handla second hand. I textil ingår också skor. Jag har ju tidigare haft ett år av olika utmaningar varje månad. Då skulle jag antingen låta bli något (alkohol, kött, TV etc) eller börja med något (baka bröd, använda kjol…) Syftet var inte att lida utan att utmana mina tankar och vanor. Det blev intressant och tankeväckande. Detta köpstopp är väl inte direkt tankeväckande men jag upplever att jag ofta blir kreativ av begränsningar, och det gillar jag. Dessutom tycker jag om att handla begagnat.
Jag har också himla mycket kläder. Dels för att jag sparar dem i evighet och dels för att jag har ombytliga vänner som regelbundet förser mig med en kasse avlagda tröjor, skjortor eller vad det nu kan vara. Det gillar jag också!

Så här skrev jag i augusti: Första månaden. Undantaget walkingskor köptes tidigt, annars inget (dessa skulle köpts under våren i USA men jag hittade aldrig några). Inget sug, inga behov, bara skönt att slippa affärer. Jag går dessutom omkring och känner mig rik. Det är mycket behagligt oavsett om det är med sanningen överensstämmande eller inte.

Nu i slutet på januari har halva tiden gått. Det har inte varit ett dugg svårt att avstå från att köpa ny textil till vare sig hemmet eller mig. Jag är helt avvand med att gå i affärer känns det som. Fast det stämmer inte för nog var jag i affärer under november och december och julklappshandlade till familjen. Dock utan att känna sug efter något att köpa till mig. Men jag erinrar mig ett misslyckande: jag tog ju faktiskt ett par tunna ullstrumpor av ett trepack där mannen och ena sonen fick de andra två i julklapp. Dessa strumpor har använts flitigt som extrastrumpor ovanpå de andra på pendelvägen till jobbet. Nu har ett problem seglat upp: min simväska har gått sönder och jag behöver en ny. Den skall vara ganska liten, tunn, avlång och kunna hängas på axeln för att det skall fungera på väg till simhallen ihop med tidspress, bensparksplatta och min vanliga ryggsäck.( Jag morgonsimmar två mornar i veckan, hänger på låset när de öppnar och stressar lite för att hinna i tid till jobbet efteråt).
Jag tror det blir svårt att hitta den optimala väskan på loppis och dessutom kommer jag använda den i så många år som den håller. Inget slit- och- släng här inte. Min önskan är att köpa en märkes-väska som jag vet är precis rätt. Vi får se hur jag gör..

Jag har under detta halvår varit på bröllop i en klänning som nog är 5 år gammal men jättefin. Jag har också varit på ”riktig” 100-årsfest i gamla kläder (fina). Jag har handlat mössa, nattlinne och klänning på second hand.


Kreativiteten har också utmanats: vi behövde ett nytt överkast. Det löste jag genom att sy ett begagnat gardintyg (lite för tunt för att i sig själv fungera som överkast)ovanpå ett gammalt, lagat och urtvättat överkast (varför jag sparat det var dock ett mysterium så fult som det var…). Men det nya hopknåpade blev riktigt fint! Nu har jag ett halvår till framför mig. Vad jag vet har vi inga stora, speciella fester som väntar på oss och hemmet har inte heller några direkta behov, så det skall nog gå bra. Det kommer det naturligtvis
göra även om vi blir bjudna på några stora fester..

Karin


onsdag 1 februari 2012

Bokonsdag: Lycksalighetens ö


Internationella undersökningar visar entydigt på samma sak. Människor i den höga nord har det bättre än de flesta. Vi är bland de lyckligaste på hela Jorden. Och framgångssagan fortsätter. 

Lycksalighetens ö är en antologi som bygger på resultat från SOM-institutets tjugofemåriga mätningar av svenska folkets åsikter, livsstilar, medievanor och värderingar. Tyngdpunkten ligger på dagens tillstånd och fokus är på 2000-talet. Lycksalighetens ö omfattar fyrtioen kapitel författade av ledande svenska samhällsvetare.

Drömmeri och livlig fantasi är egenskaper som visat sig vara karaktäristiska för konsumenter som har ett extremt begär av att shoppa, s.k. shopaholics

Ett intressant bidrag är "För hvad pris som helst" av John Magnus Roos och Ulrika Holmberg. Det kapitlet handlar om konsumtion och shopping. Dels refereras till lite aktuell forskning som Christer Sannes Keynes barnbarn men det huvudsakliga fokuset ligger på de som besvarat den nationella SOM-undersökningen under åren 2009 och 2010 och som fått ta ställning till hur ofta de köper mer än vad de egentligen har råd till. Bland de 3306 personer som besvarat frågan under de två åren har 32 personer angivit att fenomenet inträffar minst en gång i veckan. Syftet med detta kapitel är att klargöra vilka dessa konsumenter är och hur de skiljer sig från den övriga populationen i Sverige. Vidare vill författarna klargöra vad dessa människor köper och hur de egentligen mår. I slutet av kapitlet försöka man förklara vad det är som driver dessa människor till att köpa mer än vad de egentligen har råd till.
Några av slutsatserna är att yngre personer är mer shoppingberoende än äldre. De har i mindre utsträckning egna barn något som kopplas till forskning som visar att personer med shoppingberoende har sämre relationer med familjemedlemmar och kärlekspartner än den övriga populationen, vilket skulle kunna förklara att de ofta saknar egna barn. Det är något fler kvinnor än män bland de shoppingberoende och de är oftare arbetslösa än övriga konsumenter. Intressant nog är shoppingberoende ett mer vanligt fenomen i arbetarhem än i tjänstemannahem.
De shoppingberoende är mindre målinriktade än övriga konsumenter, vilket innebär att de har en tendens att agera spontant och förhastat, medan övriga konsumenter agerar mer eftertänksamt. Shopping blir helt enkelt ett sätt att fly stress och problem.
I kapitlet diskuteras även vad shoppingberoende köper och hur shoppingen verkligen är ett missbruk där shoppingen ger en "kortsiktig ”kick” till det långsiktiga priset av skuldsättning, personlig konkurs, konflikter med familjemedlemmar, skilsmässor, samt mängder av emotionella och fysiska besvär för individen".

Efter att ha läst kapitelt blir jag sugen på att läsa om " Att köpa lyckan : en berättelse om köpberoende av Ann-Britt Aldeman för att se om forskarnas slutsatser stämmer.

Ali documents the ride

Finns det täckning här?

Ett annat intressant kapitel är Ständigt uppkopplad och uppdaterad av Oscar Westlund som handlar om den allmänna utvecklingen vad gäller användning av internet och nyheter i mobilen och hur olika grupper använder mobilen, kopplat till 2010-års SOM-undersökning där man ställde frågor om användning av sex olika typer av funktioner för kommunikation, information och förströelse.
Mobilen har under senare år transformerats från att vara "en telefon som används för interpersonell kommunikation till att bli en personlig och portabel apparat med datoregenskaper". 2009 räknas som ett genombrottsår för användning av mobilt internet, i synnerhet när man tar hänsyn till att var femte svensk använde det varje vecka, vilket var en fördubbling från föregående år.
Kapitlet visar att mobilen som multimedium på allvar fått fotfäste i svenskarnas vardagsliv, i synnerhet bland specifika grupper. Man noterar också att att drygt var fjärde svensk med ett företagsabonnemang använder e-postfunktionen i sin mobil varje dag, d.v.s. även under lördagar och söndagar. Här talar resultaten
för att denna grupp är ständigt uppkopplade och att gränserna mellan arbete och privatliv suddas ut.... Något som jag t. ex känner igen mig i...
Däremot förstår jag inte alltid vitsen med vissa forskningsresultat, man har t. ex undersökt användning av mobil som multimedium i två extremgrupper män 16-49 år med smartphone respektive kvinnor 50-85 år utan smartphone. Föga förvånandne är skillnaden avgrundsdjup mellan dessa två typer av användare...


Här kan du läsa boken (hela och enskilda kapitel) i pdf

Titeln på boken anspelar för övrigt på Atterboms sagospel Lycksalighetens ö som bygger på en folksaga som finns i många länder. Det handlar om Kung Astolf som lämnar sitt land och sin drottning Svanvit och förs av vindarna till lycksalighetens ö som ligger utanför tiden. Där gifter han sig med den vackra Felicia och lever i detta paradis i 300 år. Så börjar han känna skuld för vad han gjort och återvänder till sitt land. Men landet är nu helt förändrat: kungadömet är avskaffat och människorna har blivit materialistiska. Astolf bestämmer sig för vända tillbaka till lycksalighetens ö men tider hinner ikapp honom och han dör innan han kommer fram.

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin